Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#33070 Re: Re: Re: Re:

30.03.2014 08:27

#33068: - Re: Re: Re:

Lain tarkoituksena oli:

- osoittaa Jumalan ja Israelin kansan välisen liiton ehdot,
- ohjata ja kasvattaa kansaa Jumalan palvelukseen ja hyvään elämään (tästä lisää kohdassa 2)
- viime kädessä antaa ihmisille tietoisuus syntisyydestään ja johtaa heidät turvautumaan Jumalan armoon (jonka perusteella heidät oli alunperinkin valittu).

Mooseksen laki ei siis koskaan ole koskenut ketään muuta kuin Israelin kansaa eikä sopimuksena ole millään tavalla meille tarkoitettu. Enää ei ole olemassa liittosuhdetta, jonka ehtoja laki ilmaisisi. Uuden testamentin kirjoitukset osoittavat selvästi, että Mooseksen laki oli väliaikainen. Kristuksen täytetyn työn jälkeen koko laki on asetettu syrjään eikä koske uskovia (mm. 2 Kor. 3, Room. 5:12-21, Room. 10:4, Hepr. 8:7-13).

Se, ettei kristitty noudata sen ruoka- tai vaatemääräyksiä, ei siksi lähtökohtaisestikaan ole kritiikin aihe saati osoitus epäjohdonmukaisuudesta.

Jatkuu...

Vastaukset


Vieras

#33071 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-03-30 08:35:19

#33070: - Re: Re: Re: Re:

Suomeksi sanottuna: Lait päivitettiin, koska maailma niiden ympärillä oli ajanut niistä ohi. Siihen vain tarvittiin tämä messias-myytti, jolla ne vanhat uhrimenotkin saatiin hoidettua kertarysäyksellä.

Voisiko jonkun uskiksen mieleen tulla, että myös nuo 2000 vuotta vanhat moraaliset lait ovat jääneet ajastaan jälkeen ja että niitä olisi syytä päivittää? Kristillisten piirien omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset ovatkin sen jo tehneet, ja sitä on harjoitettu mm. Lutherin toimesta ja enenevässä määrin myös omalla ajallamme. Kristinuskossa on kuitenkin edelleen kestävää ainesta sekä Jeesuksen että Paavalini opetuksessa, tämä ei siis ole koko uskonnon loppu.


Vieras

#33072 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-03-30 08:38:12

#33070: - Re: Re: Re: Re: Tämä olikin jo edellä, mutta...kertaus on opintojen äiti...

Moraalilaki, rituaalilaki, siviililaki?

Koskeeko Vanhan testamentin laki Uuden testaminetin uskovia kuitenkin osittain, niin että sieltä tulisi ”poimia” joitakin moraaliohjeita, vai koskeeko se uskovia ollenkaan?

Yleinen tapa selittää se, mikä Vanhan testamentin säädöksistä on edelleen voimassa, on jakaa Mooseksen laki siviili-, rituaali-, ja moraalisäädöksiin ja todeta, että vain moraalisäädökset, jotka uusittu ja vahvistettu Uudessa testamentissa, ovat voimassa. Näin tekevät esim. Fee&Stuart (2955-3001) Tämä käsitys lain kolmijaosta on varhainen ja esiintyy mm. Tertullianuksella jo toisella vuosisadalla. Se on selitetty tarkasti reformoidussa Westminsterin uskontunnustuksessa 1647 (Schreiner, s. 89).

Kolmijaon ajatuksena on että, moraalilaki koski moraalisia tai pysyviä velvollisuuksia Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan,  rituaalilaki pyhiin asioihin liittyviä seremonioita ja rituaaleja, joita tuli noudattaa Vanhassa Testamentissa, ja siviililaki koski Israelin kansan yhteiskunnallista hallintoa.

jatkuu...


Vieras

#33078 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-03-30 08:51:19

#33070: - Re: Re: Re: Re:

 

Mooseksen laki ei siis koskaan ole koskenut ketään muuta kuin Israelin kansaa eikä sopimuksena ole millään tavalla meille tarkoitettu.

No miksi sitten siteeraatte "Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he ovat molemmat tehneet kauhistuttavan teon ja heidät on surmattava. He ovat itse ansainneet kuolemansa."

Ja miksi jätätte tuon surmaamisen pois??