VAADIMME HALLITUKSEN YRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUUTOSTA KOSKEVAN ESITYKSEN (HE 102/2022 vp) KUMOAMISTA JA UUDELLEENKÄSITTELYÄ

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#19603

Jotta YEL olisi edes likimain oikeudenmukainen, se pitäisi suhteuttaa vain yrittäjän todelliseen, ansaittuun ja toteutuneeseen tuloon, ei arvioihin eikä etenkään palkka- tai työpanosvertailuihin, joita ei voi mitenkään järkevästi ja luotettavasti taulukoida. Lisäksi järjestelmää pitää suhteuttaa pien- ja yksinyrittäjien näkökulmasta ja ottaa huomioon näiden yrittäjien todellinen maksukyky: jos yritystoiminta ei lähtökohtaisesti tuota moninkertaisesti palkansaajaan verrattuna, ei voida olettaa, että yrittäjä maksaa moninkertaisesti eläkemaksua päästäkseen samalle eläketasolle kuin vastaavaa työtä tekevä palkansaaja. Se ei ole oikein eikä kohtuullista, kun yrittäjä kuitenkin jo työllistää itse itsensä ja maksaa veronsa täysimääräisesti, mikä on valtava arvo yhteiskunnan ja kansantalouden kannalta. Yksinyrittäjät eivät voi olla samalla tasolla maksujärjestelmässä suurempien yritysten kanssa, järjestelmää täytyy suhteuttaa järkevämmin.

Juuso Hakala (Akaa, 28.07.2022)

#19609

Kenen etua tässä ajatellaan?

Juuna Kuronen (Tampere, 28.07.2022)

#19614

loppusevittuilu

homonaamaeetvartti Areva (turku, 28.07.2022)

#19615

Yksinkertaisinta olisi yhdistää Yel ja Tyel ja tarkastella tämän jälkeen yrittäjän todellisia toteutuneita verotettavia tuloja ja määrätä maksu sen mukaan. Nykyinen systeemi on kohtuuton ja toimii erittäin huonosti. Tällaisella hätäratkaisulla se menee vain enemmän rikki.

Hermanni Peltola (Helsinki, 28.07.2022)

#19621

Lopetetaan YEL, koska se ei hyödytä yrittäjiä mitenkään

Sanna Spohr (Helsinki, 28.07.2022)

#19624

13 vuotta yrittäjänä itseni elättäneenä minulla ei ole ollut mahdollisuutta maksaa haluamaani yel vakuutusmaksua, sillä maksut ovat kohtuuttoman suuret omaan työtulooni nähden. Kaikki yritykset eivät ole voittoa tavoittelevia vaan iso osa pienyrityksistä ja yksinyrittäjistä pyrkii rakentamaan itselleen sopivan elintason itselleen mieluisalla työllä. Isommat kulut yritystoiminnassa vaikuttaisivat myös yrityksen tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun ja sitä kautta asiakasvirtoihin negatiivisesti, joka myös tekee yrittäjyydestä helposti kannattamatonta. On aloja, joissa työn määrää ei voi lisätä esim. Työn fyysisen kuormittavuuden ja ajan käytön vuoksi, joten hintojen nousto olisi ainut vaihtoehto kattaa kohtuuttomien yel maksujen aiheuttamat kulut. Suuremmat yel maksut aiheuttavat lopulta usean pienyrityksen lopettamisen ja sitä kautta ison työttömyys aallon, joten kustannukset yhteiskunnalle kasvavat ajattelemattomien ja kapea kuvakulmaisten näkökulmien kautta. Yrittäjien eläketurvaa tulisi parantaa muilla keinoin kuin tekemällä pienyrittäjyydestä täysin kannattamatonta. Yrittäjät joutuvat tekemään kompromisseja monissa asioissa palkkatyöhön verrattuna. Moni yrittäjä tiedostaa kuinka pieni yel vakuutus vaikuttaa sairaspäivä/vanhempainvapaa/eläkemaksuihin ja moni on myös ymmärtänyt että näihin tilanteisiin on kannattavampiakin keinoja varautua kuin vakuutus, jonka hyödyt ovat pienyrittäjälle olemattomat. Yrittäjyys on usein ainut valinta tehdä työtä, joka motivoi ja mahdollistaa haluamansa elämäntyylin ja elintason. Pienyrittäjien kyykyttäminen ei ole kestävä vaihtoehto eläketurvan takaamiseksi vaan voi pahimmillaan lisätä esim. Pimeänä työskentelyn mahdollisuutta.

Tiia Mölsä (Rautalampi, 28.07.2022)

#19628

Suomen tulisi pyrkiä ensisijaisesti helpottamaan yrittämistä sekä tukemaan sen mahdollisuuksia. Nykyinen ehdotus on järjetön erityisesti pienyrittäjille tai sivutoimisille yrittäjille, eikä huomioi riittävästi esimerkiksi alakohtaisia alueellisia tuloeroja. Esitys voi johtaa myös ns. ammattinimikeshoppailuun sekä raportoitavien, yritystoimintaan käytettävien työtuntien vääristelyyn. Suurten ikäluokkien eläköitymisen rahoitushaasteet tulee hoitaa toisin ratkaisuin.

Teemu Parto (Tampere, 28.07.2022)

#19647

Tämä on aivan väärin yrittäjiä kohtaan

Anniina Tahvanainen (Pori, 28.07.2022)

#19659

Olen yksinyrittäjä ja neljän lapsen äiti. Työskentelen jo nyt pitkiä päiviä yrityksessäni, ja jos yel-maksut nousevat, en yksinkertaisesti kykene enää lisäämään työtuloani ja työmäärääni, koska jo pelkät nousseet matkakustannukset ovat lisänneet kokonaiskuluja huomattavasti.

Lotta Kalliokoski (Siikajoki, 28.07.2022)

#19681

Yrittämisen, erityisesti pien-ja yksinyrittämisen kulut kannattaisi päättäjien tarkistaa. Ei siinä mitään, voin hyvin siirtyä yrittäjyydestä työttömyyskorvausten piiriin, kun nyt yrittäjänä käteen jää saman verran ja jopa vähemmän kuin työttömänä ollessa ja täysiä tukia nauttiessa. Kun yrittäjän kulut nousee, on turhauttavaa, mutta toki helpompaa ja kannattavampaa heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi.

Loistava päätös taas kerran! Hyvä Suomi ja onnea yrittämiseen ja itsensä elättämiseen!

Sonja Pohjoispää (Nousiainen, 28.07.2022)

#19735

Miksi yrittäjät eivät voi maksaa samalla tavalla palkastaan eläkkeitä kuin palkansaajat?

Ville Lehto (Hikiä, 28.07.2022)

#19738

Älkää viekö oikeutta yrittäjyyteen. Yrittäjä ei ole tyhmä, joten häntä ei tarvitse holhota. Ehkä yrittäjä haluaa säästää itselleen eläkkeen itse. Tällaisella lailla tehdään yksinyrittäjistä työttömiä ja ruokitaan harmaata taloutta. Onko eläkekassoista rahat loppu?

Kirsi Puranen (Hyvinkää, 28.07.2022)

#19740

Tämä oli syy miksi lopetin yritystoiminnan. Aivan järjettömän huonosti valmisteltu laki

Peter Salovaara (Helsinki , 28.07.2022)

#19756

Penyrittäjillä on muutenkin todella paljon kuluja, vakuutuksia, alv, ennakkovero ja vielä yrittäjän palkasta joutuu maksamaan veroa. Aivan järjetöntä !!!

Gisela Gleisner (Hels, 28.07.2022)

#19780

Miksi hallitus ja viranomaiset haluavat tehdä yrittämisestä mahdollisimman vaikeaa, ellei mahdotonta?

Eemi Kinnunen (Lappeenranta, 28.07.2022)