Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#27511 Re: Re: Re:

26.01.2014 13:53

#27508: vieras - Re: Re:

Viitaten repliikkiin #27510 totean, että siteeraat täyttä höhöpökirjoitusta. Ero Amerikan ja antiikin orjuuden välillä on tosiasia, mutta kaikki selittely siitä, että kristityt eivät keksineet orjuutta tms. on pelkkää silmänlumetta.  Paavali antoi orjille selkeitä ohjeita totella isäntiään eikä isännille ohjeita vapauttaa heitä. Tästä ei voi mitenkään johtaa sitä, että Uuden testamentin mukaisessa elämässä orjuus olisi kielletty. Ja tämähän oli alkuperäinen teesini tuolla kauan sitten, kun orjuudesta ja uudesta liitosta täällä ruvettiin puhumaan.

Vastaukset

vieras

#27516 Re: Re: Re: Re:

2014-01-26 14:46:28

#27511: - Re: Re: Re:

Orjuus Uuden Testamentin ajan Rooman valtakunnassa ja kristityille siitä annetut ohjeet:

"Mooseksen aikaa puolisentoistatuhatta vuotta myöhemmin Uuden testamentin ajan yhteiskunnassa oli käytännössä pakanallisen roomalaisen oikeuden mukainen orjuus, joka on perin juurin eri asia kuin Mooseksen laissa säädelty menettely: Roomassa orjat katsottiin "puhuvaksi irtaimistoksi", jolla ei lain edessä ollut juuri oikeuksia. Uuden testamentin käyttäytymisohjeet kristityille orjille ja kristityille isännille lähtevät siitä, että olipa ihminen yhteiskunnallisesti millaisessa asemassa tahansa, hänen on ennen muuta muistettava joutuvansa aikanaan tilille elämästään Jumalan edessä, joka on lahjomaton tuomari (kuten oli ollut jo Mooseksen ajan Egyptissä). Tunnollisuus omien velvollisuuksien täyttämisessä ja oikeudenmukaisuus vallankäytössä ovat tällöin kristillistä omaatuntoa ohjaavien apostolisten ohjeiden keskeistä sisältöä.

Nämä ohjeet eivät kuitenkaan merkitse roomalaisen oikeuden orjia ja orjuutta koskevan näkemyksen ja siihen perustuvien käytäntöjen hyväksymistä, vaan ohjeet on annettu nimenomaan siksi, että kristityt tietäisivät, miten toimia Jumalan tahdon mukaisesti kristittyinä, kukin omassa elämäntilanteessaan. Yksilötasollahan on mahdollista toimia oikein, vaikka yhteiskunnallinen lainsäädäntö olisi miten epäoikeudenmukaista hyvänsä. Yhteiskuntarakenne perustui suurtalouksiin – itse asiassa väestön enemmistö oli orjia (ei kuitenkaan juutalaisten eikä samarialaisten alueella). Yhteiskunnalliset lainsäätäjät eivät siinä vaiheessa kuuluneet kristilliseen seurakuntaan eivätkä kysyneet apostoleilta neuvoja töihinsä, joten lainsäätäjille suunnattuja orjuuteen liittyviä ohjeita Uusi testamentti ei suoranaisesti sisällä; suuntaa-antavana voi kuitenkin pitää sellaista seikkaa, että "ihmiskauppiaat" ovat Uudessa testamentissa kristitylle sopimattoman synnillisen elämänmuodon esimerkkinä."

http://www.apologetiikkawiki.fi/wiki/Orjuus


Vieras

#27525 Re: Re: Re: Re:

2014-01-26 16:29:13

#27511: - Re: Re: Re:

"mutta kaikki selittely siitä, että kristityt eivät keksineet orjuutta tms. on pelkkää silmänlumetta"

Kuinka perustelet tätä kannanottoasi?...Esim. VT:n ja Rooman valtakunnan pakanallisen orjuuden suhteen?