Hoitajien palkkaukseen ja työoloihin saatava parannus

Jan-Olof Eriksson
Saarijärvi

#1

21.03.2007 19:59

Tuossa Ilta-Lehden kyselyssä lähes jokainen puolue kannatti siis _vähintään_ 500 euron palkankorotusta sairaanhoitajien palkkaan. Tätä lupausta ei päästetä unohtumaan, nyt on saatava vaalipuheille katetta!

http://www.iltalehti.fi/vaalit/200702125735238_vl.shtml
Teppo Syvärilä
Forssa

#2

21.03.2007 21:29

Ei muuta mutta ainakin Forssassa ihmiset poltetaan loppuun siis hoitaja. Ihmisiä ei palkata vakinaiseen työsuhteeseen, Pelkkiä sijaisuuksia pätkä töitä, siinä paha suunnitella tulevaisuutta.
esko järvenpää
jämsänkoski

#3

22.03.2007 14:45

Tänään vain 4 päivää vaaleista jo toinen vaalilupaus purettiin, kun uutisissa kerrottiin,ettei valtiolla ole rahaa hoitajien palkkojen korjaukseen.
Aamulehdessä asiantuntija arveli ettei ruuan alviakaan alenneta.
Senioripuoluelaiset ovat huolissaan. Hoidon laatu kärsii työvoimapulasta ja elinkustannukset kehittyvät huonompaan suuntaan.
Rakentaessamme aikanaan hyvinvointi Suomea, emme arvanneet, että siitä tulee tämmöinen kahtiajakautunut.
Jan-Olof Eriksson
Saarijärvi

#4

22.03.2007 23:22

Kuka noin sanoi?
Mikko Weckström
Adressin tekijä

#5

23.03.2007 12:40

Eilisessä A-talkissa Tuomioja otti puheeksi hoitajien palkankorotukset joita lupailtiin ennen vaaleja. Cronberg, Väyrynen ja Häkämies sivuuttivat tämän aiheen salamaakin nopeammin.

Vaaleista on aikaa alle viikon ja nyt jo on nähtävissä miten vaalilupauksia aletaan aktiivisesti unohtamaan.

kaisa nousiainen
helsinki

#6

26.03.2007 12:01

Tästä puhutaan usein, mutta vain puhutaan. Mitään selkeää, konkreettista parannusta palkkaan saati työoloihin ei ole aivan liian pitkään aikaan tapahtunut.
Yksi ikävä esimerkki päättäjien toiminnasta asiassa: viime vuoden puolella olleeseen SuPerin mielenilmaukseen Helsingissä ei kymmenistä kutsuista huolimatta saapunut yhtään päättäjää.
Me hoitajat olemme liian hiljaa asioistamme, tämä adressi on ehdottomasti hyvä juttu. Toivon sen tuottavan tulosta. Kaikilla on oikeus ilmaista mielipiteensä, ei olla vain hiljaa ja tyytyä tilanteeseen!
virpi tamminen
hämeenlinna

#7

26.03.2007 12:36


En ymmärrä, miksei muka hoitajien palkkaukseen löydy rahoja, kun niitä syydetään kuitenkin sellaiseen ja sellaisille henkilöille ja perheille, jotjka eivät yhtyeiskunnan ilmaisia tukia ja rahoja kaipaa! Esimerkkinä LAPSILISÄT, joita ei ole porrastettu lainkaan. Lisällä maksetaan kevareita ja säästetään korkeakorkoisille tileille, joiden vanhemmat rypevät ylimääräisessä rahassa, mm yli 50 000 euron kk-tulolla; miksi ihmeessä heille jaetaan rahaa, jota he eivät tarvitse. Sitäpaitsi hoitajien palkkaus korjaantuisi nopeammin, jos todellakin edellytettäisi, että kansanedustajat joutuisivat sitoutumaan edustajana ollessaan käyttämään vain julkisia terv. ja sairaanhoidon palveluja, jotta tietäisivät konkreettisesti, mistä päättävät!!
eero mattila
kauniainen

#8

26.03.2007 14:17

Hoitajien palkkaa ja hoitajien määrää on todella nostettava, alipalkkaus näkyy jo nykyisessä hoitajapulassa. Tämä on myös kansan tahto.

Mistä rahat ? Veroja voidaan nostaa, mutta samalla nousevat hoitajienkin verot. Jalkaväkimiinan kieltopäätöksellä aiheutetaan valtavat kustannukset, kun täytyy löytää korvaava aselaji, joka maksaa. Varsinkin kun miinat on jo hankittu ja ne toimivat. Miinoja käytetään ainoastaan puolustustarkoituksessa, ja Suomella on pitkä raja puolustettavana. Korvaava aselaji (=rypälepommi) on tuhovaikutukseltaan paljon vaikeammin ennustettavissa ja varmaan nekin kielletään, kunhan ne on ensin saatu tänne hankittua. Pelottelu Suomen kansainvälisestä maineesta kuulostaa aivan 70-luvulta, jolloinka peloiteltiin Neuvostoliiton mielipiteellä ( eikä silloinkaan Neuvostoliitolla mitään erityisiä mielipiteitä ollut, tällä vaan tehtiin sisäpolitiikkaa ). Kaikilla suurmailla miinat on käytössä, eikä heillä ole tarkoitustakaan luopua niistä.

On kummallista, että hoitajien palkkaa ei voida nostaa, vaikka käytännössä koko kansa on tätä mieltä, mutta samaan aikaan tehdään aivan järjettömiä ja kalliita päätöksiä ilman suurempia keskusteluja.
airi pajuoja
Hämeenlinna

#9

26.03.2007 17:23

Ihan hyvä että yksi suosituimmista vaaliteemoista (populisteillakin) oli vanhustenhoidon nykytila ja myös hoitajien palkkaus. Siinä vain menivät puurot ja vellit mukavasti sekaisin, kun puhuttiin sairaanhoitajista ja heidän palkkauksestaan ja hoivatyöstä niinkuin ne ja vain ne olisivat yhteydessä toisiinsa. Tarkoitan tällä sitä, että ajattelen, ettei sairaanhoitajien juurikaan pitäisi työskennellä hoivatyössä, johtotehtävissä korkeintaan. Täysin unohdettiin (tarkoituksellisesti) erikoissairaanhoidossa työskentelevät sairaanhoitajat ja heidän esimiehensä, jotka jatkuvasti opiskelevat ja kehittävät osaamistaan monella eri erikoisalueella. Hoivatyöhön riittää lähihoitajan pätevyys, eikä aina sitäkään. Erikoissairaanhoito taas edellyttää niin monenlaista osaamista ja jatkuvaa oman alueen kehittämistyötä, jota on vaikea ellei mahdotonta tehdä ellei ole jonkinlaista yliopistotason koulutusta. Vaikka kouluttautuisit kuinka ja etenisit urallasi, sillä ei ole mitään vaikutusta palkkaukseen. Tällaisia "kerjäläiskandidaatteja" toimii paljon sekä sairaanhoitajina tai osastonhoitajina. Ovat hyvänä esimerkkinä hoitajille siinä että opiskelun jälkeen työt ja vastuut lisääntyy, mutta palkkaus on edelleenkin kehno. Mikään miesvaltainen ala ei suostuisi toimimaan tällaisilla ehdoilla. Miksiköhän näistä ei keskusteltu?
Pirjo Sirviö
Oulu

#10

27.03.2007 08:53

Vaalilupaukset ovat vaalilupauksia! Kaikkein varmin keino vaikuttaa tämän adressin allekirjoittamisen myötä on olla jäsenenä ammattiliitoissa, Tehyssä ja Superissa. Nyt on edessä ammattiosastojen tavoiteasettelu eikä liene epä- selvää, että palkkauksen korjaaminen on ykkösasia. Ja syksyllä käydään tiukka tupo-kierros, jossa ei liene mitään irroitettavissa hoitajille, joten mennään liittokierrokselle ja sitten...
Ainoa keino siis saada palkankorotus!

En uskonut alkuunkaan, että vaalien jälkeen politiikkoja kiinnostaisi, miten maa makaa. Pääasia oli kosiskella hoitajia äänestämään. Jos nyt taas lupaukset rikotaan, se kyllä muistetaan!
Katju Karvonen
Paltamo

#11

27.03.2007 22:16

Paljonko yhden sairaanhoitajan kouluttaminen maksaa? Jokin vuosi sitten näin luvun joka oli noin 40 000 euroa... Miten voi olla mahdollista että kalliisti koulutettujen hoitajien annetaan valua ulkomaille/ muille aloille töihin?
Raimo Peräalho
Heinola

#12

28.03.2007 13:54

Ei mitään korotuksia hoitoalalle, maasta löytyy enemmän tekijöiltään vaativampia ja raskaampia töitä huonommalla palkalla. Näitä töitä joita tarkoitan, ovat sellaisia ettei vastaanottoauloissa ja taukotuvissa juoruilla muiden asioita, ei yksinkertaisesti ehdi.

Iltalehden jutussa haastateltuna ollut nainen saisi olla tyytyväinen että hänellä on töitä, ja saa siitä todellakin hyvää palkkaa.
Mikko Weckström
Adressin tekijä

#13

28.03.2007 16:24

Hyvä Raimo Peräalho,

kyllä varmasti löytyy vaativamaa ja raskaampaa työtä tekeviä ihmisiä huonommalla palkalla. Se on hyvä syy, miksi meille hyväpalkkaisille hoitajille ei tarvitse maksaa lanttiakaan enempää.

Onnea trollauksellesi!
Nils Torvalds
Helsinki

#14

28.03.2007 19:52

Tämä on ihan hyvä asia jota pitää levittää mahdollisimman tehokkaasti. Eikä sitä kannata ainakaan kaataa kateuteen. Kaiken lisäksi ryömarkkinat toimivat yleensä niin, että hoitajille nyt annettavat korotukset liukuvat muillekin aloille.
Juha Uski
Roskilde, Tanska

#15

29.03.2007 11:30

"Jos nyt taas lupaukset rikotaan, se kyllä muistetaan" - mutta tosiasia on, että harvempi muistaa. siksi tämä demokratia mikä meillä on, onkin pelkästään muodollinen demokratia eikä laisinkaan todellinen demokratia.
Tällainen adressi onkin vähin, mitä voimme tehdä, kiitos tästä. lisäksi tarvittaisiin poliittisen vastuun laki, jonka mukaan vaalilupaukset ovat sitovia. kansalla pitäisi olla oikeus erottaa palkkaamansa edustaja, joka ei osaa sopimuksen mukaisia työtehtäviään. mutta se onkin jo toinen keskustelu.
Mikko Weckström
Adressin tekijä

#16

29.03.2007 11:42

Juha,

olen kanssasi samaa mieltä. Aivan liian helposti unohdetaan vaalilupaukset ja samalla annetaan hiljainen hyväksyntä sille, että ennen vaaleja annetut lupaukset voidaan unohtaa. Adressi on mielestäni keino vaikuttaa asioihin. Ei anneta hyväksyntää sille, että vaalien jälkeen lupaukset unohtuvat tai niitä aletaan perumaan. Pidetään vaalilupaukset pinnalla ja vaaditaan niiden toteuttamista.

Merja Mäenpää
Tukholma

#17 Minä häpeän hoitajien palkkoja Suomessa

29.03.2007 21:15

Asun Tukholmassa ja täällä sairaanhoitajat saavat noin 1000 euroa enemmän kuukaudessa palkkaa kuin Suomessa. Verotus on keveämpi eikä makseta eläkemaksuja ym. palkasta. Tapasin kollegan Espoosta viime viikolla joka sanoi, että on pakko tulla välillä Tukholmaan töihin, jos maksaa pientä omistusasuntoa ja pientä autoa sekä asuu yksin ja työskentelee sairaanhoitajana. Muuten eivät rahat riitä ruokaan.
Raimo Peräalho
Heinola

#18 Hyvä Mikko Weckström

29.03.2007 21:30

On hienoa että olet valinnut itsellesi miehisen ammatin ja valitat siitäkin, jätän kommenttisi aivan omaan arvoonsa. Mikä siinä työssä on nyt niin raskasta, oletko kenties miettinyt että valitsit väärän alan? Itse kouluttauduin sille alalle, jossa maksetaan kohtuuliksa ja työllisyysnäkymät hyvät. Alaisuudessani on ihmisiä jotka tekevät SH:ta vaativampaa työtä, mutta saavat huononpaa palkkaa. Ja se palkkaus ei ole minusta kiinni, vaan minun pomoni maksaa sen mikä heille lain mukaan kuuluu, ja se osuus on pienenpi kuin SH:n palkka.

Ymmärrän kyllä että edustajaehdokkaat ovat tehneet lupauksia, mutta eihän niitä ole ennenkään pidetty, luulitteko tosiaan että näin olisi?
Mikko Weckström
Adressin tekijä

#19

29.03.2007 21:58

Hyvä Raimo,

mukava kuulla, että olet löytänyt alan jossa sinulle maksetaan kohtuuliksaa ja työllisyysnäkymätkin ovat suotuisat. Tekstisi perusteella olet varmasti erinomainen esimies alaisillesi, joita kerrot sinulla olevan. Voisitko kenties tarjota minulle "miehisemmän" ammatin jotta minun ei tarvitsisi aina olla tällainen ruikuttaja?

Raimo, toki vaalilupauksia on ennenkin rikottu, mutta miksi se pitäisi hyväksyä? Ajatteletko kenties alaistesi lupauksien rikkomisesta samalla tavalla? Jos näin on, niin tarkemmin ajatellen, en kaipaakaan työpaikkaa sinulta.

Raimoseni, tottahan toki voin alani vaihtaa ja kouluttautua toiselle alalle ja mennä muihin töihin, mutta valitettavasti sinun ongelmiisi ei ole yhtä helppoa ratkaisua.

Hyvä Raimo, perisuomalainen kateushan se taitaa tekstistäsi pilkottaa. Koska moni muu tekee työtä huonommalla palkalla kuin sairaanhoitajat, niin sairaanhoitajat eivät tarvitse lisää palkkaa koska se on joltain(?) pois.

Mutta Raimo, nyt tein virheen ja vastasin sinulle, sillä Trollia ei saisi ruokkia.
tia holma
vaasa

#20 LÄHIHOITAJA

30.03.2007 22:29

hei! kuinka moni tavallinen tallaaja oikeesti tietää mitä lähihoitaja tekee työkseen ja mitä siihen pitää opiskella! tuntuu että meitä ei arvosteta kun ei tiedetä että mikä meidän työn kuva on. Itse olen lähihoitaja joka on suuntautunut vanhustytöhön, pidän työstäni vaikka se onkin tällä hetkellä erittäin raskasta ja huonosti palkattua mutta minä arvostan ja kunnioitan vanhuksia ja heiltä voi oppia paljon asioita.Mutta muistaako kukaan ketkä auttavat, hoitavat ,pesevät, lääkitsevät,ruokkivat, ja siivoavat vielä sen päälle!!! ja vielä pitäisi ymmärtää ja kuunnella kaikkia myös omaisia!! jotka aina eivät ole niin mukavia.Jokaisen päättäjän pitäisi mennä viikoksi johonkin palvelutaloon,dementiakotiin, vuodeosastolle tai kotihoitoon tekemään vuorotyötä... siinäs näkisivät mitä tämä työ on. Täällä vaasassa vanhustyössä työskennellään niin äärirajoilla joka näkyy sairaslomissa ja henkilökunnan epäsopuna. kysymys kuuluu koska romahtaa ja kunnolla?! Noh, varmastikkin joku sanoo nyt: "vaihda alaa" mutta enpäs niin tee! teen tätä sydämestäni ja uskon muutokseen!
Tiina Bergman
Lahti

#21 Hyvä Tia Homa,

31.03.2007 11:08

olet aivan oikeassa. Samat ongelmat vaivaavat niin sairaanhoitajien kuin lähihoitajien työn arvostusta. Raimo Peräahon kommentti on konkreettinen esimerkki siitä.
Se, mikä tässä työssä on niin raskasta on mm. vastuu. Vastuu ihmisten terveydestä ja elämästä on ajoittain hyvinkin raskas taakka kannettavaksi. Työssämme virheillä ja unohtamisilla on usein peruuttamattomat seuraamukset. Mutta meillä jokaisella on oikeus mielipiteisiimme.
Aivan toinen kysymys onkin se, miten tämän maan terveyden- ja sairaanhoito saadan toimimaan, kun ei ole riittävästi työntekijöitä. Tuskin kaikki nämä alalta "paenneet" hoitajat ovat väärässä. Joku mättää. Ruotsissa sijaiset tekivät joukkoirtisanoutumisia, minkä johdosta sairaaloita suljettiin. Lopulta palkka- ja työsuhdeasiat laitettiin järjestykseen. Pakon edessä. Se sama tulee tapahtumaan toivottavasti Suomessakin. Hyvällä emme tule saamaan mitään, se on jo nähty.
Juha Kovanen
Vantaa

#22 Jakovara-puheet pohjustivat vaalilupausten mitätöintiä

31.03.2007 23:22

Jakovara-puheet ennen vaaleja tarkoittivat että julkisten menojen, esim. terveydenhuollon menojen, katto on suunnilleen nykyisten menojen tasolla. Ikään kuin pääomatulojen verotusta ei voitaisi nostaa eurooppalaiselle tasolle. Pääomatuloista pitäisi maksaa myös kunnallisveroa. Samoin kuntien valtionosuudet pitää palauttaa lamaa edeltäneelle tasolle. Jakovarasta puhujat sulkevat nämä toimenpiteet pois, jolloin voi hyvinkin sanoa ettei hoitajien palkkoja ole varaa juuri korottaa, vaikka sellaisia lupauksia tulikin annettua.

Paitsi poliitikkoja, nyt kannattaa seurata myös kunnallisen työmarkkinalaitoksen uuden johtajan sanoja ja tekoja. Hänkin on poliittisesti nimitetty. Kun häntä haastateltiin nimityksensä johdosta radiossa, hän kahteen kertaan vakuutti kunnissa teetettävän pätkätyön olevan laillista! Vakuutuksista huolimatta varmaan laillisuudenkin perään voisi katsoa entistä tarkemmin.
Juha Kovanen
Vantaa

#23 Eivät yksin hoitajat - ongelma on laaja

01.04.2007 22:53

Jos olet enemmän tai vähemmän koulutettu ja olet töissä naisvaltaisella alalla mutta et kovassa bisneksessä, on palkkasi todennäköisesti samassa jamassa hoitajien kanssa. Ihmisten auttaminen esim. sosiaalityössä ei ole liiemmin rahallisesti palkitsevaa, raskasta se kuitenkin on.

On hieno juttu että hoitajien palkkaus tuli vaalikeskusteluissa hyvin esille, paljon muita polttavia ongelmia ei sitten tullutkaan. Tätä adressia on nyt vietävä yhä laajempiin piireihin ja painetta saatava päättäjiin. Lähivuosina tarvittavan palkkaremontin laajuus on niin suuri, että pienillä paukuilla ei pärjätä.
Lisää nimiä tähän adressiin!
Riitta hänninen-ervasti
Oulu

#24 Hoitajapulasta

02.04.2007 10:42

Hoitajapula ei ratkea lisähoitajilla tai lisärahalla vaan raakasti priorisoimalla, eli aletaan asiallisesti keskustelemaan keitä hoidetaan ja millaisin perustein. Ikä varmaan tulee olemaan yksi merkittävä tekijä. Suuret ikäluokat ovat tulossa vanhusikään ja heitä ei suomalaisten veronmaksajien rahat riitä hoitamaan, jos se tapahtuu nykymallin mukaan, eli kaikkia hodetaan viimeiseen asti kaikin maldollisin lääketieteellisin keinoin. Seuraava sukupolvi ei enään elä suurten ikäluokkien tapaan vanhaksi vaan syö itsensä hengiltä.
Juha Kovanen
Vantaa

#25 Kyllä riittää - Riitta-hyvä

02.04.2007 11:28

Riitan mielestä VERONMAKSAJIEN rahat eivät riitä hoitamaan meitä suuria ikäluokkia. Onneksi tavallisen kansan enemmistö on halukas jopa maksamaan enemmän veroja hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi. Puhumattakaan niistä suuremmista poteista, pääomatuloista ja omaisuudesta, joita on syytä verottaa enemmän, vaikka asianosaiset eivät niin halukkaita olisikaan. Näin jakovaraa voidaan lisätä, eikä se uhkaa kenenkään hyvinvointia, päinvastoin.