Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

fundis

/ #13954 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

20.05.2013 12:52

#13949: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

''Roomalaisen oikeuden periaatteita

Antiikin aikana kehittynyt roomalainen oikeus on edelleen länsimaisen oikeusjärjestelmän kivijalka. Roomalaisen oikeuden ihanteisiin kuuluivat muun muassa molempien osapuolten kuuleminen, pidätetyn perusoikeudet, syyttömyysolettama sekä tiukka suhtautuminen sopimusten noudattamiseen.

Roomalaisen oikeuden perustana oli 450 eKr. koottu Kahdentoista taulun lait eli leges duodecim tabularum. Tämä lakikokoelma takasi ainakin periaatteessa sen, että kaikki Rooman kansalaiset tuomittiin saman lain mukaan.

Roomalainen oikeus kehittyi ja saavutti huippunsa keisari Justinianuksen aikana 500-luvulla julkaistussa Corpus iuris civilis -nimisessä teoksessa. Siitä tuli etenkin mannereurooppalaisten oikeusjärjestelmien perusta. Esimerkiksi joissakin Saksan osissa Corpus iuris civilis oli periaatteessa voimassa olevaa oikeutta vuoteen 1900 asti.''

Lainaus http://yle.fi/vintti/ohjelmat.yle.fi/tuomio/roomalainen_oikeus.html

 

Roomalainen laki oli pohjana monille sen jälkeen laadituille lakikokonaisuuksille. Nykypäivän eurooppalaisten valtioiden lait pohjautuvat osaltaan vanhaan roomalaiseen edeltäjäänsä. Muutakin roomalaista kirjallisuutta on säilynyt nykypäivään asti ja ne toimivat hyödyllisinä lähteinä historiantutkijoille.

http://www.nysalor.net/kirja/tavara/r2.jpg...

Roomalaisten perintö ei ollut ainoastaan fyysistä, vaan henkinen perintökin näkyy. Kristinusko syntyi Rooman imperiumissa ja se jos joku on vaikuttanut valtavasti nykyaikaiseen länsimaiseen ihmiseen ja tulee vaikuttamaan vielä tulevaisuudessakin. Vaikka kristinuskoa ei välttämättä heti yhdistäisikään pääasiassa pakanalliseen imperiumiin, täytyy muistaa, että juuri Roomassa kristityille annettiin ensimmäisenä vapaus harjoittaa uskontoaan.Lainaus http://www.nysalor.net/kirja/rooma.html

 

 

Vaikka et hyväksyisikään sanontaani 'perustuu Raamattuun', laki kehittyi juuri sinä aikana vanhalta pohjaltaan kristinuskon voimakkaan leviämisen aikana ja silloin kun valtionuskonnoksi otettiin kristinusko. Eihän kristinuskon vaikutus alkanut vuonna 450 vaan jo heti sen jälkeen, kun se tuotiin Paavalin ja muiden apostoleiden opetuksilla heti noin 100 luvulla Roomaan. Vaikutusaikaa Väisälän matematiikan mukaan on noin 350 vuotta.

Ymmärrän hyvin, että nykyaikainen historiantutkinta ja -selitys ei haluaisi antaa kristinuskolle sen ansaitsemaa arvoa ja merkitystä, sen ymmärtää kuka tahansa, joka näkee kristillisiä arvoja vastaan kohdistetut hyökkäykset ympärillään.

Ikävää, että toista arvostava keskustelu ei sinulle onnistu, alat solvata pötypuheiksi perusteltuja argumentteja.