IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.


Vieras

#1726 Re: Turvetuotantoa syytetty turhaan

01.11.2012 18:33

#1725: - Turvetuotantoa syytetty turhaan

Mielenkiintoinen linkki.Jos toi Siikaveden asia pitää paikkansa niin joillakin on vähintään anteeksipyynnön paikka.Kenen hanke se järven tyhjennys oli ja kuka vastaa seurauksista.ELY keskus vai joku muu kuka on hankkeen takana?

Valitse nimimerkki

#1727 Re: Turvetuotantoa syytetty turhaan

01.11.2012 18:49

#1725: - Turvetuotantoa syytetty turhaan

Propaganda läksyt on luettu ja opeteltu kyllä!

Ranex

#1728

01.11.2012 22:22

Mitäs sitä kyyvedellä vettä puhdistamaan, sehän on jo erinomaista, mikäli on täällä olevia juttuja uskominen (mm. Viesti 1619). Rautasulfidiseostus menetelmä on kyllä hyvä juttu, myös maatalouden päästöjen suhteen.

Täältä ei siis löydy tietoa miten vapon aiemmin kehutut miljoonainvestoinnit etenevät? Kysyin tätä tuossa aiemmin, arvelin tietoa löytyvän, kun täällä on innokkaita googlettajia, mitä minä en taas ole. Vai olisiko noin ettei ole mitään tehty muuta kuin puhuttu?

Ranex

#1729

01.11.2012 22:25

Viittasin tuolla kyyvesi kommentilla viestissä 1725 olleeseen linkkiin.

Vieras

#1730

01.11.2012 22:56

olisi edelleen kiinnostavaa tietää, miksi turvevesipäästöjen mittareina on fosfori ja typpi - siksikö, että niitä voidaan verratat maa- ja metsätalouden päästöihin? Jos näin on, niin niihin vetoajat voivat siirtyä samantien tuonne aiemmin mainitulle palstalle.

Vieras

#1731 Re:

01.11.2012 23:39

#1730: -

Samaa mieltä, miksi COD lukua ei verrata, pelkästään fosforia ja tyyppeä.


Vieras

#1732 Re: Jättiyhtiö Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

02.11.2012 00:14

#1713: Kokoomuslainen - Jättiyhtiö Siemens luopuu aurinkosähkön kehittelystä

Viestittelyssä otettiin jo aiemmin  kantaa tuohon Siemensin vetäytymiseen aurinkovoiman kehittelystä - halusit siis uudistaa tuon näkemyksesi kysynnän puutteella! Auringosta ja tuulesta puhutaan, niinkuin ne olisivat tuontitavaraa - miksi? Jokainen polttamatta jäänyt turvekuutio on pois vesistämme!

Vielä tuohon viestin 1725 linkin juttuun - miksi kehitellään tuollaisia suodattimia, jos niissä turvevesissä ei ole mitään suodatettavaa ?????

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/saksassa+tehtiin+uusi+aurinkoenergian+tehoennatys/a811746

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/italia+ohitti+saksan+aurinkosahkomaana/a778263?s=l&wtm=-16022012&

p.s. vaikka turvetta ei kaiveta talvella, niin kentät saastuttavat vesiämme silti koko ajan.

Omin silmin nähnyt

#1733 On se kumma!!!!!!

02.11.2012 18:35

Tämä adressi on ymmärtääkseni tarkoitettu turvetuotannon päästöjen poistamiseen,eikä energia vaihtoehtojen etsimiseen.Itse kokeneena ja nähneenä vesien laatu heikkeni kun turvetuotantolueita avattiin.Aikaisemmin oli paljon enemmän maataloutta ja metsäojituksia ennen 1990 lukua jolloin turvetuotanto alkoi Kälkäjoen alueella.Ennen turvetuotannon aloittamista eläimetkin joivat joen vettä.Ei ole metsä-ja maatalouden aiheuttamaa vesien pilaantuminen.(Joisitteko itse satoja tai tuhansia vuosia seissyttä vettä)
Kokoomuslainen

#1734 Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

02.11.2012 23:00

 

"Ydinvoimasta oli tarkoitus vaihtaa aurinko- ja tuulienergiaan, mutta niitä ei saada tuotettua tasaisesti ja luotettavasti"

Tuossa vain yksi pieni osa jutusta, joka on luettavissa kokonaisuudessa alla olevasta linkistä.

http://www.taloussanomat.fi/energia/2012/08/20/saksan-vihrea-energia-tuleekin-kivihiilesta/201236028/12

Kirjoitin jo aiemmin siitä kuinka Saksassa on suunnitteilla ja rakenteilla suuri määrä kivihiiltä polttavia voimaloita. Saksa ilmoitti luopuvansa ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä ja korvaavansa sähköntuotannon aurinko- ja tuulienergialla. Heti alkumetreillä siellä ollaan kuitenkin huomattu ettei tuulen ja auringon varaan voi tuollaista teollisuusmaata rakentaa. Ne voivat kyllä olla täydentäviä energiamuotoja mutta tasaista energiaa jauhamaan tarvitaan toisenlaisia voimaloita ja he ovat valinneet kivihiilen polton rajun lisäämisen korvaamaan poistuvaa ydinvoimaa. Kivihiiltä heillä riittää kotimaastaan.

Meidän kotimaastamme löytyy turvetta ja puuta. Suomessa aurinkoenergian osuus tulee olemaan vaatimattomalla tasolla todella pitkälle tulevaisuuteen. Turvetta ja puuta käytetään kaukolämmön tuottamiseen. Aurinkosähköllä ei kaupunkeja pystytä lämmittämään.

Aurinkokennoteknologia on vasta kehitysvaiheessa. Uusia sovelluksia tulee pikku hiljaa, mutta joka tapauksessa tarvitaan auringon-/päivänvaloa vaikka kyseessä olisi kuinka uudet sovellukset kennoista. Meillä kun valitettavasti ei suuressa osassa vuotta ole tuota valoa riittävästi.

 

 

Auringosta kiveen

#1735 Re: Aurinkosähköllä ei Suomessa tule olemaan merkittävää osuutta, turpeella ja puulla kylläkin

02.11.2012 23:33

#1703: Kokoomuslainen - Aurinkosähköllä ei Suomessa tule olemaan merkittävää osuutta, turpeella ja puulla kylläkin

Miksi tuottaa ensin sähköä kesällä huonolla hyötysuhteella aurinkokennoilla ja sitten sanoa ettei sitä voi varastoida talveksi? Eikö jo lähtökohta ole aivan väärin? Aurinko on säteilyä, josta saadaan lämpöä hyvin helposti ja hyvällä hyötysuhteella. Me kaikkihan tiedämme tämän istuessamme kesällä auringonpaisteessa, kuuma tulee helposti. Me myös tiedämme että ydinvoimaloissa, hiilivoimaloissa, puuvoimaloissa, kaasuvoimaloissa ja muissa voimaloissa sähköä tuotetaan kuumentamalla vettä höyryksi ja ajamalla se höyryturbiinin läpi ja pyörittämällä turbiinilla generaattoria. Näin energiasta saadaan sähköksi 30 - 40 %, jopa enemmän.


Meidän siis tarvitsee vain kerätä auringon lämpö, siirtää se varastoon ja tuottaa sillä lämmöllä sähköenergiaa samaan tapaan mitä tuotetaan nykyisinkin sähköä lämmöllä. Meillä on hyvää varastotilaa allamme eli peruskalliossamme. Meidän tarvitsee vain porata siihen reikiä, reunoille ja pohjaan ja laittaa niihin eristeeksi kivivillaa, samoin kuin päällekin ja reikiä keskelle  ilman kierrättämiseksi (lämmittämiseksi ja lämmön ottamiseksi). Siinä meillä on suuri, lähes ilmainen energiavarasto, josta saadaan 80 % varastoidusta lämmöstä käyttöön talven aikana. Kooltaan 300 m x 300 m x 150 m oleva eristetty peruskallion palanen voi varastoida 2.7 TWh energiaa ja siitä saadaan energiaa 2 TWh (riittää 60 000 tavallisen omakotitalon lämmittämiseen ja sähköntarpeeseen).


Suomessa tulee auringon säteilyenergiaa vuodessa yhden neliömetrin alueelle 1 000 kWh (Saksassa 1 300 kWh, Espanjassa 1 700 kWh), pääasiassa kesäaikaan (Espanjassakin vain 14 % tammikuussa siitä energiamäärästä mitä saadaan kesäkuussa Espanjassa tai Suomessa). Jos energia kerätään Suomessa alalta, joka on 15 m x 15 m, se riittää yhden omakotitalon lämmitykseen ja sähköön vaikka sitä saataisiin kerättyä vain 15 %. Keräys on helpointa tasopeileillä, joilla auringon säteily kohdistetaan yhteen kohtaan. Polttopisteessä kuumennetaan pinnoitettuja piilevyjä (esim. 2 x 3 x 0.02 m). Kuumennetut piilevyt kerätään eristettyihin energiakontteihin (heti kun kuumennettu), joilla energia voidaan kuljettaa hyvällä hyötysuhteella jopa sadan kilometrin päähän keräyspaikasta, esim. pääkaupunkiseudulle kalliovarastoon.


Näin energiaa voidaan kerätä siellä missä on joutomaata, energiavarastot voivat olla lähellä asutuskeskuksia. Energiakonttien siirto tarvitsee 1 % kerätystä energiasta sataa kilometriä kohden. Sähkö kannattaa tuottaa energiavaraston läheisyydessä, koska varaston alkuenergiasta (250 - 600 astetta) voidaan tuottaa sähköä ja lopusta sitten kaukolämpöä. Tähän päästään kun varasto osioidaan eli sähkölle otetaan ensin ja kun osion lämpötila laskee alle 300 asteen, siirrytään ottamaan lämpöä sähköntuotantoon seuraavasta osiosta ja vähän jäähtyneestä (alle 300 astetta) otetaan sitten energiaa kaukolämpöön. Näin hyötysuhde nousee korkeaksi ja hinta jää edulliseksi.


Piilevyt kestävät yli tuhannen asteen kuumuuden, peruskallion graniitti kestää 600 asteen kuumuuden. Sähköä voidaan tuottaa hyvällä hyötysuhteella kun veden lämpötila on yli 250 astetta. Loppulämmöllä voidaan syöttää lämpöä kaukolämpöverkkoon noin sataan asteeseen saakka. Seuraavana kesänä eristetty peruskallio taas kuumennetaan vastaavalla tavalla 600 asteeseen, jolloin auringon energiaa on käytettävissä ympäri vuoden kulloinkin tarvittava määrä. Materiaaliksi rakentamiseen riittää pääosin hiekka ja graniitti, metalleja ja muita aineita tarvitaan hyvin vähän, samoin ulkopuolista energiaa. Tuotettu energia on päästötöntä, edullista ja turvallista (ei radioaktiivisuuden vaaraa).


Vieras

#1736

03.11.2012 00:35

kiitos auringosta kiveen. tämän paremmin ei voi asiaa esittää. muistaakseni näitä kalliovesivarastoja on jo käytössä. tämä on yksi esimerkki miten tämä "ilmainen" vesiä pilaamaton aurinkonergia valjastetaan.
Hallmark

#1737 Re: Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta - väitehän se on tuokin

03.11.2012 12:00

#1734: Kokoomuslainen - Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

"Kokoomuslainen" jättää tunnustamatta monia turpeen tosiasioita jotka vaikuttavat kansantaloudessa laajemminkin (siis kokoomuslaistenkin hellimässä taloudessa!). Yhtenä pienenä, mutta vaikuttavana esimerkkinä tästä voi huomioida tiestön kulumisen ja viihtyvyys- sekä saastumishaitat turveliikenteestä, suhteessa tuohon mustamaineiseen kivihiileen.

Turvetta joudutaan kuljettamaan 7 (seitsemän) raskasta ajoneuvoyhdistelmällistä yhtä kivihiililastia kohden saman energiamäärän tuottamiseksi. Öljypohjaista liikennepolttoainetta (tuontitavaraa) kuluu moninkertaisesti (sekö ei saastuta?), tiestö murenee todistettavasti enemmän (valtio maksaa), liikenneturvallisuus heikkenee, turpeen käsittelystä ja rekoista turvepöly leviää asuinympäristöön saasteena, turvepöly leviää vesiin ja maaperään saastuttamaan ja happamoittamaan, liikennemelua on enemmän etc, etc...

Ymmärrän kyllä, ettei turveuskovaisuuteen kuulukaan käsitellä turvealaan liittyviä lukemattomia negatiivisia lieveilmiöitä, mutta siihen ei myöskään pitäisi puutteellisin argumentoinnein kuulua kilpailevien energiamuotojen lyttäämistä, kun oma pää vuotaa. Arvon "kokoomuslainen", muiden heimolaistensa mukana, kiistää jyrkästi kaikki turvehaitat ja yrittää siirtää keskustelua turveongelmista pois, muiden vaihtoehtojen mollaamiseen. Homma näyttää menevän kuin kuolleessa Neuvostoliitossa, mutta nimimerkki ilmeisesti pitää sitä vain hyvänä mainoksena puolueelleen. Olkoon sitten niin.  ;D

 


Vieras

#1738 Ei haittoja sivullisille turpeesta

03.11.2012 18:16

Eihän turpeen kaivuusta ole mitään viihtyvyys tms. haittoja paikallisille. Ne jotka asuvat turvesuon vieressä ja eivät kärsi suon haitoista ovat luultavasti töissä siellä tai ovat vuokranneet suonsa turveyrityksille (tai ovat vuokranneet vanhoja soita itselleen pelloiksi) - pakko pitää suunsa kiinni.

Vieras

#1739 Re: Ei haittoja sivullisille turpeesta

03.11.2012 20:43

#1738: - Ei haittoja sivullisille turpeesta

Olipas päivän paras huumoripläjäys! Tule asumaan tänne turveaavikon naapuriksi niin mielesi muuttuu, jos nyt noin yltiönaurettavine väitteinesi yleensäkään vakavissasi olit. Mutta jos olit, niin todella paljon on vajausta.....  Jos siellä nyt yhtikäs mitään onkaan?

Rex
Vieras

#1740 Re: Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

03.11.2012 23:52

#1734: Kokoomuslainen - Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

Kotimaista puutakin löytyy, mutta mitenkäs se mm. vapo kuitenkin rahtaa haketta mm. Venäjältä? Eikös niiden €urojen pitänyt jäädä kotimaahan kun puhutaan puusta ja turpeesta?

 

JK

#1741 Re: Re: Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

04.11.2012 10:21

#1740: Rex - Re: Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

Valtion osaomistama vapo toteuttaa kaikessa toiminnassaan vain business-ajattelua. Venäjäntuonnilla saadaan pidetyksi suomalaiset puuntoimittajat nöyrempinä (=kotimaisen tavaran hinta alempana) ja omat voittomarginaalit korkeammalla.

Ympäristömoraalihan vapon toimissa on aina ontunut, vaikka joitakin turpeenkaivuuseen huonosti sopivia soita on muka "ympäristövastuullisesti" myyty valtiolle suojelualueiksi. Ne vapo on alunpitäenkin hankkinut "strategisiksi" kohteiksi, joilla voidaan kiristää suurimmalta omistajalta rahaa ja löysempää liekaköyttä soiden hävitykseen. Niillä ei ole tarkoitettukaan kuokkia turvetta, koska se ei taloudellisesti  kannata, eikä ole teknisestikään mahdollista. Samaa toteuttaa metsäsektorikin; raaka-ainetta tuodaan ulkoa strategisista syistä, ja joitakin teknisesti hakkuukelvottomia louhikoita voidaan myydä suojeltaviksi. Siis ihan tuttu liike-elämän toimintatapa jota businessvoimat itse hauskasti kutsuvat "ympäristövastuuksi" :)

MP

#1742 Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

04.11.2012 13:37

Alavuden Aitanevalla Vapo masinoi kolmannen sektorin omien turvehaittojensa peittelyyn. Kosteikkopuhdistamoon (Vapon mukaan "parasta käyttökelpoista puhdistustekniikkaa") istutettiin timoteita ja ruokohelpiä. Olipa erikoinen valinta alkuperäisluontoon täysin kuulumattomia "kosteikkokasveja", varsinaisia "monimuotoisuuden luojia". Huvittava tempaus, joka päättyi täydelliseen epäonnistumiseen ja josta mm. Ilkka-lehti uutisoi 28.10.2012.
Sinänsä ovela yritys Vapolta, mutta heille harmi, että bluffi ei toiminutkaan. Sanoisin jopa sinisilmäisten talkoolaisten höynäyttämiseksi Vapon ikiomilla "luonnonsuojelumetodeilla".

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/alavuden-suoluonto-saa-julkisuutta-1.1279418


MP

#1743 Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

04.11.2012 14:41

#1742: MP - Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

Tässä vielä linkki "Luonto lähellä"-sarjassa 31.10.2012 lähetettyyn tv-pätkään Alavuden Aitanevalta. Merkille pantavaa on, että järvitoimikunta on omalla kustannuksellaan(!) rakentanut laskeutusaltaita turvekentän alapuolelle, siis tukenut vettä saastuttavaa Vapoa ihan rahan arvoisesti.

Timotein ja ruokohelpin surullisiin kylvöihin osallistui 11 vapaaehtoista henkilöä, antaen työpanoksensa tälläkin kertaa Vapon tueksi.

Hienoa sinänsä, että kansalaiset yrittävät parantaa turvetoiminnalla pilattua vesiympäristöään, mutta ei kyllä mairittele turverahojen käärijää. Vapo näyttääkin luovuttaneen puhdistusvastuun ilmaisille kansalaisaktivisteille, ja luovuttaminen käy selville niistäkin ohjelmassa esitetyistä toteamuksista, että "luonto itse hoitaa aikanaan vesiensuojelutoimet". Niinpä niin.

http://areena.yle.fi/tv/1726498

 

Kokoomuslainen

#1744 Suomi maailman paras lämmön- ja sähkön yhteistuotannossa

05.11.2012 12:28

 

Jokin aika sitten Kansainvälinen energiajärjestön IEA julkaisi vertailun jossa Suomi valittiin johtavaksi lämmön ja sähkön yhteistuotantomaaksi koko maailmassa. IEA:n tarkastelussa todettiin että jos ja kun haetaan yksittäistä energiatehokkuuden edistämistoimenpidettä, niin lauhdevoimalaitoksen muuttaminen yhdistetyksi lämmön- ja sähköntuotantolaitokseksi on vaikutukseltaan täysin ylivoimaista luokkaa. Tätä tietotaitoa Suomen osaava teollisuus on vienyt eri puolille maapalloa hyvällä menestyksellä.


Yhteistuotannossa voimalaitoksen hyötysuhde nousee parhaimmillaan reilusti yli 90 prosenttiin, kun sähkön erillistuotannossa hyötysuhde on tyypillisesti noin 40 prosenttia ja parhaimmillaankin päästään suunnilleen 55 prosenttiin.


Yhteistuotanto edellyttää riittävää lämpökuormaa, joka voi muodostua kaukolämpöverkosta tai teollisuuslaitoksen höyryntarpeesta. Suomessa kulutetusta sähköstä noin 30 prosenttia tuotetaan tällä hetkellä lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksissa. Näistä voimaloista erittäin monessa on juuri turve ja puu pääpolttoaineina.


Yhteistuotantolaitoksissa on erityyppisiä toteuttamistapoja, joilla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka suuri osa lämmöntuotannosta käytetään sähköntuotantoon. Yhteistuotantolaitosten polttoaineena turpeen, puun ja muiden polttoaineiden energiasisältö saadaan hyödynnettyä täten mahdollisimman tehokkaasti. Energiatehokkuuden ohella päästöt ovat oleellisesti pienempiä erillistuotantoon verrattaessa. Yhteistuotantolaitoksia voidaan käyttää tarpeen vaatiessa myös kaukojäähdytykseen.

Pelkästään sähköä tuottavia turvevoimalaitoksia ei Suomessa ole kuin yksi kappale. Kaikki muut tuottavat kaukolämpöä ja  sähköä tai teollisuuden kaipaamaa prosessihöyryä. Turpeesta saatava energia otetaan siis talteen em. laitoksissa pääsääntöisesti erittäin hyvällä hyötysuhteella. Kiitos siitä kuuluu korkeatasoisille suomalaisille insinööreille. Tämäkin kertoo mainiosti siitä kuinka hyvin suomalaisten kehittämät innovaatiot lyövät itsensä läpi sekä kotimaassa että maailmalla ja samalla kohottavat koko hienoa Suomi-brandia omalta osaltaan.

Aurinkosähköstä Suomessa vielä senverran, että jos sen käyttö olisi noin yksinkertaista ja helppoa sekä kustannustehokasta kuin jokin kirjoittaja visioi tuossa aiemmin, niin onpa ihme ettei sitä ole otettu maailmanlaajuisesti jo käyttöön ajat sitten? Onhan selvää että uudet energiateknologiat tulevat jossain vaiheessa laajempaan käyttöön. Niiden aika ei ole vielä ja me Suomessakin joudumme vielä pitkälle tulevaisuuteen tukeutumaan ns. "perinteiseen teknologiaan".

Ensimmäiseksi olisi saatava koko Eurooppaa kattava "älykäs sähköverkko" ja sitä kautta vasta voitaisiin turvata häiriötön sähkönsaanti riippumatta vuodenajasta ja sähkön tuotantatavasta. Vetyteknologia tulee olemaan yksi merkittävä tekijä tulevaisuudessa. Aurinko ja tuulienergian osuus myös tulee nousemaan tulevina vuosikymmeninä. Fuusioenergian kaupallinen sovellutus on vielä melko kaukana. Aaltoenergia ym sovellukset lisääntyvät jne. Mutta kaikkien näiden todelliseen läpimurtoon on vielä pitkälti matkaa. Kukaan ja mikään yhtiö ei halua olla ensimmäisenä ottamassa "raakiletta" käyttöön suuressa mittakaavassa. Pienessä mittakaavassa, vaikkapa jonkin yksittäisen omakotitalon kohdalla, aurinkoa voidaan hyödyntää ja ollaan hyödynnettykin jo kauan, mutta suuren mittakaavan tuotantoon ei olla vielä Suomen oloissa lähelläkään teknis-taloudellisuutta. Jos puhutaan muutaman promillen tai prosentin murto-osan osuudesta, ei niillä ole kokonaisuuteen nähden oikeastaan mitään merkitystä. Mutta kuten sanottua, tietysti aurinkosähkön osalta erilaisia sovellutuksia täytyy kehittää Suomen oloihin myös. Ehkä sen osuus esim. sadan vuoden kuluttua saattaa olla prosentin luokkaa koko Suomen energiatarpeesta.

Siihen saakka, kunnes uudet teknologiat ovat valmiita laajaan käyttöön, meidän on pakko tukeutua perinteisempiin energiamuotoihin. Siinä kategoriassa turve ja puu tulee näyttämään merkittävää osuutta vielä vähintään useita vuosikymmeniä eteenpäin.

 

 


Vieras

#1745 Re: Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

05.11.2012 12:46

#1743: MP - Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

sivuttiinhan ohjelmassa myös maa- ja metsätalouden osuutta menneinä vuosikymmeninä. ei vapo oo ainut syyllinen.

Kokoomuslainen

#1746 Re: Re: Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

05.11.2012 13:04

#1740: Rex - Re: Saksan vihreä energia tuleekin kivihiilestä, ei auringosta

 

Sateisena kesänä ei ollut tuotantopinta-alaa riittävästi Vapolla. Näinhän yhtiö on ilmoittanut. Uudet lupahakemukset ovat ruuhkautuneet käsittelyssä. Tuotannosta poistuu pinta-alaa kuitenkin joka vuosi ja samaan aikaan uusien lupien käsittely on ruuhkautunut.

Mielestäni tuossa ei ole mitään ihmeellistä, näin ulkopuolisen silmin, että joudutaan tuomaan polttoainetta ulkomailta korvaamaan puuttuvaa turvetta. Useat voimayhtiöt ovat jo ehtineet ilmoittaa lisäävänsä mm. kivihiilen tuontia korvatakseen sillä turvetta tulevana talvena. Tunnet varmaan arvoisa Rex toteamuksen: "kysynnän ja tarjonnan laki".

 

rapakonnon vieres asuva

#1747 Re: Ei haittoja sivullisille turpeesta

05.11.2012 14:42

#1738: - Ei haittoja sivullisille turpeesta

Eipä oo täälläkää päin Suomenniemee mitää haittaa turvetuotannosta vaikka se tapahtuu tuossa ihan talon liepeillä. Urakoitsijat hoitaa tuotannon mallikkaasti. On kesäisin hienoa seurata kuinka pojat nevalla vievät turvekuormia aumaan. siinä tulee aina mieleen kuinka sekin kuorma auttaa Suomen kansantaloutta ja tua turve työllistää naapurin pojat ja niiden isän kanssa. Oon asunut koko ikäni täällä eikä järvi oo muuttunut miksikään turpeen takia. Mun oma maatalouteni saastuttaa varmahan enempi kun poikien touhut nevalla. Kyllä jämpti on nii.

maalla on mukavaa

#1748 Re: Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

05.11.2012 15:25

#1743: MP - Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

MP ihmettelee asukkaiden omalla kustannuksellaan tapahtuvaa toimintaa. Maaseudulla tuollainen on ihan jokapäiväistä. Hyvänä esimerkkinä esim. paikallistietoimikunta. Vuosittain tehdään yhteisen tien eteen paljon pyyteetöntä ja palkatonta työtä. Laitellaan uusia rumpuja, raivataan tienvarsien pusikoita ym. Tällainen on aivan normaalia toimintaa. Miksi joku näkee tällaisessa jotain erikoista? Toinen hyvä esimerkki on kylätalojen rakentaminen ja kunnossapito yhteisiä tilaisuuksia varten, Saa niitä toki ottaa omaankin käyttöön omia juhlia varten. Kolmantena esimerkkinä jos joku alkaa rakentamaan pikkukylälle taloa niin kylältä kaikki osallistuu "valukökkään" tai johonkin muuhun talonrakentamisvaiheeseen auttaakseen palkatta toista perhettä. Yhteisöllisyys on avainsana maaseudulla. Kaupungeissa tuollaista ei juurikaan ole, ainakaan läheskään siinä mitassa kuin on maaseudulla. En näe tuossa yhtään mitään erikoista että 11 ihmistä on vapaaehtoisesti ollut mukana talkoissa ja päinvastoin syvästi ihmettelisin jos näin ei maaseudulla olisi ollut!


Vieras

#1749 Re: Re: Ei haittoja sivullisille turpeesta

05.11.2012 15:29


Vieras

#1750 Re: Re: Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

05.11.2012 17:06

#1748: maalla on mukavaa - Re: Re: Kansalaistalkoot Vapon turvehaittojen tueksi - limbo tuli

Näinhän se maalla yleensä menee. Vapo on kuitenkin pääosin valtion omistama verovaroin tuettu/ylläpidetty yhtiö ja luulisi, että valtio pitäisi itse huolta asukkaistaan eikä toisinpäin. Vapo toimii kuitenkin kuten voittoa tavoitteleva yhtiö ilman yhteiskuntavastuuta vrt. esim. Talvivaara.

Mm. tähän vapo tarvitsee voittoja - kenties keinoja kaihtamatta http://www.vapo.fi/media/ajankohtaista/1881/vapon_hallitus_paatti_avainhenkiloiden_kannustinjarjestelmasta