IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#676 Kalastusaiheiset foorumit

18.06.2011 06:22

Pistetäämpäs tännekin linkki eräälle kalastusaiheiselle saitille, siellä on laaja keskusteluketju turpeen vastustamisesta, näitä kalastajien keskustelupalstoja on muitakin, joissa keskustellaan turpeen noston vesistöhaitoista.

http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=7&t=26870

Tämä linkki erityisesti turveteollisuuden tietoon joka tätäkin saittia niin mielellään lukee ja seuraa.
Martti Peltola

#677 Turvelakkouutinen hyvine kommentteineen

20.06.2011 16:09

Ylen uutisivustolta löytyy tällainenkin juttu. Minusta kommentit olivat rautaisia.

http://www.yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/06/lakko_varjostaa_turvekesan_alkua_2668222.html
Ranex

#678

20.06.2011 22:22

Hyvältä vaikuttaa ympäristöministeri vihreistä ei takuulla turpeen kannattaja. Veikkaanpa, että turpeennosto tulee vaikeutumaan.
vastaus on Canada

#679 Turvekaivos osoittautui taas tuhoajaksi

23.06.2011 14:59

Pohjois-Karjalassa Vapon turvekaivannot tappoivat (taas) kaloja ja yhtiö joutui myöntämään osallisuutensa luonnon pilaamiseen. Lukekaa lisää Ylen ja sanomalehti Karjalaisen sivuilta. Näitä sikailuja kannattaa tuoda edelleenkin julki!

http://www.yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2011/06/jukajoen_kalakuolemat_toistuivat_kontiolahdella_2680079.html

http://www.karjalainen.fi/karjalainen/Uutiset_maakunta/turvetuotanto_loppuu_linnunsuolla_7199540.html

Yle Pohjois-Karjalan sivuilla aiheesta julkaistiin muitakin uutisia.



Ranex

#680

23.06.2011 15:50

Siinä sitä on mallia vastuullista toiminnasta. Täällähän on oikein julistettu," kumpa kaikki olisi yhtä vastuullisia kuin vapo", no tässä on tulos. Tuota vastuullisuutta en ainakaan itse kaipaa. Todellinen luonnon ystävä lintutorneineen tuo vapo. Kai jollain lautahäkkyrällä turverutakon äärellä sitten ihmiset vakuutetaan, kuinka luontoarvot otetaan huomioon, onneksi ei uppoa suurimpaan osaan kansasta.
vastaus on Canada

#681 Re: Veijo näki mitä vapon renki teki

23.06.2011 22:52

#680: Ranex -

Niinpä Ranex. Kuvitellaan mielessämme vastaus kysymykseen: Miten Vapo olisi Pohjois-Karjalassa, Linnunsuolla toiminut jollei sen sikailuja oltaisi huomattu ulkopuolisten taholta? Olisiko vapaaehtoisesti ryhtynyt tuumasta kahteen ja sulkenut Jukajokeen kurat uittavan turvekentän? Täytyisi kyllä olla täydellinen höyrypää, jos kehtaisi väittää, että ilman muuta Vapo olisi "kantanut vastuunsa ja pistänyt hommalle stopin". Tällä kertaa oli pakko, kun Veijo huomasi ja ilmoitti v-omaisille.

Kuraliemi valuu ojiin ja jokiin tälläkin hetkellä kymmeniltä, kenties sadoilta  turvekentiltä (sataa nääs), mutta kukaan viranomaisista ei käy tutkimassa; totuuden kuitenkin näkee turvekaivokselta virtaavasta liemestä. Pinta siis valuu pintavalutuskentiltä, kun sataa. Sitä pintavalutus tarkoittaa, mutta se on toki lupaehtojen mukaista "parasta käytössä olevaa vesiensuojelutekniikkaa" turvekaivajien autiomailla.

Urakoitsijahan suolla turvetta puskee yötä päivää ja tekee myös työnsä "omavalvonnan" (hauska bluffaustermi sinänsä).  Urakkavauhdilla tehty "omavalvontahan" on sitä, että kaikki mutkat lupaehdoissa oikaistaan ja valvonta kohdistuu vain siihen, ettei kukaan rikkomuksia pääsisi huomaamaan. No, joskus lipsuu ja napsahtaa nalkkiin.

Valvovien viranomaisten puolesta esitän melko vilpittömän pahoitteluni, että joutuivat tuhrimaan nappaskenkänsä turvekuraan oltuaan pakotettuja tekemään syynäyksen Linnunsuolle. Voi harmi, että pitikin sattua.

Ranex
Vieras

#682

24.06.2011 21:20

Tätähän se on, eli omavalvontaa joka tarkoittaa sitä, että mitään ei tehdä, kunnes kiinni jäädään.

kesäasukas

#683 Puula foorumi 13.7.2011

17.07.2011 11:31

Paikalle tullut kirjailija kertoi Siikalahden vedenlaskusta 2.5 M Joutsan kunnan Mieskonmäen kylässä, joka lisäsi maa-alaa maanomistajille aikanaan. Sittenmin on vedenpintaa säännöstelty Kissakosken voimalaitoksella (Suur-Savon sähkö Oy, Kymppivoima) vuosittain.
Siikalahden yläpuolisella alueella on turvetuotantoa 384 ha (Havu- ja Pajusuo) sekä juuri avattu uusi tuotantoalue, joista turvetuotantoalueen kuivatusvesi johdetaan alapuoliseen vesistöön Kälkä-jokea pitkin. Itse Siikalahti on matalahko vesialue ennen Puulavesialuetta.
Siikalahdelta pääsee myös Hirvensalmelle, jossa kesämökkiasukkaana rannalla on kenraali Gustaf Hägglund mm. Hän on ollut kesäasukkaana Hirvensalmella jo 1950-luvulta lähtien.
Hirvensalmen kalastuskunnan puheenjohtaja herra Puukko kertoi, että Hirvensalmelta Siikalahdelle ajettaessa veden väri muuttuu tummemmaksi, kiitos perämoottorin potkurin pyörrevaikutuksen (kavitaatio). Veden sameutuminen etenee jo Hirvensalmelle.
Syke (Suomen ympäristökeskus) kertoi tilaisuudessa, että vesinäytteet pitäisi ottaa 5 M syvyydestä, koska tässä syvyydessä veden tila on vakioitunut eikä pintaveden aalto/tuulivaikutus ole ollut merkittävä. Itse Puula-foorumi oli rajautunut Puulan päävesialueelle, suuren Puulan alueelle eikä Siikalahti kuulu rajatulle alueelle vaikka on vesiyhteydessä Puulaan.
Kalataloudellisesti foorumi keskittyi kaupallisesti merkittäviin kaloihin, lohi ja muikku. Äyriäisistä, mm. ravuista ei ollut havaintoja tai mainintaa ohjelmassa vaikka niitä kyllä oli 1970-luvulla Kälkä-joessa. Lahna viihtyy ja menestyy sameissa vesissä kuten särkikalatkin.
Metsäojituksista: turvesuota ei kannata ojittaa metsäksi, koska puu kasvaa huonosti suolla. Mänty kasvaa kuivalla kankaalla hyvin, kuusi ja koivu on rehevien kankaiden puita.
Turvetuotanto: suolta johdetaan kuivatusvesi ojia myöten pois, jotta saadaa kuivaa energia/polttoturvetta Joutsan ja Kangasniemen energialaitoksille mm. Energialaitokset ovat kunnallisia voimalaitoksia. Turvetta voi olla 30 % poltettavasta energiasta.
Kälkä-joki on kaivinkoneilla ruopattu kaksi kertaa aiemmin, viimeksi vuonna 2001. Ruoppausmassa on läjitetty ja tasattu rantakiinteistöille. Tässä on hoidettu ongelmaa, mutta ongelmaa ei ole ratkaistu. Verorahoja on maksettu koneurakoitsijoille ruoppaustöistä, koska ei yksityiset pysty maksamaan konetuntihintoja tilanteessa missä paikalla on kaksi isoa telakonetta kaivamassa joenuomaa auki sekä kuorma-autoja viemässä läjitysmassaa reunakiinteistöille katepillarille tasattavaksi (katepillari on puskutraktori).
Paikalla ollut ministeri Iiro Viinanen Hirvensalmen kunnan kesäasukkaana kyllä tiesi mistä puhui. Esitys ei jättänyt juuri selittelyn varaa sille, mistä veden huono laatu johtui Siikalahdella Joutsan kunnassa.

Silloin kun jaettavaa on enää vähän, täytyy valita oikeita toiminpiteitä. Likapyykin peseminenkin maksaa kun samaan aikaan voi tehdä puhdasta.
Pekka Niemelä

#684 Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

18.07.2011 22:23

 

 

Turpeelle saadaan jälleen uusia käyttökohteita, sekä Suomeen että Latviaan. Tässäpä uutinen:


Metso toimittaa Fortumille kaksi sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosta. Kattilalaitokset toimitetaan Järvenpäähän sekä Latviassa sijaitsevaan Jelgavan kaupunkiin.

Laitokset tuottavat lämpöä Järvenpään ja Tuusulan sekä Jelgavan kaukolämpöverkkoihin, sekä sähköä sähköverkkoon. Laitosten on tarkoitus käynnistä vuoden 2013 puolenvälin tienoilla.

Metson toimitukset ovat kokonaisratkaisuja sisältäen kattilalaitoksen ja savukaasujen puhdistusjärjestelmät. Laitokset suunnitellaan käyttämään turvetta ja muita biopolttoaineita sekä kierrätyspuuta.

Kerrosleijutekniikkaa käyttävien laitosten toimituslaajuus on muutoin sama, mutta Järvenpään laitokseen tulee lisäksi savukaasujen lämmön talteenotto- ja polttoilman kostutusjärjestelmät.

Järvenpään laitoksen vuotuinen lämmöntuotanto on 280 GWh ja sähköntuotanto 130 GWh, Jelgavan vastaavat arvot ovat 230 GWh lämpöä ja 110 GWh sähköä.

Hannu Heinonen

#685 Re: Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

21.07.2011 09:28

#684: Pekka Niemelä - Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

Luin myös kyseisen uutisen. Energiaratkaisut menevät juuri kuten kirjoitinkin aiemmin tälle palstalle, eli kaikki maat haluavat ilman muuta hyödyntää omia energiavarantojaan. Esimerkkinä vaikkapa Kanada, joka alkaa hyödyntää omaa öljyhiekkaansa ja myöhemmässä vaiheessa turvetta. Viro alkaa käyttää omaa öljyliuskettaan ja siinä ohessa myös turvevarojaan, Latvia alkaa entistä enemmän käyttämään turvetta. Näitä vastaavanlaisia löytyy paljon ympäri maailman, mutta tässä vain muutama esimerkin omaisesti.

Näin me täällä Suomessakin olemme käyttäneet ja tulemme jatkossakin käyttämään omia energiavarojamme, turve siinä yhtenä merkittävänä osana mukana muiden kotimaisten energiamuotojen kanssa.

Onhan meillä aivan huikea määrä suo- ja turvemaita. Suomen turvevarojen määrää voisi hyvin havainnollistaa esimerkillä, eli maamme turvemaiden pinta-ala vastaa Hollannin, Belgian, Luxemburgin ja vielä valtaosan Tanskankin pinta-alaa.

 

vastaus on Canada

#686 Re: Re: Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

21.07.2011 17:57

#685: Hannu Heinonen - Re: Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

Heissan Pekka ja Hannu!

Kommenttinne perustuvat siis sellaiseen visioon, että jos Baltian kehitysmaat ja Kanada ryhtyvät voimallisesti kaivamaan soitaan turvemontuiksi, niin se oikeuttaa turvebisneksellä retostelevat vaponistit hävittämään viimeiset kaivuukelpoiset luonnonsuomme samaa periaatetta noudattaen. Ehei pojat, Suomessa tulette näkemään nykyistä turvebylsännuolemista paljon tiukemman suhtautumisen oman luontomme tuhoamiseen; lupaehdot tulevat tiukentumaan meillä aivan varmasti ja se on ainut mahdollinen suuntaus turvejärjettämyyttä vastaan.

”Turvemaita” Suomessa tosiaan piisaa pinta-aloina mitaten rutkasti, mutta millaisia sellaisia? No sellaisia, ettei niistä yksinkertaisesti ole mahdollista kannattavasti, eikä teknisestikään kuoria turvetta Heinosen mainitsemilta Keski-Euroopan maita vastaavilta aloilta. Eli taas Heinonen on ihan  Kanadassa.

Mässäilynne muiden maiden mahdollisilla tulevilla turvetyhmyyksillä ei kyllä millään tavoin valaise sitä todellisuutta, että vapo heimolaisineen tuhoaa suomalaista luontoa pöyristyttävän vastuuttomasti omia lumo-prinsiippejään vastaan. Vapohan kampanjoinnissaan mainostaa ”haluaan suojella ja säilyttää suoluontoa”. Se on moneen kertaan nähty ja todettu sitkeäksi pajunköydeksi, mutta vaponistit pitävätkin suomalaisia tyhminä mikä ei onneksi pidä kutiaan.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#687 Re: Re: Re: Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

21.07.2011 21:26

#686: vastaus on Canada - Re: Re: Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia 

 

Kyllä lupaehdot ovat jo kiristyneet, ja tulevat entisestään kiristymään, siihen tulee vaikuttamaan turpeennoston voimakas vastustaminen sekä EU:n vesipuitedirektiivi joka edellyttää, että vuoteen 2015 mennessä kaikki vesistöt on palautettava hyvään tilaan. Se tarkoittaa myös sitä, että joka likaa vedet, myös putsaa jälkensä, tämänköhän takia turvemonopoli on alkanut rakentamaan kiihtyvällä vauhdilla soilleen pintavalutuskenttiä, ettei vaan joudu maksumieheksi, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi.

Ranex

#688

21.07.2011 23:20

Taannoin oli täällä juttua, ettei aurinkovoimasta saada riittävästi energiaa täällä Suomessa, kuitenkin taannoin katselin ajankohtais ohjelmaa, missä eräs mies lämmitti talonsa itse tekemillä systeemillä maalis-joulu välin. Paikka oli jossain keskisuomessa muistaakseni. Sitten kun turvelobbareiden kovasti pelkäämä syöttötariffi tulee aurinkosähköön, toimiala moninkertaistuu ja turpeen asema heikentyy entisestään, mitä se tekee ilmankin. Ostin weke merkkisen katiskan, jotta saan poistettua edes osan vapon soiden aiheuttamaa rehevöitymistä. Särki kun oli kotijoessani ennen satunnainen asukki, nyt sieltä ei juuri muuta kalaa enää saakkaan. Iso kiitos teille turpeennostajille olette todellisia antipatriootteja, vaikka ette sitä itse edes tiedosta. Vai miksi sellaisia ihmisiä tulisi kutsua, jotka pilaavat Suomen luonnon rahan kiilto silmissään, asioita vääristellen ja vähätellen. Onneksi kuitenkin tuo touhu tulee vaikeutumaan, ellei lopu kokonaan, mikä olisi ainoa oikea ratkaisu.
Kalastaja

#689 Vesien tilasta

22.07.2011 09:29

Omistan mökin Vuojaselällä lähellä Ukonniemeä, jonka kautta sekä Ruovedenselän ja Kyyveden vedet kulkee kohti pääallasta.

Tälläkin foorumilla on paljon puhuttu siitä, että verkkokalastus on turvevesien vaikutuspiirissä mahdotonta, koska verkot limoittuu muutamassa tunnissa. Pidin tällä viikolla muutaman yön verkkoja mökin edessä ja kummalakin kerralla verkot olivat täysin puhtaat. Sama pätee myös Vuojaselän syvempiin osiin. Omassa rannassa verkot oli syvyydellä 2-3,5 m ja syvänteessä 10-20 m.

Joten ei kai ainakaan Vuojaselän tilanne ihan toivoton ole kun verkkoja voi liottaa +25 cels vedessä ilman että ne limoittuu, vai?

Itse asiassa verkkoni limoittuivat enemmän noin pari kilometriä Simpiän rannasta. Kaiken kaikkiaan Vuojaselkä on ollut kohtuullisen kirkas tänä vuona.

Ja niin, en ole turvetuotannon kannattaja.
Pauli Pajunen

#690 Kalastaja

22.07.2011 23:21

Tilanne vähän parempi Rauhajärevenkin selällä, mitä se oli viimetalvena.
Päälahti todella huonossa kunnossa, joskaan ei läheskään yhtä paha, kuin kahtena aiempana vuotena.
2010 Vuojaselän rannat olivat vihreän liman peitossa syksyllä, saas nähdä kuinka käy nyt.
Vuojaselän tilanteeseen voi vaikuttaa sekin, että tänävuona ranta-alueen pelloilla lietelanta muokattiin maahan ajamisen jälkeen. Toivottavasti ei limoitu syksyäkään kohti.'
Läsäkoski muurautui levän peittoon 2009, joten ei tilanne ole kovin hyvä.
Hannu Heinonen

#691 Re:

25.07.2011 12:58

#688: Ranex -

Hyvä Ranex. Kerroit jostain tv- ohjelmasta. Turpeen osaltahan on niin, että sitä käytetään pääasiallisesti kaupunkien ja taajamien ja teollisuuslaitosten polttoaineena, ei juurikaan merkittävässä määrin tavallisen omakotitalon polttoaineena. Tuolla sektorilla tulee kyseeseen lähinnä pelletti, jota yhä enenevässä määrin käytetään. Ruotsissa pelletin käyttö on huomattavasti laajempaa kuin meillä täällä Suomessa. Siksi Suomesta viedäänkin paljon pellettiä ulkomaille ja nimenomaan mm. Ruotsiin.

Turpeen osalta on todellakin pääasiallisesti kyseessä suurten ja keskisuurten kaupunkien sekä taajamien ja teollisuuslaitosten kaukolämpölämpöhuolto, ei niinkään yksittäisten omakotitalojen lämmitys. Samalla saadaan isommissa laitoksissa psosesista myös sähköä. Tällä tavalla saadaan laitoksen kokonaishyötysuhde nousemaan suureksi. Rannikkokaupunkien voimaloissa on vielä laajasti käytössä kivihiili, mutta ulkomailta tuodun energian käytönhän varmasti kaikki haluavat lopettaa ja tukeutua entistä enemmän kotimaisiin vaihtoehtoihin. Kukaan ei kai oikeasti haluaisi olla riippuvainen ulkomaisesta energiasta, jonka saatavuuteen ja hinnoitteluun emme voi vaikuttaa.

Tiesithän Ranex, ja kaikki muutkin lukijat, että kaikesta energiasta mitä käytämme Suomessa, noin karkeasti ottaen 70 % tulee maamme rajojen ulkopuolelta. Olemme siis sanan varsinaisessa merkityksessä erittäin tuontiriippuvaisia. Venäjän osuus tuosta em. tuonnista on erittäin massiivinen. Eli siis oikeastaan voisi sanoa että olemme Venäjä-riippuvaisia. Esimerkin omaisesti voimme todeta, että  jokaisesta neljästä ulkomaille maksetusta energiaeurosta kolme maksetaan Venäjälle. Mielestäni tuollainen riippuvuus naapurimaasta ei ole millään mittarilla arvioiden oikein.

Ranex

#692

25.07.2011 21:53

Kyllä tiedän, että tuontienergian varassa ollaan. Jos yksi talo pystyy hoitamaan ison osan lämmitys tarpeestaan, on se mahdollista isommassakin mittakaavassa. Koska vedet pilaantuu turpeennoston yhteydessä, turpeen käyttö ei ole järkevää. Muitakin syitä löytyy, näitä on tässä keskustelussa jo aiemmin tuotu ilmi, joten ei niistä sen enempää. Turve ei ole tulevaisuutta. Turpeenpoltto ei ole kestävää energiapolitiikkaa. Itse uskon, että lähitulevaisuudessa aurinkoenergian käyttö tulee lisääntymään reilusti ja fossiilisten osuus, johon turvekin ilman muuta kuuluu, vaikka kepulaiset kovin yrittivätkin lobata hitaasti uusiutuvana energiamuotona. Öljy ja kivihiili ovat prikulleen yhtä ei fossiilisia, kuin turvekin.
Ranex

#693

25.07.2011 22:09

Turvekin ilman muuta kuuluu "pienenee" jäi pois tuosta lauseesta. Nokian selaintuki adressit.comin sivustolle kehnohko. Hiukan offtopic pahoitteluni tästä.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#694 Re: Re:

26.07.2011 08:40

#691: Hannu Heinonen - Re:  

 

Mitähän Heinonen mahtaa polttaa sitten kaikki turvesuot kaluttu tyhjiksi ja muutettu rahaksi globaalin markkinatalouden ahnaaseen, pohjattomaan kitaan. Varmaan tuontienergialla.Täytyy muistaa, että Vapo on osakkaana Keljonlahden voimalassa, siinä osassa, josta sähkö myydään sähkömarkkinoille.

Yleisesti puhutaan koko Suomen suopinta-alasta, mutta siitä alasta on turvetuotantoon teknisesti käyttökelpoista suoalaa vain pieni osa, vaikka yleistä mielipidettä yritetään kovasti horjuttaa, kertomalla että suota riittää vaikka 100 vuodeksi, ei pidä paikkaansa.

Mainitsit myös, että Suomesta viedään pellettiä mm. Ruotsiin, sinulta jäi vaan kertomatta että kyseessä on puupelletti ei turvepelletti. 

Ihmetyttää vaan kivihiilen, turpeen ym. polttoaineiden käyttö keskitetyssä lämmöntuotannossa, jossa järjenvastaisesti pumpataan kuumaa vettä jäiseen maahan.

Esim. maakaasu sopii erinomaisen hyvin yksittäisen kiinteistön lämmönlähteeksi, jo senkin takia, että maakaasuverkossa tarvitaan vain yksi putki kaivaa maahan, kun kaukolämpöverkossa on kaksi vuotavaa putkea rinnan. Ja onhan maakaasu fossiilisista polttoaineista kaikkein ympäristöystävällisin.

 

Sami Kaunisto

#695 Re: Re: Re:

26.07.2011 12:13

#694: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re:

Pakko korjata Hollan väite. Ruotsiin on viety myös turvepellettiä. Mm.yksi Ruotsin suurimmista pellettivoimaloista on käyttänyt turvepellettiä. Västhamnverket on tuo laitos ja sijaitsee Helsingborgissa. Toki on paljon muitakin pienemmän kokoluokan omaavia laitoksia, joihin Suomesta on mennyt myös turvepellettiä. Pelletti on valmistettu Vapon Haukinevan laitoksessa.

Tuo täällä palstalla paljon parjattu Vapohan on Itämeren alueen suurin pelletin tuottaja. He valmistavat monen tyyppisiä pellettejä. On puupelletti, on turvepelletti ja lisäksi erilaiset seospelletit erilaisiin käyttötarkoituksiin jotka soveltuu omakotitaloista suuriin voimalaitoksiin. Tehtaita muistaakseni tuolla yrityksellä on Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Puolassa. Saattaa olla vielä muuallakin. Isot markkinat ja iso työllistäjä muuallakin kuin vain Suomessa.

 

 

 

 

Hannu Heinonen

#696 Re: Re: Re:

26.07.2011 12:33

#694: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re:

Maakaasuputket vuotavat Venäjällä todella pahasti. Maakaasuhan on metaania, jonka kasvihuonevaikutus ilmastoon on noin 20 kertaa suurempi kuin esim. turvetta poltettaessa syntyvän hiilidioksidin. Tutkimusten mukaan suurimmissa Venäjän maakaasun käyttökohteissa, Pietarissa ja Moskovassa, noin neljä prosenttia kaasusta vuotaa ilmaan ja aiheuttaa näin todella valtavan kasvihuonekaaasupäästön. Ei tuo maakaasu ole mikään autuaaksi tekevä energiamuoto. Näennäisesti se on melko puhdasta, kuten Hollakin mainitsi, mutta kun otetaan koko maakaasun ympärille nivoutuva tuotanto-, siirto-  ja polttoketju sekä putkistojen vuodon aiheuttamat päästöt, niin kokonaisuus ja "saasteettomuus" on aivan toinen. Puhumattakaan siitä, mitä tuhoja tuo teollisuus on aiheuttanut Siperiassa.

Edellinen kirjoittaja onkin jo ehtinyt oikaisemaan tuon väärän toteamuksen, että Suomesta ei olisi viety Ruotsiin myös turvepellettiä.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#697 Re: Re: Re: Re:

26.07.2011 15:06

#696: Hannu Heinonen - Re: Re: Re:  

Eikös turpeen tuotanto-, siirto- ja polttoketjun aiheuttamat päästöt ole myöskin varsin tunnettuja ja todella pahoja, mutta turvetuotantohan niistä ei halua puhua, kuten et sinäkään Heinonen, vaan jankutat omia näkemyksiäsi maailmalta, ja sivuutat aiheen jouhevasti.

Taitaa kuitenkin Ruotsin turvepelletin käyttö olla melko marginaalista, sikäli kun tunnen Ruotsalaisen ympäristöajattelun varsin hyvin.

Tuo mainitsemasi 4%:n hävikki Pietarin ja Moskovan alueella johtuu kylläkin venäläisestä mittaustavasta, mutta jääköön tässä enempää kommentoimatta.

Maakaasuverkon etuja on se, että jää julmettu öljy-ja turverekkaralli Suomen maanteiltä pois, joka vähentää myös omalta osaltaan vesien saastumista, turvetuotannon vähentyessä.

Ei voida myöskään väheksyä turvetuotannon aiheuttamaa saastepilveä, kaasuöljyä kuluu melkoisia määriä suolla.

Mutta et vastannut alkuperäiseen kysymykseeni:

” Mitähän Heinonen mahtaa polttaa sitten kaikki turvesuot kaluttu tyhjiksi ja muutettu rahaksi globaalin markkinatalouden ahnaaseen, pohjattomaan kitaan.”

Taisto Holla, Mieskonmäki

#698 Puolan hiilivarat

27.07.2011 07:31

Tuosta tuontiriippuvaisuudesta sen verran, että tänäpäivänä Puola on muuttunut tuontiriippuvaiseksi hiilen suhteen, sitä laivataan tänäpäivänä Venäjältä Puolaan kiihtyvään tahtiin. Puolahan oli aikoinaan tunnettu hiilenviejänä. Puolan tarvitsema energiahan tuotetaan pääosin myös hiilellä. Nähtävästi hiilikaivokset ovat hiipumassa. Venäläisen hiilen ja Puolalaisen hiilen hinta erohan on minimaalinen. Sitten kun kaikki Suomen suot on muutettu lintujärviksi, tuomme hiilen Venäjältä. Aika tyhmää kuluttaa omia energiavaroja ja saastuttaa ympäristöä, kun ympäristöyställisempiäkin vaihtoehtoja on olemassa.
Ranex

#699

27.07.2011 20:08

Turve tulisi jättää soihin energia reserviksi, jota hyödynnettäisiin ainoastaan äärimmäisen pakon edessä. Nyt pitää panostaa uusiutuvaan energiaan siten, ettei tuota äärimmäistä pakkoa koskaan tule.
Hannu Heinonen

#700 Re: Re: Re: Re: Re:

28.07.2011 10:54

#697: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Re: Re:

Maakaasun hävikki putkistoissa, kompressorilaitoksissa ja muissa maakaasun poraukseen ja siirtoon liittyvissä eri rakenteellisissa osa-alueissa on kaikkiaan noin 2-4 prosenttiyksikön luokkaa. Tämä tulos on saatu Yhdysvaltalaisten ja Eurooppalaisten energian tutkimuslaitosten monissa eri tutkimuksissa eikä Venäjä ole kiistänyt tuloksia. Kyllä he itse myös  tunnustavat tosiasian, että heidän tuotantovälineensä ja putkistonsa ovat jo "aikansa eläneitä".  Nuo kyseiset tutkimustulokset on julkaistu mm. kansainvälisesti erittäin korkeatasoisessa tiedejulkaisussa nimeltään New Scientist. Julkaistun tutkimuksen mukaan Venäjän maakaasuputkiston metaanipäästöt vastaavat kasvihuonevaikutukseltaan suunnilleen koko Saksan hiilidioksidipäästöjä. Tässä yhteydessä on tärkeää muistaa, että metaanin kasvihuonevaikutus on 20-30 kertainen verrattuna hiilidioksidin vastaavaan vaikutukseen ilmakehässä. Vaikutus vaihtelee hieman, riippuen kaasun koostumuksesta.Maakaasuhan on hiilivetyjen komponentti ja sen pääkomponentti on aina metaani ( CH4 ). Meille Suomeen Venäjältä toimitettava kaasu on 99 prosenttisesti metaania.

Joten Taisto, ei tuo maakaasu ole mikään "autuaaksi tekevä" energiamuoto, vaikka se ensi silmäyksellä siltä tuntuisikin. Ja toinen merkittävä seikka on se, että maakaasu on tuontienergiaa josta pitäisi päästä kaikin keinoin eroon. Kukaan ei halunne sellaista energiaa Suomeen, jonka hintaan ja saatavuuteen emme voi itse vaikuttaa. Nykyisin noin 70 % tarvitsemastamme energiasta tulee ulkomailta ja siitä valtaosa Venäjältä. Tuota lukua on kaikin keinoin saatava pienenemään eikä missään nimessä kasvattamaan.