Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto
Vieras |
/ #32814 Re: Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen27.03.2014 15:15#32808: Kukkulan kuningashomo voi solmia liitot - Avioliittolaki jo nyt tasa-arvoinen Hieno asiantuntijasi kirjoittaa persusoopaa. Tässä tekstiä siltä pohjalta, mihin Suomen valtio on sitoutunut allekirjoittamissaan ihmisoikeussopimuksissa.
MIKSI TASA-ARVOINEN AVIOLIITTOLAKI ON IHMISOIKEUSKYSYMYS? http://www.amnesty.fi/blogi/miksi-tasa-arvoinen-avioliittolaki-on-ihmisoikeuskysymys Valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä ja ihmisryhmiä tasa-arvoisesti. Erottelu rekisteröityjen parisuhteiden ja avioliittoon vihittyjen ihmisten välillä on rakenteellista, lainsäädännöstä johtuvaa syrjintää. Siviiliavioliiton solmimista koskevat säännökset eivät saa asettaa parisuhteita tai perheitä eriarvoiseen asemaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen perusteella. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kielto koskee myös sukupuolivähemmistöjä. Oikeus elää syrjinnästä vapaana on kaikkien ihmisoikeuksien taustalla oleva keskeinen periaate. Periaate todetaan Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen ensimmäisessä artiklassa: ”kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan”. Ihmisoikeusjulistuksen lisäksi myös kaikki kansainväliset ja alueelliset ihmisoikeussopimukset sitoutuvat syrjimättömyyteen. Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus määrittää toisessa artiklassaan, että sopimuksessa tunnustetut oikeudet kuuluvat jokaiselle sopimusvaltioiden alueella olevalle yksilölle – ilman minkäänlaista syrjintää. Kiellettyjä syrjintäperusteita ovat esimerkiksi ikä, terveydentila ja seksuaalinen suuntautuminen. Ihmisoikeuskomitea puolestaan kirkasti vuoden 1994 ratkaisussaan, että valtioiden on suojeltava kaikkia alueellaan asuvia ihmisiä juuri seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvasta syrjinnästä. Päätöksen jälkeen lukuisat ihmisoikeussopimusten toteuttamista valvovat komiteat ovat soveltaneet omissa ratkaisuissaan ja julkilausumissaan tätä linjausta.
Oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ovat ihmisoikeuksia Oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe on kirjattu useisiin ihmisoikeussopimuksiin ja -normeihin, esimerkiksi ihmisoikeusjulistuksen 16. artiklaan (ks. liite). Vuonna 2011 YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto julkaisi järjestön historian ensimmäisen raportin, jossa tarkastellaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvaa syrjintää. Raportissa on eritelty valtioiden velvollisuudet lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Jo ennen raportin julkaisua Suomi sitoutui edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ihmisoikeuspolitiikassaan. Suomen tavoitteena on, että asiantuntijatasolla hyväksytyt Yogyakartan periaatteet vahvistetaan YK:ssa ja saadaan kansainvälisiksi toimintasuosituksiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien turvaamiseksi.
Mitä tarkoittaa perhe? Perhekäsitteen joustava määrittely purkaa syrjiviä rakenteita. Sekä ihmisoikeuskomitea että lasten oikeuksien komitea ovat omissa kannanotoissaan ja ratkaisuissaan painottaneet perhekäsitteen joustavuuden merkitystä. Joustavuudella tarkoitetaan sitä, ettei perhettä määritellä hetero- tai ydinperheoletusten pohjalta, vaan ymmärretään eri kulttuureissa ja ryhmissä muotoutuvien perheitten moninaisuus ja yhdenvertaisuus. Lainsäädännön on vahvistettava eri perhemuotojen keskinäistä tasa-arvoa: avioliiton solmimisen on oltava mahdollista myös silloin, kun liitosta muodostunut perhe ei vastaa yhteiskunnassa vallalla olevaa perhekäsitystä. Sateenkaariperheiden syrjinnän torjumiseksi on ratkaisevan tärkeää, että yhteiskunta tunnustaa tämän perhemuodon yhdenvertaiseksi esimerkiksi heterovanhempien muodostamien perheiden kanssa. Tätä näkemystä vahvistaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätös, joka julkistettiin tänään (19.2.2013). Päätöksessä EIT toteaa, että kun heterosuhteessa elävillä avopareillakin on oikeus perheen sisäiseen adoptioon, valtio syyllistyy syrjintään mikäli tämä oikeus evätään samaa sukupuolta olevilta, rekisteröidyssä suhteessa eläviltä pareilta. Avioliittolain muuttaminen tasa-arvoisemmaksi on toimenpide, joka edistää perheitten yhdenvertaisuutta.
Avioliittolaki vahvistaisi myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksia Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi Suomessa yksi askel kohti transsukupuolisten henkilöiden syrjinnän poistamista. Tämä on tärkeä asia todeta, koska muutosesitykseen liittyvästä keskustelusta voi saada kuvan, että lakimuutoksella vaikutettaisiin pelkästään seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvaan syrjintään. Kyse on myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahvistamisesta. Avioliittolainsäädännön vaikutukset ulottuvat yksityiselämän piiristä laajalti yhteiskuntaan. Lainsäädännön tasa-arvoistamisessa kyse on sen tunnustamisesta, ettei syrjintää, välillistä tai välitöntä, sallita Suomessa missään muodossa. Liite: IHMISOIKEUKSIEN YLEISMAAILMALLINEN JULISTUS Artikla 16: Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen. Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta. Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.
(huomaa, että artikla ei rajaa perhettä vai naisen ja miehen väliseksi)
|
|
Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi
Vaadimme muutosta Suomen Israel-politiikkaan YK:ssa
Adressi Salon sairaalan yöpäivystyksen säilyttämiseksi
JUMALAN KYMMENEN KÄSKYÄ!
Ei kaavamuutoshankkeelle, jolla Katariinanlaakson virkistysalueelle kaavoitetaan kerrostaloja!
Pelastetaan Kuohun päiväkotikoulu - ja kylä!
Kajaanin nälkäkuolemaan tuomitut linnut Linnanvirralla
Henkilökohtainen anteeksipyyntö Israelilta ja Jumalalta
Sotiemme veteraanit linnanjuhliin 6.12.2024.
Adressi Ylöjärven Karhen Ympäristökoulun säilyttämisen puolesta ja ehdotus yhteistyöhön
Haluaisitko muuttaa jotakin?
Mikään ei muutu jos kaikki ovat hiljaa. Tämän adressin kirjoittaja ryhtyi toimiin. Teetkö itse saman? Aloita kansanliike luomalla adressi.
Aloita oma adressiMuita adresseja, joista saattaisit olla kiinnostunut
Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi
46910 Luotu: 27.09.2024
Porvoolaisten lasten keskittäminen yhä suurempiin yksiköihin on loputtava ja kaupungin elinvoima säilytettävä!
2708 Luotu: 07.10.2024
Kajaanin nälkäkuolemaan tuomitut linnut Linnanvirralla
473 Luotu: 13.11.2024
Kuttura – Repojoen tietä ei edelleenkään tarvita! / Guhtur – Riebanjoga geaidnu ii velge dárbbašuvvo!
3427 Luotu: 02.11.2024
Pelastetaan Vuorenmäen koulu – ja Artjärvi!
859 Luotu: 05.11.2024
ADRESSI LAPINJÄRVEN TERVEYSASEMAN SÄILYTTÄMISEN PUOLESTA
322 Luotu: 07.11.2024
Vetoomus Launeen lähikirjaston säilyttämisen puolesta
182 Luotu: 05.11.2024
Helsinkiin tulee perustaa kansallinen kaupunkipuisto
826 Luotu: 15.05.2023
Lykynlammen majan säilyttämisen puolesta
1029 Luotu: 08.10.2024
Yrttisuonperhepuistoa ei tule lakkauttaa!
129 Luotu: 07.11.2024
Kehitysvammaisten lasten oppimateriaaleille on turvattava riittävä rahoitus
28388 Luotu: 08.10.2024
Vaadimme Puistolanraitin koulun lapsille ja henkilöstölle turvalliset ja terveet koulutilat
264 Luotu: 01.11.2024
Termit äiti ja isä säilytettävä lainsäädännössä, palveluissa ja yhteiskunnassa
18055 Luotu: 01.03.2023
Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden ja porvoolaisen monisatavuotisen puuvenekulttuurin puolesta
3084 Luotu: 13.01.2023
Kolhon Metsomäen tuulivoimapuistolle edelleen EI
590 Luotu: 15.10.2024
Nyt riittää! Orpon hallituksen on erottava
14939 Luotu: 15.07.2023
Palaute Murronväljän aurinkovoimalan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan (OAS) sekä kaavan valmisteluvaiheen aineistoon
56 Luotu: 10.11.2024
En avveckling av hälsovården i Kristinestad kan inte accepteras. Terveydenhuollon alasajo Kristiinankaupungissa ei ole hyväksyttävää.
624 Luotu: 01.11.2024
Lääkärin ja hoitajan vastaanotto säilytettävä Vähässäkyrössä
1588 Luotu: 25.10.2024
Vaadimme Haminan päättäjiä perumaan kaupungin veronmaksajille vahingollisen sähkö- ja lämpöverkon kaupan
655 Luotu: 15.10.2024