Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #23538 Re: Hiekkalaatikon ääreltä kohti aikuisuutta

30.10.2013 18:51

#23462: - Re: Re: Hiekkalaatikon ääreltä

"Sitten kuvasit näitä arkielämän kimurantteja kohtia:     'Lapsenomaiset ratkaisumallit ovat aikuisten maailmassa kuitenkin yleensä korvattavissa aikuismaisemmilla ratkaisutavoilla. Lapsenomaiset reaktiot aiheuttavat yleensä hämmennystä ja kitkaa vuorovaikutuksessa, ja siksi ne kannattaisikin korvata.' Mitä konsteja enemmin itse käytät pysyäksesi ja vastataksesi  aikuisen tasolla  lapsenomaiseen haasteeseen?"

Pahoittelen, että vastaus viipyi! Kiitos kiinnostuksen osoituksesta!

Tiedollisesti eriytyvän ja alakohtaisesti syventyvän yhteiskunnan suurin kognitiivistasoinen vaara lienee juuri siinä, että se kadottaa kokonaiskuvan sekä kyvyn assosioida erityisalalta toiselle, ellei se pidä huolen siitä, että tällaisia yleisosaajiakin kasvatetaan.

Luonto ja luonnollisuus eivät homouskeskustelussa ole niin merkittävässä asemassa. Homous on luonnollinen ilmiö, ja luonnossa samanneuvoiset usein hoivaavat pesueita yhdessä, saattavat jopa muodostaa pysyväluontoisia parisuhteita (varsinkin domestikaatiossa ja vankeudessa), mutta yleistä parisuhde- ja populaatiollista merkitystä homoudella ei luonnossa juurikaan silti ole, luontaisten ominaisuuksiensa johdosta. Siihen vetoaminen on yhtä mielekästä kuin se, että sen kautta vedottaisiin oikeuteen syödä jälkeläisensä, tai puolisonsa parittelun jälkeen, mitä myös luonnossa tapahtuu.

Mutta kysyit, miten "lapsenomaisiin haasteisiin" suhtautuisin, ja ymmärrän tämän niin, että haluat tietää, miten kohtaan maailman aikuisella tavalla.

Joku tuolla aiemmin jo muistaakseni mainitsi muutaman tärkeän sanan: "kiitos", "anteeksi" ja "rakastan sinua". Ne muodostavat aikuisuuden perustan. Mutta aikuisuus tarkoittaa oikeastaan aika paljon samaa kuin "itsenäisyys". Kykyä seistä omilla jaloillaan, mutta myös kantaa vastuuta. Ettei automaattisesti turvautuisi ulkoisiin voimakenttiin, ja että kykenisi oman itsenäisyytensä kautta myös hahmottamaan muiden suvereniteetin. Vain sitä kautta syntyy terve ja toimiva vuorovaikutus.

Itsenäisyyden saavuttamiseksi yksilön täytyy kerätä tervettä ymmärrystä omasta itsestään, eli itsetuntoa. Sitä kautta hän oppii luottamaan itseensä (itseluottamus), ettei olisi niin riippuvainen muiden sanomisista. Kaiken pohjalla on kuitenkin tunne siitä, että on rakkauden ja välittämisen arvoinen, ja tämä syntyy vain siten, että minusta on oikeasti välitetty ja minua rakastettu. Tämä onkin monille se todellinen kompastuskivi, he eivät ole saaneet omakohtaista kokemusta siitä, mitä tämä oikeasti merkitsee. Vain rakastettu ihminen osaa rakastaa itseään ja sitä kautta myös muita.

Siksi meillä on maailmassa niin paljon keskeneräisiä kasvutarinoita. Siksi on niin paljon ihmisiä, jotka ovat aikuisia ulkoisesti, mutta käyttäytyvät kakaroiden tavoin. Tai sitten leikkivät käyttäytyvänsä aikuisten tavoin. Keho jatkaa kasvamistaan kaikesta huolimatta, mutta henkinen kehitys juuttuu siltä osin siihen, missä sielun haavat ilmenevät. Vasta eheytymisen kautta kehitys pääsee jälleen etenemään, ja henkilön todellinen minä aikuistumaan.

Aikuisuus ei tietenkään tarkoita sitä, että pitäisi jättää leikkimielisyys taakseen. Sitä tarvitaan jatkuvasti kulkua keventämään, ja uusien lapsisukupolvien kohtaamisessa se on oivallinen ominaisuus.