Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#33724 Re: Ah, ma nauran! - Päivi Räsäsen lausumaa

11.04.2014 14:52

#33723: Castafiore - Ah, ma nauran! - Päivi Räsäsen lausumaa

Kyse on käsitteestä omatunto = samvete, eli tiedosta, että ympäröivä yhteisö ei asiaa hyväksy. Ja näin Päivi ulkoistaa vastuunsa harrastamastaan henkisestä väkivallasta.

Vastaukset


Vieras

#33729 Re: Re: Ah, ma nauran! - Päivi Räsäsen lausumaa

2014-04-11 15:47:52

#33724: - Re: Ah, ma nauran! - Päivi Räsäsen lausumaa

 

Hei,  nyt sanoit jotain juuri noilla sanoilla, 
joka on todella tärkeää!

 

 

"Kyse on käsitteestä omatunto = samvete, eli tiedosta, että ympäröivä yhteisö ei asiaa hyväksy. Ja näin Päivi ulkoistaa vastuunsa harrastamastaan henkisestä väkivallasta."

Tämä ei ole  suinkaan  omatunto, -  tämä on lähinnä sitä luokkaa "lainatunto",  kun koululainen ei esim. uskalla tehdä jotakin omin nokkineen vanhempien  poissaolessa,   kun tietää sen olevan vastoin heidän  tahtoaan.

Silloin oikea ja väärä on kiinni "komentavista tahoista",  eikä omastatunnosta,  joka on sisäistetty oikean ja väärän mittari,  tosin siihen kasvuaikainen komento juuri on vaikuttanut alkujaan,  mutta sittenhän se muotoutuu ja lujittuu  laajemmassa vuorovaikutuksessa  kaikissa ihmissuhteissa ja suhteessa kaveripiiriin,  idoleihin,  monen tason auktoriteetteihin  ja nykyisin vielä erittäin paljon suhteessa medioihin ja viestintävälineisiin,  ja niiden kautta politiikkaan ja yhteiskuntaan  ym,  ym.













Vieras

#33733 Re: Re: Ah, ma nauran! - Päivi Räsäsen lausumaa

2014-04-11 16:07:14

#33724: - Re: Ah, ma nauran! - Päivi Räsäsen lausumaa

Omatunto:
Omatunto on ihmisen sisäinen kokemus, jonka on oletettu neuvovan ihmistä erilaisissa tilanteissa. Yleensä omantunnon "olemassaolo" havaitaan, kun yksilö katuu tekoaan tai jättää tekemättä vääränä pitämänsä teon.  Omastatunnosta käytetään myös muita ilmaisuja, esimerkiksi moraalinen vaisto.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Omatunto

Jos ja kun omatunto sairastuu (paatuu), yksilö ei joka tilanteessa enää tiedosta oikean ja väärän eroa. Kollektiivinen omatuntokin voi sairastua. Tämä minun omaa näkemystäni.