Hollolan musiikkiluokkien tulevaisuus on turvattava!
Olemme huolissamme Hollolan musiikkiluokkien tulevaisuudesta!
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 11.12.2024 tekemä päätös hajauttaa Hollolan musiikkiluokkien oppilaat kahteen eri kouluun uhkaa vaarantaa näiden erityisluokkien toiminnan ja pitkän musiikillisen perinteen. Päätöksen myötä 3.-4.-luokkalaiset jatkavat Salpakankaan koulussa, kun taas 5.-9.-luokkalaiset siirtyvät Heinsuon kouluun.
Hollolan musiikkiluokkien toiminta on vuosien ajan perustunut vahvaan yhteisöllisyyteen ja saumattomaan yhteistyöhön eri luokka-asteiden välillä. Tämä päätös:
- Hankaloittaa kuoroharjoituksia ja soitinopetusta, jotka vaativat oppilaiden fyysistä läsnäoloa samassa koulussa.
- Heikentää oppilaiden mahdollisuuksia kasvaa kulttuurisesti ja sosiaalisesti rikastuttavassa ympäristössä.
- Asettaa kyseenalaiseksi musiikkiluokkien pitkäjänteisen toiminnan jatkuvuuden.
Miksi päätös tulee oikaista?
-
Epäjohdonmukainen koulumalli: Päätös johtaisi siihen, että esimerkiksi Salpakankaan koulupiirin ulkopuolella asuva musiikkiluokkalainen tokaluokkalainen siirtyisi Salpakankaalle 3.-4.-luokille, mutta joutuisi vaihtamaan Heinsuolle 5.-9.-luokille. Tämä tarkoittaisi lapsille jopa kolmea koulua ala-asteen aikana. Pedagogisesti ja lasten hyvinvoinnin kannalta tällainen malli on kestämätön eikä tue yhtenäistä koulupolkua.
-
Hakijoiden väheneminen: Perheet eivät halua, että heidän lapsensa joutuvat vaihtamaan koulua useita kertoja. Tämä johtaisi väistämättä hakijoiden vähenemiseen musiikkiluokille, mikä supistaisi kulttuurista tarjontaa ja hyvinvointia lasten ja nuorten osalta. Tämäkö on kunnan arvopohjainen valinta?
-
Kulttuurin ja hyvinvoinnin heikkeneminen: Musiikkiluokkien toiminnan hiipuminen tarkoittaisi elintärkeän kulttuurin ja nuorten hyvinvoinnin kaventumista. Tämä on erityisen huolestuttavaa aikana, jolloin lasten ja nuorten mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvät kysymykset ovat entistä korostuneempia.
-
Talousperustelut: Tämä päätös on myös taloudellisesti kestämätön. Päätetty vaihtoehto, jossa musiikkiluokkien oppilaat hajautetaan kahteen eri kouluun, on 233 000 euroa kalliimpi kuin vaihtoehto, jossa Heinsuon koululle siirtyisivät Tiilikankaan koulun entiset oppilaat. Lisäksi hajauttamisen seurauksena soittimia ja muuta musiikkivälineistöä olisi hankittava Heinsuolle, mikä tuo lisää kustannuksia veronmaksajille.
-
Tilojen suunnittelun erityisyys: Salpakankaan koulu on alun perin suunniteltu musiikkiluokkia varten. Suunnittelussa on panostettu äänieristettyihin luokkatiloihin ja kuorotilaan, jotka ovat kriittisiä musiikkiluokkien toiminnan kannalta. Heinsuolla vastaavia tiloja ei ole, mikä hankaloittaa musiikkipainotteisen opetuksen järjestämistä ja aiheuttaa lisäinvestointien tarvetta.
-
Päätöksenteon oikeellisuus kyseenalainen: Valiokunnan äänestyksessä tapahtui ratkaiseva mielipiteen vaihto, jonka seurauksena asia otettiin käsittelyyn. Tämä prosessi herättää kysymyksiä päätöksen oikeudenmukaisuudesta.
Otto-oikeuden merkitys
Kunnanhallituksella on otto-oikeus, mikä tarkoittaa sen oikeutta ottaa käsiteltäväkseen päätöksiä, jotka alempi viranomainen on tehnyt. Otto-oikeudesta säädetään kuntalain 92 §:ssä. Lisäksi hallintosäännössä voidaan määrätä vastaava oikeus lautakunnille ja liikelaitosten johtokunnille. Tässä tilanteessa kunnanhallituksella on mahdollisuus käyttää otto-oikeutta ja kumota valiokunnan tekemä päätös.
Mitä voit tehdä?
Allekirjoittamalla tämän adressin tuet Hollolan musiikkiluokkien säilyttämistä ja vahvan musiikkikasvatuksen jatkuvuutta!
Lisäksi kannustamme kaikkia tekemään oikaisuvaatimuksen päätöksestä. Mitä enemmän oikaisuvaatimuksia tehdään, sitä suurempi painoarvo asialla on.
Oikaisuvaatimuksen voi lähettää sähköpostitse Hollolan kunnan kirjaamoon (kirjaamo@hollola.fi). Suosittelemme, että vaatimukset lähetetään tiedoksi myös:
- Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan jäsenille
- Kunnanhallituksen jäsenille, joilla on oikeus ottaa asia käsittelyyn ja muuttaa päätöstä
Esimerkiksi kriittinen perustelu oikaisuvaatimukselle: "Salpakangas on laajan Hollolan kunta-alueen musiikkiluokkakeskittymä, eikä lasten sujuva koulupolku voi toteutua, jos oppilaat joutuvat vaihtamaan koulua jopa kolme kertaa ala-asteen aikana. Lisäksi päätetty malli on 233 000 euroa kalliimpi kuin vaihtoehto yksi, eikä Heinsuon koululla ole Salpakankaan tasoisia musiikkitiloja, mikä edellyttäisi kalliita lisäinvestointeja."
Yhdessä voimme luoda poliittista painetta ja osoittaa, että musiikkiluokkien toiminta on kunnan kulttuurin ja lasten hyvinvoinnin kannalta elintärkeää.
Allekirjoita adressi ja lähde mukaan tukemaan Hollolan musiikkiluokkia!
Hollolan musiikkiluokkien tuki ry
Laura Repo, Hollolan musiikkiluokkien tuki ry Ota yhteyttä adressin tekijään