LASTEN OIKEUS VANHEMPIINSA TEHOHOIDOSSA

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista LASTEN OIKEUS VANHEMPIINSA TEHOHOIDOSSA.

jenni

#51 osanottoni

23.05.2012 12:57

itku tuli kun luin linkin tekstin. itselläni on suht samanikäinen tyttö. en haluaisi hänen missään nimessä joutuvan kuolemaan yksin..


Vieras

#52

23.05.2012 13:08

Tärkeä aihe!!

Vieras

#53

23.05.2012 13:23

Sekä lapsen että vanhempien hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää että vanhemmat pystyvät olemaan riittävästi tukemassa sairasta lasta.Vanhempien läheisyyden merkitystä aliarvioidaan aivan liikaa Suomessa.
mii<3

#54 Ongelma ei varmasti vain uudellamaalla.

23.05.2012 13:24

Voisiko laajentaa: Adressi koko Suomen lasten osastoille!! <3

Vieras

#55

23.05.2012 13:29

Todella surullista, jos vanhemmat eivät saa olla läsnä lapsensa hoidossa..julmaa jättää lapsi yksin.. :(

Vieras

#56

23.05.2012 13:35

SUOMESSA ???

Vieras

#57

23.05.2012 13:35

Käsittämätöntä! Luulen, että kyseessä oleva K9 osasto, on osasto, jolla olimme n.15-vuotta sitten n.viikon ajan. Itse vietin ensimmäisen yön lapseni vierellä, koska menettämisen pelko oli suuri, ennen avosydänleikkausta.
Leikkauksen jälkeen vierailimme päivittäin, useita kertoja, hetken ajan. Oli turvallinen ja hyvä olo, kun tiesi, että lapsen vieressä oli koko ajan joku, Hoitaja 24/7 ja me useasti päivän aikana. Itsekin jaksoi kyseisen ajan paremmin, kun välillä kävi ulkona kävelemässä ja syömässä.
Tärkeää on tieto siitä, että vanhemmille ilmoitetaan, jos lapsen tila heikkenee, ajoissa!! Eikä vasta elvytystilanteessa. Tärkeää on tieto/lupa myös siitä, että osastolle saa tulla lapsensa lähelle, aina niin halutessaan. Näin myös vanhemmat uskaltavat olla pois lapsensa vierestä, edes hetken!
Olimme tuolloin n.viikon myös lasten vuodeosastolla ja meille jäi hyvä muisto ko. Lastenklinikasta! Surullista kuulla, että nykyään toimivat näin julmalla tavalla.
piisami

#58 tukea

23.05.2012 13:41

Voishan noita resurssien jakamisia vähän ehkä uudelleen miettiä. Guggenheim -selvitykseen meni 1,5 miljoonaa... Olisi sillä rahalla voinut tehdä jotain oikeasti tärkeää!
Järjenkäyttö on sallittua

#59 Mikä on kustannusvaikutus?

23.05.2012 13:59

Suomessa se voisi olla vaikka nolla! Ainakin toivon, että näin tärkeä asia selvitettäisiin. Esimerkkinä haluan kertoa, että olin vuonna 2002 saamassa poikaani Naistenklinikalla. Tämä toisen lapsen synnytys meni ehkä odottamattakin varsin hyvin ja pääsin poikani kanssa onnellisena osastolle. Mutta mehän jaoimme huoneen äidin kanssa, joka tuskin oli nähnyt lastaan, joka oli kiidätetty kriittisessä tilanteessa Lastenlinnaan. Miten epäinhimillistä hänelle katsoa minun onneani ja miten pahalta minusta tuntui hänen puolestaan. Hänen pyynnöstään huoneita vaihdettiin mutta hei helou, miten tähän edes voitiin joutua! Parin vuoden jälkeen luin Hesarista, että nykyään Naistenklinikalla ei enää laiteta vauvattomia ja vauvallisia äitejä samoihin huoneisiin / osastoihin. JA TÄMÄ HALLINNOLLINEN MUUTOS EI MAKSANUT MITÄÄN.

Kyllä järjenkäytön pitäisi näissä asioissa olla sallittua. Ja vaikka tämä nyt addressin kohteena oleva muutos maksaisikin, niin nostataan sitten jokaisen verotaakkaa vaikka eurolla. Voimia ja jaksamista kaikille teholasten vanhemmille. Ja kiitos aloitteesta.
äiti vm-71

#60 Re: järkyttävää...

23.05.2012 14:04

Järkyttyneenä luin tämän kirjoituksen. Olemme itse olleet siinä tilanteessa, että lapsemme joutui viettämän viikon neurokirurgisella tehohoito-osastolla ollessaan 2,5 vuotias. Asumme Ruotsissa ja täällä kumpikin vanhemmista sai olla potilaan kanssa päivä aikaan ja yöksi sai jäädä jompikumpi vanhempi. Osastolla myös tarjottiin aamiainen ja ruoka kerran päivässä toiselle vanhemmista. Toiselle vanhemmista järjestettiin sairaalan yhteydessä olevasta potilashotellista huone, jossa sai siten veloituksetta yöpyä. Muutenkin täällä pitempään jo asuneena koen että lastensairaanhoito on kyllä edellä ainakin tässä suhteessa Suomea. Täällä muutenkin painotettaan sitä, että vanhemmille on annettava mahdollisuus osallistua, niin pitkälti kuin se on mahdollista, oman lapsensa hoitoon.

 


Vieras

#61

23.05.2012 14:10

Lapset tarvitsevat meitä...taistellaan hyvän asian puolesta!!! :)
Juuso

#62 Järki käteen!

23.05.2012 14:14

Ennenkuin tässä asiassa lietsotaan vihaa yhtään enempää, pitäisi pystyä miettimään myös mitalin kääntöpuolta. Eikö kuitenkin itse sairaanhoito ole vierailuaikoja tärkeämpi juttu?

Jos tällä hetkellä sairaalalla on resursseja (ja tarvetta) hoitaa enemmän kriittisessä tilassa olevia lapsia, kuin mitä heillä on tarjota yksityishuoneita, niin eikö silti ole tärkeintä hoitaa JOKAINEN hoidon tarpeessa oleva?

Pitäisi muistaa että emme elä täydellisessä maailmassa, jossa kaikki asiat pystytään hoitamaan täydellisesti. Ja silloin on pakko priorisoida.

Minun mielestäni asia on kuitenkin niin että jos YKSIKIN potilas jää ilman hoitoa vain sen takia että hoitoon tarvittavassa tilassa majoitetaan jonkun toisen potilaan omaisia, niin SILLOIN asiat ovat vieläkin huonommin.

Kannattaisiko miettiä hetki myös tätä?


Vieras

#63

23.05.2012 14:17

Kävin allekirjoittamassa ja toivon, että sinäkin sen tekisit!

Vieras

#64

23.05.2012 14:23

Niin pahalta tuntuu kun koko ajan miettii vanhempien tuskaa ja omantunnon tuskia ja pienen lapsen pelkoa.....Lapsista kun kyse nämä asiat pitäisivät olla automaattisesti kunnossa!
niin raivona

#65 Re: Järki käteen!

23.05.2012 14:26

#62: Juuso - Järki käteen! 

 Mikä järki?Tässä kyseessää LAPSET!!!!He tuskin pelkojen ja kipujen keskellä osaavat ajatella ´"no,mun vanhemmat ei vie kenenkään hoitopaikkaa,siispä olen rohkea"Rahaa löytyy taatusti,kunhan vaan osattais vaatia,tuskin muuten näihin Guggenheimeihin,sun muihin olisi ollut edes rahaa rakentaa....

järkyttynyt

#66

23.05.2012 14:32

Julmaa :( Lapsi ei ymmärrä tilannetta, eikä sitä miksei vanhemmat ole läsnä. Vanhemmat ovat lapselle kaikki kaikessa, luottamuksen ja turvallisuudentunteen peruspilari. Itsekästä kuvitella, että hoitajat pystyisivät korvaamaan tämän, vaikka varmasti hyvin työnsä tekevätkin, siitä ei ole kyse. Ihmettelen suuresti tällaista kielteisyyttä sairaalalta, sillä kaikkialla muualla painotetaan vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutuksen ja yhdessäolon tärkeyttä!

Voin kuvitella oman lapseni tilanteeseen, jossa vieraat häntä hoitavat ja sitä itkun ja pelon määrää, minkä lapsi joutuisi kokemaan, kun ei vanhemmat ole läsnä. Ei mikään maailman laastari tai särkylääke paranna kipua ja surua niinkuin oma vanhempi, ja sama toisinpäin, oma lapsi on paras lääke vanhemmalle.
Juuso

#67 Re: Re: Järki käteen!

23.05.2012 14:33

#65: niin raivona - Re: Järki käteen!

Ja olet varmasti myös tätä mieltä silloin JOS oma lapsesi jää ilman hoitoa vain sen takia että naapurin iskä ja äiskä saa olla sairaalassa ympäri vuorokauden?

 


Vieras

#68

23.05.2012 14:36

Sairaanhoitajana tiedän kuinka suuri merkitys on omaisten olla lapsen hoidossa mukana. Vaikkakin tehohoidossa on monta asiaa joita tulee huomioida. Mutta tilanne jossa lapsi on vakavasti sairas on aina vanhemmille "suuren kuoleman" pelko. Jos lapsi on vielä tajuissaan kokee hän vielä että vanhemmat ovat hänet hyljänneet, ja sitä ei sairaanhoidossakaan voida sallia. Lapsi on alaikäinen ja hänen hoitoaan tuolloin valvoo aikuinen, ei sairaanhoitohenkilöstö. Shenkilöstön tehtävä on hoitaa ja tehdä parhaansa lapsen elämän ylläpitämiseksi. Mutta jos tilanne näyttää siltä ettei mitään enään ole, on silloinkin koitettava pitää lapsen olotila mahdollisimman kivuttomana. Lapsi kokee vanhempien poissa olon usein kipuna. On oltava selvä syy miksi vanhemmat eivät saa olla lapsen vierellä vaikeana aikana, ja jos lähelle ei voi mennä on lasta mahdollista saada edes nähdä. Pahimmassa tilanteessa täysi kieltäminen vaikeennuttaa vanhempien surutyötä, ja on vieläkin vaikeampaa hyväksyä lapsen mahdollinen vammautuminen tai kuolema. Tämä on selvästi hoitotyö perusta. On osattava selvittää mitä tehdää, miksi tehdään, kunnioitetaan omaa päätösvaltaa, sekä annetaan vanhemmille heidän lainmukainen oikeutensa lapsen hoidossa mukana oloon sekä päätöseen siihen mikä on lapsen kannalta paras.Rakkastavat vanhemmat, huolenpito ja lapsen tarpeiden huomioiminen ovat lapselle parhaimpia vanhempien tehtäviä.

Vieras

#69

23.05.2012 14:42

Ymmärrän osaston käytännön, ettei kirurgisten toimenpiteiden aikana saa olla samassa tilassa vanhempia, mutta päätökset ja resurssit on löydyttävä taustalta, että korjaavat toimenpiteet päästään tekemään.
kolmen äiti

#70 Re: Järki käteen!

23.05.2012 14:48

#62: Juuso - Järki käteen! 

Näin varmasti aikuisten kohdalla. Pieni lapsi on kuitenkin ihan toisella tapaa kiinteässä suhteessa vanhempansa kanssa kuin esim. aikuinen puolisonsa kanssa. Pieni lapsi ei voi ymmärtää, miksi ei saa olla vanhempansa kanssa kun sattuu. Lapsi kokee tulleesna hylätyksi, kun vanhempi ei tule paikalle hänen huutaessaan yöllä. Ero aiheuttaa stressiä, joka varmasti vaikeuttaa paranemistakin. Tilanne on siis aivan toinen, kuin aikuisen kaivatessa tukea vaikealla hetkellä. Maailmassa pitää toki priorisoida. Tätä priorisointia tukemaan näitä adresseja kirjoitetaankin. Sinulla ei varmaan omia lapsia ole?

Annu B.

#71

23.05.2012 14:50

Toivon paljon voimia Eija ja Jani teille. Toivottavasti tämä asia etenee. Allekirjoitin adressin ja sponsoroin sen etusivulle, jotta mahdollisimman moni sen huomaisi.
Tatun äiti

#72

23.05.2012 15:07

Ensiksi haluan välittää osannottoni Eijalle ja Janille heidän menetyksensä johdosta ja kiitän heitä, että jaksatte surunne keskellä ajaa tätä asiaa eteen päin. Toivon sydämeni pohjasta, että tämä adressi tuottaa tulosta jo ennen kuin varsinainen uusi sairaala valmistuu. Lisäkiitos myös Noora Rosbergille koskettavasta artikkelista.

Vietin itse tammikuussa esikoiseni kanssa 3 viikkoa K7:lla, olin osastolla keskimäärin aamu yhdeksästä ilta seitsemään joka päivä. Olen erittäin kiitollinen niistä jokaisesta hetkestä jotka sain olla poikani vierellä sairaalassa. En voisi kuvitella, että en olisi saanut mennä osastolle silloin kuin haluan.

Poikani huoneessa oli parhaimmillaan 6 potilasta, kun pidin poikaani kenguruhoidossa ja oli lääkärikierron aika, kuuntelin kuulokkeiden välityksellä radiota. Muutaman kerran minua pyydettiin poistumaan erinäisten toimenpiteiden ajaksi. Mutta sain esimerkiksi olla pitämässä omaa poikaani kädestä kun hänelle tehtiin ikäviä toimenpiteitä.

Olen ihan ymmälläni, että samassa sairaalassa on näinkin erilaiset käytännöt kahden eri osaston välillä. En voi millään käsittää, että isompien lapsen tehohoidossa ei vanhempi saisi olla läsnä.

Toivon kovasti että tämä adressi tuottaa tulosta.
miq

#73

23.05.2012 15:11

Syvimmät osanottoni.
Itselläni on kaksi pientä lasta, ja en osaa edes kuvitella tuollaista tilannetta. Pelkkä tietoisuus moisen vääryyden tapahtumisesta on niin liikuttavaa että jään sanattomaksi.

Vieras

#74

23.05.2012 15:12

Samaa olisin toivonut Turussa kun sain nuorimmaisen poikani joka kiidätettiin suoraan tehohoitoon. Jouduin useamman tunnin odottamaan että näkisin lapseni kunnolla kun synnytyssalissa näin vain vilaukselta ennen kuin poika kiidätettiin pois. Syynä vierailuajat. Onneksi meitä koski vain yksi vuorokausi erossa, mutta voin kuvitella vanhempien tuskan samankaltaisessa tilanteessa jossa vierailuajat erottavat vanhemmat lapsistaan!

Vieras

#75

23.05.2012 15:22

Viisi viikkoa jo takana Kuopion Yliopistollisen Sairaalan vastasyntyneiden teholla rv24+1 syntyneiden kolmospoikiemme seurana, tukena ja turvana. Emme pysty olemaan läsnä kuin jokatoinen viikko, koska matka kotoa sairaalaan kestää yli 4h ja kotona on 1v8kk esikoinen. Perheet tarvitsevat tarkoituksenmukaiset tilat sairaalahoitoa vaativien lastensa luona, jotta tilanne kuormittaisi vanhempia mahdollisimman vähän. Suomi on pitkien välimatkojen maa ja on kohtuutonta laittaa vanhemmat tilanteeseen, jossa he joutuvat valitsemaan sairaalassa olevan ja kotona olevan lapsen välillä ja kantamaan syyllisyyttä molemmissa paikoissa.