Opintotuen sitominen indeksiin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Opintotuen sitominen indeksiin.

Opiskelijat ja tuki
Vieras

#51 Ei hyvää päivää.

14.09.2010 14:49

Miksi opiskelijat niputetaan yhdeksi massaksi? Joku opiskelee lääkäriksi, saanee melko varmasti hyväpalkkaisen työpalkan aikanaan, toinen opiskelee insinööriksi ja päätyy kohtuupalkalla suunnittelemaan ohjelmistoja / laitteita, kolmas opiskelee historiaa ja yhteiskuntatiedettä ja päätyy jollakin palkalla ehkä julkiselle sektorille töihin.

Jollakulla voi olla vanhemmat, keski- tai hyvätuloiset, jotka voivat rahoittaa osan AIKUISEN jälkikasvunsa elämiskustannuksista.

Ottakaa nyt järki käteen. Opiskelija voi olla kuka tahansa. Elämäntilanteet varsin erilaiset, taustat erilaiset, ikä erilainen. Ei voi olettaa, että kaikki opiskelijat ovat 18-vuotiaita sinkkuja Helsingistä, jossa julkinen liikenne jotenkin vielä toimii, ja asuvat yksiöissä tai soluissa.

 

Ulkomaille sitten?
Vieras

#52 Huoh.

14.09.2010 19:18

Kaikki opiskelijat eivät käy yliopistoa ja valmistu ns. akateemiseen ammattiin, eli työttömäksi. On myös ammattikouluja, ammattikorkeakouluja, aikuiskoulutusta, opistoja... kaikille niillekin tämä säälittävä opintotuki on ihan samaa, vaikka sieltä valmistutaan "järkeviin töihin". Opiskelija voi olla vaikka naapurin mummo, se ei katso ikää tai akateemisuutta.

On pöyristyttävää, että tällä hetkellä muutenkin vaikeaksi ja pitkäkestoiseksi tehty opiskeluaika tehdään mahdollisimman vaikeaksi - varsinkin, kun nämä opiskelijat ovat niitä tulevaisuuden keski-ikäisiä jotka näitä hienoja päätöksiä tulevaisuudessa tekee. Eikö päättäjiä pelota lainkaan eläkepäivien huonot oltavat kun kostonhimoiset opiskelijat pääsevät puikkoihin? Haluaisin todella nähdä vanhemman ikäluokan elävän alle 200e/kk, ja mahdollisesti nostavan lainaa joka kuukausi pelkkään elämiseen - ei matkoihin, autoihin, ja astuntoihin, vaan elämiseen. Ruokaan ja välttämättömimpiin laskuihin. Ovatko ihmiset todella unohtaneet millaista on elää köyhyydessä, vaikka siitä aina jaksetaan meille nuorille ja tietämättömille jankuttaa? Kaikilla ei ole rikasta isää joka työntäisi rahaa tilin lähentyessä nollaa.

Opiskelu on mahdotonta, rahaa ei saa, kesätöitä ei löydy, mutta silti pitäisi äkkiä vain valmistua että valtio pysyy pystyssä. Älytöntä.

Eeva Annikki Finning
Vieras

#53 Tyhjästä ei suu napsa

15.09.2010 20:29

Tyhjää on turha tarjota, sillä jokainen suomalainenkin tarvitsee leipää ja asunnon. Lisäksi opiskelija tarvitsee opiskeluvälineitä ja kirjat ym.

Päätäjät nähkää pitemmälle kuin nenänne mitan verran.

vanhoihin marisijoihin kyllästynyt
Vieras

#54 voi elämän kevät..

15.09.2010 22:02

Miksi kaikki kuvittelevat, että opiskelija asuu aina yksin/kaverin kanssa?? itse asun avomieheni ja kolmen kissan kanssa kaksiossa. Ukko armeijassa ja minä opiskelen. Ei jää latiakaan rahaa opintotuesta laskujen jälkeen. Eikä todellakaan ole vanhempia, jotka voi auttaa! Molemmat luokitellaan työttömiksi.

Otin tosiaan opintolainan viimesyksynä. Sen avulla sitä sitten tuli syötyä ja hankittua VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ asioita. kuten mm terveyssiteet sun muut ja maksettua vielä lääkärikulut! Se vasta olikin mukavaa kun pystyi oikeasti maksamaan kaiken. Eipä kylläkään kovin kiinnosta ottaa lisää lainaa kun tiedän, mitä tuleman pitää jos ei sitä kykenekään maksamaan.

Kesätöistä... Laitoin varmaan 50-65 hakemusta TAMMIKUUSTA lähtien. Pääsin yhteen työhaastatteluun ja töihin pääsin vasta heinäkuussa! Ja mitä niistä töistä jäi käteen? Niska limassa siivoan vanhojen ja liikuntakyvyttömien ihmisten asuntoja ja päivä saattoi matkojen takia venähtää 8 tuntiseksi, josta sain vain 4,5 tunnilta palkan. + jonkin verran kilometrikorvauksia. Loppupeleissä huomasin, että multahan menee 200e kuukaudessa bensoihin ajella sinne töihin. Enkä saanut kotikaupungin ja kunnalla sijaitsevan työpaikan välimatkasta mitään korvauksia. Ne tulee sitten vasta VUODEN PÄÄSTÄ VEROTUKSESSA HYVÄKSI! Siitä onkin sitte helppo laskea paljon jäi rahaa kesätöistä: Palkkalaskelma näytti 501,20e/kk.(km korvaukset 83e) Että ei oo opiskelijan elämä helppoa. Saatan olla helpostikin viikon syömättä yhtään mitään. Ei ole tarveellistä opiskelijan elämä. Ja vielä yksi juttu: en juo tippaakaan ja silti tuntuu että delirium iskee!

aune HIETALA
Vieras

#55

16.09.2010 11:17

allekirjoita säästöjä valtiolle adressi niin saadaan rahat riittämään opiskelijoille

opiskelevan neitokaisen äkämystynyt äiti
Vieras

#56 Tasa-arvoinen, indeksiin sidottu opintotuki saatava

17.09.2010 15:16

Opintotuki on saatava tasa-arvoiseksi riippumatta koulutuksesta! Toisen asteen opiskelijan on hankittava huomattavasti enemmin opiskeluun liittyvää kirjallisuutta kuin korkeakouluopiskelijan, ja tästä huolimatta toisen asteen opiskelijan enimmäistukimäärä on alempi kuin korkeakouluopiskelijan. Miksi??

Toisen asteen opiskelija asuu, syö ja peseytyy siinä kuin korkeakouluopiskelijakin - miksi tuki on pienempi? Toisen asteen opiskelija on usein vielä tiiviimmin kiinni ns lukujärjestyksessä jolloin myös työn tekeminen opintojen ohella on hankalampaa - heidät siis ajetaan ottamaan lainaa, entä takaisinmaksu kun tulotaso on opintojen jälkeen pienempi kuin korkeakouluopiskelijoilla?

Opintotuen tasa-arvoistamisen lisäksi tulee poistaa täysi-ikäisten (18v) opiskelijoiden kohdalta vanhempien tulojen vaikutus opintotukeen. Mikä ihmeen edellytys on, että vanhempien on pakko auttaa 18-19 vuotiasta taloudellisesti? Entä jos vanhemmat eivät siihen pysty - tulot saattavat olla sellaiset jotka jo rokottavat opintotuen suuruutta, mutta velkojen tai poikki menneiden välien vuoksi ei apua heru!

Miksi tällaista opiskelijaa rangaistaan vanhempien olemassaololla??!!

Indeksisidonnaisuus on oltava ehdottomasti, opintotuki laahaa todella pahasti jäljessä ja korotustoiveet jäävät toistuvasti muiden 'tärkeämpien' menojen jalkoihin. Muistetaanpa, että meillä -80-luvulla opiskelleilla oli kesätöitä, talvitöitä, tilapäistöitä ja mitä hyvänsä töitä niin paljon kuin vain halusi tehdä. Tilanne on täysin toisenlainen tänä päivänä, ja tässä ns hyvinvointiyhteiskunnassa on turvattava tulevan työvoiman tulevaisuus - mitä paremmin kohtelemme heitä on toivoa siitä että he kohtelevat meitä hyvin tullessamme 20 vuoden kuluttua eläkeikään!

En todellakaan tarkoita, että pitäisi elättää iän kaiken ikiopiskelijoita, mutta tasa-arvo ja tasapuolisuus on hankittava tähän asiaan, lapsilisäkin on kaikille yhtäläinen ja sen saa vaikka vuositienestit olisivat huikeat. Nämä kaikki adressiin mukaan, allekirjoitan heti!

Vieras
Vieras

#57 Re: Ahneus

18.09.2010 09:43

#1: -  

 Opiskelijoille ei riitå mikään,laiskoja tupakka polttajia.

Soumalainen
Vieras

#58 Perseaukiisille rahoitusta

18.09.2010 09:54

Rahat mesee mopoihin ja autoihin.Pensassa palaa ja tupakassa.Viina vie hunginnolle.Päihteet vie järjen.

Harrastukset vievät terveyden.Eläkettä kertyy.Lapsisisät juoksee.Vuokrat maksetaan työttömyyskorvaukset.Kaikki säjetään ja tuhotaan yhteiskunnan maksettavaksi.Kilpailu on   kovaa työpaikoista maahanmuuttajien kesken suomalainen aina hävinnyt osapuoli,haukutaan rasistiksi.

Zimbawe
Vieras

#59 Opintotuki pois

18.09.2010 14:25

Kansaneläkelaitos ei pysty kustantamaan kaikkea,verot ja maksut nousevat,sitten hinnat ja kierre jatkuu, indeksillä tätä ei pystytä katkaisemaan.Hölmöläisten hommia lähteä vaatimaan vaatimaan  indeksiä-.Mikään ei poista opiskelijan perseaukiisutta.

"Sisäänottojen vähentäminen"
Vieras

#60 Re: Naulan kantaan

19.09.2010 16:21

#6: Toinen opiskelija - Naulan kantaan 

 Sisäänottojen vähentäminen yliopistoihin olisi mahdollista toteuttaa sitä kautta, että sisäänpääsyvaatimuksena olisi yo-kirjoitukset suoritettuna.

Suomalainen maisteritutkinto on aika heikko maailmalla kun Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa maistereilta puuttuu useimmiten lukio välistä.

Suomessa alhaisin opintotuki
Vieras

#61 Re: Vertailuna muihin maihin

19.09.2010 16:23

#5: Teekkari - Vertailuna muihin maihin 

 Verrattuna muihin Euroopan maihin Suomessa on alhaisin opintotuki.

YTHS:n suositukset
Vieras

#62 Re: Tyhjästä ei suu napsa

19.09.2010 16:32

#53: Eeva Annikki Finning - Tyhjästä ei suu napsa 

 YTHS:llä opiskelijoita lähetetään yksityisille, koska YTHS:n mukaan yksityisten hammaslääkärien taksat eivät paljon maksa. Todennäköisesti ne eivät paljon maksaa lääkäreille, mutta opiskelijoille kyllä.

Lisäksi, YTHS:llä lääkärit ensin tuijottavat opiskelijan läsnäolokirjauksia ja päättävät sen perusteella, että annetaanko potilaalle apua tai ei. Jos monta vuotta kirjoilla ollut apua tarvitseva opiskelija torjutaan, ei hän saa apua muualtakin ja tuloksena voi olla jopa opiskelijan kuolema. Eikö oikeampi olisi niin, että lääkärit keskittyvät avun antamiseen ja muut viranomaiset päättävät opiskelijoiden oikeudesta olla yliopistojen kirjoilla ja suorittaa opintoja ja saada siihen liittyviä etuja. Tuntuu erittäin julmalta, jos erittäin kurjassa tilanteessa oleva opiskelija torjutaan julmasti monen vuoden läsnäolojensa perusteella. Onko se oikein lääkärien puolelta potkia ulos ne, jotka ovat pahimmassa kunnossa?

orjatyö kesällä
Vieras

#63 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

19.09.2010 16:39

#43: Vieras - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella 

 Opiskelijoille tarjotaan kesäisin "harjoittelupaikkoja" erittäin alhaisella palkalla, koska silloin kun opiskelijoita käytetään kesälomittajina virastoissa, saadaan hyvät säästöt palkoissa.

Silloin katsotaan, ettei opiskelija tarvitse ruokaa, bussilippua, vuokraa maksaa tai hygenian tarvikkeita. Mutta kyllä osataan vaatia opintosuorituksia kesätyötä varten. Kesätyön harjoittelijan palkka on matalampi kui viraston vahtimestarin tai siivojan palkka.

Valtio pistää rahat omaan taskuun
Vieras

#64 Re: Re: Re: Re: Avoin kirje junteille

19.09.2010 16:57

#23: Vieras - Re: Re: Re: Avoin kirje junteille 

 Julkinen veroraha mihin? Ensin valtion liikelaitoksien johtajien taskuihin, joilla on erittäin huonot koulutukset ja jotka ovat erittäin harvoin työpaikoilla, eivätkä lainkaan ole kiinnostunut muusta kuin jättipostista tilillään. Nyt sitten voi lukea Nokian jättipotista riitelyjä. Johtajat haaveilevat vaan jättipotti-palkkaa ja eläkettä eikä tarkoituksena ole Nokian elvyttäminen ja osakeomistajille voiton tuottaminen.

Sitten poliittikkojen taskuihin. Helsingin kaupungin valtuutettujen kokouspalkkiot ovat n. 300 euroa/per tunti. Vastedes Helsingin kaupungin valtuusto päätti tehdä huvimatkan veromaksajien kustannuksella Lontooseen. Matkan hinta n. 2000 euroa /per osallistuja. Vantaan kaupunki maksaa valtuutetuille noin runsaat 100.000 euroa/kuukausi palkkioita vantaalaisten verorahoista, eli noin miljoonan euron verran vuodessa. Viimeksi olivat esillä Espoon kaupunginjohdon rahojen väärinkäytökset ja kaupungin johtajan yksinpuoliset päätökset korottaa kuukausipalkkiota. Lisäksi Espoon kaupunginjohtaja julkaisi kaikissa tiedotusvälineissä uhkaillut sitä kohtaan joka on uskaltanut tuoda ilmi Espoon kaupungin rahojen väärinkäytökset. Mikä oli tuon Jyrki Kataisen kuukausittaiset, noin 1.800 euron, nostot väärän kotipaikan perusteella. Katainen oli merkännyt että tulee töihin joka päivä jostakin Keski-Suomesta eikä Espoosta jossa sillä vaimo, lapsi ja iso talo. Mari Kiviniemi ei suostu kertomaan vaalirahoituksen taustoja, kun jotakin on varjeltavaa. Niinistö ansaitsi viimeisellä vaalituella noin pari miljoonaa verottomasti, joista käytti vaaleihin noin 50.000 euroa ja lopulla osti uuden luksustalon, jota mainosti ahkeraasti iltalehdissä.

ei nimimerkkiä
Vieras

#65 Ei pisteitä - ei opintoja

19.09.2010 17:28

Tämä on nyt taas niin tätä yksisilmäisyyttä: moneen kertaan on esitetty, että opintotuet pitää katkaista, jos opintopisteitä ei tule ja pisterajoja pitää hinata ylös. Valitettavasti se ei ole ihan niin suoraviivaista, että pisteetön opiskelija on laiska. Otetaan vaikka tentti, johon on aikaa valmistautua kuusi viikkoa ja pisteitä ropisee kahden kuukauden tukiin vaadittava määrä. Opiskelija sairastuu päivää ennen tenttiä ja on poissa loppukuulustelusta. Pisteitä ei tule, mutta sairaslomatodistus on kolmelle päivälle, joten sairaspäivärahaakaan ei saa. Eli viiden ja puolen viikon työ oli muuttui merkityksettömäksi. Tentti järjestetään seuraavan kerran kolmen kuukauden päästä - ja samana päivänä kun toinen tentti, johon olisi pakko mennä.

Tilanne ei ole fiktiivinen eikä edes poikkeuksellinen. Opintopisterajat per tukikuukausi ovat olleet siinä määrin siedettäviä, että tällaisen fataalin saa kerran vuodessa kompensoitua, mutta jos niitä rajoja hinataan ylöspäin, muuttuu tilanne.

Lisäksi opiskelijoiden onneton taloustilanne on jo nyt johtanut siihen, että lapsia hankitaan myöhään, jos ollenkaan. Sekään ei ole toivottava kehityssuunta, kuten ei ennenkaikkea sekään tämän tien päässä näkyvä AMERIKAN MALLI: niillä on varaa opiskella, joiden vanhemmat maksavat. Halutaanko sitä Suomeen?

Ja lisäksi vielä sellainen asia, että on se kumma kun opiskelijan pitää tehdä vaikka mitä saadakseen edes sen pienen valtion tuen samaan aikaan kun työttömät nostavat suurempia tukia ja makaavat perse homeessa kotona tai lähipubissa.

Älkääkö nyt alkako selittää siitä, miten töitä ei ole tai niitä pitää tasaisesti hakea: vapaita työpaikkoja on työkkärin sivut ja kaikki lehdet täynnään ja kuka tahansa osaa tehdä työhakemuksen, joka on niin huono, ettei sillä ketään töihin oteta; Kelalle se kuitenkin riittää todistukseksi siitä, että on 'hakenut töitä'.

Opiskelijat pakotetaan tulemaan toimeen huonosti koko opintoajan (töiden tekoa opintojen ohessa on ehkäisty tehokkaasti tulorajoilla ja opintoajan rajauksilla - opiskelijalla ei saa olla rahaa!) ja sen jälkeen heidän pitäisi maksaa selkä vääränä veroja lopun elämäänsä. Just joo.

Väsynyt opiskelija
Vieras

#66 Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

19.09.2010 17:38

#12: neljäs opiskelija - Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

Niin miksikäs opiskelijan pitäisi kokonaan opintotuella elää, vaikka esim. toimeentulotuen turvin voi hyvin maata kotona tekemättä mitään?

Tottakai opiskelija ehtii tehdä töitä kesällä, eikä vaan opiskelun ohella, mutta onko sekään reilua, että lukuvuoden jälkeen opiskelijan pitäisi kolmessa kuukaudessa tienata rahat elämistä varten seuraavalle 9 kuukaudelle? Mikä loma? Opiskelijan oletetaan jaksavan painaa läpi vuoden tukka putkella. Ei ihme, että nuoret ovat uupuneita. Ottakaa huomioon, että kunnolla suoritettu opiskelu on verrattavissa kokopäivätyöhön!

Opiskelijan elämästä tehdään väkisinkin köyhänä kitkuttelua kävi sitten töissä tai ei. Varsinkin ahkeria opiskelijoita, jotka jaksavat opintojen etenemisen ohella tehdä töitä (ja maksaa veroja), rangaistaan tulorajoilla. Vähän saa tienata, muttei niin paljoa, ettei tarvitsisi ruokakaupassa laskea mitä kaikkea raaskii ostaa. Tai sitten pitäisi tienata niin paljon, ettei tarvitse nostaa tukea ollenkaan, mikä yleisellä palkkatasolla merkitsee sitä, ettei aikaa jää opiskeluun.

"Ja niitä lapsiahan ei kannata hankkia ennen kuin on valmistunut."

Voi kiitos tästä valistuksesta!! Jotenkin alkanut enenevässä määrin tuntua siltä, että kannattaako tällaiseen maailmaan tehdä lapsia ollenkaan. Elämä ei vaan aina mene niinkuin on ajatellut, eikä esim. lapsen saamista voi ihan noin vaan suunnitella!

Itsenäiseksi oppinut
Vieras

#67 Re: korjaus...

19.09.2010 18:08

#48: neljäs opiskelija - korjaus...

"Yksi korjaus vielä: ei vanhempien usein tarvitse olla edes erityisen hyvätuloisia, monesti riittää että he ovat keskituloisia jotta heillä on mahdollisuus tukea rahallisesti."


Joopa joo. Keskituloisten vanhempien lapsena olen 13 vuotiaasta lähtien maksanut itse koulun ohella tienaamillani rahoilla (kesä/viikonlopputyöpaikka sentään järjestyi tädin avulla) kaikki harrastukseni, suurimman osan vaatteistani ja tienannut kaiken käyttörahan itse.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen maksoin vanhemmilleni vuokraa siitä, että asuin välivuoden kotona. Puhumattakaan siitä, että vanhemmat olisivat pystyneet avustamaan ajokortin kanssa tms. Tällä hetkellä vanhempani tosin rahoittavat nuorimman sisarukseni lukio-opinnot toisella paikkakunnalla. Muut lapset ovat tosin jo omillaan eikä oikein vaihtoehtoja ole, kun sisareni ei pysty saamaan mitään tukea.

Ymmärrän kyllä sinänsä pointtisi, mutta en vaan osaa kuvitella tilannetta tosielämässä. En ikimaailmassa edes kehtaisi pyytää vanhemmiltani ruokarahaa tai muuta avustusta enää tässä vaiheessa.

 

Vieras
Vieras

#68 Re: Vapaus toimii

19.09.2010 18:53

#42: Milton - Vapaus toimii

Tällainen puusilmäisyys pistää vihaksi.

"Koulutuksen hinta ja laatu paranisi, koska opiskelijat saisivat valita koulunsa hinnan ja laadun perusteella"

Se siitä tasa-arvoisesta opiskelumahdollisuudesta. Ideaalimaailmassa tämä voisikin toimia, mutta todellisuudessa ei koskaan.

Käytännössä johtaisi siihen, että rikkaat voivat valita ammattinsa, muut opiskelevat sitä mihin heillä on varaa, tai pahimmissa tapauksessa eivät ollenkaan. Tälläkin hetkellä oma opiskelu on lähinnä kirjojen pänttäämistä ja harvakseltaan massaluentoja. Pitääkö tulevaisuudessa siitäkin maksaa, että saa lukea ja muutaman kerran vuodessa vaivata yliopiston henkilökuntaa tenttien tarkastamisella? Sillä en tosiaan usko, että maksullisuus merkittävästi parantaisi opetusta.

Mikä saa ihmiset luulemaan, että koulutuksen kaupallistaminen olisi hyvä ratkaisu? Ammattikoulujen tasolla tästä on jo huonoja esimerkkejä. KOULUTUS ON PANOSTAMISTA TULEVAISUUDEN TYÖNTEKIJÖIHIN JA HEIDÄN OSAAMISEENSA, EI TALOUDELLISEN TULOKSEN TUOTTAMISTA! Tämän päivän markkinatalous tähtää vain nopeisiin voittoihin, mikä ei mitenkään sovellu koulutukseen. Miten käy opiskelijoiden, kun todetaan, ettei koulu tuota tarpeeksi?

Ja mitä tekemistä asiakaspalvelulla on kouluttamisen kanssa? Tietynlainen opiskelijaläheisyys ei olisi toisinaan pahitteeksi, mutta ei opetushenkilökunnan pitäisi mielestäni toimia kenenkään (asiakas)palvelijoina. (Tarkemmasta tittelistään riippumatta) opettajat ovat kuitenkin tietynlaisia auktoriteetteja, jotka jakavat omaa tietotaitoaan, eikä tiskin takana seisovia hymysuita  kyselemässä "Kuinka voin auttaa?" tai "Mitä teille saisi olla?".

Opiskelijoille pitäisi taata todellinen mahdollisuus suorittaa opintoja täysipainoisesti ilman taloudellista ahdinkoa, mikä mielestäni edellyttää riittävää tukea valtiolla. Markkinatalous ei ole poistanut tuloeroja, vaan päinvastoin, tuloerot ovat kasvaneet niin sanotuissa hyvinvointiyhteiskunnissakin. Miten muka koulutuksen kaupallistaminen loisi paremmat puitteet kouluttautumiselle romuttamatta tasa-arvoa opiskella?

Vieras
Vieras

#69 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

20.09.2010 12:25

#31: neljäs opiskelija - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

Jos "parikymppiä" lähtee opintotuesta joka kuukausi pois, se saattaa hyvin olla paljon rahaa opiskelijalle, joka elää tuilla. Ja tässä on nyt otettava huomioon myös kaupunki, jossa asuu, nimittäin esimerkiksi Jyväskylässä opiskelija ei selviä vain "parillakympillä" kuussa, mikäli joutuu päivittäin käyttämään julkisia päästäkseen kouluun ja takaisin kotiin.

Lahjaverotus
Vieras

#70 Re: Re: korjaus...

20.09.2010 12:57

#67: Itsenäiseksi oppinut - Re: korjaus... 

 Jos vanhemmat alkavat tukea lastaan, joka opiskelee toiselle paikkakunnalla ja rahat siirretään opiskelija-lapsen tilillle, kohta verottajakin on perimässä lahjaveroa. Eli valtio on vielä sitä mieltä, etteivät suomalaiset vanhemmat saa lapsiaan kouluttaa tukemalla heitä rahallisesti.

Antti Tanskanen, joku poliittikko, oli sitä mieltä joku aikaa sitten Hesarin kirjoituksessa, että ensin opiskelijoilta täytyisi poistaa nuo opintotuet, koska se estää valmistumista, ja toiseksi hän näki valmistumisen esteenä opiskelijoiden työntekoa. Mutta mistä sitten opiseklija saa ruuan? Suomen talvetkin ovat liian kylmiä nukkuakseen puiston penkillä, ja nurmikkoakin ei ole talvella ruuaksi kuten kaneille.

Liliukselle 11 miljoonaa
Vieras

#71 Re: Re: Vapaus toimii

20.09.2010 13:01

#68: Vieras - Re: Vapaus toimii 

 Eduskunta päätti, ei siitä ole kauan, myöntää Fortumin Liliukselle 11 miljoonan erorahat valtion verorahoista. Oikeustieteen professori Erkki Havansi oli mukana siinä päätöstilanteessa ja yritti estää tuon, mutta hänen mielipiteestään ei välitetty. Prof. Erkki Havansi julkaisi myös tästä kirjoituksen Helsingin Sanomissa.

Vieras
Vieras

#72 Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

20.09.2010 17:35

Työtön opiskelija
Vieras

#73

21.09.2010 10:00

Julkaisempa tässä erään hyvän pointin:

Kaikki täällä nyt puhuvat kesätöistä ja opiskelijoiden pitkistä kesätauoista, joiden aikana ehtii kyllä tienata säästöjä vuodeksi.

Mutta entäpä omalla kohdallani. Hain heti tammi-helmikuusta lähtien erinäisiä kesätyöpaikkoja, yhteensä ehkä päälle neljäänkymmeneen paikkaan. Pääsin yhteen haastatteluun, en saanut paikkaa, jota oli tavoittelemassa kahdeksan muuta. En päässyt edes kaupan kassalle, koska minulla ei ole työkokemusta kassahommista. Kaikista hakemistani työpaikoista ei ilmoitettu välttämättä yhtään mitään, mutta suosituin vastaus oli, että samaa paikkaa hakee kolmekymmentä muuta, ja emme ole valinneet Sinua. Olen kolmannen vuoden yliopisto-opiskelija, reipas, ahkera ja elämänmyönteinen.

Minulle jäi siis käteen kesältä nolla euroa.

Miten tällaisessa tilanteessa tulee toimia? Kesältä ei saa nostaa edes opintolainaa.

Vieras
Vieras

#74 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

21.09.2010 23:52

#63: orjatyö kesällä - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

 

Alhainen palkka on optimistista ajattelua. Itse olin tänä kesänä kaksi kuukautta kokopäivätyössä, "harjoittelussa", palkatta.

Muita kesätöitä, kuin harjoittelupaikkaa ei uskaltanut hakea ennen kuin paikka oli selvä. Eli minun tapauksessani toukokuun viimeisellä viikolla. Silloinhan tunnetusti on todella paljon kesätyöpaikkoja jäljellä, varsinkin sellaisia, jotka alkaisivat saman tien eivätkä jatkuisi kesän loppuun asti. Harjoittelusta on tarjolla 12 opintopistettä. Sitä ei voi jättää myöhemmäksi jos mielii saada vuodelta kasaan riittävästi pisteitä tuen nostamista varten, joten töiden haussa on täysin jumissa siihen asti, kunnes harjoittelupaikka on selvä. Hain ainoastaan oman alani yrityksiin, yli kolmeenkymmeneen paikkaan, ja pääsin kahteen haastatteluun joista tämä toinen siis poiki harjoittelupaikan.

Täytyy kyllä sanoa, että kävi ihan mieletön tuuri, että pääsin viimekesäiseen työpaikkaani tekemään sairaslomasijaisuuden, joka sitten jatkui kesätyösuhteena. Puolitoista kuukautta tein töitä, ja sain riivittyä kasaan riittävästi rahaa, että kesän pystyi elämään (kesäkuulta nostamani kesäopintotuen lisäksi).

Lainaa en kertakaikkiaan uskalla ottaa, koska tällä kokemuksella työnhausta ei ole mitään takeita siitä, että heti koulun jälkeen työllistyisi ja voisi alkaa maksaa velkojaan takaisin. Onneksi on vanhemmat, jotka auttavat tarpeen vaatiessa. Hävettää vain pyytää ruokarahaa, kun jo ennestään maksavat bussilipun ja puhelinlaskun, koulukirjat, vaatteet...

Ps. Vaikka Suomi on pullollaan työpaikkoja, kaikkia niistä ei opiskelija SAA hakea vaikka kuinka haluaisi. Jos paikka on osoitettu työttömille työnhakijoille niin se on sitten smör smör.

Milton
Vieras

#75 Re: Re: Vapaus toimii

22.09.2010 19:29

#68: Vieras - Re: Vapaus toimii

Kiitos vastauksesta. Ehdotukseni on radikaali, joten pyydän miettimään asiaa avoimella ja positiivisella mielellä.

"Tälläkin hetkellä oma opiskelu on lähinnä kirjojen pänttäämistä ja harvakseltaan massaluentoja."

Aivan! Opetus on usein olematonta, ja opettajat harvoin edes tuntevat oppilaitaan. Silti kustannukset opiskelijaa kohden ovat tuhansia euroja vuodessa. Tuskin kukaan opiskelija tuhlaisi satoja euroja *omaa* rahaansa päästäkseen muutamalle luennolle ja tenttiin. Sama tuotettaisiin helposti muutamalla kympillä jos kilpailu olisi mahdollista. Muistuttaisin, että en todellakaan kannata mitään maksullista versiota nykyisestä koulutusmonopolista, vaan vapaata kaupankäyntiä.

"Ammattikoulujen tasolla tästä on jo huonoja esimerkkejä."

Jos viittaat johonkin Suomessa tapahtuneeseen kokeiluun, kyse on luultavasti nimellisestä yksityistämisestä joka maksetaan edelleen verorahoista ja opiskelijalla ei ole valinnanvaraa palveluntarjoajan suhteen.

"opettajat ovat kuitenkin tietynlaisia auktoriteetteja, jotka jakavat omaa tietotaitoaan, eikä tiskin takana seisovia hymysuita  kyselemässä 'Kuinka voin auttaa?' tai 'Mitä teille saisi olla?'."

Vapaus toimii siksi että jokainen saa valita itse. Minä en halua auktoriteettiopettajia, mutta minun puolestani on ok jos sinä haluat sellaista opetusta ostaa.

Kuvittele jos vaatteet tuotettaisiin samalla tavalla kuin nykyään koulutus: jokaiselle tehtäisiin vuosittain verorahoilla samanlainen univormu, jonka väristä ja tyylistä sitten kiisteltäisiin verisesti lehtien mielipidesivuilla. Systeemiä ei kuitenkaan voitaisi lakkauttaa, koska "muutenhan köyhät jäisivät ilman vaatteita" ja "tasa-arvo romuttuisi".