Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

#26126 Re: Re: Re: Re: Re: Hävetkööt!

18.12.2013 21:12

#26120: res.ylikers. - Re: Re: Re: Re: Hävetkööt!

 

Kiitos erittäin hyvästä kommentista!

Ajattelen juuri samoin!

Luokkasodalla raukat uhittelevat...sodasta yhtikäs mitään tietämättömät keskenkasvuiset (usealla mittarilla mitattuna)!!

Kuinkahan vain tosipaikan tullen kävisikään!?

Vastaus: Niin kuin viimeksikin!

Historia toistaa itseään!?

 


Vieras

#26127 Päivän tilasto: kirkosta eroamiset

18.12.2013 21:21

kaunis pari

#26128

18.12.2013 21:33

Hieman analogiaa tähän tilanteeseen; kyllä viime presidentin vaaleissa painoi vaakakupissa paljon myös asetelma hetero vs. homoseksualisti, kansa sanoi painavan sanansa ja nyt ovat komea Mies ja kaunis Nainen presidentin linnassa!
Kudonnan malli

#26129 Re:

18.12.2013 21:38

#26128: kaunis pari -

 

Mikä on homoseksualisti?

 

 


Vieras

#26130

18.12.2013 21:43

 



Orjuuteen kun päästiin... Viimeksi kun kahlasin läpi Islamin ilmenemismuotoja  kaikenkaikkiaan, alkoi pakahduttaa se toivottoman orjuuden alaisuus, joka sieltä nousi läpi historian. Muhammedin oma vaimo: Aisha sanoi, etteivät ketkään kärsi niin kuin uskovat naiset.  Ja naisten ja tyttöjen elämää voi parhaiten luonnehtia nimenomaan orjuuden valtakunnaksi. Siksi voi todella sanoa Kristuksesta:" Herra on henki ja missä Herran henki on siellä on vapaus. "

Lähtien hindulaisuudesta, jossa rautainen kastijärjestelmä luokittelee ihmisarvon. Järjestelmä on purettu jo 1950:lla, mutta koska yhteiskunnasta puuttuu se vastaava ihmisarvon tuova elementti, jonka kristinusko on kulttuurinpohjana länsimaille tuonut, ei tätä orjuutta edelleenkään ole purettu.

Myös Kiina toteutti laajamittaisyta orjuutta. Samoin Egypti, Sumeri, Babylon, sekä varhaiset sivilisaatiot.
Antiikin sivistyksen ja demokratian kehto: Kreikka ja Rooma näännytti kaivoksissa satoja tuhansia orjia.

Pyhän sodan avulla muslimit "loivat maailmanhistorian suurimman ja pitkäökestoisimman orjuuteen perustuvan yht.kuntajärjestelmän." ( Historioitsija Egon Flaig.)
Espanjasta Intiaan ulottuvan maailmankulttuurin keskuksessa oli   ORJAKAUPPA.   Ihmisiä ja tavaroita kuljetettiin valtavien etäisyyksien päähän. valloitusten ja ryöstöretkien yhteydessä orjuutettiin valtavia määriä ihmisiä, ja takavarikoitujen varojen avulla taas saatettiin ostaa miljoonia orjia. Luotiin myös 100 000:n miehen orja-armeija. Sen ylläpito vaati 600 000 orjaa vuosisadassa. 
Ottomaanien vaatimat viidesosa Balkanin lapsista sotilasorjuuteen 1360 alkaen. He muodostivat Janitsaari-armeijan jonka ylläpitoon tarvittiin vuosisadassa 350 000 uutta lapsiorjaa.
Espanjan valloituksessaan 711 - 720 islamilaiset orjuuttivat 150 000 ihmistä. Cordoban islamilaisilla hallitsijoilla saattoi olla 60 000 orjaa. (Flaig)
Esp:n menetyksen jälkeen muslimit hyökkäsivät kristill.valtiohin Välimerenmaissa. 1530 - 1780  -  tuloksena yli miljoona orjaa. Arabit ovat syvästi kietoutuneet orjakaupan laajoihin verkostoihin. He käyttivät Kiinan, Intian ja Kaakkois-Aasian orjamarkkinoita.

Islamilaiset kehittivät myös laajamittaisen orjakaupan järjestelmän Afrikkaan. On arvioitu että 600 luvulta vuoteen 1920, islamilaiseen maailmaan kuljetettiin yli 17 miljoonaa afrikkalaista orjaa. vertailuna Amerikkaan kuljetetut 12 milj. Sitä mukaa kun kansat kääntyivät islamiin, niistä tuli orjien metsästäjiä ja orjakaupan varassa eläviä, sen sijaan että olivat ennen sen kohteita.

Käytetty:
T.Puolimatka: Maailmankatsomuksen vaikutus ihmisen kohteluun 



Vieras

#26131 Re: Päivän tilasto: kirkosta eroamiset

18.12.2013 21:49

#26127: - Päivän tilasto: kirkosta eroamiset

 

No,  mitäs tänään on tapahtunut ?


Vieras

#26132 Re:

18.12.2013 21:53

#26130: -

 

Kummasti Puolimatka unohtaa kristittyjen tekemät valloitukset, ryöstöretket ja heidän ylläpitämänsä orjuuden muodot - puhumattakaan siitä vaikutuksesta, joka humanismilla ja valistusfilosofialla oli kristinuskon pakkopaidasta vapauneessa Länsi-Euroopassa.

 

 


Vieras

#26133

18.12.2013 22:02


Päivän Sana

Sillä sinä, Herra, siunaat vanhurskasta, sinä suojaat häntä armollasi niinkuin kilvellä.

Ps. 5:12 (KR33/38)
http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible?mod1=FinPR&ref=Ps.+5%3A12


Vieras

#26134

18.12.2013 22:07

Päivän Sana

Sillä sinä, oi Jehova, siunaat jokaista vanhurskasta, sinä ympäröit hänet hyväksynnällä kuin suurella kilvellä.

Ps. 5:12

Vieras

#26135 Re:

18.12.2013 22:19

#26130: -

 

Jatkoa  Orjuuteen:


Senegalilainen antropologi ja hist.  Titiani N' Diaye:

Arabit toivat mukanaan surujen vyöryn.  Pelkästä henkiinjäämisetä tuli haaste. Afrikkalaiset teurastettiin ja vangittiin,  kastroitiin ja lähetettiin arabialais-islamilaiseen maailmaan epäinh.olosuhteissa karavaaneissa Saharan poikki tai meren yli.  Arabit kulkivat alueelta toiselle kastraatioveitsi toisessa ja  koraani toisessa kädessä,  eläen ulkokultaista "ruk.elämää"
Arabit ryöstivät Saharan eteläpuolista Afrikkaa keskeytyksettä    k o l m e n t o i s t a    v u o s i s a d a n   ajan.

Orjuus jatkui islamilaisessa maailmassa  pitkälle 1900:lle.  Vielä 1956 Djiboutissa nähtiin orjakauppaa.  Saudi-Arabia lakkautti v.1961   Mauritania 1981 painostuksen alaisena.
Kristitystä Etelä- Sudanista  yhä tyttöjä ja poikia pohjoiseen islamistien jalkavaimoiksi  ja palvelijoiksi.  Mauritanian väestä 20% yhä arvell. olevan perinnöllisessä orjuudessa. 

Orjuuden oikeutusta ei islamil.maailmassa   k o s  k a a n    kyseenalaistettu.  Se oli olennainen osa Muhammedin esimerkkiä ja pyhän sodan dynamiikkaa.  Se oli rangaistus niille,  jotka kieltäytyivät kääntymästä islamiin.

Ainoastaan juutalaisuudessa ja kr.uskossa kehittyi merkittävää vastustusta orjuutta vastaan,  joka johti lopulta orjuuden lakkauttamiseen.   (Stark 2004)  Vain niiden keskuudessa kehittyi ajatus,  että ihmisen orjuuttaminen on synnillistä ja se täytyy kumota.

Vanhan testamentin orjuutta koskeva lainsäädäntö on merkittävästi humaanimpi kuin sen ajan kulttuurien muualla.  VT:n mukaan ihmistä on  Jumalan kuvaksi luotuna  kohdeltava kaikella kunnioituksella.    Niinpä jotkut  juutalaisuuden suuntaukset,  esim essealaiset kielsivät sen kokonaan.  Samanlainen kehityskulku tapahtui kr.uskon piirissä.

Jeesus tuli Nasaretiin,  ja meni tapansa mukaan synagogaan.  Hän nousi lukemaan ja hänelle annettiin Jesajan kirja:
"Herran henki on minun ylläni,  sillä hän on voidellut minut.
Hän on lähettänyt   minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, 
julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista,
p ä ä s t ä m ä ä n   sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta!"
(luuk 4:16 21)





res.matr.

#26136 Re: Re: Re: Re: Re: Hävetkööt!

18.12.2013 22:24

#26120: res.ylikers. - Re: Re: Re: Re: Hävetkööt! 

 Usko Suur-Saksan voittoon antoi tunnetusti puhtia pienelle suur-Suomellekin sotaponnistuksissa ....´yhteistä bolshevistista vihollista vastaan.´, ´. (jos tässä nyt ihan sotahistoriaan mennään ,millä ei tietenkään nykyisen vapaan ja demokraattisen Saksan valtion kanssa ole enää  tänäpäivänä yhtään mitään tekemistä...)

Siellä ,toisin kuin meillä, noista iänikuisista (...milloin missäkin asiassa) toisen maailmansodan aikoihin vetoamisesta on jo päästy eroon.

 Museovitriinneissä ja mikrofilmillä, kirjastoissa ym. voi tutustua sota-ajan sanomalehtien kirjoitteluun. " Tiedotus Johtajan päämajasta " (huom. aina isolla J:llä) Ei koskaan niissä tarkoittanut Mannerheimia. 

Saatettiin mainita esim. "Johtaja itse on tänään palkinnut tänään neljä Luftwaffen ,tuon uuden  Saksan pelottavan ilma-aseen sankarillista lentäjää..."  Sitten tiedonantoja omilta rintamalohkoiltamme : sotamarsalkka M. on tänään...   jne."     

Mille lohkolle hra ylikersantti on tässä ´sodassa perusarvojen puolesta´ saanut käskyn joukkueensa komentaa. Viettekö mukana oikein ne vanhat  perinteen edellyttämät vesijäähdytteiset Maxim-konekiväärit vai liikutteko kevyemmin varustein?

Piirrättekö nytkin rajan ´miekalla Vienalta Laatokkaan´vai mikä on  tässä sodassa strategianne?


Vieras

#26137 Re: Re:

18.12.2013 22:24

#26135: - Re:

 

Pölöpölö. Länsimailla orjuuden lakkauttaminen ei johtunut kristinuskosta, vaan sen vastavoimasta, valistusfilosofiasta.

 

 


Vieras

#26138 Re: Re: Re:

18.12.2013 22:42

#26137: - Re: Re:

 

Venäjän maaorjat eivät rajusta vapautusliikkeestä muuta saaneet kuin toisen orjuuden,  liekkö pahemman.
Tässä Tapio kirjoittaa ,  että tarvitaan syvempää ihmisen ja kulttuurin muutosta.  Kr.usko  ei pyrkinyt  muutokseen vallankumouksella vaan sisäisen muutoksen kautta.   Ihmiseksi tullut Jumala otti orjan muodon ja hänet havaittiin sellaiseksi kuin ihm. - Poika vapahti orjat orjautumalla itse.    Tämä alkoi syödä orjuutta sisältäpäin. 

Kirjeessään Filemonille   Paavali  kehottaa kohtelemaan karannutta orjaa kuin rakkaana  v e l j e n ä!
Se teki mahdottomaksi puolustaa orjuuden ulkonaista instituutiota.

Kr.uskossa kehittyi voimakas vastustus orjuutta vastaan,   koska   se oli lunastus uskonto  (ja tässä myös ääretön ihmisarvo):  
"Te olette kalliisti ostetut,"  älkää olko ihmisten orjia!    - motivoi  orjien ja vankien vapauttamiseen.

"...orja tai vapaa - Jeesuksessa kaikki olette yksi. (gal:3)


"Ihmisten sieppaajat  ovat niiden joukossa,   j o t k a   r a s k a a s t i   r  i k  k o v a t    Jumalan säätämystä vastaan. ( 1 Tim. 1:10)

Kirkkoisät ajattelivat ,  että ihmiset on luotu vapaiksi  ja että orjuus on synnin seurausta.



Vieras

#26139 Re: Re: Re: Re:

18.12.2013 23:52

#26138: - Re: Re: Re:

 

Ei auta ihan vielä heretä,  (vaikka jatkan huomenna,  mutta ehkä vasta myöhempään.)


Orjuutta vastustavat opit alkoivat vaikuttaa jo sen varhaisesta vaiheesta alkaen.  Ne johtivat siihen,  että orjuus lakkautettiin Euroopassa keskiajalla,  joitain reuna-alueita lukuunottamatta.  
Gregorius Nyssalainenkin piti sitä mahdottomana kohteluna Jumalan kuvaksi luodulle olennollle.   Ylösnousemuksen valossa tämä korostuu,  koska se merkitsee kaikesta orjuudesta vapautumista.   Myös Eike von Repkow (k 1233)   johti Jumalan kuvaksi luomisesta orjuuden mahdottomuuden.   Hänen lakikirjansa oli ensimmäinen,  joka kielsi orjuuden.

Vuonna 1256 Bolognan kaupunki  vapautti kaikki orjat pelkästään  kristillisistä syistä.   Ja 1299 Filip Kaunis laski kaikki maaorjat vapauteen samaten Jumalan kuvalsi luomisen perusteeella.

Kun Amerikka harhautui laillistamaan orjuuden,  silloin olikin katolinen piispa Paavali III voimakkaasti vastustamassa!  Hän kielsi v.1537 käyttämästä intiaaneja tai  muita kansoja orjina.   Espanjan kuningas reagoi tähän voimakkaasti  vastaan.   Mutta Kaarle V määräsi  16.4. 1550 lopettamaan kaikki valloitukset,   kunnes tämä   t e o l o g i n e n   kysymys oli saatu ratkaistua.

O l i k o    ihmisen orjuuttaminen k u o l e m a n   s y  n t i ?      Sitä historioitsija Flaigin mukaan pohdittiin.  Ajatus ihmisoikeuksista tuli osaksi julkista keskustelua,  kun piispa Las Casas taisteli vuosikymmeniä intiaanien puolesta   "Intiaanien orjuutus sotii ihmisoikeuksia vastaan!"

Vuoden 1630 Amerikkaan kyhätty orjajärjestelmä o l i    alusta asti k i i s t o j e n   k o h t e e n a.   Järjestelmä alkoi horjua 160:n vuoden jälkeen ja sortui kokonaan 250:n vuoden kamppailun jälkeen.  se oli pitkäaikaisin ja intensiiivisin vapaustaistelu.   Raha sokeutti amerikkalaiset tähän kuolemansyntiin.   Vastustus alkoi kveekareiksi kutsutun kristittyjen ryhmän  parissa.
He puhdistivat ensin omat kirkkokuntansa orjanomistajista:   o l i    luovuttava orjista tai  o l i    luovuttava kveekareista.

Sen jälkeen he alkoivat systemaattisen taistelun  orjuutta vastaan ja johti lopulta orjuuden pääättymiseen.

Orjuuden vastusutus lähti   JEESUKSEN LAUSUMASTA:  "TOTISESTI KAIKEN,   MINKÄ TE OLETTE TEHNEET YHDEN NÄISTÄ  VÄHIMMISTÄ VELJISTÄ,  SEN TE OLETTE TEHNEET MINULLE."    (MATT 25:40)

JOHN WOOLMAN:  (1720 - 1772)
"Mustien orjuuttaminen on Kristuksen orjuuttamista."  Orjuuden vastustajat vetosivat syntiin ja Jumalan tuomioon.  Ja puolustajat maallisiin käsitteisiin,  kuten vapaus ja  Osavaltioiden oikeudet.

Tutkijat osoittivat tämän sisältöanalyysillään,  joka oli tehty sattuman varaisesti  valituista  vastustajien ja puolustajien kirjoituksista.   Jos uskonnollisia näkökohtia ei olisi tuotu keskustelkuun ei orjuutta olisi todennäköisesti koskaan lakkautettu.




res.matr.

#26140 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Typeryys toistaa itseään!

19.12.2013 06:54

#26126: - Re: Re: Re: Re: Re: Hävetkööt! 

 Mistä ihmeen ´luokkasodalla uhittelusta`nyt horiset  joidenkin keskenkasvuisuutta siinä vielä   keskeisenä tekijänä oikein painottaen? Tuo ei nyt noilla noin  vähillä vihjeillä  tunnu viittaavan mihinkään historianjaksoon täällä...

Otahan vähän paremmin asioista selvää  ennenkuin alat kirjoittamaan niistä ja selkiytä sanomaasi vähän ymmärrettävämpään muotoon,että siitä saisivat lukijatkin jotain tolkkua.

Historia muuten ei ,ainakaan sotateknologian osalta ´toista´ itseään,vaan aina on käytetty parasta mahdollista saatavilla ollutta senhetkistä kalustoa ja uusinta tekniikkaa .Mitään ´ miten kävisi tosipaikan tullen´-tyyppisiä spekulaatioita ei kannata käydä edes arvioimaan.

 Viime maailmansodan päättymisestäkin on kulunut jo 70 vuotta ensi vuonna! Siis  aikavertauksen vuoksi :suurinpiirtein yhtä kauan kuin silloin oli kulunut jostain Turkin sodasta, nälkävuosista ja satusetä Topeliuksen kulta-ajoista.Ratkaisuja 1930-luvun ongelmiin  ei todellakaan  etsitty jostain  isovanhempien ajan 1800-luvun maailmasta!

Näin  historianharrastajan ja historiasta jo koulussa eniten kiinnostuneen ihmisen  näkökulmasta tuo into (nyt tässäkin asiassa )viitata johonkin viime maailmansotaan paljastaa lähinnä vain  sen ,että jotkut kirjoittajat ovat kadottaneet kokonaan kaiken  suhteellisuudentajunsa (huom.:ei tässä nyt olla mihinkään sotaan lähdössä...) ja tuovat näitä ihmeelisiä vertailujaan menneistä ajoista,(joihin he kuitenkaan eivät ole kunnolla edes itse perehtyneet) ja yrittävät niitä soveltaa joihinkin nykypäivän asiaan ja tilanteeseen (jolla ei ole mitään tekemistä ko. sodan tai muidenkaan sotien ja aseellisten konfliktien kanssa) ja josta he eivät tietenkään ole ottaneet mitään selvää siitäkään.

Lopputulemaksi tästä kaikesta jää silloin vain jotain tuollaisia epämääräisiä, jokseenkin käsittämättömiä mölähdyksiä jotka eivät kerro muusta kuin kirjoittajan psyykeen tilasta.Niitä on täältä saatu lukea paljon...

 


Vieras

#26141 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Typeryys toistaa itseään!

19.12.2013 07:33

#26140: res.matr. - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Typeryys toistaa itseään!

jokseenkin käsittämättömiä mölähdyksiä jotka eivät kerro muusta kuin kirjoittajan psyykeen tilasta.

 

Siirry tähän päivään!

Vertaa tämänhetkistä aikaa Suomessa vuoteen 1918!

 

Signal

#26142 Re: Re:

19.12.2013 08:14

#26132: - Re:

Paavin katolinen kirkko teki juuri tuollaista, juuri he tekivät veriset ristiretket, kolonisoivat ja ryöstivät maat ja kansat, heillä toimi inkvisiittio ja juuri he ovat nyt ekumenian asialla. Turha yrittää sekoittaa protestantteja heidän rikoksiinsa, jopa paavintuolissakin on risti väärinpäin, ihan niinkuin hautakivia kaateneilla nuorilla.

res.matr.

#26143 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Typeryys toistaa itseään!

19.12.2013 08:16

#26141: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Typeryys toistaa itseään! 

 Tilanne oli silloin niin toisenlainen , ettei suora  vertailu nykypäivään ole mielekästä. 


Vieras

#26144 Re: Re: Re:

19.12.2013 08:27

#26142: Signal - Re: Re:

Aivan. Protestanttiset maat, kuten Englanti, Hollanti ja Preussin johtama Saksa, eivät hankkineet siirtomaita eivätkä orjuuttaneet niiden väestöä. Sama koskee tietysti myös hollantilaislähtöisiä buureja. Vain pahat katoliset ja paavi, jolla on hämähäkki väärinpäin, sekä tietysti ortodoksit ja muut harhaoppiset ovat syyllisiä kaikkeen.

 

 

 

 

 


Vieras

#26145 Re: Re: Re: Re:

19.12.2013 08:38

#26138: - Re: Re: Re:

 

Orjille kehitettiin oma kristinuskon muunnos, joka korosti tottelemista ja alistumista orjuuteen.

 

 


Vieras

#26146 Tiedon vastakohta ei ole usko, vaan tietämättömyys. Epäusko on uskon vastakohta.

19.12.2013 09:11

Lähde: Rainerma Keijo, Arvomme - aarteemme. Kustannus Oy Uusi Tie, Hämeenlinna, sivu 9: Kristilliseltä kannalta maailmankatsomus ja arvopohja tiivistyvät suhteeseen ensimmäiseen käskyyn: "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, älä pidä muita jumalia." Valitsemme Jumalan tai epäjumalat. Jokainen seuraa jotakin. Selkeiden ja vahvojen arvojen puute altistaa enemmistönäkemyksille, muotiaatteille, pikavoitoille ja taktikoinnille. Todelliset arvot eivät ole kaupan. Jos tunnemme ihmisen arvomaailman, voimme ennakoida hänen valintojaan ja käyttäytymistään. Ilman arvoja ihminen on hukassa itseltään ja muilta. Arvoton elämä kaventuu ja käy armottomaksi.

Jumalan pyhyys ja hyvyys ilmenee maailmassa hänen käskyissään pysyvinä, muuttumattomina ja ehdottomina arvoina. Mitä useammilta Jumalan käskyiltä, eli arvokkailta asioilta, ihminen kieltää niiden arvon, sitä kapeammalle alueelle hän supistaa elämänsä ja sitä vähemmän merkityksellisiä ja iloa tuottavia asioita hänellä on. Tästä seuraa aikamme rikkinäisyys, tyhjyys, ikävä ja paha olo. Asialla on toinenkin näkökulma. Kun Jumalan tahdon rikkominen eli synti selitetään olemattomaksi, ihmistä estetään tunnistamasta ja vihaamasta itsessä ja ympäristössä ilmenevää pahaa. Silloin pettymyksistä ja vihasta tulee kohteetonta ja se suuntautuu väärin - pahimmassa tapauksessa väkivaltaisesti.

sivu 19: Usko ei ole tiedon vaan epäuskon vastakohta. Tiedon vastakohta ei ole usko, vaan tietämättömyys.

Vieras

#26147 Re: Re: Re: Re: Re:

19.12.2013 09:28

#26145: - Re: Re: Re: Re:

 

no siitä olisi kiva tietää,  kuka sellaisen muunnoksen on  on keksinyt.   Onhan se saatettu ottaa kristinuskosta otsakkeella: "kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat!   Itselläni on ollut mielikuva,  että tätä olisi tapahtunut Venäjällä,  en tiedä pitääkö paikkansa.

Näinhän sitä voi vallan välineenä käyttää,  että otetaan sieltä tekstiyhteyden keskeltä yksi lause. Kun taas oikea,  koko sanan läpitunkeva valo,  tekee täysin päinvastoin.  Se kääntää ihmisen sydämen hyvyyteen ja rakkauteen,  sekä nöyryyteen.

Jos ajattelemme milloin sana on saanut olla tätä tekemässä,  huomataan,  että alkuvuosisatoina,  kun Sana,  Kristus oli keskellämme,  silloin tuotiin ihmiset kärsimysten yöstä pois.( Alkukristillinen rakkaus oli todella itsensäkin alttiiksi antavaa,  esim isorokkoon sairastuneiden hoito omasta hengestä piittaamatta.)  Syntyneiden lasten elämän suojeleminen.  Vanusten samoin.  Monen orjuutetun ihmisryhmän elämään syttyi silloin valo.

Sitten valo osin peitettiin sopeutumalla tämän maailman menoon ja valtaankin.  (Konstantinus ja uskonnolliset ainekset,  jotka otettiin sisälle kristilliseen kirkkoon sen ulkopuolelta.)   Sana kätkettiin latinan ja käsittämättömän liturgian taakse.   Uudistusvoima kadotti virtalähteensä,  ja sen hedelmät,   yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja lähimmäisenrakkaus sai vain rajoitetusti kehittyä.
Kunnes uskonpuhdistus räjäytti sanan auki kaikelle kansalle.   
Sen jälkeen olivat mahdollisia niin Ranskan vallankumous kuin monet muut vapaudesta ammentavat ilmiöt.  






Vieras

#26148 Re: Re: Re: Re:

19.12.2013 09:32


#26144: - Re: Re: Re:

 

Mulla ei ainakaan ole yhtään tarvetta katolisia mollata,  olen onnellinen jos vain löydän sieltä hyvää.  Löysin kirjastosta Ratzingerin  kiitetyn,  Jarmo Kiilusen kääntämän teoksen "Jeesus."  Timo Junkkaala piti sitä varsin ansioituneena kirjana.  Ratzingerhan oli eksgetian professori. (Jos oikein muistan).


Vieras

#26149 Re:

19.12.2013 09:33

#26088: -

Olen aivan samaa mieltä. Tämä oli hyvin todettu.


Vieras

#26150 Re: Tiedon vastakohta ei ole usko, vaan tietämättömyys. Epäusko on uskon vastakohta.

19.12.2013 09:35

#26146: - Tiedon vastakohta ei ole usko, vaan tietämättömyys. Epäusko on uskon vastakohta.

 

Tämä on passeli: ( Rainerma:  s.19)     Usko ei ole tiedon vaan epäuskon vastakohta.

.                                                            Tiedon vastakohta ei ole usko, vaan tietämättömyys.