Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Kommentoitu viesti

PauliJ

#498 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

30.11.2011 09:33

#494: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset 

No, toistan kysymykseni, koska ihmettelet samaa asiaa. Miksi yritykset investoivat kuten investoivat? Miksi investoida ydinvoimaan, kun tuulivoimasta saa syöttötariffin ja tukiaisia päälle?

Vaikka täällä joku esittikin, että rahaa ei pidä laittaa voimalaitoksiin vaan pitää alkaa toimia investointipankkina, se ei mielestäni ole relevanttia. Ei mikä tahansa yhtiö tosiasiassa voi tuosta noin vaan lähteä toimimaan kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla pankkina. Viime aikaisten talousuutisten perusteella liian moni on pankkina toimimista kokeillut. Sitäpaitsi ei 10 % vuosikorko pankille tuo vielä yhtään MWh sähköä verkkoon. Palautan kysymyksenasettelun energiantuotantoon.

Yksi syy investointiin voi olla sähkön hinta. Kuten esittelin muutamaa kirjoitusta aikaisemmin, avomerituulivoimalan rakentamiskustannus per tuotettu MWh on jopa korkeampi kuin Olkiluoto 3:n. Odotan kiinnostuneena, mikä on tulevien Suomeen rakennettavien korkeiden tuulivoimaloiden kustannusrakenne.

Olkiluoto 3 on kieltämättä murheellinen esimerkki huonosti johdetusta projektista, kustannusten kannalta ja muutenkin. Syitä siihen on varmasti monia. Yksi syy on Arevan taitamattomuus suuressa teollisrakentamisen projektissa, se yhtiö sopii paremmin komponenttitoimittajaksi. Toinen iso syy ovat katkeilleet alihankintaketjut liian pitkän ydinvoimaloiden rakennustauon jälkeen. Ydinenergia-alalla on kustannuspainetta kehittää entistä yksinkertaisempia ja edullisempia sekä passiivisiin turvallisuuratkaisuihin perustuvia laitoksia.

Yksi syy investoida voi olla ympäristökysymys. Ydinvoimaloiden hiilijalanjälki on samaa luokkaa kuin tuulivoiman per MWh.  http://www.iaea.org/OurWork/ST/NE/judge-nuclear.html

Toisaalta jos tuulivoiman säätövoima tehdään kaasutubiineilla voi vain ihmetellä, mikä sen hiilijalanjälki on. Jos joku tietää noiden Saksaan hankittavien turbiinien polttoaineenkulutuksen tyhjäkäynnillä versus täydellä teholla, tieto otetaan vastaan kiitollisuudella. 

Jälleen yksi syy investoida on varmuus. Ydinvoimalaitos on verkossa 90% ajasta ja tauot voidaan suunnitella. Tuulivoiman parasta vuosikäyntiaikaa on n 30% ajasta.

Mitään palstalla viliseviä alatyyliin kirjoitettuja salaliittoteorioita en viitsi edes kommentoida :)

Vastaukset


Vieras

#500 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

2011-11-30 19:06:57

#498: PauliJ - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

http://www.youtube.com/watch?v=NqVKT6NDIEw&feature=BFa&list=ULmMeEX4kYxlE&lf=mfu_in_order

tässäpä Youtubesta video, jossa katkelma vanhasta japanilaisesta Tsernobyl-dokumentista ja lopuksi IAEAn edustajan asiallinen viesti Japanilaisille...videon on ladannut joku usalainen salaliittoteoreetikko totuutta vääristelläkseen...LOL...eihän näitä kaikkia netissä liikkuvia asiattomia kommentteja ja disinformaatiovideoita kukaan ehdi alas ampua...eikä näillä kahdella onnettomuudella ole mitään tekemistä Suomeen rakennettavien uusien äärimmäisen turvallisten laitosten kanssa


Vieras

#504 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

2011-12-01 15:11:34

#498: PauliJ - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset 

Mutta Suomi ei enää tarvitse kaikkea uusien ydinvoimaloiden tuottamaa sähköä. Uusien ydinvoimaloiden sähköä on tarkoitus myydä ulkomaille. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisten sähkölaitosten investoinnit ydinvoimaan eivät ole enää tarpeellisia yhteiskunnan toiminnan kannalta, vaan uusia ydinvoimaloita rakennetaan vain sijoituksen itsensä takia. Ja koska kunnalliset sähkölaitokset tekevät sijoitukset veronmaksajien rahoilla, on veronmaksajilla oikeus vaatia omilla rahoillaan tehdyille sijoituksille paras mahdollinen tuotto. Ja paras mahdollinen tuotto ei tule sijoituksesta ydinvoimaan. Jos kunnallisilla sähkölaitoksilla on liikaa rahaa, se pitää ottaa niiltä pois, ja sijoittaa rahat jonnekin, josta tulee parempi tuotto ja yhteiskunnan kannalta enemmän etua kuin sijoituksista ydinvoimaan.

Tuulivoiman hiilijalanjälkeä voi pienentää sillä tavalla entisestään, että sitä tuottava teollisuus alkaa itse toimimaan käyttäen uusiutuvaa energiaa.

Ja täällä on jo monesti sanottu, että Suomessa on paljon tuulivoimaan liittyvää teollisuutta. Sijoitukset tuulivoimaan on siis käytännössä kotimaisen teollisuuden tukemista. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisten sähkölaitosten pitäisi olla ensimmäisenä rakentamassa tuulivoimaloita. Ja sitä suuremmalla syyllä, jos siitä saa tukiaisia.

Mutta jo tämän päivän tekniikalla tuulivoimasta tulevan sähkön varmuutta voidaan lisätä sillä tavalla että tuulivoimaloita rakennetaan tarpeeksi laajalle alueelle hajautettuna

Ja uudet ydinvoimalat tulevat olemaan niin kalliita, että merituulivoimakin on niitä huomattavasti halvempaa