Kirjallisuuden oppiaineen säilyttämisen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kirjallisuuden oppiaineen säilyttämisen puolesta.

Yks surullinen opiskelija

#1 Kehitysyliopisto

09.06.2016 14:50

Naurattava.... Seuraavaks sitte teoreettista fysikkaa (esim.), jota on itse asiassa rehtorin aine.... Missä on sitte esim. aikakone tai valonnopeudella liikkuvat aavaruusalukset?! Se on myös samalla tasolla hyödyllinen kuten rehtori miettii latinasta ja italiasta.
Yliopistostamme pian tulee kehitysyliopisto:'(

Sivistyksen alasajo

#2 Kammottavaa toimintaa

09.06.2016 16:00

Jyväskylän yliopistoa ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas. Ensin lakkautetaan latina (jota mm. historianopiskelijat tarvitsevat ehdottomasti), sitten italia ja nyt kirjallisuustiede - ja tuskin jää tähän. Uno Cygnaeuksen kovaa työtä Jyväskylän sekä koko Suomen puolesta ollaan tuhoamassa. Samalla myös unohdetaan hienosti, että yksi Suomen suurimmista kirjailijoista, Minna Canth opiskeli juuri Jyväskylässä. Jyväskylässä ovat oppinsa saaneet kirjailijoistamme myös Anni Swan ja Johannes Linnankoski.

 


Vieras

#3

09.06.2016 16:02

Lisäyksenä adressoiin: Kirjallisuuden pääainestatuksen menettäminen heikentää huomattavasti laitoksen nykyistä taiteen- ja kulttuurintutkimuksen laaja-alaisuutta ja siten koko laitoksen houkuttelevuutta. Tämä koskee sekä opiskelijoita että tulevissa rekrytoinneissa myös tutkijoita samalla kun hakeutuminen muualle tämän suunnitelman toteutuessa varmasti voimistuu. - Suunnitelmassa korostetaan riittävien kurssien säilyttämistä suomenkielen opettajaksi opiskelevien tarpeisiin. Pääainestatuksen poistuessa häviää kuitenkin kokonaan opettajien kirjallisuuspainotteinen opintolinja. Tähän luulisi koululaitoksellakin olevan jotain sanottavaa - onko yliopiston hallitus ottanut tätä lainkaan huomioon? Puhumattakaan siitä, että opettajan työ on vain yksi kirjallisuuden opiskelijoiden ammattivaihtoehto. - Pääainestatuksen menettäminen näivettäisi vähitellen väistämättä myös tutkimusta. Kirjallisuudentutkimus kytkeytyy monin tavoin muuhun taiteen, kulttuurin ja historian tutkimukseen. Suunnitelman toteuttaminen heikentäisi siten myös humanistista tiedekuntaa. - Itselläni on kirjallisuudentutkijan koulutus, ja siirryin aikanaan nykykulttuurin tutkimuskeskukseen ja TAIKUun. Pidän tällaisten mahdollisuuksien typistämistä Jyväskylän yliopistossa lyhytnäköisenä tutkimuspolitiikkana. Yliopiston brändillekään ei tee hyvää, jos riittämättömin taustatiedoin valmistellut ja yliopiston omia painoaloja mitätöivät ratkaisut tulevat yleiseen tietoisuuteen ja poliittiseen keskusteluun - kuten varmasti tulisivat. Toivonkin, että yliopiston hallitus ottaisi nyt aikalisän ja kävisi asiasta kunnollista keskustelua asianomaisten tahojen, ennen kaikkea humanistisen tiedekunnan kanssa.

Kunnioittavasti
Erkki Vainikkala
Professori emeritus (nykykulttuuri)


Vieras

#4

09.06.2016 16:03

Kirjallisuus on kansakunnan sielu. Kirjallisuuden tuntijat ovat ajattelun tutkijoita, joita tarvitaan muuttuvassa maailmassa entistä enemmän. Taiteen ymmärtäminen on elämän ymmärtämistä. Mutu-tieto ei ole tietoa kirjallisuudessakaan.

Vieras

#5

09.06.2016 16:53

Olen itse opiskellut kirjallisuutta ja koen sen tärkeänä oppiaineena.

Vieras

#6

09.06.2016 16:54

Olen koulutukseltani luokanopettaja ja äidinkielenopettaja ja olen opiskellut kirjallisuustiedettä Helsingissä. Mielestäni on aivan käsittämätön ajatus että Jyväskylän kirjallisuuden oppiaine lakkautettaisiin, niin sivistyksen, koulutuksen kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.

Vieras

#7

09.06.2016 17:06

Jkl on tärkeä edelläkävijä kirjallisuuden oppiaineessa. Lisäksi erityisesti kirjoittamisen opinnot tarvitsevat tätä.
Milla Kristiina Suikkanen

#8

09.06.2016 17:21

Jyväskylän yliopiston erikoisuus, eli kirjoittamisen ja kirjoittamisen teorian opiskelu on ehdoton valtti, minkä rinnalle sopii erinomaisesti laadukkaaseen kirjallisuuden opetukseen panostaminen. Paljon puhutaan korkeakoulujen profiloitumisesta - itse näen Jyväskylällä paljon potentiaalia profiloitua nimenomaan korkeakouluksi, jossa on laaja-alainen sanataiteisiin painottunut yksikkö. Tämä olisi houkuttelevaa myös koulutusviennillisesti ja ehdottomasti markkinoimisen arvoista. Ikävä kyllä elämme aikaa, jossa näemmä toppuutteluista ja hyvittelyistä huolimatta ollaan ajamassa alas humanistisia koulutusaloja kauttaaltaan ja se näyttää minusta ennen kaikkea dystooppiselta ilmiöltä.

 

Opiskelen Tampereella kirjallisuudentutkimusta pääaineenani, enkä voi kuvitellakaan tässä vaiheessa opiskelevani mitään muuta. Kyseessä on niin yhteiskunnallisesti, psykologisesti kuin tekstianalyyttisestikin harjoittava oppiaine, jossa oikealla motivaatiolla ja mielenlaadulla varustettuna on mahdollista kehittyä hyvinkin tiedostavaksi ja monitaitoiseksi yksilöksi. Monet kirjallisuuden opiskelijat toimivat valmistumisensa jälkeen opetustehtävissä tai kustannustoiminnassa, tai jopa kirjoittavat itse - nämä ovat käsittämättömän arvokkaita ammatteja monella tavalla. Kirjallisuudella itsellään on loputtomasti erilaisia tehtäviä yhteiskunnassa sekä ihmisten yksityisessä elämässä, minkä lisäksi hyvä kirjallisuus on arvo sinänsä - jos ymmärtää tekstiä, ymmärtää maailmaa, niin kauan kuin sen ilmiöistä on saatavilla kirjoitettua tekstiä.

 

Kirjallisuuden pääaineopetuksen lopettaminen Jyväskylässä on menetys. Muu ratkaisu olisi nyt todella paikallaan.


Vieras

#9

09.06.2016 20:35

Kulttuurista karsiminen on erittäin lyhytnäköistä politiikkaa, joka vaikuttaa muiden alojen karsiutumiseen.

Vieras

#10

09.06.2016 20:50

Kulttuuri on tärkeää. Meillä Suomessa ei ole varaa tehdä lyhytnäköisiä päätöksiä, jotka mitätöivät pitkään tehdyn työn ja vaarantavat koko sivistyspohjamme. Pieniä laitoksia on suojeltava mielivaltaisuudelta. Koko ei saa ratkaista.

Vieras

#11

10.06.2016 04:29

Allekirjoitin adressin, koska Jyväskylä on Suomen Ateena. Miksi tuhota tuo ahkeruudella aikaansaatu sivistys? Olen muuten ylpeä siitä, että saan asua Cygnaeuksenkadulla (Helsingissä). 


Vieras

#12

10.06.2016 05:46

Kirjallisuuden säilyminen pääaineena on kulttuurisesti ja humanistisesti tärkeää.

Vieras

#13

10.06.2016 06:49

Tyttäreni opiskeli kirjallisuutta Jyväväskylän Yliopistossa ja se suuntasi hänen elämänuransa suunnan.

Vieras

#14 Absurdia

10.06.2016 06:54

Mikä yliopisto se sellainen on jossa ei voi opiskella kirjallisuutta pääaineena? Kuvaa nykyajan Suomen arvomaailmaa. Itselläni oli kirjallisuustiede pääaineena, kun valmistuin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, ja aine tarjoaa mielestäni mahtavat valmiudet opettamisen kannalta. Äidinkielen oppiaine painottaa enemmän kirjallisuutta ja mediaa, erilaisia tekstejä, kuin vain suomen kieltä. Tähän kirjallisuustiede antaa suomen kieltä paremmat valmiudet.

Toisaalta kirjallisuustiede tuottaa raikasta, kriittistä ajattelua, jota yhteiskunta tarvitsee.


Vieras

#15

10.06.2016 06:57

Allekirjoitin koska Jyväskylän yliopiston kirjoittajakoulutus on ainoa laatuaan Suomessa. Jyväskylän panos suomalaisen runouden avantgardeen on vertaansa vailla.
Jouni Halonen
Luumäki

#16 Yhdistykää, älkää hosuko

10.06.2016 07:05

Adressit.comissa on jo kolme adressia samasta aiheesta, koordinoikaa hajaannusta hyvän asian vuoksi.


Vieras

#17

10.06.2016 08:09

Mikä yliopisto on sellainen, jossa ei voi opiskella kirjallisuutta?

Vieras

#18

10.06.2016 08:10

Kirjallisuuden opetus on turvattava Suomessa eri kaupungeissa. Tämä erityisesti sen takia, että niin turvataan kirjallisten liikkeiden ja aktiivisuuden moninaisuus pienessä maassa, jossa on taipumusta juuttua yhteen todellisuuskuvaan ja tyylisuuntaan kerrallaan. Kirjallisuudentutkimuksen kohdalla moninaisuus on turvattava nimenomaan kotimaan kentällä. Muissa tieteissä moninaisuuden takaa kansainvälinen kenttä, vaikka Suomessa oppituoleja kaadettaisiinkin.

Vieras

#19

10.06.2016 08:26

Kirjallisuus oppiaineena on Jyväskylässä ollut aina laadukas, vahva ja arvostettu oppiaine. Sen pääaineaseman lopettaminen rikkoisi yhden Jyväskylän yliopiston perusrakenteista.

Vieras

#20

10.06.2016 09:57

Erittäin tärkeä asia...

Vieras

#21

10.06.2016 11:47

Hallituksen koulutusleikkaukset tässä laajuudessaan ovat pöyristyttävän kohtalokkaita. Ne osoittavat lyhytnäköistä tietämättömyyttä sekä laadukkaan koulutuksen ja tutkimuksen romuttamista, jonka korjaamiseen kuluu sukupolven aika ja säästö ei ole todellista. Kokemus ja asiantuntemus nyt mukaan niin ei tule peruuttamattomia vahinkoja, joita hallitus purkuvimmassa ja ymmärtämättään kiihkoaa.

Vieras

#22

10.06.2016 13:03

Olen kirjailija, kirjallisuuden historian asiantuntija ja luovan kirjoittamisen opettaja, jolla on läheisiä kytkentöjä Jyväskylän yliopistoon.

Vieras

#23

10.06.2016 15:46

Tärken asian puolesta.

Vieras

#24

10.06.2016 15:48

Minusta kirjallisuus ja sen tutkijat tasapainottavat koko yhteiskuntaa antamalla eri näkökulmia nykyiselle markkinataloudelle.
Lisäksi tarvitaan kirjallisuuden osaajia mm.opettajiksi.


Vieras

#25

10.06.2016 16:48

Suomen kielen opiskelun vuoksi, siis jatkuvuuden