Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#23983 Re: Re: Re: Re: Homouden alkutaival, parhaat vanhemmat ja sensitiivisyys

03.11.2013 14:08

#23979: - Re: Re: Re: Homouden alkutaival, parhaat vanhemmat ja sensitiivisyys

"Tätä tulevaa voi lähestyä vain tähänastisen hetken tietoihin ja olettamuksiin perustuvien spekulaatioiden kautta."

Näihin spekulaatioihin ei pitäisi sotkea omia angsteja. Todelliset ennakoitavat riskit on pystyttävä eksplikoimaan eikä niistä saa rakentaa uhkakuvien jäsentymätöntä, mutta pelottavaa möykkyä. Tuntemattomat riskit ovat toki aina mukana, mutta toisaalta niiden takia asioiden tekemättä jättäminen toteuttaa jo olemassa olevat riskit takuuvarmasti.

"Katastrofi - jos sellaisia on - ilmenevät ihan yksilötason elämässä. Identiteettiasia on tasapainokysymys, ja tasapaino siinä syntyy tasapainoisen toteutuksen kautta: ei ylikorostuneita rooli-ihanteita, muttei myöskään identiteettistä latteutta. Kumpikin ääripää muuttaa yhteiskunnan yleistä identiteettiä omaan suuntaansa, mikä selvästi on nytkin näkyvillä, mitä ylikorostuneeseen "naiseuden" ja "mieheyden" identiteetteihin tulee - ja kärsimyksestä, jota se yhteiskunnan yksilöille aiheuttaa, kun he epätoivoisesti yrittävät tähän identiteettikuvaan muotoutua."

Puhut lähes samoin, kuin itsekin olisin voinut asian muotoilla. Nykyinen polaarinen roolimallitus tuottaa lapsille ja nuorille monesti ylitsepääsemättömiä paineita ulkonäön, urheilusuoritusten tms. kohdalla, jotka tuottavat myös merkittävästi mielenterveydellisiä ongelmia. Sukupuolisensitiivinen ajattelu antaa heille huomattavasti laajemman kirjon malleja, ja kannustaa heitä niitä jopa itse luomaan. Tämä kaikki tekee sosiaalisesta ympäristöstä sellaisen, jossa on helpompi hengittää - niin heteroille kuin homoillekin.

"Mutta nykyiselläänkin muistan lukeneeni esimerkeistä esim. Ruotsista, jossa jossakin päiväkodissa lasten piti muuttaa vaatetustaan, että olisivat "neutraaleja", ja jossakin toisaalla lasten leikkejä oli rajoitettu sopimaan tällaiseen "neutraaliin" olotilaan (minulla ei valitettavasti ole tähän lähteitä saatavilla)."

Olen kanssasi samaa mieltä, että tuonkaltainen tasapäistäminen ei ole perusteltua eikä se ole myöskään sukupuolisensitiivisen kasvatuksen ydin. Kaikessa tapahtuu ylilyöntejä ja niistä on otettava opiksi. Suomessa päiväkotien sukupuolisesta kasvatuksesta on keskusteltu kuvaamassani muodossa, jolloin tätä ongelmaa ei pitäisi syntyä. Lasten annetaan yksinkertaisesti määritellä omat identiteettinsä elementit ja häntä tuetaan ja kannustetaan siinä. On sitten ihan toinen asia, jos kasvatustapa vähentää sivutuotoksena roolikäyttäytymisen ääripäitä. Siitä en olisi ainakaan henkilökohtaisesti ollenkaan suruissani.

Vastaukset


Vieras

#23988 Re: Sukupuolisuuden polarisaatiosta

2013-11-03 15:03:07

#23983: - Re: Re: Re: Re: Homouden alkutaival, parhaat vanhemmat ja sensitiivisyys

"Nykyinen polaarinen roolimallitus tuottaa lapsille ja nuorille monesti ylitsepääsemättömiä paineita ulkonäön, urheilusuoritusten tms. kohdalla, jotka tuottavat myös merkittävästi mielenterveydellisiä ongelmia."

Tässä kohtaa esitän eriävän näkemykseni (tai tarkennan yllä olevaa): polarisaatio itsessään ei ole syynä mainitsemiisi ongelmiin, vaan pelkästään sen sairaalloinen ylikorostaminen, kollektiivisten ihanteiden luominen tältä häiriintyneeltä pohjalta, ja yksilöiden epätoivoisesti yrittäessä muovautua näiden vääristyneiden ihanteiden mukaisiksi.

Tämän varjolla tosiaan tietyt tahot vaikuttavat yrittävän laskelmoidustikin mustamaalata koko polarisaation olemusta, ja tällä verukkeella pyrkii sen "neutralisoimiseen". Polarisaatio on kuitenkin aivan luonnollinen ja todistetusti konkreettinen eroavaisuuksien tila sukupuolten välillä, ja sillä on merkittävä osuus ihmisen terveeseen sukupuoli-identiteetin muotoutumiseen. Sanoivat jotkut mitä tahansa, poikia ja tyttöjä tulee aina olemaan, ja heidän välillään ominaisia eroja - kuten myös yhtäläisyyksiä.

"Sukupuolisensitiivinen ajattelu antaa heille huomattavasti laajemman kirjon malleja, ja kannustaa heitä niitä jopa itse luomaan. Tämä kaikki tekee sosiaalisesta ympäristöstä sellaisen, jossa on helpompi hengittää - niin heteroille kuin homoillekin."

Niin, mikäli se toteutetaan terveeltä pohjalta, niin että tytöille ja pojille jää oikeus olla tyttöjä ja poikia omalla tavallaan niin halutessaan.