Opintotuen sitominen indeksiin

Kommentoitu viesti

Milton
Vieras

#42 Vapaus toimii

12.09.2010 00:31

Ymmärrän hyvin opiskelijoiden huolen toimeentulostaan (olen itsekin opiskelija) ja jopa työttömiäkin heikomman taloudellisen aseman. Mielestäni on kuitenkin lyhytnäköistä vaatia itselle lisärahaa joka otetaan viranomaisväkivallan uhalla toisten taskusta.

Loppujen lopuksi kaikkien kannalta parempi ratkaisu olisi lakkauttaa sekä opintotuki että monopolitilanteen aiheuttava julkinen koulutus. Koulutuksen hinta ja laatu paranisi, koska opiskelijat saisivat valita koulunsa hinnan ja laadun perusteella. Proffat joutuisivat ulos norsunluutorneistaan, oikeasti kehittämään opetusta ja palvelemaan asiakasta. Hyödyttömät kurssit jätettäisiin pois, koska opiskelijat eivät haluaisi ostaa niitä. Opiskelu luultavasti integroituisi enemmän työelämän kanssa – voisit ehkä jopa saada palkkaa opiskelusta.

Vapaat koulutusmarkkinat eivät muuten tarkoita mitään "Ameriikan mallia", vaikka siellä onkin jonkin verran vapaampaa ja siksi maailman parhaat yliopistot. Sielläkin koulutusta tuotetaan verorahoin ja rajoitetaan lainsäädännöllä.

Vastaukset

Vieras
Vieras

#68 Re: Vapaus toimii

2010-09-19 18:53:46

#42: Milton - Vapaus toimii

Tällainen puusilmäisyys pistää vihaksi.

"Koulutuksen hinta ja laatu paranisi, koska opiskelijat saisivat valita koulunsa hinnan ja laadun perusteella"

Se siitä tasa-arvoisesta opiskelumahdollisuudesta. Ideaalimaailmassa tämä voisikin toimia, mutta todellisuudessa ei koskaan.

Käytännössä johtaisi siihen, että rikkaat voivat valita ammattinsa, muut opiskelevat sitä mihin heillä on varaa, tai pahimmissa tapauksessa eivät ollenkaan. Tälläkin hetkellä oma opiskelu on lähinnä kirjojen pänttäämistä ja harvakseltaan massaluentoja. Pitääkö tulevaisuudessa siitäkin maksaa, että saa lukea ja muutaman kerran vuodessa vaivata yliopiston henkilökuntaa tenttien tarkastamisella? Sillä en tosiaan usko, että maksullisuus merkittävästi parantaisi opetusta.

Mikä saa ihmiset luulemaan, että koulutuksen kaupallistaminen olisi hyvä ratkaisu? Ammattikoulujen tasolla tästä on jo huonoja esimerkkejä. KOULUTUS ON PANOSTAMISTA TULEVAISUUDEN TYÖNTEKIJÖIHIN JA HEIDÄN OSAAMISEENSA, EI TALOUDELLISEN TULOKSEN TUOTTAMISTA! Tämän päivän markkinatalous tähtää vain nopeisiin voittoihin, mikä ei mitenkään sovellu koulutukseen. Miten käy opiskelijoiden, kun todetaan, ettei koulu tuota tarpeeksi?

Ja mitä tekemistä asiakaspalvelulla on kouluttamisen kanssa? Tietynlainen opiskelijaläheisyys ei olisi toisinaan pahitteeksi, mutta ei opetushenkilökunnan pitäisi mielestäni toimia kenenkään (asiakas)palvelijoina. (Tarkemmasta tittelistään riippumatta) opettajat ovat kuitenkin tietynlaisia auktoriteetteja, jotka jakavat omaa tietotaitoaan, eikä tiskin takana seisovia hymysuita  kyselemässä "Kuinka voin auttaa?" tai "Mitä teille saisi olla?".

Opiskelijoille pitäisi taata todellinen mahdollisuus suorittaa opintoja täysipainoisesti ilman taloudellista ahdinkoa, mikä mielestäni edellyttää riittävää tukea valtiolla. Markkinatalous ei ole poistanut tuloeroja, vaan päinvastoin, tuloerot ovat kasvaneet niin sanotuissa hyvinvointiyhteiskunnissakin. Miten muka koulutuksen kaupallistaminen loisi paremmat puitteet kouluttautumiselle romuttamatta tasa-arvoa opiskella?