Adressi Kuopion koulujen lakkautussuunnitelmaa vastaan

Janne

#1 Säästöpaineet ovat kovat

01.10.2013 18:09

Säästöpaineet ovat kovat, kehys jossa koulutoimi liikkuu on supistuva. Jos pieniä kouluja ylläpidetään säästösuunnitelman vastaisesti, se tuo lisää säästöpaineita kaikkiin kouluihin. Se pakottaa kaupungin isoissa kouluissa yhä suurempiin ryhmäkokoihin, mutta myös opettajien lomautuksiin (kaikkialla).

Isoissa kouluissa on pääsääntöisesti parempaa ja monipuolista opetusta ja iltapäivätoimintaa - mikä toteutuu, mikäli ryhmäkoot pysyvät pieninä. Tähän on paremmat edellytykset, mikäli pienet ja kalliit seinät kaadetaan. Opettajia on rajallinen määrä, mikä pakottaa pienet koulut usein toimimaan sillä opettaja-aineksella, joka niihin sattuu olemaan tarjolla. Keskittämällä opetusta saadaan myös parempaa opetusta, ja opettajille täysiä päiviä.

Kuljetusten järkevään rakentamiseen ja koulun etäisyyteen tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi 25 kilometriä ei ole vielä liian pitkä koulumatkaksi, jos kyyditykset sujuvat ripesti, mutta myös turvallisesti. Esimerkiksi Sinisen tien varrella tämä toteutuu säilyttämällä kouluyksiköt kohdissa Kuopio - Pihkainmäki - Karttula. Esimerkiksi Karttulan ja Pihkainmäen kouluissa kummassakaan tarvitsee edes pelokkaissa painajaisissa puhua adressin perustajan pelottelemista 500-600-oppilaan luokista. Kuopiossa taas Aurinkorinteellä on jo noin 500 oppilasta - mikä ei tähänkään saakka ole ollut mikään ongelma, kun koulu on suunniteltu suurelle kokonaiskäyttäjämäärälle.

Kuopiossa on 30 koulua. Kylät keskimääräisesti ikääntyvät, mikä siirtää suurimman tarpeen kaupungin taajama-alueelle. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että pienimpiä kyläkouluja niputetaan isommiksi, mikä viime kädessä parantaa niin opetuksen laatua kuin sen rahallista hyötysuhdettakin. Matkat siis pitenevät, mutta ne täytyy pitää kohtuullisina. Ennemminkin vaatisin koulukyytirajan pudottamista nykyisestä viidestä neljään tai jopa kolmeen kilometriin.
Timo

#2 Re: Säästöpaineet ovat kovat

02.10.2013 08:25

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat

Mitkä ovat todelliset säästöt näiden koulujen lakkauttamisen osalta? Tuskin lähelläkään sitä mitä arvioidaan tai kerrotaan julkisuudessa.

Millä perusteella isoissa kouluissa on parempaa opetusta? Ja miten ryhmäkoot pienenisivät isossa koulussa jos pieniä kouluja lakkautetaan, oppilaat siirretään isoon kouluun ja siinä sivussa pari opettajaa vähennetään? "Pieni" (noin sadan oppikaan) koulu voi olla todella toimiva ja tehokas eikä siellä opettajien tarvitse olla "tyhjäkäynnillä" sen enempää kuin isossakaan koulussa.

Kuopion pitäisi kehittää maaseudulla asumista ja koulujen lakkauttaminen ei sitä ainakaan mitenkään edesauta, pikemminkin alue, jolta koulu lakkautetaan alkaa pikkuhiljaa kuihtumaan. Kuopion maaseudun kehittäminen (maaseutuohjelma) linjaa mm. että maaseutu olisi houkutteleva, viihtyisä ja turvallinen ympäristö asumiseen sekä monimuotoiselle taloudelliselle ja vapaa-ajan toimille. Nykyinen toiminta vetää kyllä maton alta kaikelta tällaiselta kehittämiseltä. Onko virkamiesten tavoitteena nyt sellainen kaupunki, jossa kaikki palvelut ja asukkaat ovat taajama-alueella? Tämän takiahan ne kylät keskimääräisesti ikääntyvät kun väki "pakkomuutetaan" kaupunkiin.

Jannen mielestä alakoululaiselle 25 kilometriä ei ole pitkä koulumatka jos kyyditykset sujuvat ripeästi. Tämähän tarkoittaa ekaluokkalaiselle noin kahta tuntia lisää pituutta koulupäivään, kun bussi kiertelee ja keräilee reitiltä koululaisia (kaikkihan eivät asu aivan sinisen tien varressa)! Eikös tällä laskuopilla ongelmaan ole helpompikin ratkaisu ... rakentakaa Siilinjärvelle valtava koulu ja lakkauttakaa Kuopion kaupunkialueelta kaikki koulut. Lapsethan pääsevät junalla/bussilla todella nopeasti ja näppärästi kouluun Siilinjärvelle joka päivä.

onneksi jo entinen kuopiolainen

#3 Re: Säästöpaineet ovat kovat

02.10.2013 10:28

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat

Janne, unohdat ehdottomasti tärkeimmän asian: oppilaat! Se että pieni alakoululainen saa odottaa taksia/kyytiä pimeässä talviaamussa, kun kaupungin virkamiehet juovat aamukahviaan lämpimissä toimistoissaan, on asia jota ei olan kohautuksella saa ohittaa.

Kuopion kaupunki on osannut tuhlata miljoonia todella paljon typerämpiinkin kuin kouluihin. Miksi lapset ja vanhukset saavat olla maksajina kaiken maailman torinalusissa ja stadioneissa, älyttömistä rantabulevardeista puhumattakaan? Eiköhän päättäjien olisi viimeinkin aika etsiä säästökohteet siitä jättimäiseksi paisuneesta organisaatiosta, jossa johtajia ja päälliköitä riittää joka lähtöön. Yksityissektorilla ei olisi mitään mahdollisuuksia moisten rakenteiden ylläpitoon. Ryhtiä valtuutetut, uskaltakaa sanoa ei virkamiesten järjenvastaisille esityksille. Jos ette uskalla eitä sanoa itsenäisesti, paikkanne ei ole olla päättäjänä. Omaa järkeä saa käyttää!


Vieras

#4

02.10.2013 10:51

Tervetuloa Kuopioon. Täällä lapsiperheet asetetaan kuseen ja lasten mahdollisuudet rytätään.
Yk's äiti

#5 Lapset, lapset!!

02.10.2013 14:10

Tyttömme palasi illalla takaisin sängystä: "en saa unta, kun minä pohdin sitä koulua, minä en halua mennä muihin kouluihin, minä menen vaikka lakkoon!" Tämä on pienen koululaisen hätähuuto oman koulun kohtalosta ja se tekee kipeää!!
Äiti vain minäkin

#6 Isossa koulussa jää myös huomaamatta se pieni koululainen

02.10.2013 15:30

Massan lisääntyessä myös yksilö sinne häviää.. Ja syrjäytyminen pahimmillaan alkaa jo alakoulusta. Kaiken muun ikävän lisääntyessä siinä sivussa. SÄÄLIKSI KÄY LAPSIA, AIKUISTEN LEIKKIKENTÄLLÄ EI OLE TILAA OLLA LAPSI JA ALOITTAA ELÄMÄÄNSÄ TURVALLISESTI!!
onneton äiti

#7 Onneton poika

02.10.2013 15:58

Poika uhosi ettei mene toiseen kouluun vaikka pakotettaisiin , jään kotiopetukseen mielummin!!!!
Vesa Laurikainen

#8 Lapsi maksumiehenä!

02.10.2013 20:44

Kaupungin talous on kuralla, se tiedetään, olipa mediassa miten hyviä lukuja tahansa. Asian voi laskea niin monella tavalla. Valitettavasti jonkun konsulttiyhtiön on helppo tuoda "hyviä" säästölukuja koulujen lakkauttamisilla esille, mutta se on vaan niin lyhytnäköistä. Ei ole mietitty asian tuomia haittavaikutuksia lapsille. Lapset voivat oireilla pitkäänkin pikkukoulun turvallisuuden vaihtumisesta suureen ja turvattomaan.
Kuopiolla on tällä hetkellä ylimäärääräisiä menoja. Esim. kuntaliitokset tuovat kunnalle lisämenoa, mm. liittyvien kuntien irtisanomissuojassa olevien virkamiesten palkkojen muodossa. Nämä menot loppuvat aikanaan, onneksi. Koulujen lakkautus on nyt väärä valinta, jos tulevaisuutta ollaan rakentamassa. Miksi emme voisi investoida tulevaisuuteet?

Toinen äiti

#9 Re: Lapset, lapset!!

04.10.2013 06:43

#5: Yk's äiti - Lapset, lapset!!

Meillä jää lapset kotiopetukseen, jos koulu todellakin lakkautetaan!

Kyytiin vain pakosta

#10 Ripeät kyyditykset

04.10.2013 07:35

Lapseni sai koulukyydin alle 3 km matkalle erityisistä syistä Kuopiossa. Koulukyyti kesti 45 minuuttia, kun ajattiin mahdollisimman halvalla ympäri kapunkia hakien ja vieden lapsia sinne tänne. Minulla meni matkaan 5 minuuttia autolla.

Laki sanoo että matkoihin saa mennä enintään 2 tuntia yhteensä, joten lain kirjain toteutui!
Mummo

#11 Re: Säästöpaineet ovat kovat

04.10.2013 08:47

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat

Läheiseni pian nelihenkiseksi kasvava perhe on etsinyt omaa kotia Kuopion maaseudulta. Valintakriteerinä on ollut mm. lähialueella sijaitseva koulu. Kaupungin päättäjien ratkaisut vaikuttavat myös tämän perheen tulevaisuuden rakentamiseen ja investointeihin. Kylien alasajossa on oltu hyvin perusteellisia ja nyt on lopullisen näivettämisen vuoro. Kuka ajaa kenenkin etua - lapsen etu on nyt pahasti hukassa !

äiti

#12 Re: Säästöpaineet ovat kovat

04.10.2013 18:53

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat

nyt taitaa kommentoida sellainen jolla ei ole kokemusta koulukyysityksestä. 25 km on jo pitkä päivän pidennys yläkoululaiselle, saati sitten alakoululaiselle. Kyydit kun ei mene siten, että ovelta ovelle. Minun yläkoululaisten päivät ovat aamu seitsemästä neljään. Bussit niin täysiä, ettei istumaan mahdu. Mietinpä vain miten laatu paranee monen sadan oppilaan kouluissa? Haluaisin tästä jotain tutkittua tietoa. Nythän puhutaan kasvatuskumppanuudesta ja yksilöllisyydestä. Voinpa vannoa ettei toteudu supersuurissa kouluissa niin hyvin kuin pienemmissä. Voi vain tämän hetken päättäjille sanoa, ettei ensi äänestyskaudella ääniä tipu! Pitääkö lapsilla maksattaa epäonnistunut toriremontti?

Kylältä kylälle

#13 Re: Säästöpaineet ovat kovat

05.10.2013 10:59

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat

Kuopiossa on aktiivisia kyliä, joissa on iäkästä ja nuorta väkeä. Ja kyläkoulu kuuluu niille kylille, joilla on oppilaita reilusti yli kaupungin asettaman alarajan. Jos "seinien lakkauttamisesta" aiheutuneet mahdolliset säästöt halutaan siirtää ovelta ovelle aiheutuneisiin kuljetuskustannuksiin, niin kenen etu se on? Kaikki kun eivät asu sen bussireitin varrella. Kuljetukset on kilpailutettava ja jos niihin tulee olennaisia muutoksia nykyisiin reitteihin, niin kukahan mahtaa kaupungin palveluksessa olla se ammattitaitoinen kustannuslaskija, joka tämän toteutuvan kustannuksen nousun osaa ennustaaa? Kuka tai ketkä tuottavat mahdollisesti siirtokuljetuksen bussireitin varteen? Ovatko ensimmäiset odottamass tien varressa jo kukonlauluna aikaan, kun seuraavia lähdetään hakemaan? Ja mikä mahtaa olla hinta näille siirtokuljetuksille?

Jos pienen lakkautettavan koulun (n. 30 oppilasta) alueelta kuljeutus kustannukset nousevat esim. n 4000 €/kk lukuvuoden osalta, onko tämä kannattavaa pienten koululaisten kannalta? Mikä mahtaa olla n 75 oppilaan koulukuljetusten kustannusten nousun suhteessa kokonaissäästöön?

Lienee saman arvoinen se on meidän kylilläkin asuvien veroeuro, ja kyllä meillä oikeus edes yhteen lähipalveluun, kyläkouluun.

Jouni Ahonen, 6 vuotta Kettulan koulua käynyt

#14 Toivottavasti opetusryhmien koot eivät kasva?

05.10.2013 14:09

KUOPIO SAI AVUSTUSTA 1,7 MILJOONAA EUROA OPETUSRYHMÄKOKOJEN PIENENTÄMISEEN

Kuopion kaupunki suunnittelee kuuden koulun lakkauttamista. Uutinen tuli yllätyksenä muille, paitsi asiaa valmisteille päättäjille. Päätöstä oli valmisteltu sammutetuin lyhdyin jo pitkän aikaa. Voidaanko kunnanpäättäjien päätöksiin enää luottaa? Pitkälahden koululle oli luvattu jatkoaikaa, kunnes uusi Hiltulanlahden koulu on valmis ja Pitkälahden koululle tulee peruskorjaustarve. Kumpikaan ehdoista ei ole täyttynyt. Pitkälahden koulua on kaikenlisäksi kunnostettu viime vuosina runsaasti. Syvänniemen koululle oli annettu jatkoaikaa 5 vuotta, ja onhan valtuusto jopa luvannut heille uuden koulun. Kumpikaan ehdoista ei ole täyttymässä. Kettulan koulun kohdalla vielä viime syksynä kaupungin johdosta on vakuutettu, ettei koulua lakkauteta. Myös siellä on viime vuosina tehty isoja perusparannuksia mm. ilmastointi, WC ja pesutilat sekä piha-alueita on uusittu. Ymmärrän kuinka pahalta tämä huijaus tuntuu ihmisistä, jotka lähikouluajatuksella ovat tehneet yhden elämänsä suurimmista investoinneista, oman asunnon oston kyseisten koulujen läheisyydestä. Ymmärrän, että elinkaarensa päähän tulevien koulujen kohdalla joudutaan näin taloudellisesti tiukkana aikana miettimään uusia, joskus vaikeitakin ratkaisuja. Varsinkin, jos lähialueella on terve vaihtoehtoinen ratkaisu. Vaikeata on kuitenkin ymmärtää, että ensin laitetaan lyhytkatseisesti paikat kuntoon ja sitten koulu lakkautetaan. Ihmetyttää, että Kuopio lakkauttaa ilmapiiriltään ja rakenteiltaan terveitä kouluja. Toivottavasti myös tyhjilleen jääville koulurakennuksille on löydetty uutta käyttöä. Terveiden rakennusten purkaminen tai tyhjän rakennuksen ylläpito lämmityksineen syö paljon lakkauttamisesta saatavaa hyötyä.

Kettulan koulu on varmaan optimaalinen säästökohde. Sen ohessa on mahdollista lakkauttaa iltapäiväkerho ja muu virkeä iltapäiväharrastetoiminta, kirjasto, terveyspiste ja urheilukentän kunnossapito. Kettulan hyväkuntoista jääkiekkokaukaloakaan ei enää jäädytetty säästösyistä menneenä talvena. Miten käy koulun ilta-aikaisen maksullisen harrastetoiminnan. Ei niitä vuokrattavia urheilutiloja meille keski-ikäisille Kuopiossa ole ollut ennestäänkään liikaa. Noin 170 koululaista siirretään kahteen muuhun kouluun. Kuopion perusopetus johtaja Kari Ranisen mukaan oppilaat mahtuvat suuriin kouluihin, mutta kyllä tiiviimpää tulee. Toivottavasti oppilaat mahtuvat sinne kohtuullisesti Kettulan koulun vieressä olevan Pihlajalaakson uudisalueen rakentamisen jälkeenkin. Alueelle on tulossa noin 600 kotia ja yli 1300 uutta asukasta. Alueen rakentaminen on tällä hetkellä vilkkaasti käynnissä. Uutta aluetta on markkinoitu lähikoululla, mutta Kettulan koulun lakkauttamisen jälkeen lähimpään kouluun on matkaa autoteitä noin 3 km, johon sisältyy mm. kolmet liikennevalot ja kaksi moottoritien ylittämistä. Se on aika pitkämatka pienelle alakoululaiselle. Koulumatka lyhenee Puijon metsän läpi oikaisemalla, mutta etenkin pimeällä Poukamantie ei miellytä monia aikuisiakaan. Jo nyt Kettulan koulun lakkauttamisen yhteydessä osa 1-2 luokkalaisista tullaan kuljettamaan korvaaviin kouluihin kaupungin maksamilla koulukyydeillä. Kettulanlahdessa on vanhana asuinalueena tapahtumassa lisäksi sukupolvenvaihdos, ja Päivärantaan on suunniteltu täydennysrakentamista. Päivärantaan suunnitellaan jopa vuokratornitaloa. Inkilänmäki, Pihlajalaakso, Kettulanlahti ja Päiväranta alueella asuu jo nykyisten suunnitelmien mukaan lähivuosina yli 5 700 asukasta. Riittääkö yksi yhdistetty ala- ja yläkoulu? Myös Pappilanmäelle on rakennettu täydennysrakennuskohde 600 asukkaalle. Se ei ainakaan vähennä koululaisten määrää toiseksi korvaavaksi kouluksi suunnitelluissa Pohjantien ja Kalevalan kouluissa.

Vuonna 2010 julkaistussa väitöskirjassa pidettiin toimivien koulujen sulkemista huolestuttavan koko yhteiskunnan kannalta. Pienemmissä kouluissa lapsen oppimista ja kasvua voidaan tukea suuria kouluyksiköitä paremmin. Pienissä kouluissa ja opetusryhmissä oppilaille on helpompi taata koulurauha ja turvallisuus. Suomessa ja ulkomailla tapahtuneet koulutragediat ovat ikäviä esimerkkejä lasten ja nuorten henkisestä pahoinvoinnista ja syrjäytymisestä. Etenkin alakoulujen lakkauttaminen pysähdyttää useimpia. Koulunaloittamisessa turvana olleet kaveri joutuvat eri kouluihin, suuri koulu yläkoululaisineen voi luoda pelkoa ja pidentyneet koulumatkat voivat tuntua turvattomilta.

Koulujen oppilasmäärien kasvaessa myös opetusryhmät mahdollisesti kasvavat. Näinhän sitä säästöä usein tehdään. Suomessa on oltu huolissaan jo vuosia alakoulujen koulu- ja luokkakokojen suurentumisesta. Niiden suurenemisessa riskinä on nähty koululaisten ja opettajien uupuminen. Samalla pelätään osan oppilaista putoamista opetuksen vauhdista ja syrjäytymisriskin kasvua. Nuorten syrjäytyminen on lisääntynyt jo usean vuoden ajan ja tähän kehitykseen on puutututtava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hyvät oppilaat pärjäävät aina olosuhteista riippumatta ja keskinkertaisetkin usein selviävät. Erityisopetuksen turvin heikommin motivoituneet ja oppimisvaikeudesta kärsivät on saatu toistaiseksi sinnittelemään peruskoulunsa läpi. Pienet koulu- ja luokkakoot tarjoavat monessa suhteessa otollisemmat olosuhteet oppimiselle sekä yksilöiden välisien erojen huomioimiselle. Opetusympäristö ei saisi olla heikentävä tekijä koulumenetykseen, joka aiheuttaa vääjäämättä syrjäytymistä ja sitä kautta muokkaa yksilön tulevaisuutta. Toivottavasti sitä rahaa mitä nyt yritetään säästää, ei tulevaisuudessa tarvitsisi käyttää sosiaalitoimessa. Kuopiossa opetusryhmien keskikoot ovat olleet valtakunnallisesti kohtalaisen hyviä. Toivottavaa on myös se, etteivät nämä koulujen yhdistämiset kasvata ryhmäkokoja.

Suomen korkein poliittinen johto on sitoutunut vahvasti opetusryhmäkokojen pienentämiseen. Opetusministeri Krista Kiuru haluaisi luokkakokojen pienentämiseksi jopa koulujen opetusryhmäkokoa säätelevää lakia. Hänen mukaan samanikäisten lasten oppimistuloksissa on eri koulujen välillä jopa kahden vuoden eroja ja tätä Suomessa ei saisi ilmetä. Opetusneuvos Merja Lehtosen mukaan vuoden 2013 aikana selvitetään mahdollisen lainsäädännön tarve opetusryhmäkokojen säätelemiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo vuosia myöntänyt kunnille kymmeniä miljoonia euroja opetusryhmien pienentämishankkeisiin. Tänä vuonna erityisavustusta on myönnetty 83 miljoonaa euroa. Kuopion kaupunki on ministeriön mukaan saanut tänä vuonna kyseistä avustusta 1 721 300 euroa. Vuosina 2010–2012 Kuopio sai avustusta yhteensä 2 790 760 euroa. Tätä erityisavustusta ei myönnetä, jos opetusryhmäkokoja on päätetty suurentaa tai valtion erityisavustuksella ei todellisuudessa pienennettäisi nykyisiä ryhmäkokoja. Sopiikin kysyä, mitä liikkuu niiden kuntien päättäjien mielessä, jotka ovat saaneet avustusta, mutta päättävät silti lomauttaa samaan aikaan opetushenkilöstöään tai kouluja yhdistelemällä suurentavat perusopetuksen ryhmäkokoja? Opetusalan ammattijärjestö on vaatinut, että näiltä kunnilta peritään myönnetty avustus pois. Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää parhaillaan asiaa.

Tiedostan tämän olevan talouskysymys. Onko säästäminen peruskoulun opetuksesta kunnilta kuitenkin lyhytkatseista politisointia? Tämä salainen valmistelu ja aiemmin tehtyjen päätösten jatkuva peruminen ei varmasti lisää kunnanpäättäjien arvostusta. Mielestäni Savon Sanomien päätoimittaja kysyi osuvasti: Eikö peruskoulutuksesta vastaavat korkeimmat virkamiehet ole oppineet aiemmista erheistään. Paniikki on tosiaan huono säästölaji. Kuuden koulun lakkauttaminen kahden vuoden sisällä merkitsee vuositasolla reilun miljoonan säästöä. Kuopion perusopetusjohtaja Ranisen mukaan säästö on suuressa kurjuudessaan marginaalinen. Toivottavasti arvoisat päättäjät esitätte avoimesti koulukohtaiset laskelmat koulujen lakkauttamisesta, niin meidän maallikkojen on helpompi hyväksyä ratkaisut? Tärkeää olisi myös nähdä näissä laskelmien tulkinnoissa tulevaisuutta. Ja muistutukseksi kaikille meille: Tämä nuori nyt kouluja käyvä sukupolvi pitkälti päättää miten ja missä meitä hoidetaan vanhana.


Vieras

#15

08.10.2013 14:32

Miksi säästöt kohdistuu niihin jotka ovat tulevaisuutemme..

Vieras

#16

09.10.2013 07:53

Kuopion kaupungin virkamiesten ja kunnanvaltuutettujen puheet ovat kuin veteen piirretty viiva,lupaukset kuin tuulet.
raaraamummi.....

#17 Re: Re: Säästöpaineet ovat kovat

12.10.2013 03:08

#11: Mummo - Re: Säästöpaineet ovat kovat

Sama tilanne täällä. Isoisomummona on minulla sydän syrjällään kun mietin, miten ekaluokkalainen selviää yksin talviaamuna tien varteen koulukyydityseen. Kyyditys- sana on paikallaan, sillä päättäjät tekevät nyt sellaisia valintoja joilla on kauaskantoiset vaikutukset. Toivon että Jannen kaltaisia ihmisiä ei olisi olemassakaan. Seuraavat kunnallisvaalit ovat varmaankin ne, jolloin nähdään suunta miten kotikaupunkimme huolehtii liitosalueistaan vai huolehtiiko ollenkaan?

Jousimies

#18 Re: Säästöpaineet ovat kovat

25.10.2013 07:54

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat 

Kulujen karsimiseksi on tarkasteltava koko kaupunkia eikä yksittäisiä hallintokuntia. Kaupungin talous on kuralla a) hallitsemattomien investointien vuoksi ja b) sote-alueen menojen - erityisesti erikoissairaanhoidon kasvavien menojen vuoksi.

Kuopio on syytänyt rahaa niin Matkuksen penkkaan kuin torin rakentamiseen. Näistä investoinneista sanotaan aina, että ne ovat kultakaivos, kunhan ne rupeavat tuottamaan. Samaa sanottiin, kun rahaa upotettiin Savilahden yritysalueeseen. Olisikin hauska tietää, millainen kultakaivos se on Kuopiolle ollut?

Keskimäärin eri maakuntakeskuksien kilpailu elinkeino- ja yritystoiminnasta on ns. nollasummapeliä. Jokaisella maakuntakeskuksella on omat samankaltaiset strategiansa ja joskus joku isokin kala jää koukkuun - IKEA yhtenä esimerkkinä. Nämä eivät kuitenkaan tule ilmaiseksi, vaan kaupunki joutuu sijoittamaan infraan suuria summia. Kuopio on selvästikin yli-investoinut viime vuosina elinkeinotoimintaan. Investoidahan pitää, mutta ei yksittäinen perhekään voi suunnittelemattomasti ostaa esim. huonekaluja ja viihde-elektroniikkaa - ruokaankin on jäätävä rahaa.

Oma lukunsa ovat sote-palvelut, joista varsinkin erikoissairaanhoidon kulut kasvavat koko ajan hallitsemattomasti.

Tähän voidaan vielä lisätä suomen viimeisimpien oikeistohallituksien tekemät veroratkaisut, joissa on koko ajan liikuttu suuntaan, jossa verokertymä vähenee. Oikeistohallitukseksi lasken myös Paavo Lipposen hallituksen, Matti Vanhasen hallituksista puhumattakaan... Näiden hallitusten aikana on milloin milläkin perusteella tuettu tulonsiirtoa vähävaraisemmilta rikkaille mm. alentamalla pääomaveroa ym. ym. Mitään positiivista ei tule tapahtumaan kuntien ja valtion taloudessa niin pitkään kuin Kokoomus on ns. johtava puolue Suomessa. Toivottavasti näin ei ole enää kauan!