KKY ei saa jättää kissoja pakkaseen

Kommentoitu viesti


Vieras

#1265 Kissojen tarttuvat taudit, kissarutto ym

20.02.2011 20:32

Ongelmakissojen populaatioista kissoja noutavien kissasijoittajien, jos keiden, luulisi kokeneina(?) osaavan katsoa, millaiset olosuhteet siellä vallitsevat. Tautiset, sairaat kissat erottuvat kyllä. NÄISSÄ TILANTEISSA TULEE TEHDÄ VÄHINTÄÄNKIN ILMOITUS ELÄINLÄÄKÄREILLE, TERVEYSVIRANOMAISILLE TAI MUILLE VASTAAVILLE. Ja eläinlääkärienkin ohjeistukseen kuuluu, että tietyt sairaudet katsotaan ja mahdollisuuksien mukaan hoidetaan siellä paikan päällä. Eikä tuoda esim. klinikoille, joilla kaikilla ei ole tehokkaita resursseja näkymättömien tautivirusten puhdistamiseen tiloistaan.

Eräillä ihmisillä on niin äärimmäisen kissoja "suojeleva" ajattelumalli, että he eivät suostu myöntämään, mitä tartuntatautien ja virusten levittäminen voi aiheuttaa. Jotkut sairaat eläimet saadaan hoidettua näennäisesti kuntoon, mutta esim. virusten kantajiksi ne jäävät. Näitä asioita ei saisi salata, kun kissaa luovutetaan eteenpäin.

Vastaukset

Pirjo Peltoniemi
Vieras

#1268 Kissojen tarttuvat taudit, kissarutto ym

2011-02-20 20:50:39

#1265: - Kissojen tarttuvat taudit, kissarutto ym 

 Tämän viestin kirjoittaja ei tunnu olevan selvillä kissojen tavoista. Kissat eivät aina sairastu, vaikka tauti populaatiossa riehuukin. Vasta pyydystämisen aiheuttama tressi laukaisee taudin. Tämä on vuosikausien aikana todettu ja tunnettu reaktio. Kokeneet pyydystäjät tämän jo tietävätkin.

Olosuhteet saattavat olla näennäisesti kohtuulliset, mutta yleensä kissat kuitenkin asuvat ulkona. Jos omistaja on rehellinen tai lainkaan tietoinen kissojen taudeista, saattaa kyselemällä saada selville ,onko esim kissarutto riehunut paikkakunnalla lähivuosina. Usein käy niin ettei kys. omistaja edes tiedä mikä on kissarutto.

Näissä tapauksissa ei tautia pysty näkemään ennen kun on liian myöhäistä. Yleensä se vie viikon , joskus kaksi.

KKy:ssä ei ole ollut tapana eikä käytäntönä kayttää kissoja eläinlääkärissä, jos ei kissa näytä sairaalta. Muissa yhdistyksissä kyllä otetaan verinäytekin, jolla varmistetaan FiF ja Felf tartunnat. Rokotukset olisivat ehdottoman tärkeät ottaa pentukissoille, jotta mahdollinen tartuntavaara poistuisi.

Ruttoviruksen sairastanut kissa ei jää virusta kantavaksi, vaan se on immuuni taudille lopun ikäänsä.