Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Kommentoitu viesti

Alfa

#378 Ydinvoiman kustannuksista

13.11.2011 08:54

Fennovoiman ja TVO-4 hankkeiden julkistamisen aikoihin viitisen vuotta sitten firmat esittelivät projektejaan 3-4 miljardin euron budjetilla. Harva uskoi jo tuolloin, Olkiluoto-3:n vaikeudet olivat jo alussa. Tuoreemmat kotimaiset uutiset pehmittävät näiden yhtiöiden osakkaita karuun todellisuuteen: 6 miljardin hintalappu on jo mainittu. Mutta ei tässä vielä kaikki. USA:ssa kaatui 2010 muutama reaktorihanke, Calvert Cliffsin kolmosreaktorin yhteydessä vuodettiin myös hintatieto ulos: 9.6 miljardia dollaria. Yli 7 miljardia euroa. Mitä lie vaikuttaa tämän päälle turvamääräysten tiukennukset Fukushiman jälkeen?

USA:ssa ydinvoiman talouspohja on koko ajan keskustelussa mukana. Floridassa voimayhtiö lypsävää mahdollisen uuden ydinvoimalan suunnittelukustannuksia sähkön kuluttajilta, todennäköisyys voimalan rakentamiseen on olemattoman pieni.

http://www.npr.org/2011/11/09/142166324/fla-utility-customers-pay-now-for-future-power

Tuore analyysi kertoo, että maakaasun hinnan pitäisi nousta 50-kertaiseksi nykyisestään ennenkuin ydinvoiman rakentaminen kannattaa.

http://healutah.org/news/nuclearpowerplaguedhugecosts/11/11/11

Vastaukset


Vieras

#390 Re: Ydinvoiman kustannuksista

2011-11-14 10:11:23

#378: Alfa - Ydinvoiman kustannuksista 

Onko Gasumin rahaa jo Kemissäkin liikkeellä? 

PauliJ

#434 Re: Ydinvoiman kustannuksista

2011-11-23 14:47:23

#378: Alfa - Ydinvoiman kustannuksista 

Maakaasun lobbaus täällä on irvokasta.  Maakaasun pumppaus aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia tuotantoalueilla, mikä on USA:ssa voimakkaasti tapetilla. Siinä käytetään suuria määriä ympäristölle haitallisia kemikaaleja ja seurauksena on pilaantuneita vesistöjä ja terveyshaittoja alueen asukkaille. Vaikka Alfa uskoisikin idässä asioiden olevan paremmin, kyllä sieltäkin ajan myötä vastaavia ilmiöitä tulee ilmi.

Tuotantoalueen ongelmat kaiken lisäksi kalpenevat maakaasun pitkän aikavälin ongelmien kanssa. Sen hiilidioksidipäästöt häviävät energiantuotannossa kivihiilelle, mutta ovat kuitenkin korkeat.  Saksan ympäristöliike saa avustusta maakaasuteollisuudelta ydinvoiman vastaiseen työhön. Onko tämä ilmiö tullut jo Suomeenkin vai eivätkö täällä kirjoittajat vain tiedä kenen etuja ajavat? Saksa paikkaa energiavajettaan maakaasulla ja hiilellä yrittäessään luopua ydinvoimasta. Jos tämä jatkuu, kärsijöinä ovat sekä kansalaiset että ympäristö.