Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#32814 Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

27.03.2014 15:15

#32808: Kukkulan kuningashomo voi solmia liitot - Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

Hieno asiantuntijasi kirjoittaa persusoopaa.  Tässä tekstiä siltä pohjalta, mihin Suomen valtio on sitoutunut allekirjoittamissaan ihmisoikeussopimuksissa.

 

MIKSI TASA-ARVOINEN AVIOLIITTOLAKI ON IHMISOIKEUSKYSYMYS?

http://www.amnesty.fi/blogi/miksi-tasa-arvoinen-avioliittolaki-on-ihmisoikeuskysymys

Valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä ja ihmisryhmiä tasa-arvoisesti. Erottelu rekisteröityjen parisuhteiden ja avioliittoon vihittyjen ihmisten välillä on rakenteellista, lainsäädännöstä johtuvaa syrjintää. Siviiliavioliiton solmimista koskevat säännökset eivät saa asettaa parisuhteita tai perheitä eriarvoiseen asemaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen perusteella. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kielto koskee myös sukupuolivähemmistöjä.

Oikeus elää syrjinnästä vapaana on kaikkien ihmisoikeuksien taustalla oleva keskeinen periaate. Periaate todetaan Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen ensimmäisessä artiklassa: ”kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan”.

Ihmisoikeusjulistuksen lisäksi myös kaikki kansainväliset ja alueelliset ihmisoikeussopimukset sitoutuvat syrjimättömyyteen.

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus määrittää toisessa artiklassaan, että sopimuksessa tunnustetut oikeudet kuuluvat jokaiselle sopimusvaltioiden alueella olevalle yksilölle – ilman minkäänlaista syrjintää. Kiellettyjä syrjintäperusteita ovat esimerkiksi ikä, terveydentila ja seksuaalinen suuntautuminen.

Ihmisoikeuskomitea puolestaan kirkasti vuoden 1994 ratkaisussaan, että valtioiden on suojeltava kaikkia alueellaan asuvia ihmisiä juuri seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvasta syrjinnästä. Päätöksen jälkeen lukuisat ihmisoikeussopimusten toteuttamista valvovat komiteat ovat soveltaneet omissa ratkaisuissaan ja julkilausumissaan tätä linjausta.

 

Oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ovat ihmisoikeuksia

Oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe on kirjattu useisiin ihmisoikeussopimuksiin ja -normeihin, esimerkiksi ihmisoikeusjulistuksen 16. artiklaan (ks. liite).

Vuonna 2011 YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto julkaisi järjestön historian ensimmäisen raportin, jossa tarkastellaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvaa syrjintää. Raportissa on eritelty valtioiden velvollisuudet lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Jo ennen raportin julkaisua Suomi sitoutui edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ihmisoikeuspolitiikassaan. Suomen tavoitteena on, että asiantuntijatasolla hyväksytyt Yogyakartan periaatteet vahvistetaan YK:ssa ja saadaan kansainvälisiksi toimintasuosituksiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Mitä tarkoittaa perhe?

Perhekäsitteen joustava määrittely purkaa syrjiviä rakenteita. Sekä ihmisoikeuskomitea että lasten oikeuksien komitea ovat omissa kannanotoissaan ja ratkaisuissaan painottaneet perhekäsitteen joustavuuden merkitystä. Joustavuudella tarkoitetaan sitä, ettei perhettä määritellä hetero- tai ydinperheoletusten pohjalta, vaan ymmärretään eri kulttuureissa ja ryhmissä muotoutuvien perheitten moninaisuus ja yhdenvertaisuus.

Lainsäädännön on vahvistettava eri perhemuotojen keskinäistä tasa-arvoa: avioliiton solmimisen on oltava mahdollista myös silloin, kun liitosta muodostunut perhe ei vastaa yhteiskunnassa vallalla olevaa perhekäsitystä. Sateenkaariperheiden syrjinnän torjumiseksi on ratkaisevan tärkeää, että yhteiskunta tunnustaa tämän perhemuodon yhdenvertaiseksi esimerkiksi heterovanhempien muodostamien perheiden kanssa.

Tätä näkemystä vahvistaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätös, joka julkistettiin tänään (19.2.2013). Päätöksessä EIT toteaa, että kun heterosuhteessa elävillä avopareillakin on oikeus perheen sisäiseen adoptioon, valtio syyllistyy syrjintään mikäli tämä oikeus evätään samaa sukupuolta olevilta, rekisteröidyssä suhteessa eläviltä pareilta.

Avioliittolain muuttaminen tasa-arvoisemmaksi on toimenpide, joka edistää perheitten yhdenvertaisuutta.

 

Avioliittolaki vahvistaisi myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksia

Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi Suomessa yksi askel kohti transsukupuolisten henkilöiden syrjinnän poistamista. Tämä on tärkeä asia todeta, koska muutosesitykseen liittyvästä keskustelusta voi saada kuvan, että lakimuutoksella vaikutettaisiin pelkästään seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvaan syrjintään. Kyse on myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahvistamisesta.

Avioliittolainsäädännön vaikutukset ulottuvat yksityiselämän piiristä laajalti yhteiskuntaan. Lainsäädännön tasa-arvoistamisessa kyse on sen tunnustamisesta, ettei syrjintää, välillistä tai välitöntä, sallita Suomessa missään muodossa.

Liite:

IHMISOIKEUKSIEN YLEISMAAILMALLINEN JULISTUS

Artikla 16:

Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen.

Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta.

Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.

 

(huomaa, että artikla ei rajaa perhettä vai naisen ja miehen väliseksi)

 

Vastaukset


Vieras

#32819 Re: Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

2014-03-27 17:06:35

#32814: - Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen

Julistukset ja suositukset eivät ole lakeja. Yksittäiset valtiot voivat lakeja säätäessään päättää noista asioista. Suomen avioliittolaki sanoo avioliiton olevan naisen ja miehen välinen.

"Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia."

Tuossa edellä mainitaan miehet ja naiset, mutta ei samaa sukupuolta olevia, joka siinä tulisi olla, mikäli tarkoitettaisiin myös samaa sukupuolta olevien avioliittoa.


"Yhdistyneiden kansakuntien kolmas yleiskokous hyväksyi ja julkisti ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen joulukuun 10. päivänä 1948. Julistuksen hyväksymisen puolesta äänesti 48 maata. Mikään maa ei äänestänyt vastaan. Kahdeksan maata pidättyi äänestämästä."

http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=fin


Huomannette, että julistuksen ajankohtana tuskin tunnettiin
avioliittoa homojen välisenä liittona. Kaikki samaa sukupuolta olevien avioliitot on solmittu 2000-luvulla. Vuoden 1948 julistukseen vetoaminen tuo myös esille sen ajankohdan lait koskien samaa sukupuolta olevien 'parien elämää'.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Samaa_sukupuolta_olevien_avioliitto