IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.


Vieras

#2001 Re: Re: Re: Kivihiilen käyttö lisääntyy

28.02.2013 14:04

#2000: - Re: Re: Kivihiilen käyttö lisääntyy

Parempi kannattaa tuontienergiaa, koska täällä ei osata edes kaivaa sitä turvetta niin, ettei tuhota samalla vesistöjä/ympäristöjä ja aiheuteta sillä (nimenomaan sillä) rankkaa vastustusta turpeen käytölle! Vapon käräjäkierre on kyllin hyvä todiste siitä, että asioita ei hoideta vaaditulla tavalla ja vakavuudella.

IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ ja jo aiheutettujen tuhojen korjaaminen - katsotaan sitten asiaa uudelleen!!

 

 

 

Turve-energia ei ole uusituvaa

#2002 Re: Kotimaisen energian osuutta lisättävä

28.02.2013 16:44

#1998: I. Hämäläinen - Kotimaisen energian osuutta lisättävä

Turpeen uusiutumisaika 2000-3000 vuotta? Mitä ihmiskunta teki 2000 vuotta sitten ja mitä se tekee 2000 vuoden päästä? Turpeen uusiutuminen on vain sanaleikki eikä sillä ole mitään käytännön merkitystä, koska on ihan sata varmaa ettei ihmiskunnan tarvise käyttää turvetta 2000 vuoden päästä energialähteenä.

Ja mitä mieltä on verrata Norjan energian tuotannon päästöjä Suomen turve-energian kulutuksen päästöihin?  Että pieni luku on pienempi kuin suuri luku?

En voi kuin ihmetellä mistä ihmeestä turveväki keksii näitä "vertailuja" jotka ovat jo lähtökohtaisesti puutaheinää.

Näin juuri mitä näin

#2003 Re: Re: Kotimaisen energian osuutta lisättävä

28.02.2013 16:58

#2002: Turve-energia ei ole uusituvaa - Re: Kotimaisen energian osuutta lisättävä

"I. Hämäläinen" nyt vaan (varmaan sattumalta?) kirjoittaa niitä samoja juttuja kuin palstalla aiemmin ahkeroineet "J. Hämäläinen" ja "H. Hämäläinen". Toki aivan samoja tarinoita toistelivat myös "J. Mähönen", "Yritysjohtaja", "Teollisuusjohtaja", "Metsäasiantuntija" ja "Kokoomuslainen", "kaverikomppausten" ajoittuessa kymmenenstä minuutista puoleen tuntiin noiden mainittujen nimimerkkien edellisestä kommentista. Ne alkoivat yleensä lauseilla: "Juuri näin.", "Näin juuri", "Aivan oikein", "Todellakin näin" jne... Tuntuvatko tutuilta?

Usein hupsahti niinkin, että sanat fraasilauseiden sisällä sattuivat aivan samoiksi kuin kompattavalla kaverilla (hänellä itsellään(?), toki eri nimimerkillä kirjoittaen). No ehkä kyse oli vahingoista sivupersoonien sekoittuessa?

Taisto Holla, Mieskonmäki

#2004 Re: Re: Re: Kivihiilen käyttö lisääntyy

28.02.2013 19:34

#2000: - Re: Re: Kivihiilen käyttö lisääntyy

Tällä saitilla, melkein voi sanoa joka toisessa säikeessä, yrittää nimimerkki "vieras" uskotella turpeella olevan työllistävän vaikutuksen.

Minulle kivihiilen rahtaaminen on leivän ääni ollut jo useita vuosia, kuten niin monelle muullekin suomalaiselle merenkulkijalle.

Tästä näkökulmasta katsoen on pienempi paha käyttää hiiltä kuin turvetta, itse kylläkin olen atomivoimaloiden kannalla.

Mitä teette sitten kriisiaikana kun turvesuot on kaluttu loppuun ja kotimaista energiaa ei ole, tosin metsä kasvaa nopeammin kuin turvesuot. Tämä ilmiö on nähtävissä Puolassa, hiili alkaa loppua tai on niin syvällä, että ei kannata kaivaa, Puola on nykyisin tuonti hiilen varassa, sen tiedän.


Vieras

#2005 Re: Re: Re: Re: Kivihiilen käyttö lisääntyy

01.03.2013 07:47

#2004: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Re: Kivihiilen käyttö lisääntyy

Juuri näin :D

Nyky turvebuumihan lähti 70-luvun 'energiakriisistä'. Mikä on sitten se meidän tulevaisuuden kriisivara? Naapuripalstalla maalaillaan MadMax-tyylisiä skenaarioita että vihamieliset tahot tulevat ja vievät turpeet - toivottavasti vievät sen myös järvistä ja muista vesistöistä.Tosin onhan ne ulkomaalaiset tulleet jo viemään mineraalimmekin ja odotettavissa on, että 'nykytekniikalla' vesistömme ovat entistä suuremmassa (talvi)vaarassa.

Tässä maassa tahtoo nämä 'väliaikaiset' pelastustoimet jäädä pysyviksi, kuten autojen käyttövero. Nähtäväksi jää, kuinka suuri osa nyt tehtävistä meno- yms. leikkauksista valtion taloudessa jää pysyviksi! Toivottavasti leikataan myös turpeen kaivamisesta - pysyvästi.

 


Vieras

#2006 Re: Kotimainen energia aina etusijalla verrattuna ulkomaiseen

03.03.2013 21:48

#1997: Kotimaisuuden kannattaja - Kotimainen energia aina etusijalla verrattuna ulkomaiseen 

 Juuri näin....hehheh. Koska täällä käytetään tätä sanontaa niin aloitan samalla "fraasilla". Olen aivan samaa mieltä kansanedustajan ja kotimaisuuden kannattajan kanssa. Kotimaisuus kunniaan! Se on sitä isänmaallisuutta! Kuin myös sekin että saadaan teollisuus pysymää Suomessa!

Taisto Holla, Mieskonmäki

#2007 Re: Re: Kotimainen energia aina etusijalla verrattuna ulkomaiseen

04.03.2013 07:00

#2006: - Re: Kotimainen energia aina etusijalla verrattuna ulkomaiseen

Sekin varmaan mielestäsi on isänmaallisuutta kun lasketaan jätevedet puhdistamattomina jokiin ja järviin.


Vieras

#2008 Re: Re: Re: Kotimainen energia aina etusijalla verrattuna ulkomaiseen

04.03.2013 11:55

#2007: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Kotimainen energia aina etusijalla verrattuna ulkomaiseen

Kun ihminen jotain tekee ja touhuaa niin aina tulee päästöjä. Sinäkin parahin Taisto kun ajelet autollasi niin syyllistyt ilman saastuttamiseen puhumattakaan siitä saastuttamisesta mitä raakaöljyn pumppaaminen ja siirtely laivoilla pitkin meriä aiheuttaa. Samaa voisin kysyä sinulta että sekö on isänmaallisuutta? Saastutat meidän suomalaisten ilman?

Kun sytyttelet takkaasi tulen, niin aiheutat ilmastoon ja lähinnä naapureille vaarallista pienhiukkaspäästöä. Kun olet rakentanut kesämökkisi niin aiheutat vesistöön hiukan päästöjä ja niin edelleen. Entäpä kaivosteollisuus? Entäpä tiestön suolauksen vaikuttimet pohjavesiin? Miten on maatalouden päästöjen laita?

Näillä vasta muutamilla esimerkeillä vaan haluan tuoda esille sen tosiasian, että aina kaikesta ihmisen toiminnasta syntyy jonkinlaista päästöä maaperään, ilmaan tai vesistöön. Kehittynyt yhteiskunta vaan yksinkertaisesti tarvitsee energiaa. Ei voida ajatella että kaikki toiminta pysäytetään, silloin yhteiskunnat romahtavat. Ei ole paluuta sinne "ihanaan Impivaaraan". Sanoit kannattavasi ydinenergiaa. Siinä vasta pahojen jälkien aiheuttaja onkin. Viimeisin saastuminen oli ihan hiljattain Yhdysvalloissa ja Japanissa todella paha. Nuo päästöt tappaa kaiken elollisen.

Itse olen ehdottomasti vetytalouden kannattaja. Se on vasta kehittymässä joten välivaiheen ajan ihmiskunta tarvitsee vielä pitkään poltolla tapahtuvaa energian tuottamista. Niin autoissa kuin voimalaitoksissakin. Polttoon tarvitaan kaikkea mahdollista raaka-ainetta. Uusimpana Suomessa alkaa olla jo merkittävässä osassa jätteen poltto. Viimeisen tilaston mukaan sillä tuotetaan jo enemmän energiaa Suomessa kuin tuulivoiman avulla. Polttoaineista meillä Suomessa tärkeimpiä on puu ja turve vielä vuosikymmeniä eteenpäin. Päästöt vesistöön ja ilmaan tietysti täytyy olla hallittuna, niinkuin ne jo ovatkin.

Tälläkin palstalla on kirjoitettu että jospa kaikki päästöjä aiheuttavat tahot toimisivat yhtä kuuliaisesti kuin toimii turveteollisuus niin päästöt olisivat todella pienet. Suurimpana siellä on tietysti maa- ja metsätalouden päästöt. Katseita ja toimenpiteitä sitä kohti!

Sellainen paikallinen kärsijä

#2009 Nyt jo ansionaan monien sukupolvien tuhot!

04.03.2013 16:07

"...että jospa kaikki päästöjä aiheuttavat tahot toimisivat yhtä kuuliaisesti kuin toimii turveteollisuus niin päästöt olisivat todella pienet."

Koko oheinen "vieras" juttu kohtuuttoman kovaa hurskastelua puolustellessaan asiaa, jossa muutamien lompakkoa lihotetaan ja jälkien korjaaminen jätetään paikallisten harmiksi sekä maksatetaan heillä. Suhdeluku kyseiseen menee varmaankin jotakuinkin karkeasti 1:10000.

"Suurimpana siellä on tietysti maa- ja metsätalouden päästöt."

Ja kuten näilläkin sivuilla on niin moneen kertaan todistettu asiat toisin, johon vastapallona vesien pilaamisen puolustelijat ovat pystyneet heittämään vain "strategia" lukuja, niin joku (muutamat?) vain vänkää samaa potaskaa aina tarjolle ja tyrkylle!
Mutta niinhä se on, että syylliseksi epäiltyhän saa, vaikka käräjilläkin, puhua maan lain mukaan mitä sattuu ja haluaa.

Vieras

#2010 Tasapuolista?

04.03.2013 18:22

valtiovetoiset yritykset saavat tehdä mitä lystää - mitenkäs kävi esim. Lokapoikien, kun kippasivat jätevedet maahan? Taisivat poijat mennä linnaan, ettei kantapäät ehtineet maata koskettaa!

Vieras

#2011

05.03.2013 10:29

Tossa yksi uutinen maatalouden rehevöittävästä vaikutuksesta. Maatalouden päästöt saatava nopealla aikataululla kuriin.

 

 

Maatalouden päästöt saatava kuriin

6.7.2012


Helsingin Sanomat



Suomen rannikkovedet voivat huonosti. Vaikka ravinnekuormitus on pienentynyt rutkasti 1970-luvulta, jolloin se oli suurimmillaan, rehevöityminen ei ole kääntynyt laskuun.

Murheenkryynejä ovat Suomenlahti ja Saaristomeri, joissa sisäsaariston vedet ovat enintään välttävässä tai tyydyttävässä kunnossa. Uudenmaan ely-keskuksen tuoreen raportin mukaan (HS 2. 7.) jokien rannikkovesiin tuoma fosforikuorma ei ole vähentynyt enää 1990- ja 2000-luvuilla. Syvänteissä on yhä enemmän hapettomia pohjia, joissa ei ole minkäänlaista elämää bakteereja lukuun ottamatta.

Meri kärsii vuosikymmenien ajan jatkuneesta likaamisesta: pohjassa on yllin kyllin ravinteita, jotka kasvattavat leviä. Myös maalta tuleva lasti on edelleen liian suuri.

Täsmätoimiin on viimein ryhdyttävä etenkin maataloudessa, sillä 50–60 prosenttia kaikesta ihmisen toiminnan vuoksi mereen päätyvästä rehevöittävästä fosforista ja typestä tulee pelloilta.

Maatalouden ympäristöohjelman tavoite on kuormituksen vähentäminen kolmanneksella vuoteen 2015 mennessä. Tässä on onnistuttu surkeasti, sillä kuormitus on paikoin jopa kasvanut siitä huolimatta, että viljelijöille on maksettu vuodesta 1995 lähtien noin 300 miljoonaa euroa ympäristötukea joka vuosi.

Tavoite rannikkovesien kirkastumisesta karkaa yhä kauemmaksi, sillä Suomi ei saavuta myöskään Itämeren suojelukomission tavoitetta saada meri hyvään kuntoon vuoteen 2021 mennessä.

Maatalouden päästöjä on vaikea hallita, sillä peltomaan kuormittavuus vaihtelee alueellisesti ja jopa lohkoittain. Siksi keinotkin on räätälöitävä sinne, missä niillä on oikeasti vaikutusta, esimerkiksi jyrkille rantapelloille.

Hyvä keino on peltojen pitäminen talvella kasvipeitteisinä, jolloin ravinteet eivät huuhtoudu tulvien ja sateiden mukana vesiin. Tehokkaaksi on osoittautunut myös kipsin levittäminen pelloille.

Ympäristötukea on yksinkertaistettava niin, ettei esimerkiksi kosteikon perustaminen kaadu byrokratiaan. Tarvitaan myös sitoutumista, sillä vuonna 2014 alkavalla ohjelmakaudella tuki ei saa enää olla vastikkeeton rahoitusautomaatti.

Hapettimilla voidaan antaa tekohengitystä kituville pohjille. Se ei kuitenkaan saa vaikuttaa ulkoisen kuormituksen vähentämiseen. Toivoa on: viime kesänä Suomenlahdella näkyi jo merkkejä rehevöitymisen taittumisesta. Silti on vielä paljon tekemistä, ennen kuin peltojen reunustamat joet ja rannikkovedet kirkastuvat.


Vieras

#2012

05.03.2013 10:35

Tossa toinen uutinen maataloussektorin erittäin huonosta osallistumisesta vesistöihin kohdistuvien päästöjen vähentämiseksi. 300 miljoonaa heitetty "kankkulan kaivoon"joka ikinen vuosi EU:hun liittymisen jälkeen. Kymmenen vuotta on jo 3 000 miljoonaa, kolme miljardia!! Tuo selvittää sen että maanviljelijät ajaa esim. uusilla autoilla. Olisikohan päästöjen vähentämiseen tarkoitetut rahat menneet johonkin muuhun kivempaan tarkoitukseen kuin päästöjen vähentämiseen, tosiaan vaikkapa uuden auton vaihtoon, ja senkin käyttökuluja voivat vielä laittaa vähennyksiin verotuksessa. Lohdutonta luettavaa. Koko juttu löytyy linkin takaa.

"Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan maatalouden ympäristötuki ei ole vähentänyt Itämerta rehevöittävää typpeä ja fosforia toivotulla tavalla. Maataloustuottajille on maksettu ympäristötukea noin 300 miljoona euroa vuodessa Euroopan unioniin (EU) liittymisestä alkaen."

 


http://www.taloussanomat.fi/ymparisto/2012/11/06/tutkimus-ymparistotuki-ei-toimi-itameri-rehevoityy/201241464/12


Vieras

#2013

05.03.2013 11:30

Tossa virallisessa Tilastokeskuksen taulukossa nähdään selkeästi kuinka maatalous,  kalatalous ja riistatalous ovat ihan järkyttävän suuria metaanipäästöjen aiheuttajia. Muistutan vielä että metaanihan on noin 20-25 kertaa vaarallisempaa kasvihuonekaasua kuin se perinteinen hiilidioksidi jota syntyy poltttotapahtumassa voimalaitosten kattiloissa tai esim. kotitalouksien tulisijoissa. Tälläkin osa-alueella maatalouden päästöt ovat todella suuret. Eipä ole kuin jätteiden käsittelystä ja kaatopaikoilta tulevat metaanipäästöt hieman suuremmat kuin maataloussektorin.

http://www.stat.fi/til/tilma/2010/tilma_2010_2013-01-16_tau_004_fi.html

Sellainen paikallinen kärsijä

#2014 Pohdi tulevaa, jota voit. Älä menneitä, mille et mitään enää mahda.

05.03.2013 18:05

Kun aletaan puhua maatalouden, metsätalouden tai teollisuuden vaikutuksista MAANLAAJUISESTI, niin ei siellä todellakaan tietysti mitään kehuttavaa toimintaa ole 50 - 80 luvuilla ollut. (Toki ne sotakorvaukset painoivat päälle ja seurauksia ei edes osattu miettiä kasvun vauhdissa.)

Nyt vain yritetään taas näin kikkakonstilla vedättää se huomio paikallistason törky tapahtumista pois.
Eli mm. minun tarkoittamassani vesistössä on maatalous sen ympäristössä kuihtunut 80-luvulta alkaen niin, että alkaa olla lähes olemattomissa. SAMAAN AIKAAN on alueella kahdella turvetuotanotalueella homma vuodesta toiseen hehtaareiltaan laajentunut. Kuinka se veden laatu onkin sattumoisin juuri nyt viimeisen 20 vuoden aikana heikentynyt hälyyttävästi ja siitä viimeisen 10 vuoden aikana räjähdysmäisesti? (Toinen alueista aloitti toiminnan n. 15 vuotta sitten.)
Sillon muuten 70-luvullakin, kun lehmät laiduntivat rannassa ja välillä selkää myöten järvessäkin, oli vedet kirkkaat ja kalasto kohdallaan. Nyt on sen viimeisen reilun 10 vuoden aikana syvyys näkyvyys pohjaan on tippunut noin kolmesta metristä vajaaseen metriin!!!

Eli kun kyseisessä vastaanottavassa vesistössä pistetään prosentit jonoon, niin se on turvetuotannon osalta kaikkea muuta kuin nyt haettu ja hoettu prosentti kaks valtakunnan mittarissa. Siitä on kysymys!

Kun nämä murheenkryynit aletaan toteamaan Suomenlahdella ja Saaristomerellä, on housuissa niin paljon tavaraa, ettei tyhjentää enää ehdi!

Vieras

#2015

05.03.2013 21:00

puhuttais asioiden oikeilla nimillä. Turvealasta käytössä prosentti ja aiheuttaa prosentin kuormituksen - se kun vaan sattuu kohdistumaan aikas paikallisesti ne haitat. Eipä ne keskisen maan turvehaitat paljoa vaikuta Inarissa.


Vieras

#2016 Re: Pohdi tulevaa, jota voit. Älä menneitä, mille et mitään enää mahda.

06.03.2013 10:01

#2014: Sellainen paikallinen kärsijä - Pohdi tulevaa, jota voit. Älä menneitä, mille et mitään enää mahda.

Silloin 70-luvullapa ei käytetty läheskään niin paljon keinolannoitteita, tai monet ei laisinkaan.  Eikä ajettu lietelantaa pelloille mistä sade ne huuhtelee vesistöihin ja edelleen rehevöittää järvet. Silloin lanta käsiteltiin kuivana. Niinkuin itsekin sanoit että älä menneitä pohdi vaan tulevaa. Mutta saman aikaan kuitenkin itse pohdit näitä 70-luvun juttuja. Siitä on aikaa jo yli 30 vuotta. Lukisin nuo vuodet jo menneeseen aikaan. Vielä yksi linkki ja vieläpä vihreiden ylläpitämään nettijulkaisuun Vihreä Lanka.

 

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/taivote-karkaa-it%C3%A4merell%C3%A4


Vieras

#2017

06.03.2013 10:06

Unohtui toinen linkki joka on Vapon sivuille. Tuo sana lienee myrkkyä tällä palstalla. En edusta Vapoa millään tavalla. Tuon järven tutkimuksessa on päädytty noin 5 prosentin osuuteen mikä tulee turvetuotannosta. näinollen 95 prosenttia tulee muualta.

http://www.vapo.fi/media/ajankohtaista/1904/liesjarven_sedimenteista_alle_10_cm_kertynyt_vuoden_1986_jalkeen

Vieras

#2018 Re:

06.03.2013 11:21

#2017: -

Juuri näin jatkuu sama narina, että turvevesiä pitää saada laskea kun niistä ei tule ollenkaan päästöjä vaikka tulee vain 5% (samaanhengenvetoonväitetäänettävain1%) ... kun muutkin laskee

5% >>>> 1% !!! vain viisinkertainen yleensä esitettyyn (tämä on varmaan poikkeustapaus tai sopii tilastolliseen virhemarginaaliin).

 

 

 

 


Vieras

#2019

06.03.2013 12:47

Tuon Keuruulla tehdyn tutkimuksen mukaan järveen, johon ei tule lainkaan turvetuotannosta vesiä, on kuormitus suurempi kuin järveen jonne puolestaan johdetaan turvetuotantoalueen vedet. Näin tämä asia tässäkin tapauksessa kääntyy päälaelleen.



http://www.vapo.fi/media/ajankohtaista/1865/keuruun_martinjarveen_kohdistuva_humuskuormitus_alhaisempi_kuin_iso-kivijarveen_kohdistuva_kuormitus

Vieras

#2020

06.03.2013 17:50

www.vapo.fi/media ... uskottavuuden parhautta!
Sellainen paikallinen kärsijä

#2021 Tässä sitä VAPOa itseään!

06.03.2013 19:45

Tuolla jo aiemmin linkitettynä:

http://yle.fi/uutiset/vapo_tuomittiin_ymparistolain_rikkomisesta/6506886

Ja kuten kaikki asian kanssa, puolin ja toisin, tekemisisä olevat tietävät, on tässä(kin) tapauksessa kyse vasta pintaraapaisusta. Ymmärrän hyvin, että jossain jo pelottaa. Ja niin pitääkin! Muuten ei ainakaan ole mitään ryhdistäytymistä tapahtumassa.

Hetkeä aikaisemmin oli toisaalla tuloksena 15000,- euroa yhteisösakkoa. Se nyt ei tietysti vielä tuntunut sinänsä missään, mutta oikeutetusti asianomistajat, eli me kansalaiset ja kunnat kokoamme rivejämme. Vapise...

Ja tässäkin pohdin, vallitsevan tilan lisäksi, ihan vaan tulevaa.

Vieras

#2022 Kyllä VAPO kehtaa..

07.03.2013 08:04

#2017: -

Kas kun VAPO kehtaa esittää laskelmia turveteollisuuden osuudesta Liesjärven pohjasedimentteihin. Liesjärveen jätevetensä laskevat suot kun ovat niitä samoja, joidenpäästötarkkailun laiminlöymisestä VAPO juuri tuomittiin.


Vieras

#2023 Re:

07.03.2013 08:06

#2019: -

Ja tutkimuksen teki.... VAPO!


Vieras

#2024 Re: Re:

07.03.2013 10:33

#2023: - Re:

Jos olen oikein ymmärtänyt niin Vapo ei tee itse mitään tutkimuksia vaan ne tekee täysin ulkopuolinen yritys.

"Vuonna 2012 mittauksia ovat suorittaneet seuraavat yritykset: Nablabs, Pöyry, Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus, Kymijoen Vesi ja Ympäristö, Ramboll, Jyväskylän yliopisto (Ambiotica laboratoriot), Savo-Karjalan Ympäristötutkimus."

Keuruun tapauksessa näytteiden ottajana oli Insinööritoimisto Saloy Oy.


Vieras

#2025 Re: Re: Re:

07.03.2013 13:26

#2024: - Re: Re:

Tarkennetaan: raportit tehtiin Vapo tilauksesta. Martinjärven ja Iso-Kivijärven tapauksessa raportin teki Saloy Oy ja Liesjärvellä Pöyry. Tiesittehän, että raporttien teko loppuu, jos tulokset eivät miellytä tilaajaa.