Riihimäen kutomon säilyttäminen

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#4

Riihimäki on kiinnostunut toimimaan kiertotalouden edelläkävijänä (tai ainakin asian mainostajana); mikäpä olisi parempi tapa kuin korostaa tekstiilijätteen uusiokäyttöä kudonnaisten muodossa. Itse olen tehnyt usampia mattoja pelkästä kierrätysmateriaalista.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#12

Kutomo ei ole ainoastaan vanhusten paikka. Nuoria harrastajia käy siellä myös.
Kudonta on vuoden 2019 käsityömenetelmä ja perinnekäsityö jonka jatkuvuus ja siirtyminen seuraaville sukupolville täytyy myös mahdollistaa. Kutomolla saatava ohjaus on laadukasta ja kutomon yhteisö on huippu.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#13

Rakas Riksu, älä tuhoa kaupungin kutomoa! Tiedätkö, että mm. kansallispuvun valmistaminen kuuluu Unescon aineettomaan kulttuuriperintöön. Parhaillaankin kutomolla kudotaan yhtä kansallispukuhamekangasta ja toinen on vuorossa keväällä 2020.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#29

Jättäkää kutomo rauhaan. On se kumma, että pääasiassa aikuisväestön harrastusmahdollisuuksien lopettaminen nostaisi kaupungin suosta. Kaupunki paistattelee kulttuurin ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien maineella, mutta samalla kuristaa ne hengiltä.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#32

Käsityöharrastusta tulee vaalia ja tätä pitkää perinnettä pitää osata arvostaa. Tieto/taito häviää jos sitä ei pysty ylläpitämään. Esim. kansallispukujen valmistaminen on erittäin arvokasta osaamista.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#41

Kutomo on monille ainoa elämän henkireikä, ei ainoastaan mummoille vaan kaiken ikäisille. Siellä pidetään myös kuntouttavaa työtoimintaa sairaille ja siitä on erittäin hyviä kokemuksia. Miksi aina otetaan pois kaikki heikoimmilta?

(Riihimäki, 13.11.2019)

#45

Olen mielenterveyskuntoutuja ja kutomo on ollut erittäin tärkeässä roolissa kuntoutukseni aikana. Ja tiedän kokemuksesta sen olevan tärkeä kuntoutuspaikka monille muillekkin.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#54

Kutomo on monille vanhuksille ainoita yhteyksiä ulkomaailmaan ja tärkeä vireyden ja omatoimisuuden lähde. Säästötarkoituksessa kannattaisi emmin miettiä, voisiko kutomon tiloihin yhdistää muutakin aktivoivaa senioritoiminta.

(Riihimäki, 13.11.2019)

#76

Rahassa ei kutomon kaikkia hyötyjä voi laskea. Toivon päättäjiltä sosiaalisten ja kulttuuristen arvojen huomioon ottamista. Kiitos.

(Riihimäki, 14.11.2019)

#77

Tälläinen kutomo on ainutlaatuinen tapa ylläpitää kankurin taitoja.

(Riihimäki, 14.11.2019)

#99

Kutomo on monen henkireikä. Hienoja töitä tulee paljon. Säilytettävä.

(Riihimäki, 14.11.2019)

#129

Toivon, että päätöksentekijät tulisitte tutustumaan kutomon toimintaan ja siten paremmin ymmärtämään kutomon merkityksen virkistyksen lähteenä eri ikäisille. Toimintaa voisi vielä nykyisestään monipuolistaa, jolloin se voisi tarjota mielekkään ja inspiroivan keskuksen esim. syrjäytymisvaarassa oleville ja maahanmuuttajien kotouttamiseen. Jos nykyinen sijainti ei ole enää mahdollinen, eikö kaupungilta löytyisi joku muu tila toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Kyse kuitenkin melko pienestä säästöstä, jos toiminta ajetaan alas, ja siitä koituvat epäsuorat kustannukset voivat tulla merkittäviksi.

(Riihimäki, 15.11.2019)

#130

Tarvitsen Kutomoa, kun jään eläkkeelle!

(Riihimäki, 15.11.2019)

#135

Eikös tässä ole myös kulttuurihistoriallisen ulottuvuuden lisäksi liikunnallinen ja aivoja stimuloiva elementti? Vaikka harrastajat ovat monen ikäisiä, niin erityisesti ikääntyneemille toimii tärkeänä jaksamista ja omaehtoista virikkeellisyyttä ylläpitävänä harrastuksena. Toisin kun monen muun (mm liikunta, teatteri, jne) osalta tätä ei voi ostaa kaupalliselta toimijalta palveluna, se loppuu kerrasta!

(Riihimäki, 15.11.2019)

#136

Säästäkää senioreiden ja nuorempienkin harrastusmahdollisuuksia. On tärkeää että tällaiset kädentaidot siirtyvät sukupolvilta toisille. Upeaa työtä!

(Riihimäki, 15.11.2019)

#146

Kutomo on monelle ihmiselle henkireikä jossa käy säännöllisesti tuoden arkeen vaihtelua ja virkistystä sekä saa/pystyy tekemään mielekästä ja tuotteliasta työtä. Ei missään nimessä saa viedä tätä upeaa paikkaa riihimäkeläisiltä. T. Eija joka syntynyt Riihimäellä ja asunut 52v.

(Hämeenlinna, 16.11.2019)

#157

Käsillä tekemisen perinteitä tulisi kunnioittaa. Jos panostetaan pelkkään robotiikkaan, niin nämä perinteet pikkuhiljaa katoavat. Paikka jossa ihmiset saavat mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia, on tärkeä. Kutomon myymisestä saatu raha on kuin tuuleen puhaltaisi, yhtä vähän hyödyksi pidemmällä aikavälillä. Kirjoitus kutomon lakkauttamisesta ensiksikin vähätteli ikäihmisten tarpeita ja sitä paitsi; kutomolla käy nuorempaakin väkeä.

(Riihimäki, 18.11.2019)

#175

Kutomolla käynti mitä parasta mielenterveyden hoitoa, myös tärkeää käsityöpetinteen ylläpitoa ja siirtämistä nuoremmille.

(Riihimäki, 19.11.2019)

#177

Kutomo ei saa lopettaa, se on henkireikä kaupunkilaisille käsityön harrastajille. Olen itse käynyt siellä jo kahdenkymmenen vuoden ajan, enemmän tai vähemmän, riippuu ajasta ja voimista ja haluan käydä siellä jatkossakin. Kutomolle on tullut uusi sukupolvi nuoria harrastajia, se ei ole pelkästään mummojen paikka. Järjestetyt kurssit ovat pääsääntöisesti täynnä ja nämä ovat mielestäni tuoneet paljon uusia harrastajia sinne.

(Riihimäki, 19.11.2019)

#183

Kutomon merkitys on muutakin kuin matot ja pöytäliinat.
Se on paikka jossa ihminen kohtaa ihmisen, paikka jossa kuulee hyvät jutut ja voi jakaa päivän asiat, paikka jossa saa kokea onnistuvansa sittenkin, paikka jossa saa tehdä hyödyllistä työtä vaikka moneen muuhun hommaan ei ehkä pystyisi, paikka jossa aika kuluu, paikka jossa pysytään kunnossa (vrt. mummojen punttisali😉), paikka jossa kierrätetään enemmän kun "Ekokemillä" Se on paikka jossa voi oppia uutta.
Se on paikka jossa ikäpolvet kohtaavat.
T. 40-vuotias, joka sai parhaan piirakkareseptin joltain Mummola ja kutomosta löysi oman ikäisen ystävän 9 vuotta sitten, Silloin kun meidän kummankin vauvat touhusvati mukana kangaspuiden lomassa. P.s.Nyt ne 9-vuotiaat "vauvatkin" ovat kavereita.

(Riihimäki, 19.11.2019)