Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.


Vieras

#276

27.01.2014 08:46

on tää älytöntä että tällaisesta joudutaan addresseja laatimaan. terve järki, äly hoi!

Vieras

#277

28.01.2014 20:14

Kun matkustaa pitää olla "paperi-resepti !!!
potilas

#278 Miten toimii sähköinen resepti ulkomailla?

29.01.2014 10:48

#1: PotilasX -

Eikö potilaan näkökulmasta ole näin: Kun matkustetaan ulkomaille, sinulle tulisi olla mukana olevistasi lääkkeistä lääkemääräys mukana. Nykyään s.reseptiä ei saa välttämättä lääkäriltä edes mukaansa, jotkut tulostavat, jotkut eivät. Pitää yrittää itse muistaa, mitä siellä nyt on ja ei ole.

Eikö juuri tullut tai ole tulossa myös laki tai säädös että resepti käy myös muissa eu-maissa? S.resepti ei siellä varmaan käy?

Tämä on potilaan näkökulmasta ollut muutos huonompaan, enkä ole vielä asiakkaana löytänyt tästä muutoksesta hyvää puolta, joka toisi helpotusta asiakkaana asiointiin - päinvastoin. Pelottaa ja harmittaa kyllä jo etukäteen tilanteet, että koneet ovat apteekissa kaatuneet tai muuta mukavaa.. Kyllä tästä sain jo esimakua terveystalossa tth:n lääkärillä kun hän ei päässyt tekemään lääkemääräystä, koska e-resepti tai koneet siellä eivät toimineet.

Paperireseptin saan takaisin ja siinä näkyy monta pakkausta olen ottanut ja monta on jäljellä. Sähköisen reseptin lääkkeistä en ole tällaista saanut apteekista. Pelkän lääkkeen. Mistä minun pitäisi nyt muistaa, mitä minulla on siellä jäljellä tai mihin asti se on vielä voimassa?

Myös vakuutusyhtiö vaatii säilyttämään reseptin kun lääkket ovat haettu, että he voivat tarkistaa kuitin ja reseptin tarvittaessa/halutessaan korvausta varten. Miten tämäkään nyt onnistuu?

Itse olen niin järjestelmällinen, että minulla on reseptit omassa taskussaan hyvässä järjestyksessä ja pysyn hyvin tietoisena.

Miten sitten vanhukset? He pysyvät tässä kärryillä vielä huonommin ja heidän omaisensa kun koittavat järjestää ja tarkistaa, että vanhuksen lääkityksen menevät nyt suht oikein jne jne.

terveisin

Potilas

 

 

 


Vieras

#279

29.01.2014 11:46

Paperiresepti pitää säilyttää ja pitää pystyä valitsemaan e- reseptin ja paperireseptin väliltä.

Vieras

#280

29.01.2014 12:44

Lisäksi apteekki perii palkkion e-reseptistä!
ei ylimääräisiä kuluja

#281 Re:

29.01.2014 12:45


Vieras

#282

29.01.2014 13:05

Varajärjestelmä täytyy aina ylläpitää kaikenvaralta eli paperiversiona. Koskaan ei tiedä luottaa yhteen järjestelmään tänäkin aikana varsinkin mm ruuhkat sähköisessä netissä ja sähkökatkoksissa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

29.01.2014 14:33


Ahti Tiusanen

#284 Paperiresepti

30.01.2014 08:20

Lääkkeen toimittaminen ei saa olla kiinni tavasta, jolla se kirjoitetaan.
Paperireseptin on oltava edelleen kuvioissa mukana. On tilanteita, joissa lääkärillä ei ole mahdollisuuksia kirjoittaa sähköistä reseptiä. Lääkärin toimintaa rajoitetaan kohtuuttomasti, jos laki menee esityksen mukaan läpi. Apteekki pystyy kyllä kirjaamaan paperireseptin( myös puhelinreseptin ja paikalla apteekissa annetun suullisen reseptin) sähköiseen muotoon.
Väärinkäytöksiä muutos tuskin pystyy estämään.Tietojärjestelmien haavoittuvuus on viime aikoina maailmanlaajuisesti esille.
Aiemmin resepti kelpasi, vaikka se kirjoitettiin "ladon oveen".Tämän vaihtoehdon voisi jättää pois, mutta edelleenkin paperireseptin tulee sähköisen rinnalla olla käytössä toistaiseksi.
Reaisti

#285 Reseptikeskuksesta

30.01.2014 09:32

Kävin apteekissa jossa kerrottiin että eivät olleet saaneet yhteyttä rec keskukseen juuri kyseisenä pnä yi 30 min ajan (tällä viikolla). Sinä aikana eivät voineet toimittaa kuin paperireseptejä. Miten mahdoton onnistuisi Suomessa kun ei onnistu muuallakaan?

Vieras

#286

30.01.2014 13:43

Mielestäni sähköisesti toimiva resepti ei ole tasa-arvoinen käytänne kaikkia kansalaisia kohtaan. Toisekseen se ei ole turvallinen järjestelmä sillä seuraavaksi siihen liitetään myös diagnoosit. Tässä vaan luodaan taas yksi järjestelmä lisää joka ajan myötä leviää käsiin...Mielestäni tällä menneellä viikolla julkitullut tieto siitä miten trafi myy meistä henkilötietoja on täysin verrattavissa tähän sähköisen resepti järjestelmän luomiselle...

Vieras

#287 Re:

03.02.2014 09:28

#276: -

mummeli


Vieras

#288

03.02.2014 09:33

potilaan reseptejä ja sairaustietoja ei saa laittaa tietokoneelle. Tiedot eivät tule palvelemaan potilasta , vaan tilastotietoja ja muita instansseja. Joku yksityisyys täytyy olla . Seuraavaksi on kai siru päähän. Tuntuu todella pahalta tämä


meno.

Vieras

#289

05.02.2014 13:26

Vaihtoehtona ilmainen sovellutus puhelimiin ja koti-tietokoneisiin.
Maalaislääkäri va. evp

#290 Eduskunta 5.2.2014: HE 219/2013 vp

05.02.2014 17:06

Seurasin juuri eduskunnan täysistuntoa sähköiseen reseptiin liittyvästä lähetekeskustelusta (HE 219/2013 vp).

Kovin tomerana tuntui ministeri P. Risikko olevan ja vaikka STM:ssä on jo ns. lievennyksiä reseptinmääräämisasiaan tullut, lopputulemaksi jäi tuntemus, että - jälleen kerran - eteläpoholaasella "minä kyllä tiedän" -asenteella mennään. Semmoinen käsitys minulle jäi, että vaikka Kela tekeekin jonkinlaisen kevyen selainversion, tarvitaan aina lääkärin varmennekortti ja kortinlukulaite & toimintaa voi verrata lähinnä verkkopankkiasiointiin (pitää lukea vielä tuo yllämainittu HE 219 ja eduskunnan keskustelu kertaukseksi). Lääkärin pitää siis edelleen olla oman tietsikkansa tai älypuhelimensa äärellä "kevytversio-e-reseptiä" kirjoittaessaan! Minulla EI ole älypuhelinta enkä hanki.

Puheenvuoroja kansanedustajat käyttivät muistaakseni 17 kpl ja kyllä niissä tuli esille tässä keskusteluketjussakin manittuja seikkoja, mutta ei kaikkia.

Lääkärithän hoitavat ns. privaatisti ja ILMAISEKSI tuhansia potilaita vuosittain käyttämällä mm. puhelinreseptiä tai paperireseptiä ja kukin tekee henkilökohtaiset & tarpeellisiksi katsomansa muistiinpanot ns. omiin salaisiin kansioihinsa (toki Valviran määräysten "vastaisesti"). Apteekeillakaan ei ole nähdäkseni ollut mitään asiaa vastaan, päinvastoin!

Esimerkki: asun apteekin vieressä ja kun käyn ruokakaupassa, kurkkaan usein samassa rakennuksessa olevan apteekin puolelle. Muutama päivä sitten hoidin kolme asiakasta kymmenessä minuutissa (tuttuja henkilöitä kaikki jne.): uusin yhdelle verenpainelääkkeet, vaihdoin kahden lapsen antibioottiliuokset tablettimuotoisiksi (vanhemman toiveesta, kun liemiä eivät muksut suostu nielemään) ja kirjoitin yhdelle henkilölle akuuttiin tulehdukseen antibioottireseptin. Kiitoksella selvisivät. Tosin ei tullut STM:lle/THL:lle niiden kaipaamia koodeja ja tilastoja (joiden naputteluun hoitajien ja lääkäreiden aika nykyisin menee, potilashan on täysin toissijainen vastaanotolla näyttöpäätteeseen nähden!).

SIIS PAPERIRESEPTIMAHDOLLISUUS ON EDELLEEN SÄILYTETTÄVÄ ja käyttö pitää mahdollistaa nykyiseen malliin. Kannattaa lukea koko tämä ketju läpi, niin saa kokonaiskuvan monenlaisista tarpeista perusteluineen ja niistä vähäisin ei ole esim. yksityisyydensuoja!


Vieras

#291

06.02.2014 11:09

Kaikissa olosuhteissa ei todellakaan sähköinen resepti ole toimiva. Paperiresepti pitää säilyttää sähköisen ohella.
Maalaislääkäri va. evp

#292 Ja jatkuuuuuu....

06.02.2014 18:19

http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=14378/type=1

"STM rauhoittelee huolta e-reseptin kustannuksista"
Julkaistu 06.02.2014 11.00

--------------------------

Asiasta kolmanteen: koska olen vapaaehtoisella ja piiiiiiiiitkällä vuorotteluvapaalla enkä ole Suomen Lääkäriliiton jäsen, en periaatteessa tiedä mitään eReseptistä, varmennekortista (jota minulla ei ole), Kanta-palvelusta jne., sillä nykyisin tällainen ns. free lancer EI saa minkäänlaista infoa kotiinsa. Toisin oli muinaisina hyvinä Lääkintöhallituksen ja myöhemmin Stakesin aikoina, jolloin kaikista laki- ja asetusmuutoksista tuli AINA materiaalia kotipostilaatikkoon (ja työpaikalle tietysti myös)!!!
Maalaislääkäri va. evp

#293 Ja vieläkin jatkuu...

06.02.2014 18:21

Petri Rautiainen

#294 Työnteon tekeminen, kun lääkkeet ovat loppu

14.02.2014 19:45

Sairastan epilepsiaa, itsellä on kolmea laatua eri lääkettä, menin apteekkiin sähköiseltä reseptiltä hakemaan lääkkeitä lisää ja sieltä ilmoitettiin, että resepti on tyhjä. Sen seuranta on vaikeaa, paljonko on jäljellä ja koska saa uutta. Apteekista laitettiin lähete Kelalle, että resepti on tyhjä ja uusiminen maksoi 2€. Kännykkään tuli tekstiviesti, kun resepti oli uusittu.

Sain uusia lääkkeitä viisi päivää uusimispyynnön jälkeen. Työkseni jaan ilmaisjakelulehtiä ja mainoksia kaksi kertaa viikossa, jotka pitää ennen jakamista lajitella. Mainokset tulevat tiistaina ja lehdet keskiviikkona jolloin ne pitää jakaa. Tekstiviesti puhelimeen tuli tiistai iltana klo 17 paikkeilla, jolloin oli mainoksia paljon lajiteltavana. Ei ehtinyt lähteä hakemaan lääkkeitä. Keskiviikko aamuna lehdet odottivat jo lajittelua mainosten kanssa, kun olin saanut aamukahvini juotua. Lääkkeitä ei ollut, mistä ottaa.

Kun mainokset ja lehdet oli tungettu sisäkkäin, niitä piti lähteä polkupyörällä jakamaan. Satulalaukku pyörän takatarakalle ja menoksi. Edessä oli noin 700 taloutta, jotka vartoivat lehtiä. Alkupäässä oli omakotitaloaluetta, jossa muistan vielä ajatuksen toimineen. Kun tuli vastaan kerrostaloalue, menetin tajuntani, koska oli ollut noin 4 vrk ilman lääkkeitä ja lääkepitoisuudet olivat nollassa tai lähellä sitä. Itsellä ei ole tietoa, kauanko kohtaus kesti ja mihin asti ehdin jakaa.

Ilmeni myöhemmin, että ilman lehteä ja mainoksia jäi noin 280 kotitaloutta. Jakelupäivystykseen oli soittanut toisi vihaista väkeä ja puhelin soi taukoamatta. Jakelupäällikkö ei osannut siinnä vaiheessa kertoa, mitä on tapahtunut, koska ei tiennyt asiasta mitään. Seuraavana päivänä kävin aamusella hakemassa lääkkeeni apteekista siinä olotilassa kuin olisi ollut kännissä.

Ei kestänyt lääkkeiden haun jälkeen pitkään, kun jakelupäällikkö soitti minulle ja kysyi : "Miksi edellisenä päivänä on jäänyt niin paljon lehtiä jakamatta?" Kuultuaan vastauksen epilepsiakohtauksesta jaon aikana, sähköisen reseptin tyhjenemisestä ja uusimisesta, sain kirjallisen varoituksen töiden laiminlyönnistä, mitä pidän aivan uskomattomalta ratkaisulta.

EI MUUTA KUIN PAPERISET RESEPTIT TAKAISIN KÄYTTÖÖN!!! NIIDEN KANSSA EI OLLUT KOSKAAN TÄMÄN TYYPPISIÄ ONGELMIA.

Vieras

#295

16.02.2014 11:33

Minun kohdallani tarvitsen ehdottomasti paperireseptin ulkomailla olleen tyopaikan sairasvakuutuksen korvauksiin.

Vieras

#296 Katariina

16.02.2014 11:34

Petri Rautiainen

#297 Työnantajat ja henkilökunta nuivia sairaita kohtaan

17.02.2014 08:32

Jos työntekijällä on jokin sairaus tai työntekoa haittaava fyysinen rasitusvamma, työnantajat ovat nuivia tällaisia työntekijöitä kohtaan, koska valinnanvaraa on, mistä valita. Usein työnantaja valitsee jonkun toisen työntekijän jo hakuvaiheessa.

Uusi sähköinen lääkeresepti on ihan susi, koska sitä ei pysty ilman tietokonetta ja verkkopankkitunnuksia kontrolloimaan eikä kukaan muista kuukausien päästä, milloin ne lääkkeet loppuvat. Siinä menee ainakin muutama päivä, kun sen laittaa apteekin kautta uusintaan ja siitä peritään 2 euroa.

Sähköisellä reseptillä Lääkäriliitto ja muut tahot väittävät ehkäisevän lääkkeiden väärinkäyttöä, mutta lääkäri pystyy harkitsemaan lääkityksen tarpeellisuuden. Kenelle lääkitys on välttämätön, ei varmasti käytä niitä väärin. Tämä on tätä EU:n kehitystä, alkaa menemään jo liian pitkälle ja on muutenkin susi syntyään.

Turhaa potilaan juoksutusta koko systeemi. Sitten pitää vielä puhelimitse vaata lääkärille aika, on jokin viikonpäivä ja kellonaika viikosta, milloin potilaspuheluita otetaan vastaan. Silloin on pitkät puhelujonot ja jonotusaika on maksullinen, mikä on mielestäni törkeää rahastusta. Lääkärillä ei todeta muuta kuin laboratorionäytteiden arvot ja sekin maksaa. Halvemmaksi tulee lähettää tiedot kirjeellä kotiin ottaen huomioon lääkärin palkan ja potilaalta perityn lääkärimaksun.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

18.02.2014 09:13


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

18.02.2014 09:19


Lääkäri minäkin!

#300 Re:

24.02.2014 11:05

#299: Raimo R-nen -

Niinpä!

Hyvällä asialla tässä ollaan, koska ongelmat ovat tiedossa. Allekirjoittajina on eniten ehkä lääkäreitä, jotka jokapäiväisessä työssään ne ongelmat kohtaavat. Potilasta ei laiteta kärsimään, jos ongelma suinkin on hoidettavissa. Addressin tarkoituksena on myös ehkäistä mahdollisia tulevia ongelmia. Julkisessa viestinnässähän näitä ongelmia ei ole tuotu esiin, vaan hoetaan mantraa loistavasta systeemistä. Tarkoitushakuista tiedonvälitystä ja kertoo juuri siitä, ettei valtaosa kansalaisista todellakaan tiedä sähköisten sairauskertomusten ja sähköisen reseptin ongelmista. Kansalaisista yli 75 vuotiaita on yli 700 000. Eivät todellakaan ole tietotekniikan himokäyttäjiä. Surullista, ettei lainsäätäjä huomioi iäkkäämpien ihmisten tilannetta ( koskee toki muutakin asiointia, joka on viety liiallisessa määrin sähköiseksi). Allekirjoitusten määrästä irvaileville toivotan paljon kokemuksia hoidettavana olosta terveydenhuollon kentässä. Joskus se on edessä kumminkin...toivottavasti tilttaa oikein kunnolla!!!