Älä anna Tehyn tappaa ketään!

Janne Louhi
Lohja

/ #13 Näkökulmia

30.10.2007 22:25

Kävin katsomassa hoitajien v. 2005 palkkoja. Mietin, että minkälaisessa palkkakuopassa he ovat, jos ottaa huomioon että ovat kouluttautuneet ja hakeneet kunnalliselle alalle. Kunnan palkkalistoilla kaikki ovat palkkakuopassa. Kouluttamaton hoitaja saa työstään enemmän kuukaudessa palkkaa kuin esim. viittä vailla valmis korkeakouluja käynyt opettaja. Korkeakoulutetun hoitajan lähtöpalkka on noin 700 euroa suurempi kuin korkeakoulutetun opettajan. Toteutunut palkka noin 1000 euroa suurempi (vuorolisät ym.).

Tehyn työtaistelutoimista vastuun siirtäminen valtiolle on mielenkiintoinen. Kyllä hoitajat ovat toimiensa takana ja itse keinonsa keksineet.

Hallituksen erottamishalut myös huvittavat. Eikös kuntien kanssa käydä nämä neuvottelut. Se, että valtio on luvannut tähän budjettiin kunnille enemmän korotusta juuri ko. asiaa varten, kuin juurikaan koskaan. Tätä ei demareiden aikana (ne kymmenen palkkakuoppavuotta) tapahtunut. Mm. tasa-arvokorotus. Haluaisitko nyt erottaa ruokkivan käden ja ottaa vanhan takaisin?

Pelissä ovat työnantaja joka tulee jo nykyisten sopimusten kanssa olemaan pikkuisen pulassa, valtio joka on ojentanut käden kunnallisen alan työntekijöitä kohti niin hyvin kuin on tainnut, neljä työntekijän osapuolta jotka ovat ymmärtäneet kokonaisuuden ja ovat tyytyväisiä asteittaiseen korotukseen vuosien aikana (mukaan lukien Super) ja sitten Tehy mielestäni varsin hihasta tempaamineen vaateineen ja lupausrikkomuslauseineen.

Onko Tehyllä näyttää minulle ne vaalikeskustelussa (tv) tai kirjallisena tehdyt lupaukset jotka ovat sanasta sanaan niin kuin nyt vaaditte?

Isommat palkankorotukset tässä vaiheessa voivat muodostua kestämättömiksi yhteiskunnalle, sekä hoitoalan työhyvinvoinnille pitkässä juoksussa. Kunta-ala on tiettävästi pyrkinyt välttämään lomautuksia, mutta pystyykö se siihen enää jatkossa jos Tehy saa tahtonsa läpi?

Seuraan mielenkiinnolla ja pienellä pelolla.

Hyviä ja antoisia keskusteluja.