IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Ranex
Vieras

#651

30.05.2011 16:16

Toivottavasti nyt saadaan loppu tuolle saastuttamiselle, kun nuo pahimmat turvelobbaritkin on saatu oppositioon. Virkamies koneistossa vielä täys remontti, niin hyvä tulee. Eu on myös alkanut heräämään suomalaisten luonnon saastuttamisen suhteen, saa nähdä mihin se johtaa. Laiminlyöntien tekijät tulisi saada rikosoikeudelliseen vastuuseen ympäristörikoksista.

Martti Peltola

#652 Järki otti väliaikavoiton Kurikassa

31.05.2011 10:42

Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa kaupunginhallitus teki eilen 30.5 yksimielisen päätöksen 11-0, että se vastustaa turpeenkaivuuluvan myöntämistä Jurvan (Kurikka) Lintunevalle. Viisas ja kaukonäköinen päätös varsinkin, kun Kurikka on aiemmin siunannut valtavien luonnontilaisten suoalueiden hävittämisen turveyhtiöiden moolokin kitaan. Kh:n päätös osoittaa, että tiedon lisääntyessä myös järki ja ymmärrys löytyvät aikaansaaden täyskäännöksen päättäjien asenteissa ja toiminnassa.

Oheisesta Yle Keski-Pohjanmaan osoitteesta voitte sen sijaan lukea Pöyry Finland Oy:n limnologin Jorma Keräsen (Yle-toimittajalle) tekemän turvevedätysten isoäidin. Turveteollisuuden puhemies Keränen yrittää huijata kansalaisia puhumalla aivan epäolennaisista sivuseikoista onnistuen taluttamaan toimittajankin vapolaisten vanhanaikaiseen sudenkuoppaan. Lukekaa itse; lobbareiden laulu ei ole saanut uusia säkeistöjä puhkihoilattujen jatkoksi.

http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2011/05/turvetuotannon_vaikutukset_perhonjokeen_pohdinnassa_2630965.html

http://www.adressit.com/lintuneva


Taisto Holla, Mieskonmäki

#653 Re: Järki otti väliaikavoiton Kurikassa

31.05.2011 17:32

#652: Martti Peltola - Järki otti väliaikavoiton Kurikassa 

Toivottavasti myös muut "turvekunnat" liittyy samaan kerhoon, ja myös Joutsa ja Hartola tekee samansuuntaisia päätöksiä lähitulevaisuudessa.

Ranex

#654

31.05.2011 22:36

Oli kyllä pöyryläisen pölinät typerää luettavaa, jos joku tuon lätinän uskoo, niin onnittelen häntä koska elämä on varmaankin helpompaa, sillä tieto lisää tuskaa. Karmeaa ihmisten aliarvioimista tuollaiset kirjoitukset. Valitettavasti liian moniin tuollaiset höpö puheet uppoaa. Onneksi viitteitä muutoksesta on jo ilmassa.
Ranex

#655

03.06.2011 15:42

Kiitokset Vapolle jälleen kerran, tällä kertaa nanhiansuo huittisissa ilmi liekeissä. Savun muodostus todella runsasta. Mahtaa taas olla päästöt poikineen ilmassa. Ei taitaisi luonnontilainen suo syttyä.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#656 Re:

03.06.2011 17:54

#655: Ranex -  

Sehän on hyvä, että turve poltetaan siellä suolla, niin säästäähän siinä kuljetuskustannuksissa, joo...

Ranex

#657

03.06.2011 19:41

Jep. Ja nyt on alkanut helikopteriralli vesipalloineen halpaa huvia. Tietää ketä nuokin viime kädessä maksaa.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#658 Re:

03.06.2011 22:27

#657: Ranex -  

Tuossa linkki uutiseen:

http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194681636725/artikkeli/raju+tuuli+haittaa+laajan+suopalon+sammutusta+huittisissa.html

Toinen mikä on herkkä ja syttymään on ruokohelpipelto, sekin Vapon kotkotuksia, silloin kun sitä niitetään ja paalataan.

 

Pauli Pajunen

#659 Tulipalot

03.06.2011 22:56

Länsi-Savo lehden mukaan Haukivuoren Ropolansuolla paloi 50 ha turvealuetta ja palo ei ollut vielä edes sammunut. Lehtitieto 2 kesäkuuta. Lähiasukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa.
13.7. on Kangasniemellä Kunnantalon, Kangasniemi-salissa Puula-Foorum klo: 10-15.
Kerätkäähän materiaalia ja tuokaahan esille Puulan ja Puulaan laskevia haittoja.
Kysymyksiä ja ehdotuksia pääsee esittämään Puula-Foorumin sivuilla netissä.

Vieras

#660 Re: ranex kerropa mistä tulis sähkö/lämpö? katsos kun meil päin lukee sähkölaskus et 48% o turpeesta

04.06.2011 00:07

Taisto Holla, Mieskonmäki

#661 Re: Re: ranex kerropa mistä tulis sähkö/lämpö? katsos kun meil päin lukee sähkölaskus et 48% o turpe

04.06.2011 07:59

#660: - Re: ranex kerropa mistä tulis sähkö/lämpö? katsos kun meil päin lukee sähkölaskus et 48% o turpeesta 

Se on se sähköenergian osuus (se 48%) joka siitä tuotetaan turpeella, joten kannattaa vaihtaa sähköntoimittajaa, pääsee turpeenpolttajista eroon. Siirron hoitaa siirtoyhtiö, joka ei vielä nykytekniikalla pysty sitä turpeella siirtämään, tarvitaan sähkölangat ja pylväät ja tämä on se toinen osa sitä sähkölaskua. Kaukolämpö on sitten oma omituinen lukunsa, melko hölmöläisen puuhaa pumpata lämmintä vettä jäiseen maahan.


Vieras

#662

04.06.2011 15:42

#655: Ranex -  

Kyllä luonnontilainenki voi palaa vaikka ei välttämättä niin helposti.  Ja kyllä savua maailmaan mahtuu. Jos palaa turvesoita joskus niin kyllä palaa metsääkin ihan yhtäläisti että se o vaan kiinni siitä mite ne haluaa ajatella!!

Martti Peltola

#663 Re:

04.06.2011 18:49

#662: -

" Kyllä luonnontilainenki voi palaa vaikka ei välttämättä niin helposti.  Ja kyllä savua maailmaan mahtuu. Jos palaa turvesoita joskus niin kyllä palaa metsääkin ihan yhtäläisti että se o vaan kiinni siitä mite ne haluaa ajatella!! "

Noin kirjoitti nimeään ujosteleva vieras edellä. Ja "mite hän sitten haluaa ne ajatella"? Autetaan vähän ajattelussa.

Turpeen kaivamiseen ja käsittelyyn liittyy huomattavan paljon tulipaloriskejä ja palot syttyvät lähes aina turvetyön, turpeen varastoinnin tai kuljetuksen itsensä seurauksena. Syttymissyyt löytyvät turvealan omista lieveilmiöistä (vrt. metsäpalot).

Luonnontilaisen suon turpeesta 90 % on vettä ja ns. itsesyttymistä siellä ei tapahdu. Palaahan se luonnonsuokin, jos sen sytyttää esim. turvekentältä lähtenyt palo. Jyrsinturve kuitenkin aumattuna syttyy kytemällä erittäin usein ihan itsekseen (kuumenee sisältä) ja sopivalla tuulella roihahtaa avotuleksi. Kuivuva, jyrsitty turvekerros tuvekentän pinnassa puolestaan  syttyy erittäin herkästi turvekoneista lähteneistä kipinöistä. Siksi työt turvekaivannoilla on keskeytettävä yli kymmenen sekuntimetrin tuulella.

Turvekentillä joudutaan turvepaloja sammuttelemaan ( verorahoin ) kymmenittäin, joskus yli satakin kertaa vuodessa. Turveteollisuusliitto ilmoitti turvepaloja syttyneen aavikoillaan v.2009 yht. 63 kertaa. Niistä levisi vaikeita maastopaloja ympäröiviin metsiinkin ja monessa paikassa naapureiden metsää paloi kymmeniä hehtaareja, "kiitos" turpeennoston.

Joka tapauksessa turvepalot nielevät yhteiskunnan rahaa ja vaativat verorahalla palkattua työvoimaa hurjasti joka ikinen kesä, ja aiheuttavat myös ulkopuolisille suuria taloudellisia vahinkoja. Mutta korvaako turveyhtiö aiheuttamansa palovahingot ulkopuolisille? Siitä en ole varma, mutta luultavasti ei juuri koskaan. Oikaiskaa, jos olen tässä väärässä.

Metsäpalot eivät syty itsestään. Sensijaan turveaumat syttyvät, samoin koneet joilla turvetta käsitellään. Turve on erittäin kalliiksi tuleva energialähde, jos kaikki siitä aiheutuneet haitat ja vahingot lasketaan realistisesti. Arvatkaa lasketaanko? No ei kun ei.

 


Vieras

#664 Re: pelle

04.06.2011 20:11

Ranex

#665

05.06.2011 03:05

Lol pelle
Ranex

#666

05.06.2011 12:03

Näin se juuri on. Realistisia laskelmia turpeennoston hyödyistä ei ole. ilman tukia koko touhu olisi kannattamatonta.
H. Heinonen

#667 Re: Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

14.06.2011 14:40

#617: - Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

Aivan oikein nimimerkki "vieras". Tuo kuuluisa Kanadan öljyhiekka-alue alue sijaitsee Kanadan pohjoisella havumetsävyöhykkeellä, harvaanasutun Albertan osavaltion pohjoisosassa.  Athabascan ja sen lähistöllä sijaitsevat öljyhiekka-alueet sisältävät kymmenesosan maailman tunnetuista öljyvaroista. Samalla Albertan öljyhiekoista on tullut maailman suurin teollinen rakennusprojekti.

Öljyhiekka Kanadassa on kiinteää, hiekanjyviin sitoutunutta bitumia, jonka jalostaminen on ollut tähän asti huonosti kannattavaa. Öljyn kallistuminen ja uudet tuotantotekniikat ovat muuttaneet tahmean bitumisannan jalostamisen nopeasti houkuttelevaksi bisnekseksi. Albertan öljyhiekat imevät tällä hetkellä noin 60 prosenttia kaikista maailman öljyalan investoinneista. Siellä todella on kova "öljykuume".

Kanadan öljyhiekoille virtaa rahaa kaikkialta maailmasta.  Tuotantoon, jalostukseen ja öljyputkiin investoidaan tällä vuosikymmenellä arvioiden mukaan noin 150 miljardia euroa. Arvio löytyy Kanadan energiateollisuuden etujärjestön CAPP:n ennusteista, joiden mukaan öljyhiekkateollisuuteen investoidaan pelkästään tänä kuluvana vuonna noin 11 miljardia euroa ja tahti kiihtyy vuosi vuodelta.

Maailman suurimmat öljy-yhtiöt ovat jo mukana omine valtauksineen Albertassa. Siellä toimivat muiden muassa Shell, Exxon ja BP ja lisäksi paikalle ovat jo etabloituneet ainakin Kiinan, Intian ja Japanin kansalliset öljy-yhtiöt. Samoin ympäri maailman erilaiset teknologiayritykset ovat "tyrkyllä" projektiin. Jopa meiltä Suomesta on lähdetty liikkeelle ainakin parin yhtiön voimin. Kemira ja Outotec ovat mukana tutkimusohjelmassa ja osaltaan rahoittajana myös. Ohjelma on yhteistyössä Albertan yliopiston kanssa ja he pyrkivät näin kehittämään ratkaisuja öljyhiekkojen vedenkierrätykseen ja sieltä kautta mahdollisesti avaamaan tietä tämän hetken maailman lupaavimmalle konsulttityömaalle.

Kanadan valtavat turvevarat ovat myös ministerön tarkastelun alla. Jossain vaiheessa alkaa myös niiden hyödyntäminen. Tälläkin hetkellä turvetta tuotetaan siellä, mutta se menee pääasiassa kasvualustaksi.

Aivan samalla tavalla meidän täällä pikkuisessa Suomessamme täytyy hyödyntää omia energiaresurssejamme. Turve niistä suurimpana. Kaikki maat käyttävät omia reservejään, miksi me emme näin tekisi?

 


Vieras

#668 Ranex

14.06.2011 17:50

Koska seuraukset ovat samansuuntaisia kuin Albertassa laaja ekokatasrofi. Alkuperäiskansat pakotetaan pois omilta mailta ja alueen joet on saastutettu siten ettei paikalliset saa niistä enää juomavettä. Siinä sitä on sitä kolikon kuuluisaa kääntöpuolta.
vastaus on Canada

#669 Re: Re: Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

15.06.2011 10:31

#667: H. Heinonen - Re: Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

H.Heinonen on aika kaukana tämän adressin tarkoitusperistä, peräti Kanadassa. Varmaan Heinosella on paljon arvokasta  tietoa planeetan potentiaalisista energialähteistä, sehän on tullut lukuisat kerrat tälläkin palstalla selväksi. Yksi kuitenkin puuttuu, ymmärrys turpeen kaivamisen ekologisista tuhovaikutuksista. Niistä puhutaan ihan koti-Suomessa.

Keskustelun siirtoyritykset koskemaan turvekaivosten aiheuttamien luonnontuhojen sijasta ongelman kannalta aivan epäolennaisia sivuseikkoja on ollut leimallista turveystävien sanankäytölle. Taas kerran se tuli ilmi, tällä kertaa (taas)  H.Heinoselta. Silti turveväki ei ole kyennyt vastaamaan heille osoitettuihin ongelmakysymyksiin, jauhavat pelkästään samaa vapolaisten liturgiaa.

Tietenkin H.Heinonen, tavoilleen uskollisena, antaa vastaukseksi tähänkin kommenttiin pitkät referaatit turveteollisuuden julkaisemista tilaustöistä. Kiusaus sellaiseen palautteeseen on näet ylivoimaisen suuri ja siitä saamme kohtapuoliin lukea.

 

H. Heinonen

#670 Viro hyödyntää turvetta ja öljyliusketta

15.06.2011 10:45

Turpeen hyödyntäminen naapurissamme Virossa on hyvällä kasvu-uralla. Uusia turvetta käyttäviä voimalaitoksia ollaan suunnittelemassa lisää.

Eesti Energia -yhtiö, jonka omistaa valtio, alkaa myös valmistaa kotimaista polttoainetta öljyliuskeesta eli palavasta kivestä. Tarkoituksena heillä on saada polttoaine tanakattavaksi jo niinkin pian kuin vuonna 2016.

Virossakin on kehitystyössä ollut suomalainen Outotec ja yhtiön kehittämää teknologiaa käytetään siellä hyväksi. Liuske kaivetaan maasta ja öljy irrotetaan murskatusta maa-aineksesta kuumennusprosessin avulla tehtaalla. Suurilla öljy-yhtiöillä on jo kehittelyn alla teknologia, jolla öljy irrotetaan liuskeesta syvällä maan alla kuumentaen sitä vuosien ajan.

Öljyliuskeeseenhan on sitoutunut öljy-yhtiöiden arvioiden ja tutkimusten mukaan enemmän öljyä kuin tavallisiin esiintymiin. Virossa on noin prosentti koko maailman tunnetusta öljyliuskeesta. Yhdysvalloissa sitä on eniten. Liuskeesta tuotetaan öljyä Viron lisäksi Kiinassa ja Brasiliassa. Öljyliusketta ei pidä kuitenkaan sekoittaa öljyhiekkaan, jota Kanada alkaa hyödyntämään ja josta aiheesta kommentoin aiemmin.

Myös tällä kirjoituksellani haluan tuoda esille sen seikan, että kaikki maat maailmassa tuottavat ja haluavat jatkossakin tuottaa energiaa ja tukeutua niihin resursseihin mitä kustakin maasta löytyy. Kaikki maat haluavat kotimaista energiaa. Olisi täysin hölmöläisten hommaa meidän olla hyödyntämättä omaa suurinta energiareserviämme eli turvetta. Turvetta, puuta ym. kotimaisia energialähteitä on suosittava ja hyödynnettävä aivan samalla tavalla kuin muutkin maat suosivat omiaan.
vastaus on Canada

#671 Re: Viro hyödyntää turvetta ja öljyliusketta

15.06.2011 11:13

#670: H. Heinonen - Viro hyödyntää turvetta ja öljyliusketta

Kuten edellisesä kommentissani mainitsin, Heinonen vastasi juuri olettamallani tavalla; yrittämällä kääntää edelleenkin keskustelun pois turpeen kaivamisen valtavista ekologisista tuhovaikutuksista luonnolle ja sen myötä ihmisille. Vaikka soiden ja suoluonnon hävittäminen sekä vesistöjen pilaaminen toisi suuria pikavoittoja energiatoimijoille, niin emme pääse mihinkään siitä, että turveteollisuuden aiheuttamat tuhot ovat erittäin pitkään vaikuttavia ja peruuttamattomiakin. Jopa perinteisiä moraalikäsityksiä halvaannuttavia.

Niinkuin Heinonen jälleen osoitti, tämä voi olla äärimmäisen vaikeaa ymmärtää jollei osaa arvostaa alkuperäisluontoa ja sille kuuluvaa itseisarvoa sekä elinkykyisen (pilaamattoman) luonnon antamaa hyvinvointia, vaan lähestyy kaikkia kysymyksiä pelkästään rahatalouden, kulutuksen loputtoman kasvun ja markkinavoimien näkökulmasta.

Ranex

#672

15.06.2011 18:07

Komppaan Canadaa. Miksi meidän pitäisi olla yhtä piittaamattomia ja typeriä kuin muut ovat? Ihme logiikkaa, tuollaisella ajatusmaailmalla ihmiskunnan tie on todella lyhyt ja surkea. Osoittaa erittäin huonoa harkintaa panostaa luolamiestason energiaratkaisuihin. Jokaiselle joka osaa katsoa tulevaisuuteen, on täysin selvää, että vastauksena energian tarpeeseen on aurinko ja tuuli, ei turve. Auringon tehosta hyödynnetään murto-osa tällä hetkellä. Trendi on selvä saksan aurinkovoima business osoittaa sen potentiaalin.
Pekka Niemelä

#673 Tuulivoimalat tuottavat Suomessa karmeita tappioita ja konkursseja

16.06.2011 11:06

Eipä tuosta tuulivoimasta ja auringosta ole Suomen "pelastajaksi". Toki sillä tulevaisuudessa saadaan pieni siivu koko energiantarpeesta, mutta Ranexin mainitsemat tuuli ja aurinko" painivat" eri sektorilla kuin turve. Turvetta käytetään pääasiassa kaupunkien ja taajamien kaukolämmön tuottamiseen kun taas tuulesta ja auringosta saadaan sähköä. Turpeella korvataan lähinnä ulkomailta rahdattavaa kivihiiltä.

Tässä uutinen joka ilmestyi muutama päivä sitten. Heikossa hapessa on tuulivoimaloita ja niiden osia valmistavat yhtiöt. Vaikka meidän veronmaksajien rahaa syydetään tuulivoimaan niin ei se näytä kuitenkaan pitävän yhtiöitä pystyssä. Ja aurinkovoimaa Saksassa ja täällä meillä Suomessa ei voi verrata keskenään. Elämme aivan toisenlaisessa ympäristössä jo pelkästään maantieteellisesti.

Tässä uutinen:

"Tuulivoimaloihin vaihteita tekevän Moventaksen emoyhtiö kaatui konkurssiin. Moventaksen toiminnalliset tytäryhtiöt Moventas Wind ja Moventas Santasalo puolestaan hakeutuvat yrityssaneeraukseen, näin kertoi Moventas muutama päivä sitten tiedotteessaan.

Moventas tekee myös teollisuusvaihteita, mutta ongelmien pääsyy on nimenomaan tuulivoiman rakentamisen romahdus. Maailman tuulivoimalamarkkinat ylikuumenivat pahasti nousukauden lopulla.

Moventaksen suurin omistaja on eurooppalainen pääomasijoitusyhtiö IK Investment Partners. Yhtiöllä on 1100 työntekijää yhdeksässä maassa. Suomen isoimmat toimipaikat ovat Jyväskylässä ja Karkkilassa.

Katastrofaalisessa tilassa on myös Suomen toinen tuulivoimala”ylpeys” Winwind, jonka pääomistaja on nykyisin intialainen Siwa-Group. Vähemmistöomistajana mukana on edelleen myös Suomen valtion Teollisuussijoitus.

Winwindin tuoreimmat saatavilla olevat tilinpäätökset kertovat järkyttävistä tappioista. Yritys teki vuosina 2008 ja 2009 tappiota noin puolet liikevaihdostaan. Oma pääoma oli raskaasti miinuksella eli yhtiö on elänyt pitkään omistajiensa raha-avun turvin

Winwind tekee yhden megawatin tuulimyllyjään Intiassa ja kolmen megawatin myllyjään Haminassa. Uusi kolmen megawatin mylly on tiettävästi lajissaan hyvä. Yhtiön taloudellinen tilanne on kuitenkin niin huono, että tietojen mukaan jotkut yhtiön tavarantoimittajat jo jarruttelevat myyntiä Winwindille

Suomen omista tuulivoimahankkeista ei ole kotimaisten alan teknologiayritysten pelastajiksi. Tuulivoimaloille luvatusta syöttötariffista huolimatta hankkeet käynnistyvät hitaasti. Merituulivoimaloita luvatulla tariffilla ei synny lainkaan, vaikka siinä veronmaksajat maksavat tuulivoiman tuottajalle tukiaista reilusti yli puolet nykyisestä sähkön tukkumarkkinahinnasta.

Tuulivoimapuhurien tyyntyminen on iskenyt myös maailman merkittäviin tuulivoimayhtiöihin. Esimerkiksi tanskalainen Vestas ja espanjalainen Gamesa ottivat finanssikriisistä raskaasti takkiinsa. Ne ovat saneeranneet rajusti toimintojaan ja esimerkiksi siirtäneet tuotantoa Kiinaan."

H. Heinonen

#674 Tuulesta

16.06.2011 13:16

Tilastollista tietoa:

 

EWEA:n (The European Wind energy association) vuosiraportin 2010 mukaan EU:n alueella tuotettiin tuulella vain n. 5 % sähköstä. Siis valtavien ponnistelujen jälkeenkin muulla tavalla kuin tuulella tuotettiin edelleen 95 % sähköstä. Panostukset niin Saksassa kuin monissa muissakin keskisen Euroopan maissa tuulivoimaan ovat olleet massiiviset ja veronmaksajien kukkaroita rankaisevat. Siitäkin huolimatta tuulivoiman osuus on jäänyt pieneksi. Samalla tuulivoiman vastustus on paisunut jo kansanliikkeiksi. Kukaan ei halua rumentavia ja äänekkäitä tuulimyllyjä lähistölleen. Sama ilmiö on havaittavissa Suomessakin.

Suomessa vuonna 2010 tuulisähkön osuus oli 0,3 %. Muulla kuin tuulella tuotettiin siis 99.7 %. Meillä Suomessa aurinko- ja tuulienergian osuus tulee aina olemaan hyvin pieni, joskin olen sitä mieltä että kaikesta huolimatta niistä voidaan ottaa joitain sovellutuksia myös meille. Maamme sijainti maapallolla jo poistaa mahdollisuuden käyttää suurimittaisesti "Ranexin" mainitsemaa aurinkoenergiaa.

Vuonna 2010 tuulivoimaa asennettiin jo 10 % vähemmän kuin aiempina lähivuosina. Buumi alkaa taittua ja siitä syystä myös suomalaiset tuulivoimaloiden rakentajat ovat vaikeuksissa, kuten Niemelä hyvin kommentoi tuossa edellä asiaa.

Ranex

#675

16.06.2011 21:12

Vai rumentavia tuulimyllyjä mutta vuosikymmeniksi saastuneet vedet toki kaikki haluaa niinkö? Kyllä Suomessa aurinko paistaa suurimman osaa vuotta riittävällä teholla, kunhan tekniikka kehittyy. Kuten edellisessä viestissä käytin sanoja panostaa ja potentiaali, eli en ole väittänytkään, että tuuli ja aurinko riittäisi sellaisenaan tällä hetkellä, siksi siihen pitääkin satsata. Miten turve voisi kehittyä, ei mitenkään. Miljoonas ja ensimmäinen kerta mutta sanotaan se nyt vielä. Turvetta voidaan nostaa maltillisesti, kunhan vedet käsitellään niin, ettei siitä koidu haittaa vesistöille. Ja turha aloittaa sitä kuinka vastuullisesti ja hienosti asiat on hoidettu, ne on hoidettu päin sanonko mitä?