Inhimillistä järkeä hoitotyötä koskevaan päätöksentekoon

Joukko huolestuneita kansalaisia
Adressin tekijä

#1 Ammattiala / koulutus -kohdan mieli

29.03.2012 22:44

Ammattiala/ koulutus -kohta on tuolla siksi, että listassa näkyisi, että nämä asiat allekirjoitetaan niin palveluiden käyttäjien, kansalaisten (joita toki kaikki jokatap olemme) että ko. aloilla työssä olevien toimesta. - Että em. jakavat tämän näkemyksen ja puhuvat asian puolesta yhdessä.
(Siihen kohtaan voi toki kukin laittaa jonkin muunkin määreen, jos kokee, että em. perusteella olisi tärkeä tieto.)

Susanna Viitasaari

#2 Kenelle kaikille adressi aikanaan toimitetaan?

30.03.2012 09:34

Saisi kommentoida, ideoida - ja laittaa ihan yhteystietoja, mihin tämä vetoomus tulisi valmistuttuan toimittaa
Tällaisia tahoja olisi ajatuksena:

- Valtionhallinto: Sosiaali- ja terveysministerille, Peruspalveluministerille, Eduskunta (siis kuka?)
- Ammattiliitot Tehy, Super, Psykologiliitto, Psykiatriliitto, Talentia...? Muut?
- Järjestöt, mitkä? Mielenterveyden keskusliitto, Omaiset mielenterveystyön tukena... ?
- Kelle muille?

Kuntatason päättäjille ei kaikille pystyttäne (koska kuntia on aika monta) - miten tämä ratkaistaan?
- Kuntatason päätöksentekijöille (ketkä) = sosiaali- ja terveyspuolen tilaajapäälliköt? Terveydpalveluiden johtokunta? Lautakunta? Tms. kunnallisen tason päättäjät - keitä nämä ovat? - ja minkä kuntien?

Vieras

#3

31.03.2012 07:48

Olen aloittanut Facebookissa hankkeen nimeltä KIUSAAMISESTA VAPAA SUOMI. Siellä pyritään keksimään vaihtoehtoja kaikelle mikä ketäkin ahdistaa ja kiusaa elämässä. Jokainen voi vaikuttaa omassa maailmassaan. Minulla on vaikuttamisen mahdollisuuksia kasvatus- ja opetusalalla.

https://www.facebook.com/groups/346593098726499/

Anonyymi

#4 Niin, miten tuo kaikki tehdään?

31.03.2012 08:28

- Siten kuin aiemminkin, tahdolla ja rahalla. Eli että ei enää leikata peruspalveluiden resursseista, vaan palataan sen verran takaisin päin näissä säästötoimissa, että työntekijöillä on jälleen mahdollisuus tehdä sitä, mitä osaavat. Ei se tietotaito mihinkään (toivottavasti, vielä) kadonnut ole.

Kahvihuoneessa virisi keskustelu, miten esim. vanhustenhoidossa ylikuormitetut työntekijät eivät jaksa enää välittää vanhuksista ihmisinä, vaan tiuskivat, kiirehtivät.. Joku kertoi, miten aamulla iski paniikki, kun tajusi, kuinka monta täysin autettavaa mummua ja pappaa aamun aikana pitää saada syötettyä, pestyä, puettua, lääkittyä.. Jos ei olisi kiire, sen tekisi ihan mielellään, rauhassa.
Sitäpaitsi työuupumuksen yksi keskeinen oire on kyynistyminen. Se tarkoittaa juurikin sitä, että ei enää jaksa välittää mm. työn kohteena olevista ihmisistä. Jos tekijöitä olisi enemmän, ei uuvuttaisi, vaan jaksettaisiin ja olisi mahdollisuus tehdä hommia Ihmisten kanssa. -Rauhassa, kunnioittaen.
Infoa

#5 Re: Kenelle kaikille adressi aikanaan toimitetaan?

01.04.2012 23:07

Johanna Olli

#6

03.04.2012 09:56

Tämä vetoomus ajaa erittäin tarpeellista ja hyvin perusteltua asiaa, mutta olisi hyvä, että tiivistelmässä ja/tai vetoomuksen lopussa olisi selkeästi sanottuna se, mihin konkreettisiin asioihin tässä vaaditaan muutosta. Näin olisin itse sen muotoillut:

Vaadimme, että hyvinvointiin liittyvien ongelmien ennaltaehkäisyyn panostetaan nykyistä huomattavasti enemmän ja että ihmisten hyvinvointia koskevassa päätöksenteossa huomioidaan muutkin kuin taloudelliset perusteet.
Joukko huolestuneita kansalaisia
Adressin tekijä

#7 #6: Hyvä huomio, toteutetaan

03.04.2012 10:26

Hei Johanna, erittäin hyvä täydennys. Liitetään tuo sinun muotoilemasi teksti tiivistelmään, kun se lähetetään vastaanottajille.
Itse asiassa liitän sen heti tuonne adressiinkin kommentilla lisäys. - Mielestäni ei muuta adressin sisältöä, vaan tiivistää muualla ollutta. (Siis ei muuta niin, etteivät jo allekirjoittaneet olisi ko. asiaa allekirjoittaneet.)
Susanna

#8 Re: Niin, miten tuo kaikki tehdään?

16.04.2012 22:12

#4: - Niin, miten tuo kaikki tehdään?

Lehtijuttu :

"Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki laukoo rajuja kommentteja Suomen vanhustenhoidon tilanteesta...

Palomäen mukaan hoivahenkilöstön määrä ei ole kasvanut siinä suhteessa kuin asiakkaiden kunto olisi edellyttänyt.

- Tämä kehityssuunta on laskenut vanhustenhoidon lähelle heitteillejätön kaltaista tilaa, Palomäki kirjoittaa.

Palomäen mukaan vanhusten hyvä ja arvokas hoito on unohdettu keskusteltaessa valmisteilla olevasta vanhuspalvelulaista.

- Vanhuspalvelulakiin on saatava henkilöstömitoitus laitos- ja kotihoidon osalta, sillä olemassa olevia suosituksia ei noudateta, Palomäki vaatii."

Susanna

#9 Sosiaalibarometri 2012 - alibudjetointia heikoimpien kohdalla

18.04.2012 21:01

Sosiaali- ja terveysmenojen alibudjetointi yhä yleistä

"Moni kunta varaa edelleen liian vähän rahaa sosiaali- ja terveysmenoihinsa.

Tuoreen sosiaalibarometrin mukaan 20 prosenttia kuntien sosiaalitoimen johtajista ja lähes 30 prosenttia terveyskeskusten johtajista kertoo, että menoja on tietoisesti budjetoitu alakanttiin viime ja tänä vuonna....Tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan eri paikkakunnilla."

Alibudjetointi on perusturvarikos!

"Tämä tarkoittaa siis sitä, että budjettiin tietoisesti varataan liian vähän rahaa palveluiden ja toiminnan järjestämiseen. Erityisesti tätä esiintyy kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kohdalla: lastensuojelussa sekä vammaisten ja vanhusten palveluissa – siis juuri heidän kohdallaan, joilla on heikoimmat edellytykset pitää puolensa, saada äänensä kuuluviin ja ihmisarvoista kohtelua.... Tällainen toiminta on mahdollisimman kaukana SOSTEn hyvinvointitalousajattelusta, jossa laadukkaat palvelut ja ennen kaikkea ennalta ehkäisevä toiminta nähdään investointina sosiaaliseen pääomaan. On harvinaisen yksiselitteistä, että jo palvelujenkin tarpeen tietoinen aliarviointi johtaa siihen, että varsinkin ennalta ehkäisevät toiminnasta leikataan. Tässä siis sahataan omaa oksaa ja maksetaan siitä laskua tulevina vuosina moninkertaisesti."

Sosiaalinen kestävyys nostettava ekologisen ja taloudellisen kestävyyden rinnalle

 

- Ajankohtaisella asialla siis ollaan!

Susanna

#10 Emme ole ainoita, jotka kritisoivat kilpailuttamista

18.04.2012 21:21

Sosiaali- ja terveysjohtajat kritisoivat palvelujen kilpailuttamista

"Sosiaalitoimen ja terveyskeskusten johtajat sekä sosiaali- ja terveyslautakuntien puheenjohtajat arvioivat, että kilpailuttamisen seurauksena alan palvelutuotanto keskittyy ja valintakriteereissä suositaan hintaa eikä laatua. Heidän mukaansa kilpailuttaminen ei myöskään tehosta julkisten varojen käyttöä."

- Sosiaalibarometri 2011

Sosiaalibarometri- julkaisun tiedot


Susanna

#11 Yhdenvertaisuus ei toteudu

18.04.2012 21:41

Kansalaisbarometri 2011: Yhdenvertaisuus sosiaali- ja terveyspalveluissa ei toteudu

"yhdenvertaisuus palvelujen saamisessa ei näytä toteutuvan. Yli puolen miljoonan täysi-ikäisen tulot eivät kunnolla riitä lääkärissä käymiseen."


Vieras

#12

22.04.2012 12:40

Vanhusten hoidosta vastaavan henkilökunnan alimiehitys ajaa parhaat hoitajat turhautuneina alata Suomessa ja Suomesta. AliMIEHItys takaa huonon palkan tulevaisuudessakin. Kun Eurooppa yhdistyi pelkäsin sairaan/vanhustenhoison tason madaltuvan Etelä-Euroopan tasalle. Nyt 2012 toivon, että taso NOUSISI samalle tasolle kun em. alueilla. Itse alalla n. 40 vuotta olen nyt pakotettu vaihtamaan alaa myös.

Vieras

#13

25.04.2012 12:45

Olen itse saanut kodinhoitoapua, kun lapseni olivat pieniä ja itse olin väsynyt kotityöhön. Se oli arvokas apu silloin ja teen vapaaehtoistyötä nykyisin, kun lapseni asuvat jo omillaan.
Susanna

#14 Mihin tietoa adressista?

07.05.2012 21:16

Keksiikö joku, mihin voisi tätä vetoomusta mainostaa? Pitäisi saada näkyvyyttä niin, että ihmiset löytäisivät tänne.. Ja millä esittelysanoilla ajattelisitte asian parhaiten esille tulevan?

Vieras

#15

23.07.2012 12:17

Täyttä asiaa!

Vieras

#16 Onko hyvinvointi kuinka tärkeä asia?

23.07.2012 13:04

Mm. Jyrki Kataisen eroamista vaativa vetoomus yli 6 000 nimeä, Tamperelaisten treenikämppien puolesta yli 2 600 nimeä. - Olisiko tämä yhtä tärkeä asia?

Vieras

#17

23.07.2012 21:32

Aina kannattaa yrittää! Se ei ota jos ei annakaan!

Vieras

#18

01.08.2012 20:49

Tähän voisi lisätä sen, että esim vanhustenhoitotyössä pitäisi ottaa käyttöön mitoitussuositukset. Toki työaika täytyy käyttää tehokkaasti ja asianmukaisesti mutta ei ole kohtuullista että kun asiakasmäärät kasvavat ja esim kotihoidossa vaihtelevat, samalla resurssimäärällä tehdään työt ja sairaspoissaoloja ei paikata. Työn henkinen vaativuus pitäisi myös huomioida ja mitata henkistä kuormittavuutta, jotta saadaan hyvät ammattilaiset pysymään alalla.
sussoo

#19 Re: Onko hyvinvointi kuinka tärkeä asia?

21.11.2012 16:07

#16: - Onko hyvinvointi kuinka tärkeä asia?

Hoh hoijaa.. Viimeaikaisten uutisten valossa alan ymmärtää, miksi Kataisen erolla on noinkin paljon kannattajia..

Katainenhan siis on ehdottanut kotihoidontuen leikkauksia - ja kaikkien Suomen perhe-etuuksien läpi käymistä ja niiden vaikutusten arviointia naisten työllisyysasteeseen.

 

Susanna

#20 Haluamme pitää hyvinvointivaltion!

21.11.2012 21:16

- Niin sosiaaliturvan, terveyspalvelut kuin koulut ja päiväkoditkin. Pitääkö meidän jotenkin erityisesti anoa sitä edustajiltamme - poliitikoilta, joille olemme valtamme käyttöoikeuden kansana antaneet, että he sillä tekisivät tahtomme mukaisia, meitä auttavia, hyviä päätöksiä?

Ilmeisesti. Tai ainakin selventää heille, mikä se tahto on - kun se näyttää heiltä hämärtyneen ja unohtuneen... (Vai sekö on unohtunut, kuka heidät on tehtäväänsä valinnut ja heidän palkkansa maksaa, ja mikä se toimenkuva taas olikaan?)

Ilmaise tahtosi, allekirjoita ja neuvo kaverikin paikalle.