Palomiesten eläkeikää on laskettava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Palomiesten eläkeikää on laskettava.

stig Nyholm
Helsinki

#1

24.11.2006 13:24

On erittäin vaikeaa kuvitella 60 -vuotiasta palomiestä kiipeämässä tikkaite esim. 3:een kerrokseen painavissa varusteissa ja vielä kykenevän tehokkaaseen toimintaan. Kuvittelisin, jos hän sinne pääsee, nuorempi palomies kantaa hänet sieltä alas. Ei tässä mitään järkeä ole.
riitta porvari
Lpr

#2

29.11.2006 17:26

Hyvä Stig näin on! eikä myöskään hoitajat sairaaloissa ole kykeneviä rollaattorien kanssa potilaita hoitamaan saati sitten lääkärit!
mikko k.
hamina

#3

05.12.2006 20:28

palomiehet valittavat etteivät jaksa ? Vapaapäivinä kuitenkin tehdään ahtaajanhommia satamassa ?
Seppo Juvonen
Tammela

#4

12.12.2006 00:43

Hyvä Mikko, hieno suunvuoro. Nyt varmaan tarkoitit meitä 57+ brankkareita. Olisi mukava katsoa, miten se jalka nousee teiltä, lähes kuuskymppisiltä vepareilta ??
Jenni Heino
Eurajoki

#5

22.12.2006 17:22

Ihan asiaahan tämä on, mutta eipä niitä palomiehiäkään tuosta vain poimita. Suomi on pieni maa jossa on vähän asukkaita, joten palomiehiä tuskin on edes tarpeeksi tai tuskin ainakaan sen jälkeen jos eläkeikää laskettaisiin. Ja palomiehen ammattihan ei ole vain sitä, että miehet painavissa kamppeissaan syöksyvät umpiliekeissä oleviin taloihin pelastamaan naisia tai sitä, että palomiehet nousevat tikapuita pitkin puihin kissoja noutamaan. Moni nuorempi henkilö voi hyvinkin kuvitella näin tv-sarjojen ja elokuvien pohjalta.
Palomiehen ammatti on raskas ja tottakai jokaisen oman kestävyyden, kunnon ja kykyjen mukaan heille määrätään tehtäviä. Varmastikkaan kuusikymmenvuotiaita miehiä ei laiteta heille liian raskaiksi käyville töille. Jokainen palomies on sankari ja heitä tuskin on koskaan liikaa.

En allekirjoita.

jukka heiskala
helsinki

#6

06.01.2007 11:33

Taitaa olla mikolla kuuppa kesä terässä.Eiköhän sitä nuorena jaksa ja pitää jaksaa,mutta miten käy rock and roll 50 ja risat?herätys pahvi.
Ossi Heiskanen
Kerava

#7

11.01.2007 01:47

Siis palomiehet on ASIAA! Jos ei olisi mulla selkä romuna----->olisin palomies.
Meitsin unelma-ammatti........
Teille nostan hattua.
enpäs kerro
pyhäsalmi

#8

07.02.2007 20:00

mä käyn pyhäjärven vpk.
Vesa Routamaa
Vaasa

#9

11.02.2007 21:51

Suuri(n) osa ihmisiä joutuu nykyään ja tulevaisuudessa vaihtamaan ammattia elinkaarensa varrella. Mikseivät palomiehet? Eikö voisi ajatella, että tietyssä iässä palomiehiä koulutettaisiin kevyempiin hommiin (autonkujetusta, vahtimestarin hommia, mitä vaan taipumusten mukaan), jolloin he voisivat jatkaa normaaliin eläkeikään siinä missä muutkin. Mikäli ammattikuntaa tunnen, he ovat hyväkuntoisia henkiöitä vielä kuusikymppisenäkin.
Henkka S
Hyvinkää

#10

15.02.2007 12:02

siitä koituu myöhemmin paljon taloudellisia ongelmia jos kaikkien eläkeikää lasketaan entistä enemmän
Jussi Kauppila
Raisio

#11

19.02.2007 17:00

Työ on sekä fyysisesti että psyykkisesti äärettömän raskasta, eikä, toisin kuin jenni luulee, ko. hommassa voida tehdä vuosia kestävää pehmeää laskua kohti eläkeikää. Työt tehdään pääosin vrk työtä, kaksi vapaata -rytmillä ja vapaat on usein käytettävä toiseen työhön, koska palkka ei tunnetusti päätä huimaa.

Yhdyn kyllä siihen, ettei palomiehiä ole liikaa, mutta ei ratkaisu ole poltaa rankan työn tekijöitä loppuun.

Tämä ammattiryhmä ansaitsee alennetun eläkeiän.
Riitta grumann
Kauniainen

#12

05.03.2007 10:22

Olen täysin samaa mieltä kuin Jussi Kauppila palomiesten ja kaikkien vuorotyötätekevien työn aiheuttamasta fyysisesti ja psyykkisestä kovasta rasituksesta. Lisäksi kuntasektorin palkat eivät juuri houkuttele nuoria hakeutumaan alalle, tai jos hakevat ja pääsevät koulutukseen, he eivät pysy työssä kovinkaan kauan johtuen juuri em. tekijöistä.Mielestäni on täysin ymmärrettävää palomiesten sivutyönteko, jos palkka kaikkine lisineen, 15 vuoden työkokemuksen jälkeen, on palomiehillä n. 2000 eur minus verot.Pääkaupunkiseudulla asuminen on myös erittäin kallista.

Mielestäni edellä olleet kommentit , jotka eivät tue palomiesten alennettua eläkeikää, kuvaavat hyvin suomalaisten kateutta toisia kohtaan. Pitäisi joskus kyetä asettumaan toisen ihmisen asemaan ja tukemaan häntä !!!
Etunimi Sukunimi
Järvenpää

#13

05.03.2007 20:32

Eräs suurten kaupunkien pelastuslaitosten henkilöstöä voimakkaasti kuormittava tekijä on palomiesten työaika. Laitoksissa, jotka tuottavat lain mukaan terveyskeskukselle kuuluvaa sairaankuljetusta, saattaa yhden työvuoron aikana joutua tekemään aktiivista työtä jopa yli 20 tuntia. Tästä huolimatta palomiehet vastustavat äänekkäästi siirtymistä vähemmän kuormittavaan työaikamuotoon. Kaiken logiikan vastaisesti julkisuudessa vedotaan siihen, että tämä aiheuttaisi tarpeen palkata lisää palomiehiä ja siten aiheutetaan työnantajalle lisäkustannuksia. Todellisetkin syyt alan miehet ja alaa seuraavat tietävät...

Pelastustoimi on hyvin päällystövaltainen ala. Valtakunnan laajuisesti päätoimista päällystöä (päälliköt, mestarit, tarkastajat, paloinsinöörit jne.) on jopa enemmän kuin päätoimista miehistöä. Pelastustoimen valkokaulusammateissa on siis valtavasti mahdollisuuksia siinä vaiheessa kun rivimiehen työt alkavat tuntua raskailta. Jostakin syystä rivipelastajat kuitenkin mieluummin itkevät julkisuudessa työnsä raskautta kuin opiskelisivat saman alan siisteihin sisähommiin.

En millään tavalla aseta epäilystä sille, etteikö keskimääräinen 60+pelastaja olisi kykenemätön raskaimpiin pelastustehtäviin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vanhojen pelastajien ongelma on ratkaistavissa alan sisäisillä uudelleen järjestelyillä.
Jaana Teikari
Helsinki

#14

05.03.2007 21:40

Jenni hyvä, ota selvää palomiesten työstä, ennen kuin julkituot omia arvioitasi niistä. Tehtäviä ei määrätä palomiesten kestävyyden, kunnon tai kykyjen mukaan. Kun keikka tulee, niin mentävä on ja tehtävä työ parhaalla tavalla ikään katsomatta. Eläkeikä alemmaksi ja lisää liksaa, jotta alalle saadaan nuorta porukkaa hommiin.
Riitta grumann
Kauniainen

#15

05.03.2007 21:44

Edellä olevaan kommenttiin lisäisin tärkeän huomautuksen siitä, että mitä varsinaisten töiden eli pelastustehtävien tekemisestä tulisi, jos kaikki vain hakeutuisivat lisäopintoihin ja ns. valkokaulusporukkaan ? Lisäksi tulisi ajatella sitäkin, että ehkä kaikilla palomiehillä ei ole mahdollisuuksia esim. taloudellisista tai muista syistä johtuen opiskella, edellä mainitun mielipiteen edustajan ehdottamiin, siisteihin sisähommiin ! Mielestäni palomiehet eivät todellakaan itke julkisuudessa työnsä raskautta , vaan pyytävät sen sijaan erittäin asialliseen tapaan eläkeiän kohtuullistamista.
Luc Martinez
Helsinki

#16

05.03.2007 21:49

Ystäväni PEKKA on palomies ja hyvä MIES !
elina ojala
Helsinki

#17

06.03.2007 08:58

Ketkä helsinkiläiset kansanedustajaehdokkaat ovat sitoutuneet siihen, että kansanedustajaksi päästessään säätävät lain, jolla palomiesten eläkeikä lasketaan?
Elina Ojala
piia kaarina
turku

#18

06.03.2007 12:46

henkalle ja jennille sen verran että eikös olisi hyvä ajatella myös sitä, että palomiehet (ja muu ensihoitohenkilökunta) olisi työkunnossa ja ennenkaikkea yhä haluavat tehdä tylötä. ei huonokuntoisesta palomiehestä kaikissa tehtävissä ole apua, vaan voipa olla vaaraksikin. hidastaa muiden toimia tms. itse en ole palomies, mutta ymmärtääkseni se on aika raskas ammatti.
piia kaarina
turku

#19

06.03.2007 13:09

(kommentointini jäi kesken) Henkka kirjoitti että tulee taloudellisia vaikeuksia. tuo on aika itsekästä ajattelua. kyseinen ammatti on raskas ja tarkkuutta vaativa. kyllähän se olisi kätevää jos lääkäri tai palomies voisi valmistua ammattiin 10 vuotiaana ja lopettaa hautajaispäivänä, ei pahemmin tarvitsisi uusia kouluttaa tehtäviin.
Vaan kuvitteleppa rakkaimpasi palavan kerrostalon huoneistoon: sinulla on valittavana kaksi palomiestä, nuori ja vetreä, sekä 60 vuotias joka valittaa jo kipujaan ja haluaisi viimein vaimonsa luo kotiin. Eiköhän aika moni turvautuisi nuorempaan ja todennäköisesti nopeampaan kaveriin? Jopa nekin ketkä valittavat kuluista jos liian aikaisin eläkkeelle menisivät!
Eiköhän olisi aika päästää ihmiset, palomiehet ja muutkin vastaavissa ammateissa työskentelevät hyvin ansaitulle eläkkeelle kun aika koittaa, eikä penninvenyttämisen takia pitää niitä työssä. En minä ainakaan halua että minun läheisimien elämä olisi sellaisen käsissä, joka olisi jo eläkkeellä jos voisi, luulempa että kyllä tästä pikkuvaltiosta uusiakin palomiehiä vielä tulee. Kyllä varmaan eläkkeelle päästetty palomies osaa hakea muuta työtä jos haluaa (ylempänä puhuttiin kevyempiin hommiin siirtymistä) minusta se on kuitenkin kohtuutonta! Miksi kouluttaa itseään ammattiin jos tietää, ettei se ammatti riitä, vaan pitää hankkia toinen viisikymppisenä, koska edellinen on 'keskivertoduunia' raskaampi. Eläkkeelle vaan ja kunnon liksat, halvemmaksi se tulee kuin rakennuttaa uudelleen palaneita mestoja;)
Heikki Näränen
Helsinki

#20

06.03.2007 15:02

Lyhentäkää työvuoron pituus 8 tuntiin, kuten useimmissa muissakin vuorotöissä,
niin ei tunnu asemalla makailu niin raskaalta. Eivät taitaisi palomiehet siihen
vaan suostua, koska silloin poistuisi 3 vrk vapaa työvuoron jälkeen.
Koko tämä höpinä työn raskaudesta ym. tuntuu tosi naurettavalta. Kyllä niitä
raskaita ammatteja löytyy vaikka kuinka paljon....valittajia kuitenkin
vähemmän.
Ei muissakaan työpaikoissa kovimpiin työtehtäviin lähetetä vanhimpia, huonokuntoisimpia tai alkoholisoituneita työntekijöitä. Ihan kuin kaikki
palomiehet olisivat juuri eläkeiän kynnyksellä. Taitaa olla työnorganisointiongelmia.
Ja näin vinkkinä, voihan sitä vaihtaa duunipaikkaa, jos ei nykyinen tyydytä.
Palomiehet pärjäävät hyvin esim. vahtimestareina, portsareina, joita hommia moni
firabelina vapaa-aikana tekeekin.
Tuolla ylempänä kun valitetaan, ettei läheisimpien elämä saisi olla vanhempien
ja väsyneempien käsissä, niin mites nämä bussikuskit, arkkitehdit, sähkömiehet,
ja lukemattomat muut, joiden työn laadusta meidän hengen säilyminen riippuu.
Samalla tavalla se on myös esim. sähkömiehen kiivettävä, kuin palomiehen.
Ihanne olisi tietysti, että kaikki voisivat lähteä silloin eläkkeelle, kuin haluaa, ettei "vastentahtoinen työnteko" aiheuta muille ihmisille vaaratilanteita tai pahaa mieltä. Tämä ei taida olla kuitenkaan mahdollista.
Riitta grumann
Kauniainen

#21

06.03.2007 21:43

Oletkos Heikki itse tehnyt jotain yleishyödyllistä ammattia ja laittanut oman henkesi peliin toisen ihmisen puolesta ? Aivan järjetöntä puhetta tuo "makaaminen" asemalla, kuvastaa vain hyvin olematonta tietoa mm. palomiehen työstä. Kaikella kunnioituksella Heikki, mutta vertauksesi palomiehen työstä sähkömiehen kiipeämiseen ei juuri sanoja kaipaa( sisältääkö sähkömiehen työ myöskin päivittäistä kiipeämistä happipullon ja kirveiden yms. muiden tavaroiden kanssa? Entäpä kuoleman kohtaamista? Entäpä sairastuneen ensiavun antamista ?).Mielipiteesi kuvastaa juuri edellä mainitsemaani suomalaista peruskateutta, eikä sitä solidaarisuutta, jota raskasta ja erittäin tarpeellista työtä tekevät palomiehet tarvitsevat !
Heikki Näränen
Helsinki

#22

07.03.2007 12:17

Outoa kritiikkiä mielipiteeseeni.
Palomiehen työstä osa on seuraavien työtehtävien odottelua (=makaamista asemalla).
Myös muissa ammateissa tarvitaan kovaa fysiikkaa ja kykyä toimia ääritilanteissa
(esim. ensiapu sekä kuoleman kohtaaminen). Kuoleman kohtaaminen ja "pullojen ja kirveiden kanssa kiipeily" eivät kuulu palomiesten "päivittäisiin työtapahtumiin". Palomies, joka ei kestä työssä tarvittavaa fyysistä tai henkistä rasitusta on väärällä alalla ja neuvoisinkin tällaisia henkilöitä yhteisen hyvän nimissä vaihtamaan välittömästi ammattiaan.
Sen sijaan, että keskityit mielipiteteeni ja henkilöni kritisoimiseen olisit voinut ottaa kantaa parannusehdotuksiini 8 tuntisesta työvuorosta ja ikä/kunto
perusteiseen työnorganisointiin.
......ja jos tässä eläkeasiassa nostetaan todella kissa pöydälle, niin kysehän on siitä, että palomiesten eläkeikä nostettiin samalle tasolle muiden kanssa
90 luvulla. Tämän jälkeen palomiehet ovat osoittameet katkeruuttaan eri keinoin
esim. pitkällä lakolla. Myös heidän, kuten meidän kaikkien tulisi hyväksyä
muutokset yhteiskunnassa. Näistä kiristävistä erilaisista muutoksista kärsivät
lähes kaikki muutkin palkansaajista eläkeläisiin. Voihan aina ryhtyä maksamaan
itselleen omaa eläkettä, mikä onkin hyvin suosittua.
Kateussyytteitä ei edes viitsi kommentoida....ja vaikka asia ei mielestäni liitykään tähän asiaan, niin vastaus ensimmäiseen kysymykseesi on: kyllä ja olen myös mielestäni melko hyvin perillä palomiesten työtehtävistä.

Palomiehille toivon voimia jaksaa työelämässä eläkeikään saakka. Tätä kaikki muutkin me tarvitsemme ammatista riippumasta.
Riitta grumann
Kauniainen

#23

07.03.2007 13:02

Ehdotuksesi Heikki siirtymisestä 8 tunnin pituisiin jaksoihin on käytännössä aika vaikea toteuttaa. En tiedä mihin perustat väitteesi siihen, että useimmissa vuorotyötä tekevissä laitoksissa ja tehtaissa olisi siirrytty jo ilmoittamaasi 8 tunnin jaksoihin ,tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Mm. sairaaloissa yövuoron pituus vaihtelle 9,5 - 11 tunnin välissä. Iltavuorot voivat olla 9-10 tunninkin pituisia.
Työntehtävien vaihtoa, mitä suosittelet mielestäni aivan liian kevein perustein, voisi varmasti suositella aika ajoittain kaikille, on työ sitten fyysisesti tai psyykkisesti rasittavaa.Koska kerrot olevasi perillä palomiesten työstä, et kuitenkaan kerro , että mainitsemasi "makailu" asemalla ei ole jatkuvaa makailua, vaan päivittäiseen työhön kuuluu fyysisen kunnon ylläpitäminen(myös vapaa-ajalla), joka on mahdollista , tilanteen niin salliessa,hikisten treenien ja jatkuvien harjoitusten avulla työpaikalla.
Olen edelleenkin sitä mieltä, että palomiesten työ on fyysisesti ja henkisesti raskaampaa kuin sähkömiehen työ (kaikella kunnioituksella sähkö yms. alojen työntekijöitä kohtaan).Ja mitä tulee ehdottamaasi yksityiseen eläkevakuutukseen, tulee tässäkin huomioida taloudelliset mahdollisuudet sen jatkuvaan kartuttamiseen. Kaikilla matalapakkaisilla ei varmasti tähän ole mahdollisuutta.Elämä ei ole niin yksinkertaista, mitä ehdotat.
Heikki Näränen
Helsinki

#24

07.03.2007 16:41

Hyvä Riitta, jos luit tarkkaan, niin kirjoitin OSA palomiehen työstä on....
Voi, voi 8 vai 9,5 tuntia. No, sanotaan että vaikka 10 tunnin työrupeama
lähes vrk:n sijaan. Mitkähän mahtaisivat olla niitä vaikeuksia, mitkä estävät
tällaisesta keskustelun, tutkimisen ja kokeilun esim. jollakin asemalla?
Kannattaisi tehdä kysely palomiesten joukossa. Uskon, että pitkästä työrupeamasta ei haluta luopua, koska se mahdollistaa useilla palomiehillä yllä kerrotut lisätyöt tai vapaa-ajan. Jos näin ei ole, niin hyvä, koska lyhyempi työrupeama varmasti vähentää työn stressaavuutta. Myös vaativassa rekkakuskin hommassa on käytetty järkeä työajan pituudessa.
Näiden, jotka kokevat palomiehen työn liian raskaaksi henkisesti ja fyysisesti
kannattaa hakeutua helppoihin sähkömiesten hommiin:-) Kannattaisi ehkä nostaa
hieman nykyistä vaatimustasoa palomiehillä, jos tämä työn kokeminen vaikeaksi
on yleistäkin.
Mutta kuten sanoin jo aikaisemminkin....yllä oleva on vain sananhelinää ja oleellinen katkeruutta luonut eläkemuutos 90-luvulla on asian ydin.
Ihmeekseni kukaan ei kommentoi tätä asiaa! Joskaan en sitä oikeasti odottanutkaan.
Satunmoisin tunnen palomiesten palkkatason oikein hyvin, eikä se ole mikään
este pienen varhaiseläkkeen rakentamiselle. Tosin se vaatii asian priorisoimista
joidenkin muiden asioiden kustannuksella.
Muutenkin olen sitä mieltä, että palomiesten kannattaisi tehdä jotakin uudistuksia laitoksensa sisällä, eikä jatkaa ikuista voivotteluaan, kuinka kauhean raskasta heidän työnsä on.

Jottei syntyisi väärinkäsityksiä, niin kerron etten ole sähkömies enkä vakuutusasiamies ammatiltani, saati palomies (paitsi aikoinaan VPK:ssa).
Jukka Vuokko
Helsinki

#25

07.03.2007 16:56

Palomiesten eläkeiän nostaminen osoittaa päättäjiltä kyvyttömyyttä nähdä tai edes kuvitella, mitä seurauksia päätöksestä on. Mielipide varmaan muuttuu, jos päätöksentekijä joutuu itse pelastettavaksi tilanteessa, jossa pelastajalla ei olekaan fyysisiä voimia auttaa. Omakohtaisesti tiedän - olematta palomies - että työ voi tuhota hyvänkin kunnon, nivelet ja tukielimet eivät yksikertaisesti kestä olipa tahtoa ja kykyä ylittää kipukynnyskin tarvittaessa.

Ajattelumalli, joka johtaa tämäntapaisiin päätöksiin, on ihmistä ja ihmisarvoa väheksyvä. Tuijottaminen hetkellisiin säästöihin johtaa inhimillisiin tragedioihin sekä pelastettavien että pelastajien kohdalla. Omaisuusvahingot eivät merkitse mitään - vakuutushan ne korvaa, jos korvaa. Ihmisarvo ry on saanut monia yhteydenottoja yli 50-vuotialta, hyväkuntoisilta ja koulutetuilta mutta iän takia työstä syrjäytetyiltä, joita pidetään "työmarkkinakelvottomina". Samaan aikaan fyysisesti ja psyykkisesti erittäin vaativassa työssä - heikolla palkalla - olevia palomiehiä halutaan pakottaa jatkamaan töissä, joissa on todella kysymys elämästä ja kuolemasta, yhtä hyvin työntekijän kuin "asiakkaankin" elämästä. Molemmissa tapauksissa päätökset perustuvat sairaaseen asenteeseen, yhteiskuntavaaralliseen vallankäyttöön.

Ihmisarvo ry toivoo palomiehille menestystä oikeuksiensä ja ihmisarvonsa palauttamisessa.

Jukka Vuokko
Ihmisarvo ry:n pj