Adressi Porlammin päiväkodin säilyttämisen puolesta
Päiväkoti Peikkolaakson Porlammin toimipisteen lakkauttamista on esitetty Lapinjärven kunnan talousarvioehdotuksessa 2025. Me allekirjoittaneet vetoamme Porlammin satelliittiryhmä Leppäkerttujen säilyttämisen puolesta. Satelliittiryhmän sulkeminen toisi mukanaan huomattavia haasteita kylän perheille, lapsille ja yrityksille. Perustelumme tälle vetoomukselle ovat seuraavat:
Elinvoimainen kunta & lasten ja nuorten kunta
Lapinjärven kunnan uudessa kuntastrategiassa määritellään strategialle kolme arvoa, joista yksi on rohkeus. Rohkeus on strategiassa määritelty seuraavasti: ”Rohkeudella tarkoitamme eteenpäin katsovaa toimintatapaa, jota kehitetään ja vahvistetaan ja joka mahdollistaa kunnan kasvun. Rohkeudella edistämme yhteistä hyvää ja kohtaamme erilaisia haasteita.” Mikäli todella halutaan toimia rohkeasti eteenpäin katsoen ja kunnan kasvu mahdollistaen ei satelliittiryhmän lakkauttamisen kaltaisia päätöksiä tule tehdä. Peräänkuulutamme rohkeutta edistää yhteistä hyvää ja kohdata erilaisia haasteita. Vähentynyt lapsimäärä ei ole ainoastaan Porlammin kylän tai koko kunnan haaste vaan maanlaajuinen ongelma. Lapsiperheiden palveluiden lakkauttaminen Porlammilla ei edesauta syntyvyyden laskusuunnan muuttamista, vaan päinvastoin heikentää kylän vetovoimaa ja lapsiperheiden halukkuutta asettua paikkakunnalle.
Lapinjärven kunnan kuntastrategian päämääristä ja tavoitteista löytyvät seuraavat kohdat: elinvoimainen kunta, lasten ja nuorten kunta, hyvinvoiva ja yhteisöllinen kunta ja vastuullinen ja kehittyvä kunta. Hyvinvoiva ja yhteisöllinen kunta kohdassa kerrotaan sen tarkoittavan mm. sitä, että Lapinjärvi huomioi kaikki kuntalaiset edistäessään asukkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kylien elinvoimaisuutta. Leppäkerttujen päiväkotiryhmän lakkauttaminen tulisi hankaloittamaan merkittävästi Porlammilla asuvien lapsiperheiden arkea ja alentamaan Porlammin kylän elinvoimaisuutta.
Vähäinen säästö suhteessa menetyksiin
Päiväkotiryhmän lakkauttamisesta saavutettava taloudellinen säästö vaikuttaa vähäiseltä suhteessa vaikutuksiin, joita lakkauttaminen aiheuttaisi alueelle. Kylä menettäisi lakkauttamisen myötä lapsiperheille äärimmäisen tärkeän palvelun, jonka avaaminen uudelleen tulevaisuudessa olisi käytännössä mahdotonta.
Talousarvioehdotuksessa esitetty satelliittiryhmän lakkauttaminen herättää kysymyksiä: Onko erilaisia vaihtoehtoja päivähoidon toteuttamiselle Porlammilla selvitetty ja niistä aiheutuvia kustannuksia laskettu (esim. satelliittiryhmän muuttaminen väliaikaisesti ryhmäperhepäivähoidoksi)? Mitkä ovat todelliset säästöt, kun tilojen kustannukset eivät poistu ja jos henkilöstöä mahdollisesti siirtyisi kirkonkylän toimipisteeseen?
Nykyiset toimivat ja terveet tilat
Kunta on viime vuosina panostanut taloudellisesti Porlammin yksikön sisä- ja ulkotilojen muokkaamiseen nykyisen kaltaisiksi toimiviksi ja turvallisiksi. On erittäin lyhytnäköistä sulkea toimivat, terveet tätä toimintaa varten remontoidut tilat säästösyihin vedoten.
Kylän työpaikat, työmatkat ja vaikutukset lapsiperheille sekä kunnan elinvoimaisuudelle
Päiväkodin lakkauttaminen tulisi aiheuttamaan merkittäviä haasteita Porlammilla asuville perheellisille työssäkäyville sekä työnantajina toimiville yrityksille. Maalla etäisyydet ovat pitkiä ja monilla Porlammin asukkailla työmatkat suuntautuvat vastakkaiseen suuntaan kuin Lapinjärven kirkonkylä, jonne varhaiskasvatuspalvelujen keskittämistä suunnitellaan. Tämä lisäisi monien perheiden päivittäistä matkustusaikaa ja kustannuksia entisestään ja tekisi arjesta haastavaa. Maaseudulla asuvien lasten päiväkotipäivät venyvät usein vanhempien työmatkojen vuoksi pitkiksi, jos työmatkaan lisätään vielä työmatkan reitiltä poikkeava päiväkotimatka, perheen keskeinen yhdessä vietetty aika arjessa auttamatta vähenee.
Elinvoimainen kunta tarvitsee työpaikkoja ja työntekijöitä. Porlammi on elinvoimainen kylä, jossa toimii monia työllistäviä yrityksiä. Lapinjärven yhdeksästä liikevaihdoltaan suurimmasta yrityksestä viisi on Porlammilla toimivia, joista osa suuria työnantajia. Kylässä toimiva päiväkotiryhmä voi säilyessään edistää perheen perustamista harkitsevien ja lapsiperheiden pysymistä Porlammilla sekä lisätä Porlammin kylään muuttoa. Pahimmillaan satelliittiryhmän sulkeminen tulee aiheuttamaan poismuuttoa Lapinjärveltä, joka puolestaan heikentää paikallisten yritysten mahdollisuuksia toimia kunnassa.
Vaikutukset varhaiskasvatuksen piiriin hakeutumiseen
Päiväkotiryhmän puuttuessa kylältä on todennäköistä, että kylän lasten varhaiskasvatuksessa aloittamisen ikä nousee ja riski kokonaan varhaiskasvatuksen ulkopuolelle jäämiseen kasvaa. Tällaisia tilanteita voivat olla esim. tilanteet, joissa perheessä on useampia lapsia, joista pienimpiä hoidetaan vielä kotona. Tällöin perheen päiväkoti-ikäiset ja varhaiskasvatuksesta jo merkittävästi hyötyvät isommat lapset voivat pitkistä etäisyyksistä johtuen jäädä todennäköisemmin kotihoitoon. Näissä tilanteissa lapsen etu ei välttämättä toteudu parhaalla mahdollisella tavalla. Päiväkotiryhmän puuttuminen kylältä voi johtaa myös tilanteisiin, joissa vanhemmat jäävät pidemmäksi aikaa kotiin hoitamaan lapsia, mikäli päiväkotiin kuljetus koetaan etäisyyksistä johtuen merkittävästi perheen arkea hankaloittavaksi. Tämä ei ole ainoastaan haaste perheille, vaan myös kuluerä kunnalle, kun kotona oleva vanhempi ei voi osallistua työelämään. Porlammin yksikön sulkeminen voi vaikuttaa negatiivisesti Peikkolaakson päiväkodin lapsimäärään.
Lakkauttaminen on peruuttamatonta
Päiväkodin lakkauttaminen on päätös, jolla on kauaskantoiset seuraukset kylän tulevaisuudelle. Jos päiväkoti suljetaan nyt, sitä ei tulla enää avaamaan uudelleen, ja kylän lapsiperheiden mahdollisuudet saada palveluita omassa kotikylässä heikentyvät pysyvästi. Tämä heikentää koko kylän vetovoimaa ja asettaa sen elinvoimaisuuden uhan alle.
Me vetoamme päättäjiin Porlammin päiväkodin säilyttämisen puolesta. Tämän palvelun turvaaminen on investointi kylän lasten, perheiden sekä yritysten tulevaisuuteen ja täten investointi koko kunnan elinvoimaisuuden säilyttämiseen.
Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli
Lapinjärvi on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallissa. Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa.
Mikäli pystyisimme kuulemaan tässä päätöksenteossa lapsia uskomme, että jokainen lapsi, joka on päässyt kokemaan Leppäkerttujen ryhmän ainutlaatuisen monipuolisen toimintaympäristön, joka mahdollistaa laadukkaan, turvallisen ja kodinomaisen varhaiskasvatuksen toteuttamisen haluaisi säilyttää päiväkotiryhmänsä ja kohtuullisen matkan päiväkotiin, joka mahdollistaa enemmän yhteistä aikaa lapselle tärkeimmän yksikön, perheen kanssa.
Saana Rutila Ota yhteyttä adressin tekijään