Pelastakaa Mynämäen kyläkoulut!

Kommentoitu viesti


Vieras

#41

11.11.2015 12:11

Olin vakavasti harkitsemassa adressin allekirjoittamista, kunnes tajusin ettei tämän vastustamiseen ole mitään järkiperäistä syytä. Kaikkea täälläkin vaaditaan ja perään kirjoitetaan mukatunteikkaita värssyjä kyläkouluista ja niiden "tärkeydestä", kuin ne olisivat yksi maailman seitsemästä ihmeestä. HOMMATKAA SE RAHOITUS JA VAATIKAA SITTEN!

Vastaukset


Vieras

#42 Re:

2015-11-11 13:35:07

#41: -  

Kyllä asiaa voi hyvin järkevästi käsitellä sekä puolesta että vastaan. Koulujen säilyttämisen puolesta esimerkiksi:

-Pieni koulu on monin tavoin ihanteellinen ja turvallinen oppimis- ja kasvuympäristö. Pieni koulu integroi vanhemmat vahvemmin koulun arkielämään kuin suuri koulu, jolloin koulun ja kodin yhteistyö saa hyvän pohjan.

-Pienessä opetusryhmässä on mahdollista oppia tehokkaammin kuin suuressa. Tutkimusten mukaan saavutetaan sitä parempia tuloksia, mitä pienempi opetettava ryhmä on.

-Yhdysluokissa eri-ikäiset lapset voivat oppia toisiltaan erilaisia taitoja, jolloin heistä kehittyy muut huomioivia ja vastuuta ottavia itsenäisiä oppilaita.

-Kyläkoulu voi toimia kokoontumispaikkana kylän tai lähikylien asukkaille. Se voi lisätä sivistyspalveluja tarjoamalla paikan tapaamisille, harrastuksille, juhlille ja kokouksille.

-Kylässä toimivat yritykset, harrastuspiirit ja järjestöt toimivat vuorovaikutuksessa koulun kanssa. Kyläkouluverkko on tärkeä osa elävää maaseutua.

-Kyläkoulu ylläpitää ja vahvistaa kylän identiteettiä.

-Lapsia opettaa ensimmäisten kouluvuosien ajan usein vain kahdesta kolmeen opettajaa. Tämä tuo mukanaan pysyvyyttä ja turvallisuutta, ja opettajat oppivat tuntemaan oppilaansa hyvin. Yksilöllinen opetus tarjoaa hyvät puitteet oppilaan ja opettajien yksilöllisille kohtaamisille.

-Kouluverkkokysymys on kokonaisuutena kunnille pieni rakenteellinen säästökohde, eikä suinkaan ratkaisu talouden perusongelmiin.

-Kyläkoulujen lopettaminen jouduttaa maaseudun elämän alasajoa. Koulun lakkauttaminen vähentää kylän vetovoimaa, minkä seurauksena poismuutto voi lisääntyä ja tulomuutto vähentyä.

Onhan noita pointteja vaikka kuinka. Täytyy vaan punnita sit omia arvojaan, et millaisen tästä maasta pidemmän päälle haluaa rakennella.