Hätähuuto Salon synnytysten puolesta!

Kommentoitu viesti

Realismia

#123 Re: Todelliset hyödyt?

28.09.2013 05:37

#112: pohjalainen - Todelliset hyödyt?

Jos on sitä mieltä, että laskelmat ovat väärin tehdyt, pitää ne oikaista, mutta ollakseen huomion arvoisia, perusteet pitää olla paljon paremmat kuin pelkkä arvelu: "laskelmat ovat väärin". Synnytystoiminta on sen laatuista hommaa, että tietty valmius, eli ympärivuorokautinen päivystys synnytyssalin, leikkausosaston ja vastasyntyneen hoidon puolella on oltava, vaikka synnytyksiä olisi vain muutama. On selvää,että kun synnytyksiä on enemmän, jakautuvat valmiuskustannukset pienempiin osiin ja yksikkökustannus laskee. Jossakin vaiheessa, jos synnytysten määrä vielä kasvaa, joudutaan taas kasvattamaan valmiusjoukkoja pällekkäisten toimenpiteiden riskin vuoksi, mutta silloinkin selvitään pienemmin portain kuin perustettaessa koko systeemiä alusta. Lisäetuna tulee laadun paraneminen rutiinin kasvaessa, joka on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Isoissa yksiköissä on myös kattvammat tukipalvelut ja käytettävissä ympäri vuorokauden. Ja imetysmyönteisyydellä tai baby friendly -sertfikaateilla ei ole mitään merkitystä silloin, kun synnytyksen kulku kääntyy äidin tai lapsen henkeä ja terveyttä uhkaavaksi.

Vaikka Kiskon ja Suomusjärven suunnasta synnyttäjien matka pitenisi Turkuun, niin vastaavasti Halikon suunnasta se lyhenisi. Välimatkoja mietittäessä on syytä pitää mielessä, että tuollainen 80 kilometrin etäisyys on vielä lyhyt synnytysmatka Suomessa. Ihmiset saattavat käydä mukisematta asioimassa Salon seudulta Turussa viikoittain, mutta keskimäärin kahden lapsen syntymä oman elämän aikana tuntuu olevan ylikäymätön paikka ajaa väliä. Asia asettuu raameihinsa viimeistään silloin, kun samat henkilöt moittivat välimatkaa pitkäksi, mutta seuraavassa hengenvedossa haikailevat lisää synnyttäjiä Turusta, pääkaupunkiseudulta tai jopa ulkomailta. Lisäksi synnyttäjät ovat käytännössä pystyneet valitsemaan synnytyspaikkansa oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelta jo nyt ja valinnanvapaus muuttuu pian virallisestikin, eli jos toisesta suunnasta löytyy synnytyspaikka lähempää, voi sinne mennä vapaasti, jos matka pelottaa.

Rahapuoli on loppujen lopuksi täysin poliitikkojen harkinnassa. Jos Salon seudun poliitikot ja sairaanhoitopiirin poliittinen johto on sitä mieltä, että Salon synnytykset saavat maksaa enemmän, niin asia on selvä. Leikataan sitten muualta enemmän tai nostetaan veroja tai asiakasmaksuja. Palaute näistä toimista tulee sitten viimeistään seuraavissa vaaleissa. Samalla pitäisi sitoutua kuitenkin myös 2017 tulevan päivystysasetuksen vaatimiin muutoksiin ja menonlisäyksiin. Nykyinen järjestelmä ei tule jatkumaan entisenlaisena, se on täysin varmaa. Valitettavasti vain puheet ja teot ovat räikeässä ristiriidassa. Tämänkin viikon paikallislehdessä Salossa kauhistellaan  erikoissairaanhoidon aiheuttamaa 10 miljoonan ylitystä Salon budjettiin ja vaaditaan rakenteellisia muutoksia, jotta lomautuksia ei tarvittaisi jatkuvasti. Vuosi sitten oli päivystysasetusluonnos lausuntokierroksella valtakunnallisesti. Lausuntoja ja muutosehdotuksia tuli runsaasti erilaisilta potilasjärjestöiltä, ammattiyhdistyksiltä ja kunniltakin. Salon kunta ja Salon synnytysosaston puolesta "taistelevat" olivat silloin kuitenkin hiljaa.

Vastaukset

pohjalainen

#156 Re: Re: Todelliset hyödyt?

2013-10-10 18:53:10

#123: Realismia - Re: Todelliset hyödyt?

On aika turha valittaa minulle siitä että minä en ole oikaissut laskelmia. Ei sairaanhoitopiirin johto ole minulta niitä pyytänyt, ja olisi loppujen lopuksi aika turhaa vaikka tekisin kuinka hienot ja paikkaansa pitävät laskelmat. Voin myöntää etten ole tutustunut tehtyihin laskelmiin tai niiden tausta-aineistoon riittävän tarkkaan voidakseni perustellusti osoittaa niiden olevan väärässä.

Siitä huolimatta epäilyni eivät ole myöskään täysin perusteettomia, silkasta arvelusta puhumattakaan.

Tiedän varsin hyvin, että valmiuksien ylläpito maksaa, ja sitä kautta saattavat "yksikkökustannukset" nousta suuriksi, jopa terveydenhoidossa.

Toisaalta, mielestäni on myös perusteltua kysyä, että onko TYKSin kapasiteetti varmasti riittävä? Eikä riitä että sinne palkataan riittävästi väkeä, vaan vaaditaan myös tiloja. Lisäksi tilojen suhteen täytyy muistaa, että Salon yksiköiden kulut eivät tilojen osalta katoa. Pitää muistaa ottaa huomioon sekin, että miten vapautuvia tiloja aiotaan hyödyntää. Julkisen sektorin säästölaskelmissa helposti lähdetään liikkeelle oletuksesta, että lakkautettavan yksikön kulut nollautuvat, vaikka sisäinen laskutus kohdentaa yksikön kuluiksi menoeriä, joista ei tosiasiassa voida leikata. Tämä johtaa monesti pahoihin virhearvioihin. Ääritapauksessa voi käydä niinkin, että Turusta loppuvat tilat, ja täytyy rakentaa uusi sairaala, samalla kun Saloon jää puolityhjä rakennus. Huolto- ja pääomakustannukset nousisivat reippaasti.

Valinnanvapaudellakin on merkitystä vain, jos sieltä toisesta suunnasta tosiaan löytyy sairaala. Ja tilanteen kehityksen huomioon ottaen sieltä pitäisi löytyä riittävän iso sairaala. Lääninrajan tuntumassa se on melko epätodennäköinen skenaario. Todennäköisesti nämä tämänhetkiset säästöohjelmat ovat johtamassa tilanteeseen jossa valinta tehdään Turun ja Helsingin väliltä.

On toki tutkimuksia, joiden perusteella voi saada sellaisen kuvan että isompi sairaala on parempi. Toisaalta, yhtälailla tutkimukset osoittavat etteivät pienemmät yksiköt ole erityisen riskialttiita. Ja mikäli jonkinasteinen ero tilastoista löytyisikin, niin pitäisi ottaa huomioon myös tienpäällä tapahtuvien synnytysten lisääntyminen. Tähän hätään en jaksa etsiä tilastotutkimusta, mutta olisin todella yllättynyt mikäli ambulanssi olisi lähelläkään samaa tasoa sairaalan kanssa, olipa yksikkö koko mikä hyvänsä.. Puhumattakaan jos synnytys tapahtuu omassa autossa tai taksissa.

Olet ehkä oikeassa sen suhteen, että synnytysosastojen lakkautuksia vastustavien olisi pitänyt aktivoitua aiemmin, mutta muuttaako se perusteluja tai niiden paikkaansapitävyyttä mitenkään, että joukko ihmisiä aktivoituu liian myöhään? Pahimmillaan "myöhäinen herääminen" tekee vastustuksesta turhaa, parhaimmillaankin se vaikeuttaa asioita, on aina parempi toimia ajoissa. Se on totta, mutta muuttuuko synnytysosastojen lakkauttaminen yhtään viisaammaksi sen takia, että sitä vastustavat eivät huomanneet tehdä jotain aiemmin?