Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#17962 Re: Re: Raamattu on aivan selvästi muinaisten ihmismielten sanaa

28.07.2013 09:02

#17950: - Re: Raamattu on aivan selvästi muinaisten ihmismielten sanaa

Todistustaakka on kyllä toisin päin: Aikojen saatossa Jumalan on uskottu tehneen yhtä sun toista, jonka tiede sitten on osoittanut jonkin luonnonlain tai sattuman aikaansaamaksi. Maailmassa on vielä paljon selittämättömiä asioita, mutta se ei todista muuta kuin sen, että ne ovat vielä selittämättömiä. On ihmiskulttuurin vanha tapa asettaa Jumala sinne.

Koska ihminen luontaisesti hahmottaa maailmaa syy-seuraussuhtein ja tarkoitus- ja tahto-käsitteiden kautta, hän hyvin usein hahmottaa täysin sattumanvaraiset tapahtumat jonkin tarkoituksen tai tahdon ilmeneminä. Siitä näemme näytteitä surkuhupaisimmillaan tämän palstan profetiaoisoissa.

Tieteellinen ajattelu (huom, ei usko!!!) taas lähtee siitä, että teoreettisessa mallissa selittäväksi tekijäksi ei pidä ottaa sellaista, mitä siinä ei välttämättä tarvita. Jumaluus on sellainen, erityisesti sen intentionaalinen, ts. tahto-ominaisuus. Luonnossa tahto on havaittu vain ajattelevilla olioilla, joiden universumiin esimerkiksi atomin osaset tai elämän syntytilanne eivät luontevasti asetu. Tässä maailmanselityksessä Jumalalle ei yksinkertaisesti ole tilaa.

Miten sitten jumalallinen tahto voitaisiin havaita:

Esitän tässä sen mallin, jolla Jumaluuden olemassaolo voitaisiin näyttää toteen. Jos olisi tietty syy olettaa, että Jumala haluaa jotain tietynlaisille ihmisille, heille pitäisi tapahtua tätä asiaa muita ihmisiä tilastollisesti useammin. Tämän lisäksi tuota tapahtumaa ei saisi selittää mikään muu luonnollinen syy-seuraussuhde. Ja tietysti taustalla ei saa olla mitään silmänkääntötemppua, joita taajaan nähdään ihmeparantajien toiminnassa. Parannusten puolella on suljettava pois vielä ns. plasebo-efekti, jossa asiaan uskova voi ihan oikeasti parantua. On huomattava, että tämä ilmiö tapahtuu ilman jumalaakin, ja se on käytössä hyvin yleisesti noitatohtoreilla ja rajatummin länsimaisessa lääketieteessä.

Ihmisten käytös voi saada "rangaistuksensa" monessa paikassa, jos eletään tavalla tai toisella varomattomasti. Jumalaa ei kuitenkaan niissäkään paikoissa tarvita rangaistusta antamaan. Esimerkiksi HIV on yleisempää homoilla kuin heteroilla, mikä johtuu toisaalta siitä, että se yllätti huolettomampaan suojautumiseen tottuneet homot ja toisaalta siksi, että anaaliyhdynnässä tauti leviää herkemmin kuin muilla tavoin. Täällä on syytetty New Orleansin homoja tuhotulvista, mutta asia selittyy todellisuudessa toisaalta sijainnista taifuunialueella ja toisaalta surkealla tolalla olleesta tulvasuojauksesta.

Vastaukset


Vieras

#17964 Re: Re: Re: Raamattu on aivan selvästi muinaisten ihmismielten sanaa

2013-07-28 09:15:49

#17962: - Re: Re: Raamattu on aivan selvästi muinaisten ihmismielten sanaa 

... "Ateistit ovat joutuneet älyllisesti puolustuskannalle. He eivät ole onnistuneet kehittämään argumentteja teististä kritiikkiä vastaan, jonka mukaan ateismi on itsensä kumoava oppi: ateismilla on kumoaja, jota ei voi kumota." (Lainaus Professori Tapio Puolimatkan vastauksesta professori Esko Valtaojalle)

T. Puolimatka jatkaa: "Valtaojalla näyttää olevan voimakas pelko, että usko Jumalaan johtaa kriittisen ajattelun kuolemaan. Tieteen ja kulttuurin historia kuitenkin osoittaa, ettei näin ole asianlaita. Olen kirjassani Usko, tiede ja evoluutio dokumentoinut aika perusteellisesti väitettä, että kristinuskon perususkomuksilla oli tärkeä merkitys modernin luonnontieteen räjähdyksenomaisessa kehityksessä 1500-1700 –luvuilla."...