TNT ei kuulu metsään – turvataan luonto ja lähiasutus
Viitaten vireillä olevaan hankkeeseen, jossa Forcit suunnittelee TNT-tehtaan rakentamista Noormarkun Ollilan, Kissanmaan ja Kettumäen asuinalueiden sekä Poosjärven väliin sijoittuvalle metsäalueelle, esitämme huolemme hankkeen merkittävistä terveys-, ympäristö- ja turvallisuusriskeistä.
Tilanteesta tekee entistä huolestuttavamman se, että ELY-keskus on päättänyt, ettei Forcitin TNT-tehtaan ympäristövaikutuksia tarvitse arvioida YVA-menettelyllä. Tämä tuntuu täysin järjenvastaiselta – puhutaan räjähdetehtaasta, joka sijoittuisi lähelle asutusta ja arvokasta suojelualuetta. Erityisen erikoista on se, että Forcit itse on pyytänyt, ettei YVA-menettelyä toteuteta. Miksi? Vaikuttaa siltä, ettei yhtiö halua kuulla lähialueen ihmisiä, eikä varsinkaan mahdollisia vastalauseita. Tämä antaa vaikutelman pelosta – pelosta sille, että hanke ei kestäisi julkista tarkastelua.
TNT:n ominaisuudet ja valmistus
2,4,6-Trinitrotolueeni (TNT) on tunnettu räjähdysaine, jota on käytetty laajasti sen vakauden ja tehokkuuden vuoksi. Valmistusprosessissa tolueenia nitratoidaan typpi- ja rikkihapon seoksella useassa vaiheessa, jolloin syntyy myrkyllisiä sivutuotteita kuten tetranitrometaania ja typen oksideja, jotka vaativat erityistä käsittelyä (Millar, 2010).
Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston mukaan TNT:n tuotantoon liittyvät jätevedet ovat aiheuttaneet vakavaa maaperän ja pohjaveden saastumista (EPA, n.d.).
1. Terveysriskit
TNT:n aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin dokumentoituja:
-
Altistumisen vaikutukset: TNT voi aiheuttaa hemolyyttistä anemiaa, maksa- ja pernavaurioita, muistihäiriöitä ja kognitiivisia häiriöitä (Belle, 2008; Boyang, 1999).
-
Perimän muutokset ja syöpäriski: TNT ja sen hajoamistuotteet voivat aiheuttaa mutaatioita ja solumuutoksia (Jessim, 2018; Liu et al., 1995).
-
Hengityselinvauriot: Pitkäaikainen altistus heikentää keuhkotoimintaa (Shohrati et al., 2014).
-
Silmä- ja maksavauriot, anemia: Näön heikkenemistä, maksan suurentumista ja hemoglobiinitason laskua on havaittu altistuneilla (Shu-l, 2007).
-
Vakavat veritaudit: TNT voi aiheuttaa mm. aplastista anemiaa ja myrkyllistä hepatiittia, jopa matalilla pitoisuuksilla (Ja, 1977; Zakhari et al., 1978).
2. Ympäristöriskit
TNT:n valmistus on ympäristölle erittäin haitallista:
-
Vesien ja maaperän saastuminen: TNT:n valmistuksessa syntyy ”punaista” ja ”vaaleanpunaista” vettä, jotka ovat erittäin myrkyllisiä (Shokry, 2006; Ribeiro et al., 2012).
-
Pitkäaikaiset vaikutukset: TNT voi pysyä ympäristössä vuosikymmeniä (Medina et al., 1995).
-
Happosateet: Prosessissa vapautuvat NOx- ja SO₂-kaasut voivat muodostaa happosateita, jotka happamoittavat maaperää ja vesistöjä. (Raoufi et al., 2023)
-
Kasvi- ja mikrobihaitat: TNT estää siementen itämistä ja heikentää mikrobilajiston monimuotoisuutta (Vila et al., 2008; Yang et al., 2021).
-
Vaikutukset eläimistöön: TNT on myrkyllistä eläimille ja matelijoille jo alhaisilla pitoisuuksilla (Johnson and Reddy, n.d.).
-
Tutkimuksen puute Suomessa: Suomessa ei ole tehty riittävästi tutkimuksia TNT:n ympäristövaikutuksista (Hasala and Numminen, 2025).
3. Onnettomuusriskit
TNT-tehtaiden onnettomuusriski on huomattava:
-
Räjähdykset ja tulipalot: TNT on räjähdysherkkä, ja virheet tuotannossa voivat johtaa laajoihin tuhoihin. Esimerkiksi Forcitin Hangon tehdas räjähti 1993, ja paineaallon vauriot ulottuivat jopa 4,5 km päähän, rekisteröitiin seismisesti 60 km päähän ja akustisesti 20 km päähän (Räjähdysonnettomuus Oy Forcit Ab, 1998).
-
Vesistö- ja ympäristövahingot: Talvivaaran kaivos on esimerkki siitä, kuinka teollinen toiminta voi saastuttaa pysyvästi ympäristöä: jätevesipäästöt ovat heikentäneet Nuasjärven ekosysteemiä ja lisänneet raskasmetallikuormitusta (University of Helsinki, 2019; 2017; Tuovinen et al., 2018).
-
Olkiluodon vuoto- ja palotapaukset: Useat viimeaikaiset tapaukset (radioaktiivisen nesteen vuoto 2025, parakin tulipalo helmikuussa 2025, tritiumvuoto 2023–2024) osoittavat, että jopa tiukasti valvotuissa kohteissa voi tapahtua inhimillisiä virheitä (TVO, n.d.; “Olkiluodon alueella tulipalo”, 2025).
-
Muut esimerkit: Vaasan muuntajatehtaan tulipalo (2023) ja Järvenpään kemikaalivuoto (2022) osoittavat, kuinka nopeasti pienistä teknisistä virheistä voi syntyä vakavia onnettomuuksia (Tukes, n.d.; “Kemikaalivuoto Järvenpäässä”, n.d.).
Asutuksen läheisyys ja Natura-alue
Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna on todennut, että alueella ei ole asutusta: ”Tässä ei ole asutusta lähellä. Se on se oleellinen juttu” (Ojanen et al., 2025). Tämä ei pidä paikkaansa. Alueen läheisyydessä on vakituista asutusta, kesämökkejä sekä suojeltu Poosjärven Natura 2000 -alue, joka on harvinaislaatuinen lintujärvi. Alueen suojelulajit löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivulta: Poosjärvi Natura 2000 -alue.
Me allekirjoittaneet vastustamme TNT-tehtaan rakentamista Noormarkun alueelle.
Lähteet:
-
EPA, n.d. – U.S. Environmental Protection Agency. Tietoa TNT:n ympäristövaikutuksista Yhdysvaltain räjähdeteollisuudessa.
-
Millar, 2010. – Trinitrotoluene (TNT) Production Process and Environmental Considerations.
-
Belle, 2008; Boyang, 1999. – Tutkimuksia TNT-altistuksen vaikutuksista veren ja sisäelinten toimintaan.
-
Jessim, 2018. – TNT:n perimävaikutukset ja mutageenisyys.
-
Shohrati et al., 2014. – TNT:n vaikutukset hengityselimiin teollisuuden työntekijöillä.
-
Shu-l, 2007. – Raportti TNT:n aiheuttamista maksavaurioista ja silmäongelmista.
-
Ja, 1977; Zakhari et al., 1978. – Tutkimukset TNT:n vaikutuksista anemiaan ja maksaan.
-
Liu et al., 1995. – TNT:n karsinogeenisuutta koskeva tutkimus.
-
Shokry, 2006. – Räjähdeteollisuuden jätevedet ja ”punainen vesi”.
- Raoufi et al, 2023. – Acid Rain Formation and Its Direct Impacts on Plants: Wheat and Rice
-
Ribeiro et al., 2012. – Räjähdeteollisuuden vedenkulutus ja ympäristövaikutukset.
-
Medina et al., 1995. – TNT:n pysyvyys maaperässä ja vesistöissä.
-
Vila et al., 2008. – TNT:n vaikutukset kasvien kasvuun ja siementen itämiseen.
-
Yang et al., 2021. – Mikrobiston häiriintyminen TNT:n vaikutuksesta.
-
Johnson and Reddy, n.d. – TNT:n myrkyllisyys villieläimille ja matelijoille.
-
Hasala and Numminen, 2025. – Ympäristöhaittojen tutkimuksen puute Suomessa.
-
Räjähdysonnettomuus Oy Forcit Ab, 1998. – Forcitin Hangon tehtaan onnettomuus 1993, viranomaisten raportit.
-
University of Helsinki, 2019; 2017. – Talvivaaran vaikutukset Nuasjärveen ja sen ekosysteemiin.
-
Tuovinen et al., 2018. – Bioheap-leaching-prosessin ympäristöriskit.
-
TVO, n.d. – Olkiluodon radioaktiivisen jäähdytysnesteen vuoto 2025.
-
“Olkiluodon alueella tulipalo”, 2025. – Uutinen helmikuun 2025 tulipalosta Olkiluodon laitosalueella.
-
“Tritiumpitoisuuksia Olkiluodossa”, n.d. – Seuranta Olkiluodon tritiumvuodosta 2023–2024.
-
“Olkiluoto 3”, 2024. – Uutiset Olkiluoto 2 ja 3 -reaktorien sähköntuotannon keskeytyksistä.
-
Tukes, n.d. – Vaasan muuntajatehtaan tulipalon tutkintaraportti.
-
“Kemikaalivuoto Järvenpäässä”, n.d. – Raportit typen oksidivuodosta Järvenpäässä 2022.
-
Ojanen et al., 2025. – Porin kaupunginjohtajan lausunto asutuksen puuttumisesta tehdasalueen läheisyydessä.
-
“Poosjärvi”, n.d. – Ympäristöhallinnon tiedot Poosjärven Natura 2000 -alueesta:
https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/suojelu-ennallistaminen-ja-luonnonhoito/natura-2000-alueet/poosjarvi
M. Saarivirta Ota yhteyttä adressin tekijään