Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

Maalaislääkäri va. evp

/ #290 Eduskunta 5.2.2014: HE 219/2013 vp

05.02.2014 17:06

Seurasin juuri eduskunnan täysistuntoa sähköiseen reseptiin liittyvästä lähetekeskustelusta (HE 219/2013 vp).

Kovin tomerana tuntui ministeri P. Risikko olevan ja vaikka STM:ssä on jo ns. lievennyksiä reseptinmääräämisasiaan tullut, lopputulemaksi jäi tuntemus, että - jälleen kerran - eteläpoholaasella "minä kyllä tiedän" -asenteella mennään. Semmoinen käsitys minulle jäi, että vaikka Kela tekeekin jonkinlaisen kevyen selainversion, tarvitaan aina lääkärin varmennekortti ja kortinlukulaite & toimintaa voi verrata lähinnä verkkopankkiasiointiin (pitää lukea vielä tuo yllämainittu HE 219 ja eduskunnan keskustelu kertaukseksi). Lääkärin pitää siis edelleen olla oman tietsikkansa tai älypuhelimensa äärellä "kevytversio-e-reseptiä" kirjoittaessaan! Minulla EI ole älypuhelinta enkä hanki.

Puheenvuoroja kansanedustajat käyttivät muistaakseni 17 kpl ja kyllä niissä tuli esille tässä keskusteluketjussakin manittuja seikkoja, mutta ei kaikkia.

Lääkärithän hoitavat ns. privaatisti ja ILMAISEKSI tuhansia potilaita vuosittain käyttämällä mm. puhelinreseptiä tai paperireseptiä ja kukin tekee henkilökohtaiset & tarpeellisiksi katsomansa muistiinpanot ns. omiin salaisiin kansioihinsa (toki Valviran määräysten "vastaisesti"). Apteekeillakaan ei ole nähdäkseni ollut mitään asiaa vastaan, päinvastoin!

Esimerkki: asun apteekin vieressä ja kun käyn ruokakaupassa, kurkkaan usein samassa rakennuksessa olevan apteekin puolelle. Muutama päivä sitten hoidin kolme asiakasta kymmenessä minuutissa (tuttuja henkilöitä kaikki jne.): uusin yhdelle verenpainelääkkeet, vaihdoin kahden lapsen antibioottiliuokset tablettimuotoisiksi (vanhemman toiveesta, kun liemiä eivät muksut suostu nielemään) ja kirjoitin yhdelle henkilölle akuuttiin tulehdukseen antibioottireseptin. Kiitoksella selvisivät. Tosin ei tullut STM:lle/THL:lle niiden kaipaamia koodeja ja tilastoja (joiden naputteluun hoitajien ja lääkäreiden aika nykyisin menee, potilashan on täysin toissijainen vastaanotolla näyttöpäätteeseen nähden!).

SIIS PAPERIRESEPTIMAHDOLLISUUS ON EDELLEEN SÄILYTETTÄVÄ ja käyttö pitää mahdollistaa nykyiseen malliin. Kannattaa lukea koko tämä ketju läpi, niin saa kokonaiskuvan monenlaisista tarpeista perusteluineen ja niistä vähäisin ei ole esim. yksityisyydensuoja!