Opintotuen sitominen indeksiin

Kommentoitu viesti

Opiskelija
Vieras

#16 Turha ihmisryhmä?

27.08.2010 16:03

Töissä käyminen ja opiskelu yhtäaikaisesti heikentää motivaatiota molempiin. Harrastukset ja elämä saa jäädä. Tulee paniikkihäiriötä ja masennusta, ja silti elää köyhyysrajan alapuolella, tai ei ole oikeutettu opintotukeen. (Liiasta palkansaannista opintojen ohella on maksettava tuet takaisin).

Kun aiemmin toisella opiskelupaikkakunnalla ei ollut mahdollisuutta työntekoon, hyvä jos paikkakunnalla oli töitä muillekaan, oli jatkuvasti pelkästään vaan aivan helvetin köyhä. Söin homeenmakuista leipää ja uskottelin ettei se varmaan homeessa ollut, ja samaa puuroa päivästä toiseen.

Miksi minä ansaitsen vähemmän yhteiskunnan tukea, tai miksi minun pitäisi voida huonommin kuin naapurin erkin joka vaan ryyppää päivästä toiseen, kusee hissiin ja säikyttelee naapureita puukolla?

 

Ehkä joku vois selvittää.

 

 

Vastaukset

Kimpaantunut
Vieras

#17 Re: Turha ihmisryhmä?

2010-08-28 10:06:35

#16: Opiskelija - Turha ihmisryhmä?

Komp, komp! Tuo todellakin herättää kysymyksiä, että miksi Erkki saa kaikki mahdolliset tuet mitä yhteiskunnalta irtoaa, mutta opiskelijat, jotka tulevat maksamaan (marisijoidenkin) kulut, velat ja eläkkeet, joutuvat taistelemaan omistaan?

Kyllä, opiskelijat saavat opinotukea; opintorahaa ja opintotuen asumislisää. Opintoraha on vajaa 300 e kuussa ja opintoten asumislisä reilu 200 e kuussa. Ja jos oikein tiukkaa tulee niin voi ottaa laitaa 300 e per kuukausi. Käsi ylös kaikki ne, jotka ottavat vapaaehtoisesti joka kuukausi lainaa elääkseen? Huh heijaa - 800 euroa kuussa puhdasta rahaa! Toki tuosta vähennetään opintorahan verot, opintolainan käsittelymaksut ja vuokra. Joissakin kaupungeissa voi koko potti mennä vuokraa vaikka kuinka yrittäisi asua jos jonkinlaisessa loukossa! Ja sitten on vielä pitäisi syödä, hankkia koulukirjoja, maksaa puhelinlasku, nettilasku, matkakulut.. kyllähän näitä kertyy. Ja tässähän en nyt luetellu mitään syntisiä baariöitä tai ravintolaillallisia kun niihin ei vain yksinkertaisesti ole varaa!

Kyllä, opiskelijat voivat käydä kesäisin töissä. Toinen juttu on vaan sitten se, että missä töissä ja mikä niistä on palkka. Usein opiskelija tekee loppukevään ja alkusyksyn töitä opintojen kanssa päällekäin, jotta saisi edes jonkinlaisen paikan paljon tapelluista paikoista. Mitenkäs sitten kun on koko pitkä lukuvuosi (syyskuu-toukokuu) opiskeltu, ollaan töissä koko kesä (toukokuu-syyskuu), palataan koulunpenkille ja toistetaan tämä sykli 4-8 kertaa? Siinä voisi kovempikin bisneshai olla hitusen väsynyt kun tuollaisen rupeaman vetää ilman kesä-, talvi- tai kevätlomia. Kertokaa viisaammaat ei-oppineet ja työssäkävijät - kuinka te jaksaisitte?