Vantaan Backaksen kartanon alueelle EI muumimaailmaa ja kauppoja

Kuva_Backas_kartano.jpg

BACKAKSEN KARTANON HISTORIAA:

Backaksen kartanon historia ulottuu jo 1500-1600 luvulle. Aluksi tila oli säteri, eli ratsutila, jolla oli velvollisuus varustaa ratsusotilas kuninkaan joukkoihin (Ruotsin vallan aikana).

1600-1700 luvuilla tilan omistaja olivat pääasiassa ratsumestareita ja sotilasvirkamiehiä.

He vaihtuivat taajaan aina vuoteen 1801 asti, jolloin tila siirtyi Gustav von Boismanin omistukseen. Hän omisti myös Haltialan säteri tilan.

Häneltä tila siirtyi hänen vävylleen August Hagelstamille, joka rakennutti kartanon nykyisen päärakennuksen vuonna 1818. Hänen poikansa Carl Hagelstam laajensi ja kehitti menestyksekkäästi Backaksen kartanon maanviljelystä.

1886 kartanon osti Carl Ehrnrooth, joka viljeli sitä ensimmäiseen maailmansotaan asti.

1916 Backaksen kartanon osti Elanto. Tilan pinta-ala oli ostohetkellä 683 hehtaaria, josta peltoa 141 hehtaaria ja 482 hehtaaria metsää. Tila ulottui Vantaanjoelta Tuusulan rajalle saakka.

1900-luvun alkupuolella Backas oli suurtila, joka tuotti pääosan Elannon pääkaupunkiseudulla myydyistä elintarvikkeista. 1930-luvun alussa Backaksen kartanossa oli 100 lehmää ja 900 sikaa, laajaa puutarhaviljelyä sekä kolme suurkasvihuonetta tomaatin- ja kurkunviljelyä varten. 

Elanto perusti alueelle 1919 oman tiilitehtaan, jonka tuotteilla rakennettiin 1920-luvulla kartanon nykyiset muhkeat ulkorakennukset: talli, navetta, suursikala, kuivaamo-puimala sekä henkilökunnan asuintaloja. Myös Veromiehenkylän kansakoulu eli nykyinen Veromäen koulu rakennettiin kartanon tiilistä ja kartanon maalle, kouluttamaan sen työntekijöiden lapsia.

Talvisodan aikana Elannon pääjohtajan Väinö Tannerin ollessa Risto Rytin hallituksen ulkoministeri Suomen hallitus kokoontui Backaksen päärakennuksessa. 

Sotien jälkeen Backaksen maita pakkolunastettiin siirtoväen asuttamiseksi, ja Helsinki-Vantaan lentoaseman rakentaminen vei niistä yli 400 hehtaaria. Myös Kehä III sekä sitä reunustavat teollisuusalueet lohkaisivat itselleen Backaksen maata. Kun maatalous keskellä kasvavaa kaupunkia oli muuttunut mahdottomaksi, Elanto myi 1986 kaiken vielä jäljellä olleen maan rakennusliikkeille jättäen itselleen vain kartanon ulkorakennuksineen. Sen kasvihuoneissa toimi puutarhakeskus kesään 2009 saakka. Lopettamisen jälkeen kasvihuoneet purettiin (2009).Backaksen entisille maille on rakennettu muun muassa Veromiehen ja Vantaanportin yritysalueet ja Kartanonkosken asuinalue.

Nykyisin Backaksen kartanon rakennukset on suojeltu. Entinen puimalarakennus on kunnostettu juhlasaliksi, jossa järjestetään tapahtumia. Päärakennus, pihapiirissä olevat kahvila ja tiiltehtaan sauna on vuokrattu ravintolayrittäjälle. Osa kartanoalueen taloista on autioina - ainoastaan vesikatot on uusittu lisävahinkojen välttämiseksi.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Backaksen_kartano

 

ADRESSI

BACKAKSEN KARTANON ALUEELLE EI SAA RAKENTAA MUUMIMAAILMAA EIKÄ KAUPPOJA

Tänä päivänä kartanoa ympäröi pihapiiri ja lisäksi kartanon sekä Ylästöntien välissä on peltoalue.

Tällä hetkellä kartanon alueelle suunnitellaan turismia vilkastuttamaan Muumimaailma sekä kauppoja. Jos tämä suunnitelma toteutuu niin sen seurauksena tullaan hävittämään kulttuurihistoriallisesti arvokasta kartanon aluetta.

Muumimaailmalle löytyy varmasti Vantaalta jokin toinenkin ja sille paremmin sopiva paikka. Kaupoillekaan ei kartanon alueella varmasti ole tarvetta, sillä Jumbo-kauppakeskus monipuolisine palveluineen sijaitsee kartanolta lähes kivenheiton päässä. 

Vanha kartano ansaitsee pitkän historiansa ansiosta kunnioitusta ja sen vuoksi hienon kartanomaiseman säilyttämisen ja suojelemisen. Tämä koskee siis myös kartanon aluetta pihapiireineen ja peltoalueineen - pelkkä rakennusten suojeleminen ei riitä. Kartano ja sen alueet muodostavat tällä hetkellä kauniin idyllisen maiseman, joka mahdollistaa meille kaikille Vantaalaisille hienon mahdollisuuden ihailla kulttuurihistoriallista kartano-miljöötä. Emme voi antaa tuhota sitä.

 

Allekirjoita adressi kertoaksesi mielipiteesi Vantaan kaupungin päättäjille siitä ettemme hyväksy Backaksen kartanolle uudisrakennuksia vaan haluamme vaalia kartanon kulttuurihistoriallista maisemaa ja suojella myös kartanon kaunista aluetta rakennusten lisäksi.

 

Adressi tullaan toimittamaan Vantaan kaupungin päättäjille asian käsittelyä varten. 

Toivottavasti kovin moni näkee vaivan ja allekirjoittaa adressin. Kiitos.

 

Alla näet vielä suunnitelman muumimaailman, kaupan, parkkialueen jne rakentamisesta sekä linkin asian uutisointiin.

Backas_suunnitelma.jpg

Kuvassa näkyy rakennussuunnitelma Backaksen kartanon alueelle.

Lisätietoa kuvasta ja kuvan lähde: https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/1810366

 

 

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että Hanne Tuominiemi näkee kaikki tällä lomakkeella antamani tiedot.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.


Annan suostumukseni siihen, että tällä lomakkeella antamiani tietoja käsitellään seuraavissa tarkoituksissa:




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…