Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #26135 Re:

18.12.2013 22:19

#26130: -

 

Jatkoa  Orjuuteen:


Senegalilainen antropologi ja hist.  Titiani N' Diaye:

Arabit toivat mukanaan surujen vyöryn.  Pelkästä henkiinjäämisetä tuli haaste. Afrikkalaiset teurastettiin ja vangittiin,  kastroitiin ja lähetettiin arabialais-islamilaiseen maailmaan epäinh.olosuhteissa karavaaneissa Saharan poikki tai meren yli.  Arabit kulkivat alueelta toiselle kastraatioveitsi toisessa ja  koraani toisessa kädessä,  eläen ulkokultaista "ruk.elämää"
Arabit ryöstivät Saharan eteläpuolista Afrikkaa keskeytyksettä    k o l m e n t o i s t a    v u o s i s a d a n   ajan.

Orjuus jatkui islamilaisessa maailmassa  pitkälle 1900:lle.  Vielä 1956 Djiboutissa nähtiin orjakauppaa.  Saudi-Arabia lakkautti v.1961   Mauritania 1981 painostuksen alaisena.
Kristitystä Etelä- Sudanista  yhä tyttöjä ja poikia pohjoiseen islamistien jalkavaimoiksi  ja palvelijoiksi.  Mauritanian väestä 20% yhä arvell. olevan perinnöllisessä orjuudessa. 

Orjuuden oikeutusta ei islamil.maailmassa   k o s  k a a n    kyseenalaistettu.  Se oli olennainen osa Muhammedin esimerkkiä ja pyhän sodan dynamiikkaa.  Se oli rangaistus niille,  jotka kieltäytyivät kääntymästä islamiin.

Ainoastaan juutalaisuudessa ja kr.uskossa kehittyi merkittävää vastustusta orjuutta vastaan,  joka johti lopulta orjuuden lakkauttamiseen.   (Stark 2004)  Vain niiden keskuudessa kehittyi ajatus,  että ihmisen orjuuttaminen on synnillistä ja se täytyy kumota.

Vanhan testamentin orjuutta koskeva lainsäädäntö on merkittävästi humaanimpi kuin sen ajan kulttuurien muualla.  VT:n mukaan ihmistä on  Jumalan kuvaksi luotuna  kohdeltava kaikella kunnioituksella.    Niinpä jotkut  juutalaisuuden suuntaukset,  esim essealaiset kielsivät sen kokonaan.  Samanlainen kehityskulku tapahtui kr.uskon piirissä.

Jeesus tuli Nasaretiin,  ja meni tapansa mukaan synagogaan.  Hän nousi lukemaan ja hänelle annettiin Jesajan kirja:
"Herran henki on minun ylläni,  sillä hän on voidellut minut.
Hän on lähettänyt   minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, 
julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista,
p ä ä s t ä m ä ä n   sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta!"
(luuk 4:16 21)