Kielivalinnan puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kielivalinnan puolesta.

Pekka Rantala
Helsinki

#51

10.12.2006 18:23

"Mistä alkaen on ollut pakko mennä yliopistoon? Yliopistossa on pakko lukea muutakin jos aikoo valmistua"

Ei tarvitse. Pakkoruotsi on ainoa yhteinen aine kaikille yliopisto-opiskelijoille. Yliopistoon ei ole toki pakko mennä, mutta se ei kelpaa kuitenkaan perusteluksi pakkoruotsille. Johan nyt korkeakouluihin voitaisiin tuollaisella svekologiikalla laittaa vaikka gamban soitto pakolliseksi aineeksi. Kritiikkiin voisi aina vastata: "Mistä alkaen on ollut pakko mennä yliopistoon?"
Heikki Leminen
Vantaa

#52

10.12.2006 18:35

Lars Dahlgrenille.
Pysy poissa täältä kunnon suomalaisten adressilta.Askartele siellä hurrien adressilla.
Sanoin roistoksi sitä joka sapotoi tätä adressia ja se on roisto.
Tiedät itse kuka se on. Tiedät jopa kenet siihen palkattiin.
Se oli taatusti RKP:n ja folktingetin palkkaama. Itse asiassa niitä oli kolme.
Apumiehiä lisää. Sinulla ei ole siihen rahaa, mutta valtion
budjetista folktingetille annetaan joka vuosi miljoonia.
Vai anteeksipyyntöä roistoille! Hävyttömyys huipussaan heittiöltä.
Lars Dahl
Hanko

#53

13.12.2006 15:22

Sabotoiduilla adresseilla ei poisteta pakkoruotsia. Valitan.
En myöskään tiedä kuka se roisto on. Ehkäpä rikosilmoituksen myötä selviää. Mistä muuten tiedät että niitä oli kolme?

-Lasse-
Janne Salo
Salo

#54

13.12.2006 16:02

Jos asiaa ei selvitetä ennen adressin Opetusministeriölle ja Opetushallitukselle luovuttamista, niin pyydän selvittämään asian Opetusministeriön ja Opetushallituksen kautta.

Ihan kuten Hannu Koho asian valitsee hoidettavaksi.

-Lasse-

Lars Dahl (Hanko, 4.12.2006 14:56)

Haahhahah! AI noin paljon pelottaa! Helppoahan tämä asia on hoitaa: Järjestetään kansanäänestys, tuleeko Suomen olla virallisesti kaksikielinen?

Kyllä:_____O_____
Ei:________O_____

Ja ruksi ruutuun kiitos;)
Lars Dahl
Hanko

#55

13.12.2006 22:52

Ei, Suomessa ei järjestetä kansanäänestyksiä selvistä asioista. Eduskunta on jo päättänyt että Suomi on kaksikielinen.

-Lasse-
Matti Valtonen
Turku

#56

13.12.2006 23:53

ja samainen eduskunta tulee aikanaan päättämään Suomen muuttamisesta
yksikieliseksi.

Miksi hoet tätä mantraa jatkuvasti?

Miksi kieltäydyt tunnustamasta realiteetteja?
Lars Dahl
Hanko

#57

14.12.2006 07:51

Jo kansanäänestykseenkin tarvittaisiin eduskunnan päätös. Muistakaa siis äänestää sellaista ehdokasta joka kannattaa kansanäänestystä.

Mutta ei sellaista taida olla.

Tietäähän Matti Valtonen, että voit itsekin asettua ehdokkaaksi eduskuntaan, silloin kun olet täyttänyt 18. Mutta silloin Sinulla ei ole enää "pakkoruotsia" ja sinua kiinnostavat jo muut asiat. Siksi ehdokkaat eivät vastusta pakkoruotsia.

-Lasse-
Matti Valtonen
Turku

#58

14.12.2006 08:35

Sovitaanko Lasse, että jätät oletttamiset vähemmälle.

Olen jo äänestänyt 6 kertaa eduskuntavaaleissa.
Ei pakkoruotsi ole mihinkään kadonnut.

Nyt sen tarpeettomuutta ihmettelee tyttäreni,
joka olisi lukiossa kielten osalta halunnut
valita ihan muuta, mutta kun pakkoruotsi
vie tilan hyödyllisemmiltä kieliltä.

Joten kyllä pakkoruotsi on riippana kengässä
kunnes se on ravistettu pois.

Joko luit etelä-Saimaa lehden?
Lars Dahl
Hanko

#59

16.12.2006 01:01

Hei Matti

Kerro tyttärelle että lukiossa saa valita kieliä.

Äänestä seitsemännen kerran eduskuntavaaleissa. Ei edelleenkään poisteta mitään kouluaineita.

-Lasse-
De facto
Helsingin talousalue

#60

16.12.2006 19:01

Olen seuraavalla sivulla (keskustelufoorumi) ottanut kantaa Lars Dahlin tällä sivulla esittämiin väittämiin pakkoruotsin säilyttämisen puolesta.



http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=1500000000000108&posting=22000000022118348








Riitta Pasanen
Helsinki

#61

17.12.2006 05:48

Pyytäisin adressin tekijää poistamaan nimeni adressista (nro 3378). Olen saanut tarkempaa tietoa ruotsin tarpeellisuudesta jo koulujen resursseista.

Olen myös allekirjoittanut Lars Dahlin adressin.

T. T.
Helsinki

#62

17.12.2006 12:28

Lars Dahlin adressi on suvaitsematon ja ahdasmielisen fanaattinen pakkoruotsin puolesta. Siksi pakkoruotsi tulee poistumaan Suomesta. Jos avaa

http://www.youtube.com/

ja laittaa hakusanaksi pakkoruotsi ja klikkaa hiirellä "Search", saa useita pakkoruotsia kritisoivia videoita katsottavaksi, joissa suomenruotsalaiset itse eivät edes hyväksy pakkoruotsia.

Imatran adressi on suvaitsevainen kieltenvalinnaisuuden puolesta eikä se ole ketään vastaan:
"Meillä ja lapsillamme on oikeus valita. Vaikka ruotsi jos haluamme."

Riitta Pasanen
Helsinki

#63

17.12.2006 12:54

Koulujen resurssit eivät riitä valintoihin. Koko peruskoulun idea on että kaikille annetaan tasa-arvoisesti sama peruskoulutus.

Tämän tajuaminen sai minut muuttamaan mieltäni. Muuten olisinkin sitä mieltä että jokaiselle oppilaalle voitaisiin järjestää mieleisensä koulutus.

Mutta useimpia ystäviäni ärsyttää pakkoruotsin vastustajien päällekäyvyys ja käytöstapojen puute. Larsin asenne on huomattavasti miellyttävämpi. Monilla asia on tunneperäinen, ja mietitään tarkkaan kummalle puolelle haluaa kuulua. Suurin osa on tietenkin puolueettomia, harvaa tämä edes kiinnostaa.
A. S.
Pk-seutu

#64

17.12.2006 19:26

"Koulujen resurssit eivät riitä valintoihin. Koko peruskoulun idea on että kaikille annetaan tasa-arvoisesti sama peruskoulutus."

Ruotsipakon poistaminen lainsäädännöstä ei vaikuta millään tavalla koulujen resursseihin, koska kunnat päättävät itsenäisesti omien koulujensa resurssien käytöstä. Englanti on jo valinnainen kieli asetuksissa. Ruotsipakon poistaminen antaa ainoastaan mahdollisuuden koulujen käyttää mahdollisia kieltenopetuksen resurssejaan järkevämmin. (Lisähuomautus: suurimmalla osalla englannin- ja ruotsinopettajista on myös saksan- tai ranskanopettajan pätevyys.)

”Koko peruskoulun idea on että kaikille annetaan tasa-arvoisesti sama peruskoulutus”

Pakkoruotsi asettaakin opiskelijat eriarvoiseen asemaan. Ne jotka haluavat lukea englantia ja ruotsia, saavat lukea näitä kahta kieltä. Ne jotka haluavat lukea jotain muuta kieltä kuin ruotsia, joutuvat lukemaan kolmea kieltä.

Valinnaisuutta on oltava mahdollisimman paljon. Valinnaisuus tuo tasa-arvoa, koska ihmiset ovat erilaisia. Peruskoulun tehtävä on myös auttaa löytämään oppilasta omat vahvat alueensa.

”Monilla asia on tunneperäinen.”

Perus- ja lukio-opetus tai mikään muukaan opetus ei voi perustua subjektiivisiin kokemuksiin.

”..harvaa tämä edes kiinnostaa.”

Ihmisten ei pitäisikään ottaa kantaa asiaan, jos eivät ole perehtyneet asiaan.

”Larsin asenne on huomattavasti miellyttävämpi.”

Miten käy, jos tämä henkilö löytää ihastuttavan persoonan, joka kannattaa urdun kieltä pakolliseksi kouluihin :-))
Eero Nevalainen
Nurmijärvi

#65

18.12.2006 08:44

Riitalta ihan hauska, ovelasti laskelmoitu viesti. Näitä "ruotsittajien" argumentteja voisi ruveta käyttämään ihan väittelyn ja kriittisen ajattelun oppimateriaalina nimenomaan siltä kannalta, että mitä kaikkea vastaan voi tullakaan ja mitä pitää pystyä tarvittaessa kumoamaan... siis Riittahan ei missään nimessä voi olla normaali rivikansalainen, koska tuollaisia propagandistisia vetoja tulee vain RKP:läisiltä. :-)

Koulujen resursseihin ruotsin valinnaistamisella ei varmasti olisi mitään ihmeempää vaikutusta. En usko siihen, että koulutuksessa saavutettaisiin ainakaan tässä mielessä mitään ihmeempiä "massatuotantoetuja" standardoimalla kaikki koulutus samaan muottiin. Vertaus siihen, että kaikki saisivat lukea ihan täysin omanlaisensa lukujärjestyksen on taasen sitten ihan kohtuuton yleistys jolla ei ole mitään tekemistä keskusteltavan asian kanssa. Jos kouluissa oikeasti on niin paha resurssipula, että kaikki koulutus pitää standardoida identtiseksi kaikkien kohdalla, niin sitten kyllä pitää puuttua koulujen rahoitukseen.

"Tasa-arvoisuuden" käsitteen käyttö on puolestaan tätä nykyä oikein RKP:läisten lempikeppihevonen. Tasa-arvoa on heille siis se, että kaikki tasapäistetään samaan muottiin (kunhan kyse on vain nimenomaan ruotsinkielistämisestä). Tarvittaessa jopa luodaan epätasa-arvoisia tilanteita kielipoliittisilla liitännäisratkaisuilla, jotta ruotsilla päästään sitten "pelastamaan" suomenkieliset hädästä.

Sitten tulee tämä pakollinen pakkoruotsin vastustajien henkilöä vastaan hyökkääminen. Esitetään yleisesti ymmärrettynä faktana, että olemme käytöstapoja vailla olevia juntteja, joiden ajatukset pohjautuvat vain johonkin emotionaaliseen kiihkoiluun. Mielestäni kuitenkin meiltä löytyvät ihan todelliset argumentit, ja vastapuoli nojautuu tunneperäisiin vetoamuksiin siitä, että kyllähän nyt fiksuja Lassen tapaisia rantaruotsalaisia pitää suojella kun heistä nyt TUNTUU siltä että heitä sorretaan, jos kaikki eivät ole heidän kaltaisiansa...

Käytöstavoista muistuu mieleeni eräskin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla kohtaamani wannabe-ruotsinkielinen (suomenkielinen nainen jolla ruotsinkielinen mies) joka tiesi ilmoittaa minulle "halveksuvansa karjalaisia" kun aivan asiallisesti otin puheeksi sen, että minkähän takia nämä minunkin suvussani olevat itäsuomalaiset sotaveteraanit eivät heidän kriteeriensä mukaan ole suomalaisia...
Lars Dahl
Hanko

#66

18.12.2006 12:30

Kiitoksia Riitalle kannustuksesta. Positiivisen palautteen johdosta jaksaa taas.

Eero, se on varmaan ikävää, jos näkee "ruotsittajia" joka puolella. Kyllä niistä haluaa varmaan silloin eroon. Suurin osa vain ei koe asiaa samalla tavoin.

-Lasse-
Lars Dahl
Hanko

#67

18.12.2006 12:38

Unohdin antaa kiitokset Hannulle joka on poistanut osoittamani väärennetyt allekirjoitukset.

-Lasse-
Vapaa Sana
Helsinki

#68

18.12.2006 17:24

Riitta Pasanen on aivan hakoteillä. Joko hän ei ole tutustunut Suomen koululaitoksen kieltenopetuksen haasteisiin, ei ymmärrä asiatietoa, tai hänet on lahjottu tai painostettu (varsin teatraalisen makuiseen) takinkääntöön.

Suomenkielisissä opetusalan ammattipiireissä tiedetään, että ruotsin pakollisuus suomenkielisissä kouluissa ”sementoi valintoja liikaa”, Opettaja-lehdessä aikanaan ollutta ilmaisua käyttääkseni. Ruotsinopetukseen syydettävät resurssit menevät suurimmaksi osaksi hukkaan, sillä ”sekä peruskoulun päätösvaiheessa että ylioppilastutkinnossa ruotsin kielen oppimistulokset ovat hälyttävän heikot, mihin osaltaan pakollisuus on varmasti vaikuttamassa. Toisen kotimaisen kielen määrääminen pakolliseksi sekä peruskoulussa että lukiossa on ollut poliittinen ratkaisu, jota tehtäessä ei ole otettu huomioon pedagogisia tai koulutuspoliittisia näkökohtia.” (Lappalainen 1985:159; Nikki 1998:40). ”Jos päätös ruotsin opiskelusta olisi oppilaiden oma, opiskelumotivaatio olisi todennäköisesti huomattavasti korkeampi ja ruotsin opiskelun kokonaistuotoksen voisi odottaa olevan merkittävästi parempi kuin nykyisin.” (Lainaukset: emeritusprofessori Kari Sajavaaran artikkelista "Kielivalinnat ja kielten opiskelu". Artikkeli on ilmestynyt teoksessa Riikka Alanen, Hannele Dufva & Katja Mäntylä (toim.), 2006. "Kielen päällä. Näkökulmia kieleen ja kielenkäyttöön." Jyväskylän yliopisto, Soveltavan kielentutkimuksen keskus.)

Kielenopetuksemme on kriisissä. Eurooppalaisten valtakielten taitajia ei saada tarpeeksi ilman, että ruotsi muutetaan kouluissa vapaaehtoiseksi. Tämä vapauttaa sekä ajallisia että rahallisia resursseja monipuolisemman kielipaletin tarjoamiseen.

Opiskelu- ja työmarkkinoiden tasa-arvon kannalta on välttämätöntä, että myös korkeakoulujen pakollisesta ruotsista luovutaan, ja julkisten virkojen ruotsintaitovaatimukset kohtuullistetaan ja suhteutetaan todellisiin alueellisiin tarpeisiin. Näin ruotsinkieli ei ole enää tarpeeton pullonkaula ja työmarkkinoiden eriarvoistaja, mitä se on nyt. Ja saamme edelleen merkittäviä säästöjä, joista osa voidaan kohdentaa vaikkapa kieltenopetuksen edelleen kehittämiseen.

-----------

Keskustelua kannattaa jatkaa esim. Helsingin Sanomien sivuilla (Kestoaiheet), Aamulehden palstalla (Kielipolitiikka) tai jollakin muulla tarkoitukseen sopivalla palstalla.
Tiia Sinisalo
Helsinki

#69

18.12.2006 20:11

Niillä, joilla on kielipäätä, on mahdollisuus valita muitakin kieliä jo ala-asteella. Ja myöhemmin vaikka lisää.

Englanti ja ruotsi ovat kaikkein helpoimmat kielet niille joilla ei ole kielipäätä. Ei ole järkeäkään lähteä opettamaan monia kieliä niille joilla ei ole kielipäätä. Ja niistäkin saa vapautuksen kokonaan jos on ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

A. S.
Pk-seutu

#70

18.12.2006 21:08

"Niillä, joilla on kielipäätä, on mahdollisuus valita muitakin kieliä jo ala-asteella. Ja myöhemmin vaikka lisää."

A2-kieli on tarjolla vain noin 2/3 osassa Suomen kouluista. Hienoa, jos olisi kaikissa. Yläasteella ei ole mahdollisuutta valita, vaan ruosti on pakollinen kaikille. Suomen kouluopetus ei tietenkän ole tehty vain "kielipäätä" omaaville"

"Englanti ja ruotsi ovat kaikkein helpoimmat kielet niille joilla ei ole kielipäätä."

Nämä saavat edelleenkin lukea englantia ja ruotsia. Kukaanhan ei ole poistamassa ruotsin opetusta. Poistamassa ollaan ainoastaan tilanne, että kukaan ei saa ruotsin tilalla lukea jotain muuta kieltä, vaikka kieliä olisi koulussa tarjolla.

"Ei ole järkeäkään lähteä opettamaan monia kieliä niille joilla ei ole kielipäätä."

Ei niin.

"Ja niistäkin saa vapautuksen kokonaan jos on ylitsepääsemättömiä vaikeuksia."

Vapautuksen saa vain, jos oppilaalla todetaan oppimisvaikuksia eli käytännössä ei kykene monista yrittämistä huolimatta suorittamaan edes alimmalla arvosanalla enismmäistäkään kurssia aineesta.

Kannattaisi ottaa hiukan selvää asioista ennen kuin rupeaa mudostamaan mielipidettä jostain asiasta. Edes seuraavan sivuston verran:

http://www.pakkoruotsi.net/

Lars Dahl
Hanko

#71

19.12.2006 06:59

Nimimerkille:
Niissä kouluissa, joissa ei ole resursseja valita ylimääräistä kieltä, tuskin lisättäisiin resursseja pakkoruotsinkaan rinnalle. Yläkoulussa on mahdollisuus valita kolmas tai neljäs kieli.

Ylä- ja ala-asteita ei enää ole. Kannattaisi ottaa selvää faktoista. Katso voimassaoleva perusopetuslaki. Pakkoruotsinet-sivu on nimettömän yksityishenkilön tekemä, eikä ole luotettava lähde. Mielipiteet voi muodostaa ihan itsekin, ilman vihanlietsontasivuja.

Tietysti vapautuksen saa myöhemminkin, vaikka alkeet olisi jotenkin saanutkin opittua.

Kiitos Tiialle.

-Lasse-
Eero Nevalainen
Nurmijärvi

#72

19.12.2006 12:19

Lasse,

"Ruotsittaja" on jos semmoiseksi mielipiteidensä puolesta ryhtyy. Et kai nyt sentään oleta, etten vastaisi täysin vääriksi näkemiini väitteisiin, kuten missä tahansa poliittisessa keskustelussa, vain sen takia että tässä kielipolitiikka-asiassa henkilön mustamaalaaminen on taas sinunkin vastauksesi pohjalta nähden RKP:läisen keskeisin strategia?

Valitettavasti suurin osa suomalaisista on toki ihan liian säyseitä -- sano niille vaikkapa että "jos et ole kanssani samaa mieltä, olet suvaitsematon paranoidi idiootti" -- niin johan saat läpi jos vaikka mitä...
A. S.
Pk-seutu

#73

19.12.2006 18:35

"Niissä kouluissa, joissa ei ole resursseja valita ylimääräistä kieltä, tuskin lisättäisiin resursseja pakkoruotsinkaan rinnalle."

Tämä ei tietenkään ole syy pakkoruotsille. Pakkoruotsin poisto antaa nimenomaan mahdollisuuden lisätä eri kielten opiskelijoita, ilman että koulujen resursseja tarvitsee lisätä. Osa ruotsin tunneilta siirtyy vain opiskelemaan saksaa, ranskaa ym., ja näiden kielten opettajatkin ovat enimmäkseen jo valmiina kuten aikaisemmin totesin).

"Yläkoulussa on mahdollisuus valita kolmas tai neljäs kieli."

Hienoa että on.

"Kannattaisi ottaa selvää faktoista. Katso voimassaoleva perusopetuslaki."

Faktathan löytyvät täältä:

http://pakkoruotsi.net/linkit.shtml

"Pakkoruotsinet-sivu on nimettömän yksityishenkilön tekemä, eikä ole luotettava lähde."

Tai ylläpitäjien, joilla kaikilla on kyllä nimi, mutta niitä ei voida ehkä ruotsinkielisten suvaitsemattomuuden takia julkaista.

Perustele mikä tekee Pakkoruotsi.netistä epäluotettavan. Mitä tahansahan voi väittää, niin kauan kuin ei tarvitse perustella väitettään. Pakkoruotsi.netissä on näkemyksiä, tiedonlähteisiin on lähteet merkitty, suuri osa on luvalla julkaistuja artikkeleita tai lainauksia, joissa kirjoittaja on mainittu.

"Mielipiteet voi muodostaa ihan itsekin, ilman vihanlietsontasivuja."

Jos pystyt osoittmaan, että sivulla on vihanlietsontaa, niin lupaan, että nämä kohdat tulee poistumaan sivustolta.

"Tietysti vapautuksen saa myöhemminkin, vaikka alkeet olisi jotenkin saanutkin opittua."

Vapautusta ei niin vain saada, vaan oppimisvaikeus pitää pystyä osoittamaan. Asia ei kuitenkan liity mitenkään ruotsin pakollisuuteen; pakkoruotsille ei ole perustelu se, että siitä saa vapautuksen. Tuskin matematiikka on pakollinen kouluissa sen takia, että siitä voi saada vapautuksen :-))

Vapaa Sana
Helsinki

#74

20.12.2006 18:02

Tiia Sinisalo (Helsinki, 18.12.2006 20:11):
"Niillä, joilla on kielipäätä, on mahdollisuus valita muitakin kieliä jo ala-asteella. Ja myöhemmin vaikka lisää. ..."

Ei muuten läheskään aina ole. Kieltenopetusryhmille on minimikoot, eli kaikki halukkaat eivät saa lukea niitä kieliä joita haluaisivat. Valinnaisaineiden ryhmiä puolestaan on omiaan pienentämään pakollinen ruotsi. Valinnaiskieliä on yritetty markkinoida vanhemmille suunnatuilla tilaisuuksilla, mutta vastaus on useimmiten sama: "Ei nyt kuitenkaan oteta, kun on se ruotsikin sitten."

Motivaatio ja henkilökohtaiset intressit sanelevat pitkälle menestyksen kieliopinnoissa. Ruotsin oppmistulokset ovat kautta linjan "hälyyttävän heikot" (Solki/ prof. Sajavaara). Mitä järkeä on tällaisella kieltenopetuksella, josta ei jää ruotsin osalta valtaosalle juuri mitään käteen, ja resurssit jäävät käyttämättä oppilaille mieluisempiin - ja Suomen kasvavassa määrin tarvitsemiin kieliin?

Lisää aiheesta, mm. tutkimustietoa: http://www.pakkoruotsi.net/kielten_tarve.shtml
Lars Dahl
Hanko

#75

20.12.2006 18:24

Niinhän se on, ja kaikkia maailman kieliä ei ole edes tarjolla. Raha on vedettävä johonkin. Tilanne ei muuttuisi miksikään ruotsin asettamisella valinnaisten joukkoon.

Pakkoruotsi.net -sivuston tutkimusten oikeellisuuden tarkistan kunhan selviää mitkä tahot ovat sen takana.

-Lasse-