Varhaiskasvatuksen tulevaisuus Jyväskylässä: EI kiristyksille!

Kommentoitu viesti

Ei lastentehotarhausta vaan varhaiskasvatusta
Vieras

#8

18.11.2015 23:47

Sipilän hallitus on päättänyt toteuttaa lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmansa (neuvottelutulos strategisesta hallitusohjelmasta 27.5.2015). Uudistuksen lähtökohta on "perheiden monimuotoisuus ja lapsen edun edistäminen". Ohjelman mukaan "vahvistetaan vanhemmuutta ja matalan kynnyksen palveluita". "Palvelut järjestetään lapsi- ja perhelähtöisesti hallintorajat ylittäen. Myös koulua ja varhaiskasvatusta kehitetään tukemaan lapsen hyvinvointia." Hallitusohjelma korostaa lisäksi kotouttamista, jota se tehostaa esimerkiksi lisäämällä kielen opetusta ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. 

Jos pitäisi keksiä palvelu, joka matalalla kynnyksellä ja kustannustehokkaasti vastaa hallituksen huutoon, se olisi suomalainen subjektiivinen päivähoito-oikeus ja sen sisällä toteutettu varhaiskasvatus. Silti ensi töikseen hallitus päätti kuitenkin kehittää "varhaiskasvatusta, joka painottuu pedagogiikkaan" ryhmäkokoja kasvattamalla siinä määrin, että laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttaminen on jatkossa täysin mahdotonta. Se, mikä oli ennen laitonta, on nyt hallituksen mukaan laadukasta varhaiskasvatusta. Ensimmäinen kehittämistoimi vastaavasti vanhemmuuden vahvistamisessa oli subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen.

Suomessa on ainutlaatuinen innovaatio, joka vastaa kerralla sosiaali-, työvoima-, perhe- ja koulutuspoliittisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin tuloksellisesti. Lisäksi malli tukee alueellista ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Pidetään tästä lapsen oikeudesta kiinni! Leikkaukset varhaiskasvatuksessa tulevat kalliksi eikä niihin ole varaa.

On totta, että kaikki lapset eivät tarvitse kokopäivähoitoa. Vanhemmuus ei kuitenkaan vahvistu käskemällä. Masentunut pienen vauvan äiti ei muutu aktiiviseksi eikä pitkäaikaistyötön isä läsnäolevaksi ja vuorovaikutteiseksi, vaikka hallitus kuinka piiskaansa heiluttaisi. Kunnat tietävät tämän, ja siksi useat kunnat toimivat jatkossakin viisaasti. Toivottavasti Jyväskylä on yksi näistä, sillä oikea-aikainen, ennaltaehkäisevä lastensuojelullinen tuki on myös yhteiskunnan etu. Palveluohjauksella kyetään ohjaamaan perheet sopivien palvelujen äärelle. Perheen omien voimavarojen tukemista, kasvatuksellista tukea ja ohjausta jatkossakin kyttäämisen, kyykyttämisen ja byrokratian sijaan. Osa lapsista/perheistä tarvitsee jatkossakin kokopäivähoitoa lapselle - vaikka vanhempi olisi kotona. 

Kunnat joutuvat valitettavasti maksamaan hallituksen lyhytnäköisen politiikan seuraukset, kun valtionapua leikataan hallituksen linjan mukaisesti. Kunnat joutuvat kuitenkin myös maksamaan leikausten seuraukset, mikäli tähän päätyvät. Ryhmäkoot on taloudellisinta edelleen säilytettää 1:7 ja subjektiivisesta päibähoito-oikeutta kannattaa noudattaa, sillä muutoin

-ryhmäkoot kasvavat hallitsemattomasti, jopa 8+8+8 tai 13+13+13 puolipäiväistä entisen 21 sijaan.
-tilat on mitoitettu terveysviranomaisten mukaan edelleen maksimissaan 21:lle lapselle, joten melu ja stressitaso nousee ja infektiot lisääntyvät
-tuen tarpeita ei kyetä havaitsemaan ajoissa eikä varhaista tukea antamaan: tämä lisää erityisopetuksen kustannuksia räjähdysmäisesti
-byrokratia lisääntyy (opetusministerin mukaan kaikille tuen tarpeessa oleville on myönnettävä jatkossakin paikka. Säästöjä ei siis synny. Mutta kuka tarpeen jatkossa määrittelee? Kulut lisääntyvät, kun asiantuntijat käyttävät aikaansa turhaan byrokratiaan.)

Jos ette lapsista välitä, miettikää edes tätä:
-Kunnan mainetappio on melkoinen, mikäli se romuttaa varhaiskasvatuksensa. Sekä perheet että varhaiskasvattajat karkaavat naapurikuntiin.

Allekirjoitin, koska en kannata lasten luokkayhteiskuntaa. Allekirjoita sinäkin - myös varhaiskasvatuksen laatua turvaava kansalaisaloite 1634!

Vastaukset

Riitta Tynjä

#9 Re:

2015-11-19 20:23:50

#8: Ei lastentehotarhausta vaan varhaiskasvatusta -  

 Olipa tosi hyvä kommentti.

Tämä kannattaisi lähettää Ksml:n mielipidepalstalle. Ja myös kaikille valtuutetuille.

Tuossa esitettyjen perustelujen lisäksi on paljon muutakin, miksi subjektiivista päivähoito-oikeutta ei pidä murentaa. Kaupungin imagolle ei ole hyväksi joutua  rajoittajien kastiin. Niin, ja eikös nyt korosteta valinnanvapautta? Miksi perheillä ei ole valinnanvapautta tässä asiassa? Kenenkään ei ole pakko viedä lastaan päivähoitoon. Mutta perheillä pitää olla mahdollisuus itse päättää.