Adressi Pirkanmaan musiikkiopiston ja Tampereen konservatorion sekä tamperelaisen musiikinopetuksen saavutettavuuden puolesta

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#601

Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsille, nuorille, aikuisille ja yhteiskunnalle ovat kiistattomia ja monin tutkimuksin todettuja. Harrastuksessa ovat upealla tavalla läsnä nykypäivänä erityisen tarpeelliset arvot: lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen, oppimaan oppiminen, itsereflektio- ja keskittymistaidot ja yksilöllinen oppijalähtöisyys monien muiden arvokkaiden sisältöjen ohella. Tampereen kaupunki on tekemässä päätöksiä, jotka uhkaavat vaikuttaa merkittävästi soittoharrastuksen saavutettavuuteen, asiakasperheiden valintojen mahdollisuuteen ja Tampereen kulttuurielämän mahdollisuuksiin ja monipuolisuuteen. Soittoharrastuksen on oltava helposti saavutettavissa, sillä pienet ja isommat soittajat kulkevat musiikkioppilaitokseen useasti viikossa, osa vieläpä hankalasti kannettavien soitinten kanssa. Tampereen soisi ottavan mallia kaupungeista, joissa on useita laadukkaita musiikkiopistoja sen sijaan, että kaavaillaan valtavan kokoisen yksikön muodostamista Hiedanrantaan. Suurensuuri oppilaitos asettaisi hurjat vaatimukset tilojen muotoutumiselle ja käytettävyydelle. PMO ja konservatorio ovat profiloituneet omina, upeina opinahjoinaan - kuin Ilves ja Tappara tai Tampereen teatteri ja TTT - luoden rikkautta, asiakaslähtöisyyttä ja hiukan erilaisten arvojen ansiokasta kirkastamista. Jättifuusiot harvoin toimivat yhtä ihanteellisesti ja yksilöllisyyttä, yhteisöllisyyttä ja toimintamahdollisuuksia tukien pienempiin, ketterämpiin yksiköihin verrattuna.

Hiedanranta ei palvele sijainnillaan toisella puolella Tamperetta asuvia (ratikka ei kulje kaikkialta, ja yksityisautoilu painottuisi iltapäivien ruuhka-aikaan), ei yhteistyötä Tamkin kanssa, eikä myöskään esim. lukiolaisia, joiden on tähän asti ollut mahdollista tulla soittotunneille esim. hyppytunneillaan tai aamulla ennen koulua. Tällaiset kenties pienehköltä tuntuvat hankaluudet voivat olla suuri tekijä, kun mietitään harrastuksen vetovoimaa, opetuspäivien muotoutumista ja lapsilähtöisyyttä.

Säilytetään vähintään toinen opisto keskustan tuntumassa tai paremmin itäpuolen asukkaita palvelemassa!

Hanna-Leena Savolainen (Tampere, 17.06.2024)

#632

Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian koulutusohjelmajohtajana näen äärimmäisen tärkeänä, että tamperelainen musiikkikoulutus säilyttää nykyisen kaltaisen vahvan monipuolisuutta ja saavutettavuutta ylläpitävän koulutusverkostonsa.

Minna Holkkols (Vantaa, 18.06.2024)

#640

Tampereen seudulla on pitkään tehty merkittävää musiikkikasvatustyötä, jolla on valtakunnallisestikin suuri merkitys. Oppilaitokset ovat myös mukana alan opettajakoulutuksessa tarjoten harjoitteluympäristöjä ja edistävät mm. monien tärkeiden instrumenttien samoin kuin yhtyeiden pedagogiikkaa, ja opettajat toimivat alan verkostoissa. Suhteeton keskittäminen ja oppilaitosten karsiminen ei ole mahdollista ilman että taideopetuksen saavutettavuus kärsii ja menetetään arvokasta kulttuurista pääomaa.

Lotta Ilomäki (Helsinki, 18.06.2024)

#648

Olen tamperelaislähtöinen 32-vuotias musiikin maisteri, musiikkikasvattaja sekä musiikkiteatteriammattilainen ja näyttelijä. Opiskelin Pirkanmaan musiikkiopistossa sekä klassisella että pop/jazz-linjalla ennen kuin pääsin opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan. Suoritin myös siviilipalvelukseni Pirkanmaan musiikkiopiston palveluksessa. Lisäksi mediassakin käsitellyt asiat Tampereen konservatoriosta kielivät hallinnollisista ongelmista. On tärkeää varmistua, että oppilaitoksen hallinto on johdollisesti ja pedagogisesti ammattimaisella tasolla sekä kestävällä pohjalla. Vain näin voidaan taata laadukas ja taiteellisesti tasokas opetus ja taidekasvatus pirkanmaalaisille. Tämä mahdollistaa myös tuleville ikäpolville mahdollisuuden ponnistaa eteenpäin, viedä pirkanmaalaista osaamista maailmalle ja tuoda muualla oppimaansa puolestaan takaisin meille, kuten itsekin olen tehnyt.
Ilman Pirkanmaan musiikkiopiston minulle lapsuudessa ja nuoruudessa tarjoamia mahdollisuuksia en olisi päässyt opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, joka on maailmanlaajuisesti arvostettu musiikkiyliopisto. Vastustan oppilaitosten yhdistämistä pedagogisista, kasvatuksellisista ja taiteellisista syistä sekä yhdistämisellä ongelmien lakaisemista maton alle. Ongelmat tulee ratkaista siellä missä ne ovat ja antaa oppilaitosten täyttää tehtäväänsä kasvuvoimaisella Tampereen seudulla. Kannanottoni ei pohjaudu nostalgisointiin, vaan sivistyneeseen arviooni ja näkemykseeni tilanteesta ja poliittisesta päätöksestä, perustuen kokemuksiini ja osaamiseeni.

Santeri Helinheimo (Helsinki, 18.06.2024)

#666

Entisenä Keski-Pohjanmaan konservatorion ja K-P AMk:n yksikönjohtajana pidän Tampereen kaupungin suunnittelemaa oppilaitosten yhdistämistä erittäin huonona ja epätoivottavana ratkaisuna! Siitä pitäisi mitä pikemmin luopua.

Matti Murto, säveltäjä (Ikaalinen, 18.06.2024)

#673

Toivottavasti Tampereella ei ajeta alas musiikin opetusta yhtä hallitusti, kuten kuvataiteelle on käynyt.

Mika Pettissalo (Tampere, 19.06.2024)

#681

Koen että konservatorio vetoinen jättimusiikki opisto olisi huonoimpia mahdollisia valintoja Tampereelle. Olen itse valmistunut konservatoriosta ja koen ettei kahta näin eri laista yksikköä kannata yhdistää.

Asseri Väisänen (Rovaniemi, 19.06.2024)

#688

Monipuolisuuden kautta rikkautta ja kasvua! Ei kannata leikata ja kaventaa ennakoivasti. Se vain johtaa siihen, että musiikin harrastajia on tulevaisuudessa entistä vähemmän. Itsekin freelance säveltäjä toimivana kannatan pienempituloisten mahdollisuutta osallistua musiikkiharrastukseen. Mitä kauemmas täytyy harrastuksen pariin lähteä sitä vaikeampaa se tulee olemaan heikommassa asemassa oleville perheille, joilla ei välttämättä ole autoa käytettävissä.

Maija Hynninen (Vantaa, 19.06.2024)

#692

Toivon nyt viisautta päättäjiltä, älkää tuhotko hyvin toiminutta ja ansiokasta musiikkikasvatusta. Siirto Hiedanrantaan aiheuttaa epätasa-arvoisen aseman lapsille ja nuorille. Musiikkikasvatuksen tulee olla helposti saavutettavissa ilman pitkiä matkoja. Ratikan varteen ei tule unelmoida kaikkea. Se kun ei palvele sujuvasti kuin pientä osaa kaupunkilaisia. Viisautta ja pitkänäköisyyttä päättäjät! Hyvää ei pidä rikkoa eikä väkisin keksiä uutta pyörää

Irmeli Heliö (Tampere, 19.06.2024)

#704

Monipuolinen musiikki- ja taideharrastaminen on jatkossakin taattava nuorille.

Pasi Tammi (Pirkkala, 19.06.2024)

#705

Kaiken kuulemani perusteella toivon askelta taaksepäin ja molempien oppilaitosten aitoa kuulemista.

Leena Mantere (Akaa, 19.06.2024)

#718

On selvää, että tehty päätös tulee heikentämään Tampereen kulttuurillista asemaa ja kaupungin mahdollisuuksia kasvaa sekä kehittyä nykyisen kasvun tavoin. Se on lyhytnäköinen ja vastoin kaupungin etua.

Kaupunkimme ylpeys ja etu on sen aineetottomat, jaetut varat. Näitä ei voi koskaan ostaa rahalla takaisin, kun niistä kerran päätetään luopua. Tämänlaiset arvot perustuvat omistautuneiden yksilöiden, yhteisöjen ja järjestöjen tekemään työhön. Työn arvo ja työhön käytetyt resurssit ovat paljon suuremmat kuin se raha, millä kaupunki niitä tuki. Rajaamalla mahdollisuuksia luoda tätä arvoa menettää kaupunkimme monin verroin enemmän kuin se on toimintaan rahallisesti sijoittanut.

Kaupungin hallituksen on helppo sivuuttaa tämä työ ja arvo, koska se ei itse ole sitä ollut rakentamasta. Kaupungin hallitus, kaikki Tampereen asukkaat, yritykset ja asunnonomistajat ovat kuitenkin saaneet tästä arvosta nauttia, tiedostamatta sitä tai tietoisesti. Kaupunkimme aineettomat ominaisuudet eivät ole ideoita tai mielikuvia. Ne ovat työtä ja sijoituksia, joita on mahdoton tarkkaan laskea. Tämä omaisuus on mahdoton täysin korvata, jos sen kerran menettää.

Vaikkei kaupungin hallitus kykene näitä resursseja luomaan, se valitettavasti kykenee niistä luopumaan. Kerronnaisvaikutukset tästä ovat vaikeita arvioida, sillä suurin haitta kohdistuu muihin aineettomiin etuihin ja resursseihin, mitä Tampereella on.

Yhteisvaikutus Tampereen talouteen on vaikea mallintaa. Joka tapauksessa menetys on varmasti suurempi, kuin mitä kaupunkimme toimintaan sijoittama raha. Joku muu maksoi viulut. Ja niitä soitettiin pitkälti vaatimatta palkkaa.

Joonas Pastila (Tampere, 19.06.2024)

#736

Kuvataiteen koulutus takaisin Tampereelle.

Jarno Tanner (Tampere, 19.06.2024)

#763

Tulevaisuuden Suomessa tarvitaan luovia, yhteistyökykyisiä, itsensä ilmaisuun ja pitkäjänteiseen työhön kykeneviä ihmisiä rakentamaan maatamme. Näitä taitoja oppii parhaiten musiikki- ja tanssiharrastusten parissa. On surkean näköalatonta ja tyhmää karsia ja vaikeuttaa näiden alojen harrastusmahdollisuuksia elinvoimaisena ja kasvavassa kaupungissa. Päinvastoin, tarjontaa pitäisi lisätä ja helpottaa näiden harrastusten äärelle pääsyä.

Riikka Sintonen (Sydney, 20.06.2024)

#770

Matka-aika Pirkkalasta venyisi kohtuuttomaksi näillä suunnitelmilla, enkä usko että kahden lapseni soittoharrastus jatkuisi nykyisellään. Sijainnin muuttaminen ei myöskään tukisi lapsen itsenäistä kulkemista julkisilla. Valitsimme PMO:n juurikin saavutettavamman sijainnin vuoksi.

Henriika Maunula (Pirkkala, 20.06.2024)

#775

Mielestäni musiikkiopisto ja konservatorio ovat profiloituneet selkeästi omiin alueisiin ja tuen jakaminen vain toiselle näivettäisi laajan alan Tampereen sivistyskulttuuritarjonnasta. Ymmärrän osin säästötarpeet, mutta yksipuolisen valinnan tekeminen tuo mieleen fuusiot, jotka tuskin koskaan tuottavat kenellekkään tyydyttävää lopputulosta. Tuen ratkaisua, missä tuki jaetaan kaikille toimijoille. Olen myös sitä mieltä, että Tampereella olisi tarvetta kolmannellekin musiikkialan koulutustarjoajalle.

Riku Itäpuro (Tampere, 21.06.2024)

#778

Ulkosuomalaisena musiikin ammattilaisena olen huomannut selvästi Suomen musiikkikoulutusjärjestelmän monipuolisuuden ja sen tuomat edut. Olen vahvasti tukemassa koulutuksen jatkumista tulevaisuudessakin mahdollisimman tasokkaana.

Sofia Aro (München, 21.06.2024)

#779

Hei, kaksi lastamme on opiskellut Pmo:lla vuosikausia ja ovat oikein tykänneet, myös meille vanhemmille se on tarjonnut hienoja mahdollisuuksia kuunnella erityylisiä konsertteja ym.

Matti Nikkilä (Tampere, 21.06.2024)

#794

Taiteen perusopetuksen tuomaa lisäoppia ja vaikutusta lasten elämään ei pidä aliarvioida. Lapset oppivat musiikkiharrastuksen parissa pitkäjänteiseen työskentelyyn, siihen, että kaikkea ei voi osata heti vaan on tarpeen harjoitella, he oppivat toimimaan ryhmässä ja esiintymään julkisesti. Se, että musiikin parista löytää ystäviä myös nuorena ja aikuisiällä ehkäisee yksinäisyyttä. Esiintymis- ja ryhmätyötaidot ovat työelämän ydintä ja niiden harjoittelun mahdollistaminen lapsille maksaa itsensä yhteiskunnalle myöhemmin takaisin; mm. työkykyisinä veronmaksajina Tampereen kaupungin alueella. Opetuksen kehittämistä ei voi tehdä raha edellä, maailmassa on muitakin arvoja kuin talous. Talouden ei pidä olla muita arvoja hallitseva ja absoluuttinen päämäärä vaan sen tulisi olla muita yhteiskunnan toimintoja tukeva toimi. Pelkät säästösyyt kahden oppilaitoksen yhdistämiseksi eivät ole eettisesti kestävä peruste.

Anna-Kaisa Tupala (Muurame, 22.06.2024)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…