Kolhon Metsomäen tuulivoimapuistolle edelleen EI
Kannanotto Metsomäen tuulivoimapuiston rakentamiseen
(Metsomäen osayleiskaavaluonnos & Ympäristövaikutusten arviointi)
Me allekirjoittaneet vastustamme tuulivoimapuiston rakentamista Kolhon Metsomäkeen.
Maisema-arvot
”Maisemaa voidaan verrata taideteokseen”, todetaan Maisematoimikunnan mietinnössä jo vuonna 1980. (Komiteamietintö 1980:44) Maisematoimikunnan tehtävänä oli laatia Maa- ja metsätalousministeriölle periaatteet ja perusteet, joiden nojalla luonnonmaiseman ja maatalouden muovaamia arvokkaita maaseutumaisemakokonaisuuksia voidaan kartoittaa ja valita suojelun piiriin.
Mietinnössä todetaan (s.13): ”Sopusuhtainen, selkeä ja vaihteleva maisema herättää ihmisessä mielihyvän tunteen, maisemallisen elämyksen, joka perustuu ihmisen henkisiin ja fyysisiin tarpeisiin. Aineellisesti terve, tuottava, toimiva ja ekologisesti tasapainoinen ympäristö, jonka ihminen näkee hyvänä maisemana, on henkisen elämän tärkeimpiä lähteitä ja samalla viihtyisyyden ja virkistyksen perustekijöitä. Tällainen ympäristö vaikuttaa myönteisesti ihmisen mielialaan, omanarvontuntoon, määrätietoisuuteen, keskittymiskykyyn ja asenteeseen lähimmäisiä kohtaan.”
Metsomäen tuulivoimahankkeen vaikutukset maisemaan arvioidaan suuresti kielteisiksi Ukonselän lounaanpuoleisille ranta-alueille ja maakunnallisesti arvokkaaseen Riiho- Moijaskylän kulttuurimaisemaan (YVA-selostus s.71).
Toteutuessaan Metsomäen tuulivoimapuisto tuhoaa maiseman monipuoliset ja hyvät vaikutukset niin Ukonselän osalta kuin Riiho- Moijaskylän asukkailta, mökkiläisiltä, ulkoilualueiden ja Himmaanmäen näkötornin kävijöiltä kuin matkailuyrittäjien asiakkailtakin. Lieventämisvaihtoehto ei poista suurta kielteistä vaikutusta.
Luontoympäristö, erityisesti linnusto
YVA-selostuksessa tuulivoimahankkeen vaikutukset EU:n lintudirektiivin lajistoon on arvioitu suureksi kielteiseksi (YVA-selostus s.41. alkaen). Arvioon vaikuttavat erityisesti hankealueella elinvoimaiset metsäkanalintu- ja pöllökannat sekä alueella pesivä mehiläishaukka. Alueella pesivät kanahaukka ja törmäpääsky, jotka voivat altistua tuulivoimaloiden törmäys- ja häiriövaikutuksille. Alueella havaittuihin huomionarvoisiin tikkoihin ja metsätiaisiin hanke vaikuttaa kielteisesti häviävien elinympäristöjen takia.
Keuruun Riihon lentoreitin alueen yli kulkee neljä sisämaan mittakaavassa erityisen tärkeää muuttolintujen lentoreittiä, jotka risteävät Riihon yllä. Reittejä käyttävät mm. kotkat, hanhet, kurjet, petolinnut, joutsenet, hiirihaukat ja piekanat. Tuhansia kurkia muuttaa alueen läpi keväällä ja syksyllä. Lisäksi 400 m:n päässä hankealueesta sijaitsee tärkeä lintujen levähdyspaikka, Ukonselkä. Näistä syistä molempien hankevaihtoehtojen arvioidaan vaikuttavan muuttolinnustoon kohtalaisen kielteisesti. Hankealueen lähellä sijaitsee muutamia maakunnallisesti arvokkaita lintualueita (MAALI).
Hankkeen arvioidaan vaikuttavan MAALI-alueiden pesiviin lintudirektiivin lajeihin sekä MAALI-alueiden muuttolintuihin kohtalaisen kielteisesti, sillä hankkeen arvioidaan lisäävän MAALI-alueen läpi muuttavien petolintujen törmäyskuolleisuutta. Tämän addressin kuvassa on Riihossa 29.9.24 kuvattu nuori merikotka, jonka tallensi kameraan Jukka Kuusisto. Merikotkia tiedetään silpoutuneen tuulivoimaloiden lapoihin Suomessa jo 57 yksilöä. Suomessa on tällä hetkellä pesiviä pareja vain 400 kappaletta. (HS 15.10.24).
Helsingin Sanomat uutisoi 15.10.24 otsikolla: ”Ministeriö hautasi raportin tuulivoiman haitoista maakotkille.” Ympäristöministeriö jätti syyskuussa 2024 julkaisematta lähes valmiin selvityksen, jossa kerrottiin tuulivoimarakentamisen haitoista maakotkille. Metsähallituksella on asiassa kaksoisrooli: Luontopalvelut vastaa maakotkan suojelusta ja talouspuoli odottaa tuloja tuulivoimaloista. Metsähallituksen toimitusjohtaja Juha Niemelä sanoo kommentissaan: ”Maakotkaselvitys kokonaisuudessaan haastaa tuulivoiman hankekehitystä ja vaarantaa Suomen ilmastotavoitteiden toteutumisen.” Niinpä maakotkaselvitys haudattiin. Kun ympäristöselvityksiä tehdään, pitäisi voida olettaa, että selvityksiä kuunnellaan aidosti eikä mennä ison bisneksen ehdoilla.
Mikäli toteutetaan lieventämisvaihtoehto, jossa voimaloita rakennetaan kahdeksan sijasta vain kuusi, vaikutukset linnustoon arvioidaan silti kohtalaisen kielteisiksi.
Meluhaitta
YVA-selostuksessa meluhaitta on arvioitu kohtalaiseksi (YVA-selostus s.181). Tuore Keskisuomalainen (su 13.10.24) kirjoittaa tuulivoimapuistojen meluhaitoista. Ympäristöministeriön ohje tuulivoimaloiden melumallinnuksista on vuodelta 2014. Ohjetta ei ole päivitetty voimaloiden koon ja tehon kasvun edellyttämällä tavalla. Tälläkin hetkellä Keski- Suomessa on ympäristöviranomaisen mukaan valitettu tuulivoimaloiden meluhaitoista Luhangan Latamäen, Pihtiputaan Ilosjoen ja Saarijärven Soidinmäen osalta. Lisäksi Kyyjärvellä on ilmoitettu Alajärven puolella sijaitsevan Möksyn tuulivoima-alueen melusta. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tuulivoimaloiden meluhaittoihin voidaan vaikuttaa ainoastaan ympäristölupamääräyksillä. Kun voimalat on rakennettu, on meluhaittoihin perustuvan ympäristöluvan voimaan saaminen äärimmäisen monimutkainen ja vaikea prosessi, sanoo Riitta Lindgren, Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen hallituksen jäsen Keskisuomalaisen jutussa.
Muut vaikutukset
Hankkeen vaikutus ihmisten elinoloihin ja asumiseen arvioidaan kohtalaisen kielteiseksi (YVA-selostus s.216). Hankkeen aiheuttamat mielikuvat ja tunteet olivat asukaskyselyn perusteella lähes kokonaan kielteisiä. YVA- selostuksessa hankkeen todettiin vaikuttavan vähäisen kielteisesti virkistykseen ja metsästykseen (YVA-selostus s.230), mutta kuka enää menee Metsomäkeen metsästämään kanalintujen kadottua tai virkistymään tuulipuiston keskelle? YVA:ssa arvioitiin vaikutukset elinkeinoelämään vähäisen myönteisiksi (YVA-selostus s.242), sillä tuulipuiston rakentaminen voi tuoda työllistävän vaikutuksen paikallisille toimijoille (maanrakennus, maa-aineksenotto, majoitus ja palvelut). Kukaan ei tietenkään takaa, että palvelut ostetaan paikallisilta. Paikallisilta matkailuyrittäjiltä tuulivoimapuisto vie maiseman ja luonnonrauhan, jolloin matkailuyrityksiin saadaan laittaa lappu luukulle.
Me allekirjoittaneet vaadimme, ettei Kolhon Metsomäkeen rakenneta yhtäkään tuulivoimalaa.
Tämä addressi allekirjoituksineen toimitetaan Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitukselle ja Pirkanmaan ELY-keskukselle 20.11.2024.
Anna Maria Saajoranta, Riihon Majatalo Oy Ota yhteyttä adressin tekijään