Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #9159 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen

12.04.2013 13:42

#9037: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liit

Mielipidetiedustelut eivät vastaa todellisuutta (galluppeja tulee ja galluppeja menee…).

Kuitenkin tästä nimenomaisesta teemasta on esitetty erilaisia mielipidekyselyitä jo jonkin aikaa ja ympäri maailman, ja ne kaikki ovat johdonmukaisesti osoittaneet jatkuvasti kasvavaa myötämielisyyttä tasa-arvoiselle avioliittosääntelylle. Suomessa tätä keskustelua on käyty 1990-luvulta saakka, joten asia ei todellakaan ole ihmisille "täysin uusi ja hyvin poikkeuksellinen", kuten väität.

Samaa sukupuolta olevien liittojen kiilaa ei voida moukaroida nykymuotoiseen avioliittoon rikkomatta niitä perustuksia joiden varaan naisen ja miehen välinen avioliitto rakentuu.

Mitkä nuo mainitsemasi perusteet ovat? Nähdäkseni avoliiton, avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen perustana on kahden henkilön yhteiskunnallisesti hyväksytty parisuhde, jota yhteiskunta sääntelee tiettyjä oikeuksia antaen ja velvoitteita asettaen. Nykyisellään Suomessa on voimassa kaksi lähes identtistä virallistetun parisuhteen muotoa, enkä näe mitään järkevää perustetta pitää niitä keinotekoisesti erillään. Yhtä vähän näkisin järkeä järjestelyssä, jossa parisuhdesäädöksiä olisi vaikkapa kymmeniä erilaisia riippuen puolison iästä, etnisestä taustasta tai lisääntymishalukkuudesta tai -kyvykkyydestä.

Jos näin kaikesta huolimatta tehdään, rikotaan pysyvästi se muoto ja revitään rikki se ”asu” josta avioliitto on kautta aikojen tunnistetaan avioliittoksi suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei laajenna avioliiton käsitettä mielivaltaisesti tai satunnaisesti: sen sijaan se laajentaa puolisoa ja perhettä koskevia käsitteitä samansisältöisiksi kuin millaisina ne on jo nykyisellään omaksuttu muualla lainsäädännössä ja lisää osaltaan oikeudenmukaisuuden toteutumista yhteiskunnassa.

Vuonna 2013 suomalaisessa parisuhdelainsäädännössä ja yhteiskunnallisessa kielenkäytössä toimitaan suurimmaksi osaksi identtisellä ja siten sukupuolineutraalilla termistöllä. Sekä samaa että eri sukupuolta olevien välinen sopimus avioliiton solmimisesta tunnetaan kihlautumisena ja osapuolia nimitetään kihlakumppaneiksi puolison sukupuolesta riippumatta. Avioliittolaissa olevia avio-osan ja avio-oikeuden käsitteitä sovelletaan sellaisinaan rekisteröidyissä parisuhteissa. Samaa sukupuolta olevien parien kohdalla puhutaan enenevässä määrin häistä, puolisosta, tyttö- tai naisystävästä sekä poika- tai miesystävästä, vaimosta, aviomiehestä ja naimisiinmenosta samalla tavalla kuin silloin, kun kuvataan heteroparien avioitumista ja parisuhdetta/puolisoa.

Oikeuskirjallisuudessa erilaiset parisuhteet systematisoidaan jo nykyisellään rekisteröityihin ja toisaalta rekisteröimättömiin parisuhteisiin niiden voimakkaasta samankaltaisuudesta johtuen. Kun sekä samaa että eri sukupuolta olevien parisuhteiden sääntelyssä ratkaisevan suuri osa termistöstä on jo nyt täysin samansisältöistä, ei saman pykäläotsakkeen (eli avioliiton) antaminen näiden ihmisten virallistetuille parisuhteille olisi kovinkaan radikaali toimenpide.

Vielä hieman rautalankaa:

Avioliiton "asu" muuttui siis pitkälle jo vuonna 2001 parisuhdelain voimaantullessa. Ensinnäkin samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidyt parisuhteet rinnastetaan jo nykyisellään hyvin suurelta osin vastakkaista sukupuolta olevien parien virallistettuihin parisuhteisiin. Terminologiaasi noudattaen suomalaisessa yhteiskunnassa on jo aikaa sitten "rikottu pysyvästi" se muoto ja asu, joka sanalle "parisuhde" on tavattu antaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Toinen peruuttamattomasti jo aikaa sitten muuttunut termi on "puoliso". Puolisokäsite, joka sisältää viittauksen sekä samaa että eri sukupuolta olevaan parisuhdekumppaniin, on omaksuttu jo lähes kokonaisvaltaisesti muualla lainsäädännössä. Esimerkiksi opintotukilaissa puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita ja avioliitonomaisissa olosuhteissa eläviä henkilöitä, laissa poronhoitajien sijaisapukokeilusta puolisolla viitataan aviopuolisoon ja henkilöön, jonka kanssa poronhoitaja jatkuvasti elää yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa ja tuloverolaissa avioliiton puolisoihin rinnastetaan myös parisuhteensa rekisteröineet samaa sukupuolta olevat henkilöt.

Toteutuneet muutokset ovat ollet määrältään ja laajuudeltaan huomattavia, mutten ole huomannut sinun tai kenenkään muunkaan koskaan valittavan, että nais- ja miesparien parisuhdetta koskevat lainsäädäntöratkaisut olisivat "murtaneet avioliiton substanssin merkityksen" tai "rikkoneet pysyvästi" sen muodon, jolla parisuhteet, puolisot ja muut avioliittolain ydinalueelle sijoittuvat termit ovat muuttuneet.

Sanoisin siis, että juna meni jo. Mitään katastrofia tai avioliiton ikiaikaisten perustusten täydellistä murskaantumista ei tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen jälkeen ole näköpiirissä, sillä suurin osa lain alle siirtyvistä muutoksista on tehty jo aikoja sitten.