Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#25436 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kiinnittyminen, ympäristön vaikutus ja synnynnäisyys

27.11.2013 16:33

#25435: - Re: Re: Re: Re: Re: Kiinnittyminen, ympäristön vaikutus ja synnynnäisyys

"Kyse oli siitä, että JOS homous on ennaltaehkäistävissä (jota se on, jos ympäristöolosuhteet lapsen kasvutilassa vaikuttavat homouden syntyyn, jota kirjoituksessani siinä edellä tarkastelin), silloin homouden kannustaminen yhteiskunnallisella tasolla (avio- ja adoptio-oikeus, homouden "yhteiskunnallistaminen") tulee lisäämään homoutta."

Vastasin mielestäni tuohon JOS-asiaan tutkimuksilla, joiden mukaan homous on olemassa ihan ilman kasvatuksellisia tekijöitä. Lisäksi kasvatukselliset tekijät eivät näytä asiaan vaikuttavan, jolloin koko spekulaatioketjultasi katoaa pohja sen kahdesta olennaisesta kohdasta. Kritiikkini kärjen suuntasin "ihimiskokeesi" eettisiin ongelmiin.

"Ei homoksi syntyminen varmaan yksilölle ole mikään katastrofi, eikä se ole sitä yhteiskunnallekaan, ainakaan mikäli homoutta ei muuteta yhteiskunnalliseksi tilaksi. "

Tämä toistuva teesilinkkisi on esittämistäsi käsittämättömimpiä. Jos homous on yksilötasolla ok, on sen oltava sitä myös yhteisötasolla. Ja kun aiemmin lausutun perusteella on ilmeistä, homouden normalisointi ei lisää homoutta eikä irrallisuutta, ei siinäkään ole ongelmaa. Jos homojen lapsiperheet saavat "normaalin" statuksen, se tukee lasten ehyttä kasvua omaksi itsekseen ja kansalaisiksi. Paljastat asenteellisuutesi teinivanhempi- ja ymmärryksen puutteesi parsakaalivertauksellasi.

Ihan toinen asia on irrallisuuden lisääntymisen tuoma riski, jossa ilman muuta jaan pelkosi: Irrallisuus tuottaa tunne-elämältään traumatisoituneita ja ihmissuhdetaidoissaan epäkypsiä ihmisiä mitkä ilmiöt saattavat uusintaa itseään uusissa sukupolvissa. Homojen marginaalissa pitäminen edesauttaa tätä kehitystä omalta osaltaan. Toisaalta olen täysin eri mieltä kanssasi asian liittymisestä homoseksuaalisuuden syntyyn. Ja niin on valtaosin myös moderni tiedeyhteisö.

Vastaukset


Vieras

#25496 Re: Ilmiön vaikutukset yksilö- ja yhteiskuntatasolla

2013-11-28 15:45:31

#25436: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kiinnittyminen, ympäristön vaikutus ja synnynnäisyys

"Ei homoksi syntyminen varmaan yksilölle ole mikään katastrofi, eikä se ole sitä yhteiskunnallekaan, ainakaan mikäli homoutta ei muuteta yhteiskunnalliseksi tilaksi."

"Tämä toistuva teesilinkkisi on esittämistäsi käsittämättömimpiä. Jos homous on yksilötasolla ok, on sen oltava sitä myös yhteisötasolla."

Yhteiskunta on tavallaan erillisistä yksilöistä muodostuva superorganismi, joiden välillä on selvä vaikutussuhde. Yhteiskunta voi ja oireilee samalla tavalla kuin sen yksittäiset jäsenet, ja yksittäiset jäsenet kärsivät tai kukoistavat samoin yhteiskunnan tilasta riippuen.

Tämä yhteys ei kuitenkaan ole täysin suoraviivaista, sillä kaikki, mikä yksilötasolla tapahtuu, ei tietenkään suoraan kokonaisuudessaan heijastu yhteiskuntatasolle, eivätkä kaikki yhteiskunnan jäsenet välttämättä suoraan koe kaikkea sitä, mistä yhteiskunta oireilee. Jälkimmäisestä esimerkkinä vaikkapa yhteiskunnan muuttuminen narsistiseksi. Tämä ei suinkaan tee kaikista yhteiskunnan jäsenistä itsekkäitä, välinpitämättömiä ja kontrollinhaluisia narsistisia petoja, vaan pikemminkin muuttaa yhteiskunnan narsistiperheen kaltaiseksi, jossa yksi kansanosa ottaa itselleen vapauden riistää ja käyttää hyväksi ympärillään olevia ja olevaa omien itsekkäiden vaatimustensa ja tarpeidensa pohjalta.

Samoin on melko lailla yhdentekevää yhteiskunnallisella tasolla, mitä yksityiset ihmiset harrastavat omien seiniensä sisällä tai omissa piireissään. Mutta sillä hetkellä, kun se mitä tekevät nostetaan julkiseksi asiaksi, hyväksytetään kaikkien keskuudessa ja liitetään yhteiseen laki- ja käsitejärjestelmään, siitä tulee luonnollisesti yhteiskunnallinen ilmiö, jonka olemus ja mahdolliset vaikutukset siirtyvät suoraan myös yhteiskunnalliselle tasolle, kaikkien yhteiskunnan jäsenten ulottuville.

Annan tarkoituksellisen rujon esimerkin, jotta ajatus yksilötason ja yhteiskunnallisen vaikutuksen erosta tulisi ihan selväksi. Jos kaksi ihmistä tai useampikin omissa oloissaan jatkuvasti mukiloi ja hakkaa toisiaan ruhjeille ja vaikka henkihieveriin, mutta pitää asian ihan omana tietonaan, sillä ei ole mitään vaikutusta ympäröivälle yhteisölle, saati yhteiskunnallisella tasolla. Vaikka tätä tapahtuisi vähän joka kylässä ja kaupunginosassa, se ei muuta asiaa (vaikka toki silloin jo varmasti kertookin jotakin yhteiskunnan yleisestä tilasta). Yhteiskunta (tai joku siinä oleva taho) saattaa olla näiden erityisellä tavalla käyttäytyvien ihmisten taipumuksista ja tottumuksista tietoinen, ja ehkä haluaa myös vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä, jos se koetaan haitalliseksi tai huolestuttavaksi, mutta yhteiskunnallisella tasolla tällä erityiskäyttäytymisellä ei ole vaikutusta.

Mutta sillä hetkellä, kun nämä mukiloijat tulevat esiin julkisuuteen taipumuksineen, ja haluavat niiden mukaisia muutoksia yleiseen ajattelutapaan ja jopa vallitseviin säännöstöihin ja lakiin, tilanne on heti toinen.

Vaikka väkivaltaista käyttäytymistä ja homoutta ei mikään ehkä yhdistäkään, asia on ihan sama puhuttaessa yksilötason ja yhteiskunnallisen tason suhteesta toisiinsa. Vaikkei väkivaltaa hyväksyisikään, tuskin kukaan pahastuu, vaikka kaksi tai useampaakin aikuista ihmistä vapaaehtoisesti omassa tilassaan mukiloivat ja pahoinpitelevät toisiaan. Jotkut jopa maksavat siitä, että pääsevät sitä katsomaan. Sitä kutsutaan urheiluksi.

Jos vapaaottelun, nyrkkeilyn tai jääkiekon sääntöjä yhtäkkiä haluttaisiin liittää yhteiskunnallisen käyttäytymissäännöstön osaksi, jokainen tajuaa millainen vaikutus sillä olisi yhteiskunnallisella tasolla.

Muut käsittelemämme asiat eivät pelkän keskustelun kautta selviä tai varmaan edes tämän enempää juurikaan etene. Siihen edellytettäisiin ennakkoluulotonta tieteellistä tarkastelua. Osaltani kiitokset osoitetusta mielenkiinnosta ja keskustelusta mielenkiintoisen aiheen parissa! Toki olen valmis jatkamaan, mikäli aihetta ilmenee.

Ennen kuin yhteiskunta tekee ratkaisunsa homouden liittämiseksi yhteiskunnallisten standardien joukkoon, olisi kuitenkin toivottavaa, että ratkaisuun vaadittavat tieteelliset faktat ja perusteet koskien sen sisintä olemusta ja yhteiskunnallisia vaikutuksia, olisivat selvitettyjä, kaikkien saatavilla ja asiallisesti käsiteltyjä. Kaikki vaikutukset eivät ole niin selkeitä ja suoraviivaisia kuin vaikkapa kamppailulajien säännöstöjen soveltamisen seuraukset.