IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Martti Peltola

/ #663 Re:

04.06.2011 18:49

#662: -

" Kyllä luonnontilainenki voi palaa vaikka ei välttämättä niin helposti.  Ja kyllä savua maailmaan mahtuu. Jos palaa turvesoita joskus niin kyllä palaa metsääkin ihan yhtäläisti että se o vaan kiinni siitä mite ne haluaa ajatella!! "

Noin kirjoitti nimeään ujosteleva vieras edellä. Ja "mite hän sitten haluaa ne ajatella"? Autetaan vähän ajattelussa.

Turpeen kaivamiseen ja käsittelyyn liittyy huomattavan paljon tulipaloriskejä ja palot syttyvät lähes aina turvetyön, turpeen varastoinnin tai kuljetuksen itsensä seurauksena. Syttymissyyt löytyvät turvealan omista lieveilmiöistä (vrt. metsäpalot).

Luonnontilaisen suon turpeesta 90 % on vettä ja ns. itsesyttymistä siellä ei tapahdu. Palaahan se luonnonsuokin, jos sen sytyttää esim. turvekentältä lähtenyt palo. Jyrsinturve kuitenkin aumattuna syttyy kytemällä erittäin usein ihan itsekseen (kuumenee sisältä) ja sopivalla tuulella roihahtaa avotuleksi. Kuivuva, jyrsitty turvekerros tuvekentän pinnassa puolestaan  syttyy erittäin herkästi turvekoneista lähteneistä kipinöistä. Siksi työt turvekaivannoilla on keskeytettävä yli kymmenen sekuntimetrin tuulella.

Turvekentillä joudutaan turvepaloja sammuttelemaan ( verorahoin ) kymmenittäin, joskus yli satakin kertaa vuodessa. Turveteollisuusliitto ilmoitti turvepaloja syttyneen aavikoillaan v.2009 yht. 63 kertaa. Niistä levisi vaikeita maastopaloja ympäröiviin metsiinkin ja monessa paikassa naapureiden metsää paloi kymmeniä hehtaareja, "kiitos" turpeennoston.

Joka tapauksessa turvepalot nielevät yhteiskunnan rahaa ja vaativat verorahalla palkattua työvoimaa hurjasti joka ikinen kesä, ja aiheuttavat myös ulkopuolisille suuria taloudellisia vahinkoja. Mutta korvaako turveyhtiö aiheuttamansa palovahingot ulkopuolisille? Siitä en ole varma, mutta luultavasti ei juuri koskaan. Oikaiskaa, jos olen tässä väärässä.

Metsäpalot eivät syty itsestään. Sensijaan turveaumat syttyvät, samoin koneet joilla turvetta käsitellään. Turve on erittäin kalliiksi tuleva energialähde, jos kaikki siitä aiheutuneet haitat ja vahingot lasketaan realistisesti. Arvatkaa lasketaanko? No ei kun ei.