Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kommentoitu viesti

Matti Suopajärvi
Vieras

#947 Re: #943

11.04.2011 21:30

"Kuinka moni näistä 10 täyttäisi toukokuussa voimaan astuvat ammattitaitovaatimukset?"

Kaikki 10 olisivat täyttäneet ko. asetuksen vaatimukset. Asetus ei olisi sulkenut yhtään ensihoitotoiminnan ulkopuolelle,  eikä ketään olisi sen vuoksi myöskään tarvinnut sulkea pois hoitotasolta.

Edellytyksenä siis pelkästään se että SPR olisi jatkanut.

Kannattaa tavata asetuksen kolmanneksiviimeinen kappale:

"Sen estämättä mitä....jotka tämän asetuksen voimaantullessa ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja joilla on riittävä ensihoidon osaaminen ja tehtävän edellyttämä kokemus ja jotka toimivat hoitotason ensihoidon tai kenttäjohtajan tehtävissä voivat edelleen toimia mainituissa tehtävissä."

Kaikilla 10 hoitotasolla toimineella oli taatusti riittävä ensihoidon osaaminen ja tehtävän edellyttämä kokemus ja terveydenhuollon ammattihenkilön tutkinto!

On sitten eri juttu se voiko enää hoitotasolla toimia lääkintävahtimestarin tai lähihoitajan tutkinnon perusteella jos on aiemmin toiminut hoitotasolla. Asetus ei tuohon ota kantaa. Kun en osaa varmuudella vastata, en sitä tee. En tiedä onko tuosta aluehallintoviranomaisen tai lääninlääkäreiden tai VALVIRA:n virallista kannanottoa yksittäistapauksen pohjalta. Luulen että Juha vois tietää ton...

Yksittäisten sairaankuljettajien nimiä täällä ei ole juurikaan mainittu, kuten j-housu tuossa totesikin. Mielestäni olen ne oikaisupyyntökirjeiden kopioistakin täällä poistanut. Mulle tää on asia- ei henkilökysymys. Ei henkilökysymys edes omalta osaltani:)

Parin täällä omalla nimellään kirjoittaneen ensihoitajan nimiä on kyllä paiskottu teksteihin milloin hyvässä, milloin pahassa ja lähes aina nimimerkin takaa.

Jänishousun tekstiin vois lisätä vielä sen että: "olisiko nykyisellä yrittäjällä nykyään kahta uudempaa, sopimuksen mukaista, autoa kuin sen aloittaessa -  ilman pidettyä meteliä...."

m

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaukset

J. Buska
Vieras

#951 Re: Re: #943

2011-04-11 23:25:40

#947: Matti Suopajärvi - Re: #943

"On sitten eri juttu se voiko enää hoitotasolla toimia lääkintävahtimestarin tai lähihoitajan tutkinnon perusteella jos on aiemmin toiminut hoitotasolla. Asetus ei tuohon ota kantaa. Kun en osaa varmuudella vastata, en sitä tee. En tiedä onko tuosta aluehallintoviranomaisen tai lääninlääkäreiden tai VALVIRA:n virallista kannanottoa yksittäistapauksen pohjalta. Luulen että Juha vois tietää ton..."

 

11 §. Voimaantulo ja siirtymäsäännökset

"Tavoitteena on, että tulevaisuudessa viimeistään siirtymäkauden jälkeen ensihoitopalvelussa toimivilta edellytetään alalle suuntautuvaa koulutusta. Siirtymäsäännöksillä turvataan ensihoitohenkilöstön riittävyys siirtymäkauden aikana. Ensihoitopalvelussa ammattimaisesti työskentelevällä henkilöstöllä on vaihteleva koulutustausta ja kaikki ensihoitopalvelussa nykyisin työskentelevät henkilöt eivät täytä tässä asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Asetuksen 8 §:n 2 momentissa säädettyjä vaatimuksia ensihoitoyksiköiden miehityksestä ja pätevyysvaatimuksista sovelletaan viimeistään vuoden 2014 alusta." (http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=42730&name=DLFE-15436.pdf)

Tässä ei mielestäni ole mitään tulkinnanvaraisuutta...

 

"Sen estämättä, mitä 8 §:n 2 momentin 3 kohdassa ja 10 §:n 2 momentissa säädetään, henkilöt jotka asetuksen voimaan tullessa ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja joilla on riittävä ensihoidon osaaminen ja tehtävän edellyttämä kokemus ja jotka toimivat asetuksen voimaan tullessa hoitotason ensihoidon tai kenttäjohtajan tehtävissä, voivat toimia hoitotason ensihoidon tai kenttäjohtajan tehtävissä. Tämä turvaisi pitkää alalla toimineiden, käytännön työssä ja erilaisilla lisäkoulutuksilla ammatin oppineiden henkiöiden mahdollisuuden jatkaa tehtävissään." (http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=42730&name=DLFE-15436.pdf)

 

Tässä on mielestäni hieman tulkinnanvaraisuutta ja minulla on vahva epäilys siitä mihin tällä 11 §:n kohdalla on pyritty... Vaatii hieman lisäselvittelyä...

Henkilökohtaisesti olen varsin tyytyväinen, jopa positiivisesti yllättynyt toukokuussa voimaan tulevan uuden lainsäädännön sisällöstä ensihoitopalvelun ohjaukseen. Kunpa vielä näkisi sen päivän kun varallaolovalmius poistuu totaalisesti ensihoitopalvelusta ja saataisiin lisäksi kitkettyä pois vahvasti "kansan kielessä" vallitsevat termit "sairaankuljetus ja ambulanssikuski"...   ;-)

Nimimerkki "Ammattilainen minäkin" pohti: "Entäs uuden asetuksen mukainen SHP:n oman toiminnan järjestämisen edellytykset?"

Mitä tulee ensihoitopalvelun tuottajatahoihin nyt ja tulevaisuudessa niin ei liene epäselvyyttä siinä, etteikö toiminnan ohjaus ja valvonta olisi toimivinta silloin kun sekä palvelun tuottaja- että valvontataho edustavat samaa organisaatiota. Mitä useamman "johtajan" ja organisaation kautta toimintaa tuotetaan sitä todennäköisempää on laadulliset ongelmat.

Ensihoitopalvelun ohjauksessa ja valvonnassa on vallinnut monilla alueilla tähän asti jopa täydellinen epäjärjestys, niin terveyskeskus- kuin sairaanhoitopiiritasollakin. Osasyynä tähän lienee aikaresurssien puute, mutta varmasti ongelmaa on edistänyt myös osaamattomuus ja kokemattomuuskin. Asetuksella ensihoitopalvelusta pyritään korjaamaan myös tämä keskeinen ongelma:

9 §. Johtamisjärjestelmä

"Pykälän 1 momentin mukaan sairaanhoitopiirissä tulee olla ensihoitopalvelusta vastaava lääkäri. Ensihoitopalvelusta vastaavan lääkärin tehtäviin kuuluu vastata ensihoitopalvelun kokonaisvaltaisesta suunnittelusta, ohjauksesta ja toiminnan asianmukaisuuden valvonnasta sisäisenä valvontana.

Sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelusta vastaavan lääkärin tehtävän hoitaminen edellyttää laaja-alaista ensihoitopalvelun osaamista ja kokemusta ja riittäviä ajallisia resursseja. Tehtäväkentän laajuus sairaanhoitopiiritasolla edellyttää käytännössä päätoimista työpanosta. Lääkärillä tulee olla soveltuva lääketieteen erikoisalan koulutus sekä hyvä perehtyneisyys ensihoitolääketieteeseen ja kokemusta ensihoitopalvelun toiminnasta." (http://www.epensihoito.net/attachments/article/130/stm_ensihoito_6_4_2011_asetuksen_perustelut.pdf)

 

Tärkeää on ymmärtää, että nyt ja tulevaisuudessa ensihoitopalvelusta vastaava lääkäri on se taho joka määrittelee lain puitteissa suuntaviivat palvelun sisällölle. Ensihoitopalvelun vastuulääkäri määrittelee kuka henkilöstöstä toimii milläkin tasolla ja millaisia ensihoitotyön ohjeistuksia noudatetaan. Epäselvyyksiä tästä ensihoitopalvelun vastuulääkärin ohjaavasta ja valvovasta roolista on ilmeisesti ollut joidenkin palvelua tuottavien organisaatioiden johdossa, joissa on lääketieteellisen koulutuksen edustusta.