Vakuutuslääkärit on asetettava totuusvelvoitteen piiriin

Vain rahallako oikeutta saa?

#126 Re:

08.12.2014 23:30

#124: -  

 Kukahan sen maksais?

Vaan sietäis kyllä kunnon palkkion tästä maksaakin.

iso peukkua notaaariksi opiskelevalle!

#127 Re: Re: Re:

09.12.2014 08:42

#88: notaariksi opiskeleva - Re: Re:  

 Hakusanalla asbestialtistuneiden liitto löytyi mielenkiintoinen osuma:
- ei kannata näköjjään tyytyä aina kuuklen hakutuloksiin

Jokohan tämä STM114:00/2009 on sujahtanut eduskunnassa läpi?
- jos on, niin joten pitäisikö EU pyytää apuun? Kiireellisesti?

Vuosina 2003 – 2007 voimaan saatetun ”kahden lääkärin loukku” – nimellä tunnettu lakipaketti on purettava; perustuslakimme ja EU-normiston vastaisena.

Kyseisten hallituksen esityksen lisäksi on tarkastettava kaikkien muidenkin lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvan lakikohdat, joihin vastaavankaltaiset muutokset on myös tehty. Ilman näitä todellisia parannuksia vakuutusyhtiöiden perusteettomasti hankkima ja täysin ylivertainen sekä perustuslain vastainen asema säilyy. Vaatimamme parannukset tulee toteuttaa ensi tilassa yli hallinto- ja ministeriörajojen toimien. Ensin on toteutettava kahden lääkärin loukku – lakipaketin purkaminen. Joka numeroiduin Oiva (Oikeutta vakuutetuille) – kohdin esitellään seuraavaksi. Sitten TAU – lakiluonnoksen mukaisessa lukunumeroiden mukaisessa järjestyksessä edeten ja tarvittavat Oiva – parannuskohdat esittäen.

Oiva 1 – (liittyy myös TAU lakiluonnos 16 luku – Vakuutuslaitosta koskevat menettelysäännökset korvausasiassa ja 29 luku – muutoksenhaku)
HE 62/2004 – Hallituksen esitys laiksi tapaturmavakuutuslain 17 ja 41 d §:n muuttamisesta aiheutti muun muassa sen, että vakuutuslääkärien rikosoikeudellinen vastuu poistettiin ja vakuutuslääkäri voi hylätä hoitavan lääkärin lausunnossa esittämät objektiiviset löydökset lyhimmillään sanalla ”ei”. Siksi vakuutuslääkärille on palautettava rikosoikeudellinen vastuu lausunnoistaan hoitavien lääkärien tapaan. Seuraava muutos voidaan tehdä nykyiseen tapaturmalakiin pika-asetuksella.

Vaadimme korjausta uuden tapaturma- ja ammattitautilain lakiluonnoksen kohtaan – 121 § Korvausasiaan käsittelyyn osallistuva lääkäriasiantuntija – seuraavan sisältöisen lisäyksen:

Vakuutuslääkäri on velvollinen perustelemaan lausuntonsa objektiivisesti. Vakuutuslääkärin on vakuutettava antamansa tiedot omatuntonsa ja kunniansa kautta oikeiksi.

Oiva 2 – (liittyy myös TAU lakiluonnos 29 luku – muutoksenhaku)
HE 47/2005 (HE 155/2003) – Hallituksen esitys toimeentuloturvan muutoksenhakua koskevaksi lainsäädännöksi annetun hallituksen esityksen (HE 155/2003 vp) täydentämisestä aiheutti sen, että tapaturma-asiain muutoksenhakulautakunnan lääkärijäsenenä voi toimia vain toisen tuomioistuinkäsittelyn osapuolen eli vakuutusyhtiön kouluttama vakuutuslääkäri.

Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan koskevaan lakiin (681/2005, 53§), pika-asetuksella on tehtävä lakimuutos, jossa määritellään tarkasti seuraavat asiat:

Muutoksenhakulautakunnan lääkärijäsenenä voi toimia vain puolueeton ja vakuutusalan sidonnaisuuksista vapaa lääkärijäsen, lääkärijäsenenä ei voi täten toimia vakuutuslääkäri.

Lääkärijäsen irrotetaan oikeuden kokoonpanosta jotta lautakunta näyttäisi puolueettomalta. Vakuutuslääkäri antaa jatkossa samalla tavalla kuin toisenkin osapuolen todistajana toimiva lääkärijäsen todistuksensa oikeuden edessä. Tällöin puolueettoman lautakunnan tehtäväksi jää ratkaista asia sille esitetyn näytön perusteella kuten käräjäoikeuksissa tapahtuu. Olennaista on, että jatkossa myös vakuutuslääkäri velvoitetaan kaikissa yhteyksissä perustelemaan kantansa ja vakuuttamaan antamansa tiedot omatuntonsa ja kunniansa kautta oikeaksi.

Oiva 3 – TAU lakiluonnos (29 luku – muutoksenhaku)
HE 91/2006 – Hallituksen esitys työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain muuttamisesta aiheutti sen, että työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnan lääkärijäsenenä voi toimia vain toisen tuomioistuinkäsittelyn osapuolen eli työeläkeyhtiön tai – laitoksen kouluttama vakuutuslääkäri.

Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan koskevaan lakiin (677/2005, 2§), pika-asetuksella tehtävä lakimuutos, jossa määritellään tarkasti seuraavat asiat:

Muutoksenhakulautakunnan lääkärijäsenenä voi toimia vain puolueeton ja vakuutusalan sidonnaisuuksista vapaa lääkärijäsen, lääkärijäsenenä ei voi täten toimia vakuutuslääkäri.

Lääkärijäsen irrotetaan oikeuden kokoonpanosta jotta lautakunta näyttäisi puolueettomalta. Vakuutuslääkäri antaa jatkossa samalla tavalla kuin toisenkin osapuolen todistajana toimiva lääkärijäsen todistuksensa lautakunnan edessä. Tällöin puolueettoman lautakunnan tehtäväksi jää ratkaista asia sille esitetyn näytön perusteella kuten käräjäoikeuksissa tapahtuu. Olennaista on, että jatkossa myös vakuutuslääkäri velvoitetaan kaikissa yhteyksissä perustelemaan kantansa ja vakuuttamaan antamansa tiedot omatuntonsa ja kunniansa kautta oikeaksi.

Oiva 4 – TAU lakiluonnos (29 luku – muutoksenhaku)
Lakimuutos HE 12/2006 – Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi koskee mm. koko vakuutusoikeudellista erityistuomioistuinjärjestelmää. Se aiheutti sen, että vakuutuslääkärijäsenen lausumat (perustelut) ovat 80 vuotta päätöksen antamisesta salaisia myös asianomaiselta itseltään. Tämä on avoimuutta ja oikeudenmukaisuutta korostavassa yhteiskunnassa hämmästyttävää, sillä valtaosassa vakuutusasioista pääpaino on lääketieteellisten seikkojen selvittelyssä ja vakuutusoikeudellinen tuomioistuinkäsittely tapahtuu suljetusti ja kirjallisesti.

Vakuutus-alalle äärimmäisen myötämielisen ja potilasvastaisen lakimuutoksen ansiosta vakuutusyhtiön asiakas ei tiedä yhtiön päätöksestä valittaessaan edes sitä, mihin yksilöityihin asiakirjoihin tuomioistuinkäsittely on vakuutusoikeudellisessa erityistuomioistuinjärjestelmässä perustunut. Tämä aiheuttaa sen, että potilaalla ei ole mahdollisuutta tehokkaaseen ja puolueettomaan oikeudenkäyntiin tai muutoksenhakuun kun asian kannalta keskeisin asia on häneltä salattu.

Lakiin (381/2007, 5 luku, Hallintotuomioistuimen ratkaisu 15§) oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi tarvittava, pika-asetuksilla tehtävä, lakimuutos:

Suljetusti ja kirjallisesti tapahtuneen tuomioistuinkäsittelyn lääkärinjäsenen lausumat ovat asianomaisjulkisia.

SITTEN TAU – LAKILUONNOKSEN LUKUJÄRJESTYKSEN MUKAISESTI EDETEN
- jos edellä oleva on totta, niin on aika hyytävää tilannekatsausta Suomesta.


Tästä Avoin Suomi 2014 - linkistä lisää.

Vaikka tieto lisää tuskaa, niin tässä tapauksessa se on hyvä otttaa. Onhan kysymys perustuslaista ja sen takaamien ihmisoikeuksien sekä oikeusturvan toteutumisesta tosielämässä.


Vieras

#128

09.12.2014 10:39

Ko Lääkärit tekee päätöksiä edes näkemättä henkilöä , ja erilailla kuin mitä on henkilön tutkinut lääkäri ? En laittanut euroja kun en tiedä kenen "piikkiin" tää menee ?

Vieras

#129 Re:

14.12.2014 01:53

#26: -  

 Toi oli ihan hyvä. :)


Vieras

#130 Re: Re: Re: Re: Re:

14.12.2014 02:28

#86: - Re: Re: Re: Re:  

Juurikin näin! :D Tosin sitten he keksisivät 101 uutta keinoa, miksi lakia ei tule noudattaa. Lakejakin voi kirjoittaa aina uudestaan...

Tuo kirja on pakko hankkia, kiitos vinkistä. 

kahden lääkärin loukku auki

#131 Re: Re: Re: Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus

17.12.2014 09:25

#90: - Re: Re: Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus 



Perustuslain takaamilla ihmisoikeuksilla ja oikeusturvalla on hintansa. Yllä olevassa artikkelissä stm:n vakuutusjohtaja ylijohtaja Outi Antilan arvio. Koskien työtapaturmia ja ammattitauteja.

Sitten eteenpäin.

Nythän eduskunta käsittelee tähän adressin aiheeseen liittyen, ellei ole jo käsitellyt vakuutusoikeuslain "uudistamista". Keiden lausuntoja on lakiluonnosvaiheessa kuultu? Entä keiden lausuntoja huomioidaan, kun hallituksen esitys viimeistellään?

Eikä tässä kaikki.

Keitä kuullaan eduskunnan valiokuntavaiheissa? Keiden lausumilla on painoarvoa? Milloin valiokuntavaiheen lausumiset tulevat julkisiksi.

Tässä tietopaketti kuulemisista koskien vakuutuslääkärijäsenen lausumien 80 vuoden salaamissäänöstä:

HE 12/2006 + Avoin muistio vakuutusoikeudesta

Sitten tuoretta tietoa vakuutusoikeuslain tilanteesta eduskunnasta. Marraskuu 2014. Lisäseurantaa kannattaa suorittaa eduskunnan nettisivustoilta. Ja nostaa esiin eri sosiaalisen median kanavilla.

> <


Milloin asiantuntijalausuntoja voi eduskunnasta pyytää:

Hei,
pyydätte alla olevassa viestissänne avoimesti saataville vakuutusoikeuslakia (HE 104/2014 vp) koskevat asiantuntijalausunnot. Eduskunnan toiminnan ja valiokunnan asiakirjojen julkisuudesta säädetään perustuslain 50 §:ssä ja eduskunnan työjärjestyksen 43 a §:ssä. Eduskunnan työjärjestyksen 43 a §:n 1 momentin mukaan asian käsittelyasiakirjat tulevat julkisiksi, kun asia on valiokunnassa loppuun käsitelty.

Kyseessä olevan hallituksen esityksen käsittely on lakivaliokunnassa vielä kesken, joten em. säännöksiin perusten valiokunnan saamat asiantuntijalausunnot eivät ole vielä julkisia.

Ystävällisin terveisin,
Marja Tuokila
valiokuntaneuvos


> <

- annetut lausunnot eivät tule jostain julkisiksi automaattisesti.
- suullisesti valiokunnassa annettuja lausuntoja ei litteroida mukaan.
- lausuntoja kannattaa verrata myös ministeriövaiheessa annettuihin. Esim. Hare-rekisteristä.
- lopun linkistä, hyvää tilannekatsausta vakuutusoikeuden tilanteisiin, vuosina 2006-2014

> <

Vain yhdessä toimien voimme olla, härskiä maan tapaa vastaan, enemmän.

Vaikka koko kuvaa tuntemattomalle tilanne saattaa vaikuttaa sekavalta, niin se ei haittaa. Tässä muutamia avainsanoja avoimeen internetiin:

konsensus
korporatismi

Mitä isompi joukko meitä suomalaisia ymmärtää näiden kahden sanan välisen eron, niin sitä selkeämpiä parannuksia alamme saada Suomessakin yhteistyöllä aikaiseksi.

Sillä kaikki se, mitä ei virallisen Suomen toimesta tunnusteta, niin sitä ei ole olemassa. Ja se mitä ei ole olemassa. Sitä ei tarvitse korjata eikä korvata.

Joten toivotaan, että positiivinen nyt saa riittää - henki/tietoisuus meidän suomalaisten keskuudessa kasvaa huikealla vauhdilla. Vain sitä kautta Suomessa pahasti kesken jääneet pohjoismaiseen oikeusvaltioon ja demokratiaan johtavat prosessit; voidaan saada vietyä loppuun asti. Ennen kuin Suomi täyttää 100-vuotta.

Suomalaisen lääketieteen uhri

#132

18.12.2014 00:28

Vakuutuslääkärin on niin mukava mennä kotiinsa leppoisan (kun itse jouduin soittamaan vakuutuslääkärin ylilääkärille, hän kuulosti siltä että "kuolee" tylsyyteen, puheen tempokin oli niiin verkkainen...) ja hauskan (ihmisten sairauskertomukset ovat usein varsin koomisia, ainakin lääkäreiden mielestä) työpäivän päätteeksi, kun on saanut purkaa sadisminsa itselleen tuntemattomiin ihmisiin. Vaikka olisi kuinka vaikeasti sairaita ihmisiä, saa päättää iihan mitä lystää. Sitten on kiva olla mukava omalle perheellen, kun on saanut purkaa kaikki omat harmituksensa työssään. Ei tarvitse käyttää vapaa-aikaansa vaikkapa nyrkkeilysäkin lyömiseenkään, jos on stressi päässyt pahaksi. Ah, miten onnistunut ammatinvalinta. Sairaden osa on olla käyttövoimana lääkäreiden henkilököhtaiselle elämälle.

Kaiken lääkäreiltä kokemani jälkeen en edes kuvittele saavani minkäänlaista oikeutta. Vakavasti sairaana täytyy vaan toivoa, että kestäisi hengissä edes vielä vähän aikaa.

hans

#133 tässä oma taisteluni vy vs. hans

22.12.2014 10:52

jatkuvasti joutuu toimittamaan lisäselvityksiä, mutta mikään ei riitä.

ohessa linkissä on vakuutusyhtiö vs. minun asiantuntijat. näin toimii suomessa oikeus(vakuutus).

http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.fi/

ei mikään tavallinen Virtanen

#134 Edes yksi kansan edustaja löytynyt!

23.12.2014 18:41

Onko tämän kirjoituksen ajankohta mikä? Jos ennen vasemmistoliiton hallitukseen pääsyä, niin mitä konkreettista on saatu aikaiseksi?

Kansanedustaja Erkki Virtanen/vas. kolumnissaan:

abcdef

Vakuutuslääkärit kuriin

Suomen perustuslaki lausuu yksiselitteisesti: ” Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä”.

Tämän noudattamiseen on muitakin syitä kuin perustuslaki. Yhdenvertainen ja oikeudenmukainen kohtelu lain ja sitä soveltavien viranomaisten edessä on se liima, joka vahvistaa yhteiskuntamme kestämään koviakin tuiskuja ja tuiverruksia.

Mutta toteutuuko perustuslain vaatimus käytännön elämässä? Valitettavasti on pakko vastata, että ei toteudu. Erityisesti minut saa ajattelemaan näin vakuutusyhtiöiden päätökset työkyvyttömyyseläkkeistä. Samaan sarjaan kuuluvat tapaturmavakuutuskorvaukset.

Valtaosa työkyvyttömyyseläkettä hakeneista sen toki saa. Hyväksymisprosentti on 80. Hyväksyttyjen hakemusten osalta asia on kunnossa. Ongelman muodostavat hylkäyspäätökset eli se 20 prosenttia.

Jokainen kansanedustaja on saanut luettavakseen ainakin yhden hylätyn korvaus- tai eläkehakemuksen perusteluineen. Näitä asiakirjoja lukiessani olen tullut siihen tulokseen, että asiat eivät ole kuten pitäisi.

Ongelma pelkistyy hakijaa hoitavan lääkärin ja vakuutusyhtiön päätöksentekoa avustavan ns. vakuutuslääkärin hakijan terveydentilasta ja työkykyisyydestä tekemien arvioiden usein sovittamattoman ristiriitaan.

Ihmisten on mahdotonta käsittää, miten heitä koskaan näkemätön ja tutkimaton vakuutuslääkäri voi pelkkien papereiden perusteella paremmin tietää, mikä häntä vaivaa ja mistä vaiva johtuu kuin häntä pitkään hoitanut, usein maan parhaisiin kykyihin kuuluva erikoislääkäri. Aivan liian usein hylätyn hakemuksen asiakirjat luettuani minusta on tuntunut aivan samalta: tuo perustuslain perusoikeuksien tärkein pykälä ei toteudu.

Tunnen hyvin vakuutuslääkärien perustelut. Heidän mielestään on aivan yhtä haitallista, jos hakija saa väärän myönteisen päätöksen, kuin jos hän saisi väärän kielteisen päätöksen. He vetoavat valtakunnallisesti yhtenäisiin päätösperusteisiin ja lainsäätäjän tahtoon.

Olen lainsäätäjä. Olin säätämässä lakia työntekijän eläkkeestä ja työkyvyttömyyseläkkeestä. Tunnen siis tältä osin lainsäätäjän tahdon ja se tahto ei toteudu.

Minulla ei ole kuitenkaan oikeutta päättä noudattavatko vakuutusyhtiöt yksittäistapauksissa tahtoamme vai eivät. Se valta kuuluu tuomioistuimille. Mutta minulla on oikeus ja velvollisuus tehdä asiasta poliittinen johtopäätös.

Se olen nyt tehnyt ja sen puolesta työskentelen. Se kuuluu seuraavasti: uuden eduskunnan on vahvistettava merkittävästi hoitavan lääkärin asemaa eläkkeistä ja korvauksista päätettäessä.


Vieras

#135

25.12.2014 21:23

Erittäin asiallinen !
KAUKO HORTTANAINE

#136

28.12.2014 10:33

kyllä suomessa 2% lääkäreistä vatuuntuntoisia nämä ei ole lääketehtaiden orjia ja heistä ei löydy ainuttakaa valelääkäriä,.niitäkin on tällä hetkellä yksikin hävisi yht äkkiä kun sanoin tekeväni valituksen,suomessa kontrolli on olematonta,sairaaloiden johto portaissa matelee tälläkin hetkellä täysiä huijareita nokka pystyssä täysin välin pitämättömiä lusmuilijoita.
KAUKO HORTTANAINEN

#137 Re: Re: Re: Re: Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus

28.12.2014 11:13

#131: kahden lääkärin loukku auki - Re: Re: Re: Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus 

 SE ON NIIN, KUN KANSALAISEN ÄÄNI TUKAHDUTETAAN JOS SAISIMME PRYSSELIIN VIRALLISEN VIESTIN SUOMEN TILASTA,NO NYT HÄN OLI JOKU YKSITYINEN KIRJOTTANUT SUOMEN TAVASTA VEROTTAA KANSALAISIA ENEMPI KUIN TYÖ TULOT SALLII, HETI TARTUTTIIN JA NOOTTI TULI VARSINAISILTA EU HERROILTA JA ENSIMMÄISEKSI AUTO VEROTUS JOKA ON OLLUT JO RIKOLLISTA, NO POLITIKOT KUN HALUAA OLLA KÄRJESSÄ EDES JOSSAIN NIIN SE ON TÄMÄ VEROTUS,.VAIKKA ASIN TUNTEMUSTA TULEE MAILMALTA VIROSTAKIN TULI SELKEÄT OHJEET,SUOMALAISTEN POLITIKOIDEN SUURI VIRHE ON YLIMIELISYYS,AHNEUS,VALEHTELU EU:lle JA NYT KUN EDUSKUNNASSA OLLUT KAIKEN KARVAISIA AMMATTI TAIDOTTOMIA,JULKISUUDEN KIPEITÄ KAKAROITA.

ODOTAN KYLLÄ LÄHIAIKOINA TULEVAA JÄTTI SUURTA MIELEN OSOITUSTA HELSINKIIN.

NYKY POLITIKOILTA TÄYSKIELTO TEHDÄ PÄÄTÖKSIÄ ENNEN SEURAAVIA VAALEJA.

PRESIDENTILLE VALTA TAKAISIN.

KATAINEN ,URPILAINEN,RINNE,STUPPI,HIMANEN,VASTUUSEEN HUIJAUKSISTA.KIITOS MARJA

T.KAUKO


Vieras

#138 o m s

30.12.2014 12:34

koska haluan että oikeus toimisi edes tässä!!!!tosin on osoittautunut erittäin vaikeaksi saada oikeutta... eräs siviili lääkäri esitti varsin vakuuttavan lausunnon??! .miksi.?!!!-- vakuutus yhtiön lääkäri on palkattu nimikkeelä "väsytys politiikka...sekä... ahneus !... kritereitä noudattaen" joten ei ihmetellä kannata miksi ollaan entistä sairaampia... sekä kapina henki nostaa päätään.. kuten jotkut rehelliset ensimmäisen... kauden... päättäjät ovat huomanneet sekä jotkut vanhemmatkin päättäjät "rehelliset"..... tätä esiintyykin yllättävän paljon yllätyin ittekki kun avauduin keskustelemaan ihmisten kanssa asian tiimoilta.... "oikeus ja rehellisyys kunniaan ja voimaan"....

notaari opiskelija

#139 Re: Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus

30.12.2014 12:51

#63: Esko Leipälä - Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus 

Hyvin mielenkiintoinen ja härskisti aikaan saatu kokonaisuus on avautunut näistä keskustelujen kommenteista. Sitä tosin ihmettelen, ettei yksikään tiedotusväline ole; ainakaan toistaiseksi, kirjoittanut tästä lakipykälä adressista?! Tai jos joku on huomannut, niin laittakaa linkkejä kaikille jakoon.

Tämä adressissa oleva lakipykälä saatettiin voimaan 2004. Käsitykseni mukaan vuonna 2003, nykyinen eduskunnan oikeusapumies Maija Sakslin, päätyi tuossa Esko Leipälän esiinnostamassa selvityksessään vakuutusoikeudesta (tuolloin Kelan tutkijana) myös tällaisiin suosituksiin:

Lääketieteelliseen arviointiin vakuutusoikeudessa ehdotetaan muutoksia

17.09.2003

Lääketieteellisen arvioinnin avoimuutta olisi lisättävä ja sen merkitystä vahvistettava käsiteltäessä työkyvyttömyyseläkettä ja tapaturmavakuutusta koskevia valituksia vakuutusoikeudessa. Näin ehdottaa tutkija Maija Sakslin selvityksessään oikeusturvan toteutumisesta näitä etuuksia koskevien valitusten käsittelyssä vakuutusoikeudessa.
Jotkin vakuutusoikeuden vakiintuneet käytännöt täyttävät selvityksen mukaan vain vaivoin oikeusturvan vähimmäisvaatimukset. Selvästi perusoikeuksien ja ihmisoikeussopimusten kanssa ristiriidassa olevia menettelyjä ei kuitenkaan havaittu.

Oikeusministeriölle tehdyssä selvityksessä ehdotetaankin lääketieteellisen arvioinnin uudistamisen lisäksi muun muassa suullisten käsittelyjen lisäämistä, päätösten perustelujen kehittämistä sekä käsittelyn nopeuttamista.

Selvityksen tavoitteena oli kartoittaa, toteutuvatko perusoikeudet ja oikeusturva työkyvyttömyyseläkettä ja lakisääteistä tapaturmavakuutusta koskevien valitusten käsittelyssä lähinnä vakuutusoikeudessa. Vakuutusoikeus on toimeentuloturva-asioiden erityistuomioistuin, jossa käsitellään esimerkiksi eläkeasioita ja muita sosiaalivakuutusasioita.

LÄÄKÄRIJÄSENEN TOIMINTA AVOIMEMMAKSI

Kritiikki toimeentuloturvan muutoksenhakua kohtaan koskee yleensä lääketieteellisten seikkojen arviointia. Erityisesti on valitettu siitä, että edes asianosainen ei saa tietoa siitä, mitä seikkoja arvioinnissa on otettu huomioon. Epäluottamus ilmenee usein epäluulona lääkärien toimintaa kohtaan.

Selvityksessä ehdotetaankin, että vakuutusoikeuden lääkärijäsenen toiminta tehtäisiin avoimemmaksi ja lääkärijäsenen asemaa selkeytettäisiin. Samoin lääkärin arvioinnissa käyttämien arviointiperusteiden tulisi olla ennalta tiedossa.

Lääkärijäsenen keskeinen tehtävä on turvata muutoksenhakijoiden yhdenvertaisuus. Hän huolehtii siitä, että etuuksia myönnetään samanlaisissa tilanteissa samalla tavalla. Vakuutusoikeuden lääkärijäsenen arvio potilaan terveydentilasta, työ- tai toimintakyvystä voi poiketa potilaan tutkineen lääkärin arviosta.

Lääkärijäsen tekee potilaan tilanteesta kokonaisarvion. Selvityksen mukaan ongelmallista on, että lääketieteellinen arviointi on tuomioistuimen neuvottelusalaisuuden piirissä ja että lääkärijäsenet eivät yleensä osallistu päätösten perusteluiden laatimiseen. Etuuden hakija ja hänen terveydentilaansa sosiaaliturvalaitoksessa tai muutoksenhakuelimessä arvioiva lääkäri eivät yleensä tapaa, vaan lääkäri tekee arviointinsa asiakirjojen perusteella.

Raportissa ehdotetaan selvitettäväksi, tulisiko lääketieteellinen arvio tehdä useamman lääkärin kokoonpanossa ainakin silloin, kun työkyvyttömyyden syynä ei ole vain yksi sairaus tai vamma. Lisäksi tulisi selvittää, onko nykyinen lääkärijäsenten lääketieteellinen erikoistuminen riittävää.

ARVIOINTIPERUSTEISTA LUETTELO

Selvityksessä ehdotetaan, että lainsäädäntöä täsmennettäisiin sisällyttämällä lakiin nykyistä yksityiskohtaisemmin etuuden saamisen perusteet. Lainsäädännön toimeenpanon tueksi olisi laadittava suosituksia, jotka sisältäisivät luettelon lääketieteellisistä arviointiperusteista, joilla etuuteen oikeuttava työkyvyttömyys todettaisiin.

Samoin lueteltaisiin tyypilliset tapaukset, jolloin työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole oikeutta. Lisäksi tulisi laatia suositukset siitä, mitä lääketieteellisiä seikkoja otetaan huomioon lakisääteisen tapaturmavakuutuksen syy-yhteyden toteamisessa sekä määritelmät ammattitaudeille. Alkuvaiheessa kyse olisi nykyisen soveltamiskäytännön arvioinnista, kirjaamisesta ja julkaisemisesta.

SUULLISIA KÄSITTELYJÄ LISÄTTÄVÄ, PERUSTELUJA PARANNETTAVA

Selvityksen mukaan oikeusturvaa olisi parannettava lisäämällä suullisia käsittelyjä sekä parantamalla päätösten perusteluja. Käsittelyajat eivät kuitenkaan saa pidentyä.

Suullisia käsittelyjä voitaisiin järjestää erityisesti silloin, kun asiassa on ristiriitaisia lääkärinlausuntoja ja hakija haluaa osoittaa seikkoja, jotka vaikuttavat arviointiin. Suullisia käsittelyjä järjestetään nykyään harvoin.

Selvityksessä on havaittu, että vakuutusoikeuden perustelukulttuuri on hiljalleen muuttumassa, mutta hyvin perusteltujen päätösten määrä on edelleen pieni. Perustelujen avulla asianomainen ymmärtää, mitä hänen asiassaan on päätetty ja miksi. Jos käsittelyajat ovat pitkiä ja päätökset puutteellisesti perusteltuja, ei menettely kokonaisuutena arvioituna täytä Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain vaatimuksia.

Vakuutusoikeutta koskeva lainsäädäntö on äskettäin uudistettu ja vireillä on useita kehittämishankkeita, joten monia kritiikkiä herättäneitä toimintatapoja on jo muutettu.

TOIMEENTULOTURVA-ASIOIDEN ERITYISTUOMIOISTUIN

Vakuutusoikeus on toimeentuloturva-asioiden erityistuomioistuin. Se käsittelee muun muassa työeläke-, kansaneläke-, työtapaturma- ja työttömyysturva-asioita. Vakuutusoikeudessa asian ratkaisevat lakimieskoulutuksen saaneet laamannit ja vakuutusoikeustuomarit sekä lääkärijäsenet ja muut asiantuntijat.

Toimeentuloturva-asioissa muutoksenhakujärjestelmä on yleensä kaksiportainen. Etuuksia myöntävien laitosten ja yhtiöiden päätöksistä haetaan muutosta ensin muutoksenhakulautakunnilta. Näiden päätöksiin voi hakea muutosta vakuutusoikeudelta. Joitakin tapaturmavakuutusasioita lukuun ottamatta vakuutusoikeus on ylin muutoksenhakuelin.

Lisätiedot:
Vastaava tutkija Maija Sakslin (Kela) , puh. 020 434 1928.
lainsäädäntöneuvos Arja Manner (oikeusministeriö), puh.(09) 1606 7692.

><

Parannukset taisivat jäädä tekemättä? Siis vakuutetun kannalta katsottuna. Aikaa on kulunut yli 10 vuotta! Yhtenä muutoksena (ne kun voivat olla myös huonompaan suuntaan) saatettiin voimaan tämä tapaturmavakuutuslain 41 d pykälä, jolla vakuutuslääkäreiden ja - yhtiöiden ylivertaista asemaa vahvistettiin entisestään!

Lähteenä lainaukselle toimi Oikeusturvan ajankuva blogi - 31.1.2008
- Vakuutuslääkärit ja vakuutusoikeus EU:n erityistarkkailuun? -


Vieras

#140

04.01.2015 14:59

Mitä tekoa yleensä on vakuutuslääkäreillä?

Vieras

#141

05.01.2015 14:08

Ei ole ihmisarvon mukaista, että vakuutuslääkärit antavat päätöksemsä näkemättä asiakasta ja vastoin muiden lääkäreiden antamaa lausuntoa, joka pohjautuu kuitenkin potilaalle tehtyihin kokeiden tuloksiin.
N.K.

#142 Re: Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus

09.01.2015 07:41

#63: Esko Leipälä - Muutoksenhakulautakuntien riippumattomuus 

Mielenkiintoista huomata, että tämän selvityksen tehnyt Maija Sakslin on nykyisin eduskunnan apulaisoikeusasiamies! Mitään parannuksia ei tämän kommenteissa olevan keskustelun perusteella ole tapahtunut! Muuta kun vakuutusyhtiöiden ylivertaista asemaa on vain vahvistettu entisestään!

Aikaa on kuitenkin mennyt yli 10 vuotta! Väitetään, että vakuutusoikeuden toiminnan sanelevat vakuutusyhtiöt, EK, SAK, Akava ja STTK.

LÄHDE:

Oikeusturvan toteutuminen vakuutusoikeudessa. Menettely työkyvyttömyys- ja tapaturma-asioita koskevien valitusten käsittelyssä. ISSN 1458-7149, ISBN 952-466-177-2.

Oikeusministeriö. Lausuntoja ja selvityksiä 2003:21. Helsinki 9.9.2003. Sivu 22.

 

 


Vieras

#143

09.01.2015 18:35

Mielelläni laitan nimeni! Koijarit pitäs viijä navetan taa

Vieras

#144

09.01.2015 19:54

Tästä on omakohtaista kokemusta, kun vakuutusyhtiö keksi yhtäkkiä, että vaimoni kolarissa saama niskavamma onkin reumasairauden aiheuttama. Jäi saamatta yli 20 vuoden korvaukset työkyvyttömyydestä, kun lääkäri näkemättä muutti lausuntoaan heti, kun reumasairaus puhkesi.

Vieras

#145

11.01.2015 12:47

Vakuutuslääkäreiden toiminta on mielestäni ollut rikollista toimintaa. Tehkööt sitten uudet tutkimukset jolleivat luota hoitohenkilöiden arviointeihin. Pitäisi olla totuudenmukaista toimintaa.
lakimies

#146

11.01.2015 12:48

 Täähän on ihan naurettava adressi.


Vieras

#147

11.01.2015 14:30

Omakohtainen kokemus 7,5 vuoden taistosta vakuutuslääkäreitä vastaan. :(

Vieras

#148

11.01.2015 14:34

Todella tärkeä adressi, jotta saataisiin viimeinkin vakuutuslääkäreiden mielivaltainen toiminta aisoihin. Työssäni hierojana törmään vähän väliä tapauksiin, joissa vakuutusyhtiön lääkäri tyrmää muiden lääkäreiden antamat lausunnot näkemättä potilasta ja todellakaan ei ole perillä asiakkaan vakavasta tilanteesta. Tämä toiminta on saatava loppumaan, jotta loukkaantuneet ihmiset saisivat heille kuuluvat korvaukset ja oikeanlaisen hoidon. Ei kun mielenosoitusta pystyyn ja huomiota enemmän mediaan!!!

Vieras

#149 Re: rötös herrat

11.01.2015 14:41

#47: Mika .H.jns - rötös herrat 

 Aivan mielivaltaista toimintaa......näitä vastaavia tapauksia (että kuvataan vasta 1-2 vuoden kuluttua) on todella paljon. Ja sitten väitetään että vaivat ovat tulleet jostain muualta kuin kyseisestä tapaturmasta.

lakinainen

#150 Re:

11.01.2015 17:33

#146: lakimies -  

 Auta meitä poloisia. Lakimiehenä osaat varmasti kertoa ja yksilöidä kohdan, mikä adressissa Sinua naurattaa? Parannetaan sitten adressin sisältöä yhdessä.