Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#37954 Re: Re: Re: Re: Re:

06.07.2014 07:14

#37935: - Re: Re: Re: Re:

Muotivaate  Pariisista!

4.7.2014 klo 7:27 | päivitetty 4.7.2014 klo 7:27

Naisten körttipuvun juuret löytyvät Pariisin huippumuodista

Seinäjokelainen tekstiilialan opettaja Riitta Linnola-Jokiranta havaitsi omistavansa ainutlaatuista tietoa naisten körttipuvun valmistuksesta, kun hän neljä vuotta sitten ilmoittautui osallistujaksi körttipuvun ompelukurssille.

http://img.yle.fi/uutiset/pohjanmaa/article7334492.ece/ALTERNATES/w580/k%C3%B6rt...

Juhla-asuksi muovautunut naisten körttipuku valmistetaan nykyään perinteisen mallin mukaisesti pitkähelmaisena. Kuva: Yle

Käsi- ja taideteollisuusalaa opiskellut Riitta Linnola-Jokiranta kohtasi 30 vuotta sitten yllättäviä vaikeuksia naisten körttipukua käsittelevän päättötyönsä kanssa.

Sen paremmin Herättäjä-yhdistyksestä kuin Museovirastostakaan ei löytynyt tietoa puvun kaavoituksesta.

Lopulta Lapualta löytyi miesten körttipuvun valmistuksen taitanut vaatturi Sulo Mäkinen, jonka asiakkaan Niilo Ikolan kautta järjestyi kontakti naisten körttipuvun salat hallinneeseen lapualaiseen ompelija Kerttu Saariseen.

Tuolloin 70-vuotiaan Saarisen puheilla selvisi, ettei puvun kaavoja ollut edes olemassa.

- Körttiläisyyden mukaan olisi ollut liian maallista tai muodikasta tehdä vaatteita erillisten kaavojen mukaan. Pukuun tarvittavat kangaskappaleet piirrettiin kunkin asiakkaan mittojen mukaan suoraan kankaalle ja leikattiin, Riitta Linnola-Jokiranta selvittää.

Hän taltioi vuoden 1984 opinnäytetyöhönsä Kerttu Saarisen opastaman tavan naisten körttipuvun valmistuksen vaiheista ja myös laati puvulle puuttuvat kaavat.

Ompelukurssilainen rekrytoitiinkin opettajaksi

Linnola-Jokirannan nuorena opiskelijana hankkima tieto-taito tuli vuosien jälkeen tarpeeseen vuonna 2010, kun körttipukuseminaarin yhteydessä järjestetylle pukuompelukurssille lupautunut opettajakaan ei ollut kuin joskus nähnyt körttipuvun.

Kurssia puuhannut lapualainen Heli Karhumäki kertoi, että Rovaniemellä asuvalla 100-vuotiaalla Kerttu Saarisella olisi kaivattu osaaminen, mutta häntä ei tohdittu enää korkean iän vuoksi vaivata asialla.

Kurssin opettajapulma ratkesi siinä paikassa, kun selvisi että tarvittava tietous oli kurssilaiseksi ilmoittautuneella Linnola-Jokirannalla tallessa.

Körttipuvussa on körtit

Naisten körttipuku soveltuu miesten pukua paremmin omatoimiompelijoille ohuemman kankaan ja yksinkertaisempien työvaiheiden ansiosta.

- Aloittelijakin selvinnee naisten puvun teosta 4-5 päivässä, Linnola-Jokiranta arvioi.

Alunperin käsikudotusta villakankaasta valmistettu puku tehdään nykyään villakrepistä ja viskoosisatiinista. Asuun kuuluu alushame, liivihame, yläosa eli röijy sekä siniraitainen hartiahuivi. Körteiksi puolestaan nimitetään puvun lantio-osassa olevia taitoksia.

http://yle.fi/uutiset/naisten_korttipuvun_juuret_loytyvat_pariisin_huippumuodista/7334454

 

Vastaukset


Vieras

#37968 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-07-06 10:40:29

#37954: - Re: Re: Re: Re: Re:

 

Se on saattanut olla aikanaan käyttökelpoinen arkivaate,  vai?   Ja taitoo on tarvittu,  että on suoraan kankaalle leikattu,  olis siinä meikäläisen taidoilla mennyt usiampi kangaspakka hukkaan.  Vanhoja asioita kuullessa tulee mieleen,  miten valtava taitomäärä esim naisihmisillä  on maatalouskulttuurissa ollut,  joka on siirtynyt polvelta toiselle.  
Eritoten huomasin luonnon tarkkailun,   erilaisten tekijöiden vaikutuksen  toisiinsa,  olleen erittäin  osuvaa omalla äidilläni myös.  Kiitos Äiti rakas!

No materiaali onneksi on tänä päinänä varmaan miellyttävämpää,  viskoosisatiinin ja villakrepin yhdistelmä.  Siunattuja äidit,  jotka saavat ymmärryksen opettaa lapsilleen taivaan tien!