VAADIMME HALLITUKSEN YRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUUTOSTA KOSKEVAN ESITYKSEN (HE 102/2022 vp) KUMOAMISTA JA UUDELLEENKÄSITTELYÄ

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#47010

Miksi yksinyrittäjiä pitää rangaista!

Anni Salenius-Niininen (Kouvola , 31.07.2022)

#47011



Ville Tulonen (Raisio, 31.07.2022)

#47012

Älkää ajako koko suomea ahdinkoon. Ajatelkaa pienyrittäjiä, joita ovat yksinyrittäjät, muutaman henkilön työllistävät yrittäjät. Heillä on jo nyt haastetta pärjäämiseen. Eikö mikään riitä, missä jo kertyneet eläkevarat. Nuorilta yrittäjillä eläkeikä nousee, eivätkä mahdollisesti edes eläkkeestä pääse nauttimaan. Ette ajattele itse pienyrittäjiä, vaan tälläkin haluatte kartuttaa vain omia kassojanne. Ja vielä kannustetaan yrittäjyyteen. Ahneudella ei näköjään ole rajaa. HÄVETKÄÄ, JA LUOPUKAA ITSE SUURISTA PALKOISTANNE JA MUISTA TUISTA, yhteiseen kassaan.

Sirpa Niemi (Sastamala, 31.07.2022)

#47014

Eikö Suomessa pitäisi mieluumminkin kannustaa yrittäjyyteen?
Iso osa yrittäjistä huolehtii eläketurvastaan muulla tavalla kuin yel:illä. Pörssiosakkeet, sijoitusasunnot, rahastot…

Risto Humalajoki (Tornio, 31.07.2022)

#47034

Vaalit saisi tulla pian, riisto hallitus vaihtoon!

Heli Kyllönen (Kuhmo, 31.07.2022)

#47042

Ei ole helppoa siirtää kuluja asiakkaille.

Ari Lindberg (Helsinki, 31.07.2022)

#47046

Yrittäjien ahkeruutta pitää arvostaa ja kunnioittaa. Ei saa kiristää heidän muutenkin jo liian tiukkaa tilannettaan. Ottakaa mallia Virosta

Marja Heinonen (Ihode , 31.07.2022)

#47056

Taidan laittaa pillit pussiin ja päätyä työttömäksi. Ei osaikatyöläinenkään kerrytä itselleen täyttä eläkettä. Miksi yrittäjää kurnutetaan.

Reijo Vesen (Pori, 31.07.2022)

#47057

Yksinyrittäjälle nykyinenkin Yel-maksu on kohtuuton, koska nyt jo maksusta suurin osa menee yleiseen sosiaaliturvaan ja vain pieni osa kerryttää yrityäjän omaa eläkettä.
Toiminimellä töitä tekevä joutuu progressiivisen veroasteikon uhriksi ja maksaa usein kohtuuttoman tuloveron yrityksensä tulosta muutenkin, lisäksi tuee tämä YEL maksun sosiasluturvaa kerryttävä osuus. Toiminimestä ei saa maksaa edes palkkaa itselleen jolloin progressiota ei voi edes tasata. Moni osakehtiö maksaa vähemmän veroa kuin toiminimellä yritystoimintaa tekevä
Toiminimien verotuksessa on paljon eriarvoisuutta verrattuna muihin yritysmuotoihin. Tässä asiassa täytyisi saada tasa-arvoa aikaiseksi eikä entisestään kiristää tilannetta. Haluatte että ihmiset työllistävät itseään yritystoiminnalla, mutta teette sitä tällä tavoin mahdottomaksi. Yksinyrittäjällä on puutteellinen sosiaaliturva esim palkansaajiin verrattuna. Petehtykää asioihin kokonaisuutena ennenkuin tuhoatte tyln tekemisen mahdollisuuksia niitä ihmisiä jotka tekevät työnsä ja maksavat veronsa tunnollisesti. Yksikään yrityäjä ei selviä 7,5 h:n työpäivillä työstään, moni pitää vain lyhyitä lomia, koska lomapalkkaa ei ole. Yrittäjä repii palkkansa omasta jaksamisestaan, tilanne on nyt jo kohtuuton.

Päivi Laukkanen (Nurmijärvi, 31.07.2022)

#47070

Yrittäjällä täytyy olla joustoa palkkatulon ilmoittamisessa.

Marika Kokko (Vantaa, 31.07.2022)

#47103

Osoittakaa numeroina, miten tämä nykyinen ja pakollinen eläkejärjestelmä takaa yrittäjän eläkkeeni silloin kun jään itse eläkkeelle, kun syntyvyyden lasku on fakta - maksajia ei ole.

Nina-Maria Rantsi (Hattula, 31.07.2022)

#47108

Monen pienyrittäjän toimeentulo loppuu tai vaikeutuu tämän lakimuutoksen myötä. Se pitäisi perua.

Katja Nikkanen (Oulu, 31.07.2022)

#47140

Tämä kitkee pois potentiaalisia yrityksiä jo alkumetreillä. Ymmärrän mitä ongelmaa tässä korjataan mutta pitäisi katsoa isompaa kuvaa.

Eetu Rousku (Zürich, 31.07.2022)

#47162

Ehdotan yt-neuvotteluja julkisen sektorin eilaisiin hallintoportaisiin ja erityisesti ministeriöihin. Ei missään tapauksessa niille, jotka ovat toimeenpanijoita, kuten opettajat, sairaanhoitajat, poliisit, palomiehet jne.

Heli Nybergh (Helsinki, 31.07.2022)

#47185

Lopetan yrittämisen, jos tämä laki menee läpi.

Heini Happonen (Kuopio, 31.07.2022)

#47194

Olen 30 vuotta tehnyt nimenomaan pienyrittäjien kirjanpitoa ja nähnyt aitiopaikalla, miten heidän liiketoiminta on kehittynyt alusta lähtien. Olen nähnyt sen, miten ensimmäiset 5 vuotta on tiukkaa taistelua oman liiketoiminnan eteen, niin että se vähitellen rupeaa tuottamaan kunnon palkkaa yrittäjälle. Ensimmäisien vuosien aikana on muutenkin kustannuksia suhteessa enemmän. Kaikki toimintaa varten tarvitut koneet ja laitteet sekä markkinointi syövät pääomaa. Ei kukaan ulkopuolinen voi määritellä etukäteen, mitä yrittäjä voi ansaita omaksi tulokseen. Tämä hallituksen esitys on selkeästi halu kasvattaa valtion ohjausroolia vakuutusyhtiöiden kautta. Ärsyttävää on myös se ihan kuin halutaan ajaa pienet pois markkinoilta. Vakuutusyhtiöt tunnetusti imuroivat rahat, mutta ne eivät ole vastuussa kun ne sijoittavat huonosti saamiaan varoja. Tässä on epäoikeudenmukaisuus. Sillä yrittäjä kantaa vastuun eläkepäiviä varten sijoittamistaan rahoista ( sijoitukse voivat onnistua tai eivät onnistu ) niistä, joita ei anneta vakuutusyhtiöiden hävitettväksi. Yrittäjänä oleminen on muutenkin aivan eri asia kuin olla työntekijäroolissa. Yrittäjä kantaa vastuun koko toiminnasta. Syyttävät sormet osoittavat yrittäjään jos menee huonosti. Silloin ei ole vakuutusyhtiöt tai valtio ole tarjoamassa auttavaa kättä. Valtion ohjaushalukkuus yritysten rahavirtoihin on ikävän läpinäkyvä. Valtion pitäisi olla kiitollinen, että yritykset maksavat mm tuloverot, työnantajamaksut ja arvolisäverot. Näillä sitten kustannetaan kaikki yhteiskunnan menot ja ei vielä riitä. Ulkomailta lainataan loput kun ei riitä. Lopuksi haluaisin esittää mietittävää valtion hallinnossa ja vakuutusyhtiössä istuville. Jos teidän työpanos ja siitä maksettu palkka kyseenalaistetaan. Teille esitetään, että te ette tuota sitä mitä teille maksetaan. Saatte palkkanne tyhjästä. Olistteko valmiita nielemään palkanalennuksen ilman mitään mutinoita ? En usko. Mutta epäilen, että hallinnosta löytyy ylipalkattua väkeä sanelemassa meille miten meidän pyörittää oma yritystoimintaa.

Lenita Niemelä (Loviisa, 31.07.2022)