Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#36031 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otsikko

12.06.2014 13:19

#36025: - Re: Re: Re: Re: Re: Otsikko

"Yhdenvertaisuus ei tarkoita samoja yhteiskunnallisia etuuksia tai lainsäädännön perusteella myönnettäviä oikeuksia kaikille yksilöille tai ihmisryhmille, vaan etuuksia ja oikeuksia rajoitetaan lainsäädännössä moraalisin sekä rationaalisin perustein."

Ei ole nykytietämyksen mukaisia moraalisia tai rationaalisia perusteita, joilla tämä oikeus pitäisi samaa sukupuolta olevilta evätä. Jos sellaiselle tielle mentäisiin, pitäisi avioliitto evätä esimerkiksi alkoholisteilta tai alemman koulutustason saaneilta. Se, että homot on toistaiseksi rajattu avioliitosta pois, on historiallinen jäänne, jonkalaisia on lainsäädänössä muuallakin. Lainsäädännön kehittäminen vaatii tällaisten vanhentuneiden kohtien päivittämistä.

"Yhdenvertaisuus ei myöskään tarkoita erilaisten ideologioiden, arvojen, oikeuskäsitysten, elämäntapojen, ihmissuhteiden tms. keskinäistä yhdenvertaisuutta, vaan yhdenvertaisuus koskee ainoastaan ihmisiä yksilöinä lain edessä."

Laki ei ota kantaa, kuka saa olla kenenkin kanssa. Tästähän on kyse viittaamassasi kohdassa. Sen sijaan lain on taattava yhdenvertaiset oikeudet ja turvan kaikille, myös avioliiton kohdalla. Tämän toteaa myös ihmisoikeuksien julistuksen 16. artikla, johon Suomi on sitoutunut. Se, että aikanaan artiklalla ei olla tarkoitettu homojen oikeutta avioliittoon ei asiaa muuta, koska nykyään ymmärretään ihmisoikeudet 40-lukua laajemmin. Samalla tavoin USA:n perustuslain takaamat kansalaisoikeudet on myöhemmin ymmärretty koskevaksi kaikkia kansalaisia eikä vain valkoista väestöä.

"Adressin aiheella, perusoikeuksilla ja yhdenvertaisuudella ei tämän mukaan ole Suomessa ristiriitaa, koska etuuksia ja oikeuksia voidaan rajoittaa lainsäädännössä edellä kuvatulla tavalla."

Yhdenvertaisuus ei todellisuudessa toteudu, koska ei ole olemassa samanlaisia kriteerejä kaikille ihmisille ja oikeuksia on perusteetta rajattu - edellä kuvaamallani tavalla. Lisäksi lainsäädäntö rikkoo yksityisyyden suojaa, koska siviilisäädyn ero paljastaa ihmisen seksuaalisen suuntautumisen. Tämä taas altistaa ihmiset diskriminaatiolle tässä diskriminaatioon taipuvassa yhteiskunnassa.

Vastaukset


Vieras

#36039 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otsikko

2014-06-12 15:20:05

#36031: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otsikko

"Se, että aikanaan artiklalla ei olla tarkoitettu homojen oikeutta avioliittoon ei asiaa muuta, koska nykyään ymmärretään ihmisoikeudet 40-lukua laajemmin."

Suomen perustuslaki on yhtenäinen, 1. maaliskuuta 2000 lähtien Suomessa  voimassa ollut perustuslaki, joka korvasi aikaisemmin voimassa olleet neljä erillistä perustuslain tasoista lakia. Uuteen perustuslakiin on koottu aikaisempien perustuslakien, vuoden 1919 hallitusmuodon, vuoden 1928 valtiopäiväjärjestyksen sekä vuoden 1922 ns. ministerivastuulain ja valtakunnanoikeudesta annetun lain, samoin kuin niihin myöhemmin tehtyjen muutosten pohjalta kansalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia sekä keskeisiä valtioelimiä ja niiden keskinäisiä suhteita – Suomen kansanvallan perusteita – koskevat säännökset keskitetyssä ja nykyaikaisessa muodossa.

Perustuslaissa on 131 pykälää, jotka jakautuvat 13 lukuun. Useimmat säännökset vastaavat vähäisin tarkistuksin uudistusta edeltäviä, ja vuoden 1995 perusoikeussäännökset on otettu uuteen perustuslakiin lähes sellaisenaan. Lakiin ei lisätty uusia perusoikeuksia vuonna 2000.

Uutta perustuslakia säädettäessä on pidetty tavoitteena, että lait pyritään mukauttamaan perustuslakeihin poikkeuksia tekemättä, ja perustuslain sanamuodonkin mukaan vain "rajatut poikkeukset" perustuslaista ovat mahdollisia. Tuomioistuimet, jotka eivät aikaisempien säännösten mukaan ole voineet tutkia lakien perustuslainmukaisuutta, ovat uuden perustuslain mukaan velvolliset antamaan etusijan perustuslain säännökselle, jos käsiteltävänä olevassa asiassa tavallisen lain soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_perustuslaki